UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #76 - 991213

FÖRORD

Glad lucia, får vi börja med att tillönska er! Vi hoppas att ni finner lite tid för ännu ett utskick av Följeslagarna bland allt lussebullsätande och glöggdrickande, för denna vecka har vi något alldeles speciellt i bakfickan! Vi kan stolt presentera en intervju med Marsha DeFilippo – Stephen Kings sekreterare! Närmare än så här lär vi nog aldrig komma Stephen King!

Den här intervjun har varit på gång hur länge som helst. Vi har vid ett flertal tillfällen fått OK från Marsha men hon har aldrig svarat, men nu lyckades vi äntligen få svar, och det är vi ju givetvis mycket glada för. Marsha har under åren släppt exklusiva nyheter till oss, bland annat så var vi först med titlarna på berättelserna i HEARTS IN ATLANTIS tack vare henne, så ni förstår kanske att vi är smått uppspelta och nöjda!

Under tiden som vi jobbat med intervjun publicerade tidningen Cemetary Dance en artikel om "The queens behind the King’s" där Marsha och hennes kollega Julie Eugely intervjuades, så vår artikel är en blandning av våra egna frågor till Marsha och information som vi snappat upp från Cemetary Dance intervjun. Allt för att få en så komplett bild av kvinnorna bakom kungarna (de jobbar ju för Tabitha King också) och den plats där de jobbar, som möjligt.

Mycket trevlig läsning – Anders & Lilja
Medlemsantal: 296


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* Nu börjar det hända saker när det gäller Kings första bok under nästa årtusende. "ON WRITING" som den troliga titeln är (vi skriver troliga eftersom Simon & Schuster har den listad utan titel) kommer att finnas i handeln redan i februari nästa år, alltså mindre än tre månader från nu. Att den kommer redan i februari talar även för att det kommer ytterligare en bok under 2000, frågan är bara vilken…

* Den 15:e (alltså nu på onsdag) startar en donation på sidan www.hotauthors.com. Det speciella med just denna donation är att alla som donerar pengar (de som har sidan förväntar sig att man ska donera c:a $10 = 85 SEK) får ett Adobe Acrobat Reader-dokument som innehåller utdrag ut kommande böcker. Dessa utdrag kommer från olika författare och då bland annat Stephen King. I dagsläget vet vi inte vilken bok utdraget kommer ifrån men man kan ju anta att det är från kommande "ON WRITING". Pengarna går till organisationen Literacy Partners, som befrämjar läskunnighet.

* Ni som har tillgång till TV-kanalen BBC-WORLD ska passa på att kolla på den i morgon, den 14:e. Klockan 22:30 visar de nämligen ett filmprogram som heter "Talking Movies". Där ska de, enligt rapporter, bland annat tala om THE GREEN MILE.

* Tidningen Entertainment Weeklys nummer daterat den 10 december, har inte bara ett THE GREEN MILE omslag utan en artikel av King fyndigt kallad "The Reel Stephen King" där han berättar om sina favorit filmatiseringar av sina böcker.


SKVALLER

"Hej gossar, jag var i Las Vegas förra veckan och har lite skönt King-skvaller. För det första är THE GREEN MILE sjukt stor i USA. Fem eller sex filmtidningar hade den på förstasidan och någonstans snackades det om att King hade en cameoroll som fängelsevakt, vet inte om det stämmer.

Vidare har SK skrivit en rolig artikel i senaste Entertainment Weekly om 10 filmer gjorda på hans böcker. Det som är lite tragikomiskt är att hela texten illustreras av en minst sagt risig King, mager, blek och ärrad, som sitter vid en
sjuksäng och matar sin hund.

Vidare kan jag berätta att jag bodde på samma hotell där Randall Flagg bor på i THE STAND. Det heter Tropicana och ligger precis i början av The Strip, huvudgatan i Vegas.

Naturligtvis frågade jag om TV-serien spelats in där också, men en kille som jobbat på hotellet i sju år sa att de typ var där i fem dagar och gjorde utomhusscener bara. "

Dan Linder


MARSHA DEFILIPPO – STEPHEN KINGS SEKRETERARE

Att Stephen King är en upptagen man, det vet vi, så hur har han tid med allt? Hur organiseras hans späckade schema så att allt viktigt hinns med så att han fortfarande har tid till att göra det han ska – skriva? Svaret är enkelt och uppenbart – han har anställda som sköter den biten (inte skrivandet, utan det andra alltså!).

