UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #73 - 991122

FÖRORD

Välkommen till ytterligare ett utskick. Denna veckas artikel är ett riktigt scoop för nu ÄR den verkligen på gång – den efterlängtade uppföljaren till 1984 års THE TALISMAN! Vi har till och med gått så långt att vi kontaktat Straub för en kommentar… Läs mer längre ned i utskicket.

Idag är sista anmälningsdagen till Följeslagarnas novelltävling, så vill ni vara med får ni anmäla er fort som attan, för i morgon skickas uppgiften ut till de som har anmält sig, plus bonusjuryn. Hittills har vi fått in 25 anmälningar och 10 jurymedlemmar som inte bidrar med noveller.

En annan "medlemsteknisk" grej innan vi drar igång med veckans utskick: Om ni byter e-mailadress, så glöm för allt i världen inte bort att berätta det för oss. Och gör det via ett enkelt mail där ni skriver ert namn, er gamla adress och er nya adress. Använd ABSOLUT INTE anmälningsformuläret på hemsidan för att meddela oss om en ny adress! Med snart 300 medlemmar är det väldigt svårt att veta om personen som anmäler sig verkligen är ny eller inte. I sin som tid kan det komma upp en funktion på hemsidan där man enkelt kan meddela oss om sin nya adress.

Så ja, trevlig läsning nu! – Anders & Lilja
Medlemsantal: 280


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* BLOOD AND SMOKE. Mycket talar för att denna ljudbok nu finns att köpa. På Kings officiella sida finns uppgifter om att den ska släppas nu i november (och inte i januari som tidigare nämnts). Det kommer även rapporter från folk som sett "boken" ute hos bokhandlare i USA. Vi har inte lyckats få syn på den här i Norden än men den kommer säkert att dyka upp vilken dag som helst.

* SÖMNLÖS. Som ni vet rapporterade vi tidigare (efter att ha läst det på Bra Böckers hemsida) att SÖMNLÖS skulle släppas i pocket i Sverige. Veckor och månader passerade men ingen bok dök upp. Nu är ju inte detta ovanligt när det gäller Bra Böcker, men vi bestämde oss ändå för att kolla upp saken. Tyvärr fick vi följande svar tillbaka:

- Enligt dom besked som finns idag kommer vi inte att släppa "Sömnlös" i pocket.

Vi kan bara skaka på huvudet och fråga oss vad Bra Böcker håller på med. Om de inte kan sköta Kings bokutgivning på ett bättre sätt kanske de skulle sälja rättigheterna vidare till något annat förlag…

* STEPHEN KING’S F13. Kolla in den uppdaterade officiella sidan för denna CD-ROM (http://www.frightware.com) som kommer i januari. Det finns nu en massa bilder från den och snart kommer det även att finnas en filmsnutt som visar lite av vad som kommer att finnas på sidan. Ni kan även gå in och förhandsboka ert ex av F13, ni får då med en musmatta som inte kommer att säljas vid annat tillfälle.

* När ni ändå är ute och surfar, ta en titt på den officiella THE GREEN MILE sidan (http://www.thegreenmile.com). Den har, som vi rapporterade lite kort om i förra utskicket, fått en välbehövlig uppdatering och innehåller nu en massa intressanta saker. Bland annat intervjuer med skådespelarna och skisser över hur scenerna skulle se ut. Ett måste!

* För er som kan få in TV-kanalen "The Learning Channel" väntar ett litet guldkorn den 19:e december. Då kommer nämligen ett program som heter "BBC Omnibus Interview" att visas. Vad detta är vet vi inte, förutom att det handlar om King.

* Januarinumret av filmtidningen CINEFANTASTIQUE kommer att vara ett "Stephen King Special". Missa inte det.


DEN EFTERLÄNGTADE UPPFÖLJAREN

Så var det då äntligen dags för en uppföljare till THE TALISMAN. Det har ryktats en längre tid om att denna bok varit på gång eller att författarna (King och Straub) har diskuterat projektet men nu är det alltså spikat.

