UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #75 - 991206

FÖRORD

Välkomna till ytterligare ett nummer av Följeslagarna. I detta nummer kommer vi att ge er en liten presentation av filmen THE GREEN MILE som har USA-premiär nu på fredag. Vi i Norden får tyvärr vänta lite längre.

Vi reder även ut det som dykt upp i vissa publikationer under veckan, nämligen att King gått ut och meddelat att han varit alkoholist, som vanligt vrider massmedia till det hela. Mer om det längre fram.

Vi påminner även om att det är två veckor kvar för de som är med i novelltävlingen att skicka in sina bidrag. Det har redan börjat droppa in noveller, så detta kan bli en mycket spännande tävling.

Mycket nöje – Anders & Lilja
Medlemsantal: 289


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* SPECIAL: KING SOM ALKOHOLIST?

Som ni säkert läst i diverse tidningar den senaste tiden har King en gång i tiden varit beroende av alkohol och droger. Idag är han dock fri från sitt missbruk. Hur kommer det sig då att tidningarna skriver om detta, flera år efteråt? Jo, det är nämligen så att i den dokumentär, Omnibus, som visas idag på BBC i England och den 19:e i USA, går King ut och berättar öppet om sitt tidigare missbruk. Detta är för övrigt första gången som han kommenterar det öppet. Intervjun med King gjordes i maj i år, alltså innan olyckan skede

King säger bland annat "Jag kämpar mot begären varje dag. Jag har aldrig stött på en spritsort eller en drog som jag inte gillat."

King berättar vidare att kampen mot drogerna har varit tuffare än den kamp han förde i somras mot de skador han ådrog sig i den olycka han råkade ut för. "Jag brukade gå igenom soporna i jakt på alkohol. Jag kunde dricka hostmedicin, munvatten, rakvatten. Innehöll det alkohol kunde jag alltid finna ett sätt att få i mig det."

Vidare berättar han att han var lika metodisk i sitt missbruk som i sitt skrivande. Han började dricka på eftermiddagarna och fortsatte till långt fram på småtimmarna. "Det brukade bli sex öl före middagen och uppemot en back innan maten var uppäten."

Men med stöd av sin hustru och sina tre barn är han i dag en nykter alkoholist. "Jag var tvungen att inse att jag som person lätt blir beroende", berättar han.

Läs Aftonbladets artikel:
http://wwwa.aftonbladet.se/noje/9911/29/king.html
Läs en engelsk artikel:
http://www.itn.co.uk/Entertainment/ents19991122/112204.htm

* WALKING THE MILE – dokumentärfilmen om händelserna bakom Frank Darabonts kamera under filmningen av THE GREEN MILE, som vad vi vet just endast kommer att ingå på den kommande DVD-versionen av filmen, gjordes av en dam (förmodar vi) som heter Constantine Nasr. På den käcka siten "Countdown to The Green Mile" finns det en intervju med Nasr och på den officiella TGM sidan finns det ju små videosekvenser ur dokumentären.

http://www.countingdown.com/greenmile/c_nasr1.htm
http://www.thegreenmile.com


INFÖR THE GREEN MILE

På fredag är det lilla julafton för alla lyckliga amerikaner, för då är det nämligen äntligen premiär för THE GREEN MILE, filmen som mycket väl kan bli den bästa Kingfilmatiseringen någonsin. Allt pekar liksom åt det hållet, då förhandssnacket och förhandsrecensionerna har varit obeskrivligt bra. Vi vet ju också sedan tidigare att Frank Darabont är en person som verkligen kan överföra King till filmduken på ett lyckat och oklanderligt sätt. Manuset han skrivit till THE GREEN MILE följer ju boken i stort sett till punkt och pricka, med några få, små obetydliga ändringar. Huvudpersonen Paul Edgecombe har tappat sitt sista "e" i efternamnet, årtalet 1932 har ändrats till 1935 och något mer. Till synes oförklarliga förändringar, men någon större betydelse har det ju inte.

I och med denna lilla "inför"-artikel hade vi tänkt att bara berätta lite mer om skådespelarna och om de böcker som kommer att komma ut relaterade till filmen. Själva handlingen i filmen antar vi att ni redan kan utan och innan.

* Skådespelarna i sammanställning av Anders

I huvudrollen som Paul Edgecomb finner vi ingen annan än Tom Hanks, som vid det här laget borde ha en hel garderob fylld med utmärkelser från alla fantastiska roller han gjort under åren. Oscars för "best actor" två år i rad för sina roller i "Philadelphia" och "Forrest Gump" + ett stort antal andra utmärkelser. Vågar man hoppas på fler i och med rollen som Paul?

Tom Hanks är ju en av de riktigt stora i Hollywood, och med Hanks som affischnamn kan THE GREEN MILE tänkas få lite extra draghjälp och kanske skjuts filmen fram ytterligare i strålkastarljuset. Räkna med att Hanks kommer att figurera i de flesta talkshows nu när filmen har premiär. Vi håller kollen på "kommande gäster" i Dave Lettermans Late Show, för där kommer han garanterat att vara med!

