UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #72 - 991115

FÖRORD

Välkomna till ett nytt nummer av Följeslagarna. I detta nummer, som är aningens tunnare än vanligt, kommer vi att berätta lite om vad som är på gång den närmaste tiden när det gäller böcker och filmer av eller rörande Stephen King och hans berättelser eller projekt. Vi kommer även att nämna en del King-projekt som är omtalade på Internet, men som kanske inte kommer att göra så mycket väsen av sig den närmaste tiden.

Det har ramlat in massor med anmälningar till vår novelltävling så vi kan lugnt konstatera att den blir av, men ni har en vecka till på er att anmäla er, om ni nu inte har gjort det än alltså. Hittills har 18 anmält sig som "författare" och en som jurymedlem. Det vore ju kul med några jurymedlemmar till…

Några har anmärkt på den korta längden som ni har till ert förfogande, blygsamma två sidor. Det har givetvis att göra med att "många bäckar små…" – det kommer att bli mycket läsning för er i juryn. Tänk er att det blir 30 bidrag, vilket det mycket väl kan bli – det blir 60 sidor att läsa och tycka till om, och det är ganska mycket det…

Dessutom blir det lite mer av en utmaning att skriva kort, men ändå bra och intressant.

Lycka till – Anders & Lilja
Medlemsantal: 278


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* Filmsiten Dark Horizons (http://www.darkhorizons.com) har rapporterat att filmrättigheterna till HEARTS IN ATLANTIS sålts till Castle Rock Productions, som stått bakom många bra och inte fullt lika bra adaptioner av Kings böcker. Manusförfattaren William Goldman ("All the President’s Men", "Heat" och Kingfilmen "Misery") har anlitats för att föra över boken till den stora duken. När denna filmatisering kan vara aktuell att visas på biograferna är givetvis helt okänt i dagsläget, men vi kommer fortsätta att rapportera om filmatiseringen så fort mer info dyker upp.

* THE GREEN MILE. Den officiella siten för filmen (http://www.thegreenmile.com) har nu fått ett ordentligt innehåll. Vi misstänkte ju att en bild, en text och en trailer inte var den fullständiga sidan. Nu hittar man massor med info, bilder, coola intervjuer (videosekvenser) och diverse annat godis. Surfa dit genast!

* Entertainment Weekly har listat "Top 100 Entertainers: 1950-1999" och placerade Stephen King som nummer 21.

* Nu är det avgjort: Det är KNACKARNA som figurerar i reklamfilmen för Bankboken. Hedersomnämnandet går till Jonas Flising som hade hökögon. Även Mikael Ottosson blir nämnd, trots att han trodde det var FÖLJESLAGARNA. Önsketänkande kanske?!


KOMMANDE KING

Vi tänkte att vi i detta nummer skulle berätta lite mer om de böcker och filmer som är på gång under den närmaste tiden samt andra saker som nämnts i olika sammanhang.

* BLOOD AND SMOKE

Denna kassettbok innehåller tre historier och kommer i dagsläget endast att publiceras på kassett och CD. En av historierna, "Lunch at the Gotham Cafe", har dock redan publicerats bl.a. i SIX STORIES. Jag tror även att det är säkert att säga att de kommer att finnas i nästa samling.

Historierna är:

"1408" handlar om en bästsäljande författare av riktiga spökhistorier. Han står inför den ultimata utmaningen, att övernatta i ett hemsökt hotellrum i New York – och förhoppningsvis överleva för att skriva om det…

"In The Deathroom" handlar om en man som hålls fången i Sydamerika. Där märker han att rökning inte alltid är skadligt för hälsan.

"Lunch at the Gotham Cafe" handlar om en man som lider av abstinens, både efter nikotin och sin fru, som just lämnat honom. Han hoppas på en återförening men det blir förödande konsekvenser när han möter henne och hennes advokat på en restaurang för lunch.

Datumet då denna ljudbok kommer att släppas är i dagsläget något oklart. På ARC:en står det nämligen två datum. Dels den 22:a november och dels januari 2000. Från Scribner meddelar man till råga på allt att den antagligen kommer att finnas i butikerna i mitten av december. Vi kan alltså endast konstatera att den kommer någon gång mellan den 22/11 och den 31/1.