Det som satte igång det hela denna gång - uppföljarrykten har dykt upp med jämna mellanrum sen THE TALISMAN publicerades - var Kings uttalande efter intervjun på NBC som han gjorde den 1:a november. Han sa då följande på den officiella hemsidan:

- Jag har även börjat prata med Peter Straub om att äntligen skriva en fortsättning på THE TALISMAN – vi kallar skämtsamt detta projekt för T2, även om jag tvivlar på att det kommer att finnas en roll för Arnold Schwarzenegger.

Med T2 syftar King naturligtvis på filmen Terminator 2 med just Arnold Schwarzenegger.

Detta var det hittills starkaste ryktet om att det verkligen skulle bli en fortsättning. Att de diskuterade saken är ju inte samma sak som att det verkligen blir av. Några dagar senare fanns följande att läsa på "Future"-sidan på Kings officiella hemsida, vilket gjorde att man började inse att nu skulle det verkligen ske:

Sequel to the Talisman Book
To be co-authored by Peter Straub.

Den 17 november kom så det definitiva beskedet. Följande artikel fanns då på nätet:

NEW YORK (AP) – Var rädd. Men hur rädd? Stephen King och Peter Straub, medförfattare till den storsäljande fantasy boken "The Talisman" planerar en fortsättning och de varnar för att den kan bli skrämmande.

"Vår avsikt är att göra storyn lite hårdare och mörkare än i den första boken, mer skräck än fantasy", sa Straub i ett uttalande på onsdagen.

Straub och King har skrivit ett kontrakt på flera miljoner för en än så länge - namnlös bok som ska ges ut av Random House. Den väntas komma 2001.

"The Talisman", publicerad 1984, berättar historien om den 12-åriga Jack Sawyers jakt på en talisman som ska rädda livet på hans mor. Den nya boken förväntas berätta om Jack som vuxen.

Naturligtvis blev vi här på Följeslagarna nyfikna och bestämde oss för att försöka på ett uttalande från Straub själv. Sagt och gjort, vi skickade iväg ett mail där vi bad honom berätta lite om projektet…och dan därpå ramlade det in ett svar och vi kan nu som första nordiska publikation redovisa ett direktuttalande från honom:

"Jag ska med nöje ge er lite information om uppföljaren till The Talisman. Steve King föreslog iden för ungefär ett och ett halvt år sedan, och stegvis började vi sätta samman vissa grundläggande idéer till boken. Vi hade planerat att börja arbetet nu i oktober men på grund av Steves otäcka olycka och efterföljande sjukhusvistelse fick vi skjuta det på framtiden i flera månader. Nu verkar allt dock vara tillbaka på rätt spår igen. Våra agenter sålde rättigheterna till Random House i fredags, och King och jag kommer antagligen att börja arbeta med den i januari. Vi vill båda färdigställa den under nästa år, så det finns en god chans att boken publiceras under 2002. Vi är båda väldigt entusiastiska över projektet."

Något som kan vara intressant att notera är att under 1996 fick Straub frågan om han och King någonsin skulle samarbeta med en fortsättning. Han svarade då följande:

"Jag tror inte att Stephen King och jag någonsin kommer att samarbeta med en ny bok – och jag kan naturligtvis inte tänka mig att samarbeta med någon annan." (10/1-96)

"Jag tror inte att King och jag kommer att skriva någon mer bok ihop. Våra böcker verkar nu gå i olika riktningar." (21/2-96)

Det verkar alltså som om boken kommer att finnas ute 2002. I samma veva kommer även miniserien av Steven Spielberg antagligen att vara klar. Det ska, om uppgifterna stämmer, bli en fyratimmars miniserie för ABC. Om King eller Straub kommer att ha ett finger med i skapandet av miniserien är inte klart i dagsläget. Det vore dock inte helt fel. Inget datum är satt för när den kommer att visas, det existerar inte något manus än, men man kan ju alltid hoppas på 2000, även om 2001 låter troligare.