Pauls närmaste man – Brutus "Brutal" Howell spelas av en man som ni bör känna igen, om ni kan era Kingfilmer. David Morse spelade nämligen flygkaptenen i LANGOLJÄRERNA, TV-serien som kom för några år sedan. Morse har en diger produktion bakom sig och de mest kända filmerna är "12 Monkeys", "Contact", "The Long Kiss Goodnight" och "The Rock". Snart är han med i Lars Von Triers musikal "Dancer in the Dark", med bland annat Björk.

Vi gissar att den storvuxne Morse kommer att passa bra som den hårda, men rättvisa "Brutal".

Fru Edgecomb, Jan, spelas av Bonnie Hunt, en kvinna som också mycket väl kan figurera i ett antal talkshows, då Entertainment Weekly beskriver henne som "the hands-down best talk show guest in America".

Hunt debuterade som den tandpetstappande servitrisen i "Rain Man", med Tom Cruise som hon också spelade mot i "Jerry Maguire". I övrigt har hon varit med i ett gäng barnfilmer som "Beethoven", "Beethoven’s 2nd", "Jumanji" plus att hon lånade ut sin röst i den animerade "A Bug’s Life".

Giganten John Coffey spelas av Michael Clarke Duncan, som ni som såg "Armageddon" kommer ihåg. Han var en av Bruce Willis kompisar i den filmen, han som var huvudet längre än alla andra. Innan Duncan fick rollen spekulerades det vilt bland Kingdiggarna om vem som skulle få spela rollen, till och med basketspelaren Shaq fanns med i snacket. En himla tur att det inte blev en basketspelare i filmens kanske viktigaste roll.

Duncan har trots den bild av honom man har, mest gjort roller i komediserier som "Fresh Prince in Bel Air" och "Married… with Children" och nästa år dyker han upp i ännu en film med Bruce Willis – "The Whole Nine Yards", som är en gangsterkomedi.

James Cromwell, med en så pass varierad bakgrund som stora roller i "Babe"-filmerna , "The People vs Larry Flynt", "L.A. Confidential", "Eraser", "Revenge of the Nerds" och en av filmhistoriens skummaste filmer "The Man with Two Brains", spelar fängelsechefen Hal Moores. En rutinerad skådespelare som med största säkerhet kommer att gestalta den tragiska Hal Moores utmärkt.

Moores fru, Melinda, som mest figurerar i bokens femte del spelas av Patricia Clarkson, en skådespelerska med stor rutin från teaterscenerna. I film och TV sammanhang borde hon vara mest känd för sin roll i en väldigt bra "advokat"-serie som visades på TV4 för några år sedan – "Murder One" ("Åtalad för mord").

De flesta av er kommer med största säkerhet att känna igen Michael Jeter i rollen som Eduard "Del" Delacroix, men ni kommer kanske inte att komma på varifrån. Jeter är en mycket speciell skådespelare, även om jag tror att hans vanliga utstrålning inte kommer att dominera i TGM, som gjort inhopp i en rad bra TV-serier som tidernas bästa dramaserie "Picket Fences" och Chicago Hope, samt "Murphy Brown", "Suddenly Susan" med mycket mera.

Jeter är även han en scenernas man, men han har gjort många roller i filmer som "Patch Adams", "Waterworld", "True Crime", men för mig är han mest minnesvärd som den cabaresjungande transvestiten i "The Fisher King"!

Indianfången Arlen Bitterbuck, som är den första som får gå på den gröna milen gestaltas av Graham Greene, och här behöver jag väl bara säga "Kicking Bird" i "Dances with Wolves" så vet ni vem jag talar om. Indianhövdingen som blir kompis med Kevin Costner.

Doug Hutchison känner ni ju igen sen vår intervju med honom tidigare i år. Han spelar som bekant den elake Percy Wetmore. Känd från läskiga roller i "The X-files" och "Millenium" och härnäst kommer han vara med i actionkomedin "Bait" med David Morse som ni läste om lite längre upp.

Ännu elakare William "Wild Bill" Wharton spelas av Sam Rockwell har varit med i Liljas och min favorit polisserie "NYPD Blue" och har nyligen varit med i Woody Allens "Celebrity" och en filmatisering av "A Midsummer Night’s Dream" tillsammans med Kevin Kline och Michelle Pfeiffer. I övrigt har han figurerat i en rad filmer som jag inte alls känner igen till namnet, men det behöver ju inte betyda något.

Vakten Dean Stanton spelas av unge Barry Pepper som hade en betydande roll i "Saving Private Ryan" förra året. En rollprestation han belönades med flertalet utmärkelser för. Andra filmer på meritlistan är bland annat "Enemy of the State" och "Firestorm". Det finns även en väldigt vag koppling till King, i och med att han varit med i en TV-serie baserad på "Titanic"s öde tillsammans med Tim Curry, som ju spelade Pennywise i IT-serien.