På följande sida kan ni höra ett smakprov:

http://www.SimonSays.com/book/default_book.cfm?isbn=0671046160

* THE GREEN MILE

Vad denna film handlar om vet ni antagligen redan, så det behöver vi knappast ta upp här. Det som kan vara värt att nämnas är väl kanske snarare när den kommer att gå upp på biograferna. De datum som vi lyckats luska fram är följande:

USA – 17/12
Danmark – 28/1
Sverige – 11/2
Norge – 25/2

Här är adressen till den officiella sidan:

http://www.thegreenmile.com/

* F13

Detta är den första CD-ROM:en som har med King att göra. Det är dock inte någon ny bok av King som kommer att presenteras. Den kommer att innehålla en historia, men ingen ny. Historien heter "Everything's Eventual" och publicerades för första gången 1997 i oktober/november numret av tidningen Fantasy & Science Fiction.

Vidare kommer den att innehålla skrivbordsteman, ljud, skärmsläckare m.m. Det datum som verkar gälla nu är januari 2000.

Här är den officiella hemsidan:

http://www.frightware.com/home.htm

* CARRIE 2

Uppföljaren till Kings första film har redan visats på vissa platser i Norden. Tyvärr har det varit lite svårt att få fram information om videopremiärer och liknande när det gäller denna film. Det vi vet är att den släpps på video i Norge den 26/12.

Här är den officiella hemsidan:

http://www.mgm.com/carrie2/

* CHILDREN OF THE CORN 666 - ISAAC’S RETURN

Om CARRIE 2 var svår att få information om är denna omöjlig. Så vitt vi vet har den inte fått premiär någonstans i Norden än och inte är något datum satt heller. Om någon av er medlemmar vet något, maila oss.

* THE GREEN MILE SCREENPLAY

För er som inte läst manuset på nätet kan jag rekommendera denna bok, och även för er som läst det. Manuset, som är skrivet av Frank Darabont, är verkligen kanon. Det släpps av Simon & Schuster i januari 2000.

* ON WRITING

Denna bok hoppas vi kommer under våren 2000, även om inget datum är satt än. Kings engelska förlag, Hodder & Stoughton, indikerade tidigare i år att det var tanken. Det som är klart i dagsläget är att King har avslutat arbetet med den, vilket gör att det inte borde vara omöjligt att den finns i handeln till våren, även om det kanske är troligare att den kommer fram emot hösten.

* Andra böcker/projekt som vi vet King har påbörjat, eller nästan påbörjat, är:

- FROM A BUICK 8

Denna bok är så gott som avslutad, det som fattades var endast lite avslutande research. Tyvärr kan inte King göra detta förrän han blir bättre i sitt ben.

- THE DARK TOWER V

Tyvärr verkar det inte som om King påbörjat denna bok än. Han har dock sagt att om allt går som planerat ska den finnas i handeln under 2001. Detta sa han dock innan olyckan…

- RIDING THE BULLET

Detta är en längre novell som King skrivit efter olyckan. Tyvärr finns det inga uppgifter om när eller var den ska publiceras, om den nu ska publiceras över huvud taget, så är ju inte fallet med allt King skriver. Det som dock talar för att den kommer att publiceras är att King själv nämnt att han skrivit den.

- THE TALISMAN 2

Detta är en bok som King och Peter Straub har börjat diskutera att skriva. Med tanke på hur bra de samarbetade med den första boken borde detta bli en kanonbok, om den nu blir av…

* Andra filmer som vi vet har påbörjats, på ett eller annat sätt, är:

- THE TALISMAN

Detta ska bli en fyratimmars miniserie för TV av Steven Spielberg. Om King själv kommer att ha ett finger med i spelet är inte klart i dagsläget. Det vore dock inte helt fel. Inget datum är satt för när den kommer att visas men man kan ju alltid hoppas på 2000, även om 2001 låter troligare.

- THE SUN DOG

Denna film ska bli en IMAX-film. IMAX är dessa stora filmer som bland annat visas på museum, på filmdukar som går från vägg till vägg och tak till golv. Något datum är dock inte satt och det har inte heller dykt upp några rykten om tilltänkta skådespelare.

- THE MIST

Ytterligare en film som ska göras av Frank Darabont. Att det kommer att bli en bra film är det ingen tvekan om, tyvärr verkar det dock som om den kommer att dröja. Problemet sägs vara att få ihop ett slut som är vettigt. Kings berättelse slutar ju bara, och så kan inte filmer sluta, tycker Hollywood.

- DESPERATION

Denna film var klar att börja filmas tidigare i år efter att manus av King själv. Tyvärr blev det strul med det ekonomiska och nu ligger den tyvärr i ingenmansland på obestämd tid.

- ROSE RED

Detta är ett manus till en miniserie som King jobbar på just nu. Han började att arbeta på det för flera år sedan, då tillsammans med just Steven Spielberg. Tyvärr kom de inte överens och historien om spökhuset lades ner. Nu har King dock återupptagit arbetet själv.