Spielberg själv och Kathleen Kennedy kommer att producera miniserien. ABC vill i dagsläget inte ge några kommentarer men den stora frågan, som de säkert svarat "ja" på ändå, är väl om man kan berätta King och Straubs mästerverk på endast fyra timmar? Vi är aningen tveksamma, men det återstår att se…

För mer info, surfa till följande sidor:

Info om uppföljare till THE TALISMAN:
http://dailynews.yahoo.com/h/ap/19991117/en/king_straub_1.html

Kings officiella sida:
http://www.stephenking.com

Straubs officiella sida:
http://net-site.com/straub/

För mer info om THE TALISMAN, se Följeslagarna, utskick #31

[Lilja]


TYCK TILL

Nu är det åter dags för er att tycka till. Denna gång är det dock inte svaret på någon fråga som vi vill ha in. Denna gång vill vi ha in förslag på vad NI vill läsa om i Följeslagarna under nästa år. Som ni vet är det ju inte långt kvar tills vi har ett nytt år. Nytt år innebär, förutom raketer och champagne, att vi ska sätta ihop en ny planering för vad utskicken under året ska innehålla.

Vi tycker inte att det är mer än rätt att även ni ska få vara med och bestämma vad kommande utskick ska innehålla, det är ju trots allt ni som ska läsa dem... Vi vill därför att ni skickar in mail (ange "2000" som ämne/subject) med förslag på artiklar ni vill se i utskicken under nästa år. Det behöver inte vara exakta upplägg utan kan även vara små grejer som ni vill att vi utvecklar till artiklar. Det kan även vara förslag på personer ni vill att vi ska försöka få intervjuer med. Vi kan visserligen inte lova att vi får alla intervjuer men vi kan lova att vi kommer att försöka! Den enda begränsningen vi har är att det måste vara relaterat till King, förstås. Detta innefattar även andra personer som på något vis är involverade i Kings publikation eller liv.


FRÅGOR & SVAR

Tanke från Kristofer Ahlström

1. Har ni tänkt på hur mycket King/Straub påverkade varandra under skrivandet av TALISMANEN? Se till exempel på böckerna DET och Straubs DRAKENS DAG (FLOATING DRAGON) som kom ut ganska samtidigt. Jämför till exempel detaljerna med katastrofer med övernaturliga inslag som drabbar (fiktiv?) amerikansk småstad med jämna intervaller och hur allting slutar med en kamp mot ett riktigt Odjur i underjorden, och så vidare, och hur en utvald grupp människor bekämpar ondskan som huserar i de vanliga invånarna i staden.

- Jag har tyvärr inte läst Straubs bok, men jag har hört andra göra liknelsen tidigare. Det är svårt att spekulera i huruvida de inspirerade varandra eller hur det nu förlöpte. Faktum är ju att ett tidigt utkast till IT var klart redan 1981, så det är ju möjligt att Straub fick läsa manuset, och blev inspirerad. Men det verkar lite otroligt. Sanningen är nog snarare att King och Straub, som är ungefär lika gamla, har liknande uppväxter och samma influenser, vilket kan vara förklaringen. Hur som helst var detta en bra fråga som vi kan ställa till Straub ifall vi intervjuar honom någon gång. [Anders]


EFTERORD

Lustigt nog blev detta något av ett "Straubnummer", vilket i och för sig blev ganska roligt. Men nästa vecka blir det 100% King igen, för då är det äntligen dags att fortsätta den stora Genomgången av Stephen Kings böcker, denna gång med Richard Bachman boken RAGE (RASERI). Har ni läst den, så gör ni rätt i att skicka in ert betyg mellan 1 och 5 som vanligt. Annars är det bara att bidra med tankar, funderingar och frågor som vanligt.

Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://welcome.to/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok
Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2024 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025