Ni som sett STORM OF THE CENTURY minns öns borgmästare som sprang omkring och viftade med en liten pistol. Mannen heter Jeffery DeMunn och han spelar vakten Harry Terwilliger. DeMunn har tidigare bland annat varit med i John Travolta-filmen "Phenomenon" och "The X-files: Fight the Future".

Lustigt nog finns det inte bara en karaktär som heter Dean Stanton – det finns en skådespelare som också heter det! Harry Dean Stanton spelar den lustiga, gamla fången Toot-Toot i något som ska vara en minnesvärd tolkning. Stanton är kanske en av rollbesättningens mest rutinerade skådespelare med roller i tunga filmer som "Alien", "Escape from New York", "Wild at Heart", "Twin Peaks: Fire Walk with me", "The Godfather, part II" och – för att inte glömma bort – Kingfilmen CHRISTINE.

Paul Edgecomb den äldre spelas också av en rutinerad herre, som faktiskt gör sin hundrade filmroll i THE GREEN MILE. Herren heter Dabbs Greer och har faktiskt tidigare spelat fångvaktare i en film som genererade en Oscar – "I Want to Live!". Några kända filmer som Greer medverkar i är "Con Air" och "Pacific Heights". Greer har även gjort över 570 TV-avsnitt i olika serier, som bland annat "Ally McBeal", "L.A. Law" och – återigen – höjdaren "Picket Fences".

* Böcker som följer i filmens kölvatten, sammanställt av Lilja

Naturligtvis kommer det en hel det böcker i samband med att THE GREEN MILE får premiär. Vi tänker nu inte i första hand på Kings egen bok, som visserligen finns ute med filmaffischen som omslag. Vi pratar om böcker som har med filmen att göra. Inte mindre än tre böcker kommer att dyka upp runt nyår.

THE GREEN MILE – THE SCREENPLAY

För er som inte läst manuset på nätet kan vi rekommendera denna bok, och även ni som läst det kommer säkert att gilla den. Antagligen kommer boken att, förutom just manuset, innehålla en del bilder och annat intressant. Manuset, som är skrivet av Frank Darabont, släpps av Simon & Schuster i januari 2000.

THE MAKING OF THE GREEN MILE

Castle Rock, filmbolaget som gjort filmen har anlitat King experten Tyson Blue för att skriva en bok om hur det gick till att göra filmen. Tyvärr har vi inte hört något om den på ett tag så vi vet inte när den kommer eller vilket förlag som ger ut den.

WALKING THE GREEN MILE

Denna bok är skriven av Doug Hutchison som spelar Percy Wetmore i filmen. Han hade tidigare en dagbok (över vad som hände under inspelningen) på sin websida och nu ska han publicera den i bokform. Tyvärr så vet vi inget om releasedatum eller förlag.

* När får då filmen premiär?

Vi vet följande datum:

USA, 10/12-99
Danmark, 28/1-00
Norge, 25/2-00
Sverige, 11/2-00
Finland, uppgifter saknas

* Länkar

Den officiella sidan:
http://www.thegreenmile.com/

Den officiella Doug Hutchison sidan:
http://www.doughutchison.com/

Filmsidor:
http://www.moviefanonline.com/previews/1999/green_mile_the/green_mile_the.htm
http://www.corona.bc.ca/films/details/greenmile.html
http://upcomingmovies.com/greenmile.html
http://countingdown.com/greenmile/


FRÅGOR OCH SVAR

Fråga från Magnus Lange

1. I DT3 talas de om de 12 portaler som bildar utkanten på världen och "The Beam" går från en portal till den som finns mittöver. Dessa portaler har väktare. Ka-tet:en möter t ex Björnen och det talas även om en sköldpadda och det är här min fråga kommer in. Enligt sägnerna så bär Sköldpaddan världen på sitt skal. När jag hörde detta kom jag att tänka på Terry Pratchett. I hans värld är det också en sköldpadda som håller världen (med hjälp av 4 elefanter) på sitt skal. Så vem har inspirerats av vem och har King sagt någonting om det?

- Jag tror båda två har inspirerats av olika mytologiska världsbilder, snarare än att de sneglat på varandra. King har, vad jag vet, inte pratat speciellt mycket om sina tankar bakom Dark Tower-världen, så det är svårt att veta var han får allt ifrån. Denna fråga kan kanske vår fantasy-expert John-Henri Holmberg svara mer utförligt på? [Anders]


EFTERORD

Innehållet i nästa veckas utskick är hemligt, men så mycket kan vi väl säga så här i förhand att det är något som vi kämpat för väldigt länge… och nu är det äntligen dags! Spännande fortsättning nästa vecka alltså. I övrigt får ni som vanligt bombardera oss med mail och annat kul, så länge det har att göra med Följeslagarna och King alltså.

Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://welcome.to/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker
You Like It Darker officiellt annonserad
Kan två annonseringar vara på gång?
Recension: Jurtjyrkogården: Blodslinjer

SENASTE RECENSIONERNA

Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släppts i september 2023. Läs vår recension.
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Kommande:
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
You Like It Darker
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025