Som ni ser finns det en massa material som är mer eller mindre färdiga, det finns för övrigt en massa fler än de jag tagit upp här. Det innebär att vi har en hel del att se fram emot i framtiden, både när det gäller böcker och filmer!

[Lilja]


FRÅGOR & SVAR

Fråga från Michael Nystås

1. Hej, det har ju inletts en serie nyutgivningar i pocket av Kings böcker. Jag undrar om ni vet nåt mer om de nya förord King uppges skriva till dessa nyutgivningar? Har ni möjlighet att publicera dom på ett eller annat sätt?

- Tyvärr så är det ingen av oss som har dessa böcker och vad vi vet finns inte förorden tillgängliga på Internet så det blir svårt att publicera något som vi inte har eller har läst. Om det finns någon bland Följeslagarna som har dessa nyutgåvor och kan sammanfatta förorden på ett bra sätt så kommer vi mer än gärna att publicera det. [Anders]

Fråga från Roger Schöld

2. Vad är skillnaden på NIGHTSHIFT COLLECTION 85 & 95?

- Skillnaden är att de innehåller olika kortfilmer. Versionen från 1985 innehåller tre kortfilmer, varav två är av King ("The Woman In The Room" och "The Boogeyman"). Den andra versionen, från 1995 innehåller även den tre kortfilmer. Här är endast en baserad på King-material ("Disciples of The Crow"). Det är alltså två helt olika filmer som fått samma namn. Fråga mig inte varför… [Lilja]

Frågor från Håkan Carlsson

3. Hej! Har några frågor: På skyddsomslaget till DÖDSDANSEN står det att Stephen King äger ett bokförlag där han ger ut förbisedda författares böcker. Jag undrar har han kvar förlaget och vilka författare har förlaget givit ut?

- Förlaget heter Philtrum Press och har endast publicerat två författare. Den ena är King själv och det är ju långt ifrån en förbisedd författare. Den andra heter Don Robertson och King publicerade en bok som heter THE IDEAL, GENUINE MAN. Om jag inte har helt fel så kom den både i limited och trade med ett förord av King. Don Robertson dog tidigare i år.

I övrigt är det bara Kings verk som släppts. 1982 kom THE PLANT part 1, 1983 THE PLANT part 2, 1984 kom limited edition THE EYES OF THE DRAGON, med andra illustrationer (ska vara betydligt snyggare) och delvis annan text. 1985 kom den sista delen av THE PLANT (tyvärr mitt i storyn) och sedan dröjde det 12 år till den mycket värdefulla SIX STORIES släpptes. Den boken kostade ursprungligen $75 (ca 640 kr) och nu kostar den BETYDLIGT mer…

Att Philtrum Press fortfarande lever vet vi i och med att den senaste exklusiva boken kom i våras, nämligen utdraget THE NEW LIEUTENANT’S RAP från HEARTS IN ATLANTIS berättelsen "Why We’re in Vietnam".

Genomgående för Philtrum utgåvorna är att de är mycket exklusiva – snyggt designade och tryckta på specialpapper. King slösar inte på resurserna när det gäller Philtrums böcker, vilket är varför man ska hålla ögonen öppna när det kommer någon ny utgåva. [Anders]

4. Hur många antologier finns det som Stephen King har noveller i? Jag känner till de tre svenska SVARTA SYNER, I NÖD OCH LUST och ONDSKANS VÄSEN samt de två engelska LEGENDSoch 999. Finns det några fler?

- Det kan man lugnt säga! På Kings officiella sida (http://www.stephenking.com/past/) kan man ladda ned en "komplett" lista över alla Kings verk i PDF-format. Den är inte riktigt komplett i och med att de senaste åren inte finns med, men den är ju i alla fall "officiell". Att lista alla antologier skulle ta för mycket plats här, så jag rekommenderar dig att ladda hem filen, trots att den är ganska så svår att läsa. [Anders]


EFTERORD

Återigen tackar vi för oss för denna gång, och återigen måste vi tyvärr lämna nästa nummer lite öppet. Vi håller på och pusslar mellan lite olika tänkbara artiklar, så vi får se vad det blir i slutändan. Kom ihåg att nästa måndag är sista anmälningsdagen till novelltävlingen – efter det kommer själva uppgiften att skickas ut och sen ska det bli spännande att se vad ni kan åstadkomma! Skicka även in annat, vi gillar som sagt när det vecklas upp ett stort kuvert på våra dataskärmar som proklamerar ut att vi har fått ett nytt mail… (Vadå har inte ni också det där populära epostprogrammet som figurerar i alla Hollywoodfilmer?)

Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://welcome.to/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

You Like it Darker ute i dag på engelska
Gwendy-trilogin ute i dag
Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025