Stephen, och hans fru Tabitha, har ett kontor i en byggnad som inte alls väcker någon uppmärksamhet nära Bangors internationella flygplats, bara några få miles från huset där de bor. Tidigare hade de kontoret hemma, men det blev lite av ett intrång i deras privatliv att de skaffade ett separat kontor. Kontoret ska påminna om en omgjord militärbunker, men om man är så lyckligt lottad att man får komma in i huset ska det inte vara någon tvekan om att man hamnat hos skräckens mästare. På väggarna finns inramade filmaffischer och bokomslag, och här jobbar två kvinnor på heltid med att sköta allt det som måste hinnas med. En av dem är Marsha DeFilippo.

1. Berätta lite om dig själv – hur fick du jobbet som Stephen Kings sekreterare?

- Mitt första uppdrag för Stephen var faktiskt genom ett uthyrningsföretag. Jag anlitades för att skriva rent manuset till EYES OF THE DRAGON. Jag gillade historien så mycket att jag skrev rent det på två veckor. Inte speciellt smart eftersom det betydde slutet för min anställning! Stephen var dock imponerad av mitt arbete och frågade om jag ville vara kvar och skriva rent manuset till THE TOMMYKNOCKERS. Jag höll kontakten med hans anställda efter att jag skrivit rent den och när de behövde deltidshjälp två år senare, erbjöd de mig ett jobb. Det var 1988 och jag har varit här sedan dess, på heltid sedan 1990.

2. Vad är dina dagliga sysslor som Kings sekreterare? Några dagliga rutiner? Hur är en normal arbetsdag för dig?

- Ingen dag är den andra lik! Jag ansvarar för att svara i telefon, svara på brev från fans, övervaka "the message board" på hemsidan, arbeta med förlag, förläggare, filmkontrakt, reportrar, folk som kommer till kontoret och så vidare. Jag ordnar även Stephen och Tabithas resor. Jag vill dock påpeka att jag delar detta ansvar med min arbetskamrat Juliann Eugley. Hon svarar för övrigt på alla internationella brev, så de flesta av er är antagligen mer bekanta med hennes namn om ni skrivit till kontoret. Det finns säkert fler saker vi gör som jag glömt, men detta är vad som händer de flesta dagarna.

En annan vanligt förekommande syssla för Marsha och Julie är att vänligen men bestämt mota bort de fans som lyckats hitta byggnaden. Den exakta platsen är hemlig och inget telefonnummer är listat, och lokalbefolkningen håller för det mesta informationen för sig själva när King-sugna fans frågar efter vägen för att i bästa fall få se sin idol. "Det har alltid fascinerat mig. Folk planerar sina semestrar för att åka hit i tron om att de ska få se Stephen King! Oftast är de förstående när vi säger att han inte är här, men vissa blir dock upprörda – speciellt om de tror att han ska vara här bara för att de färdats en lång väg", säger Marsha i Cemetary Dance intervjun.

3. Som vi förstår det är en av de mest tidsslukande uppgifterna att hantera alla brev – vilket är det vanligaste ämnet i alla brev som kommer till Stephen. King? Hur många brev per tag är det vi talar om?

- Vissa dagar svarar jag inte på brev över huvudtaget (förutom att övervaka hemsidans "message board") eftersom andra sysslor upptar min tid, så det går inte att ge ett exakt antal per dag. Sedan sänds många brev genom förlagen och då får vi en hel bunt varannan vecka och inte varje dag. Det kommer fortfarande förfrågningar om autografer, kommentarer på böcker, förfrågan om information från studenter som skriver uppsatser om Stephen och så vidare.

I Cemetary Dance intervjun uppskattar de båda sekreterarna att det handlar om ungefär 500-1000 brev i månaden, och att det alltid kommer extra mycket brev när en ny bok har kommit ut eller en ny film haft premiär. De säger också att förfrågningar om bidrag till välgörenheter och liknande ökade när staten skar ned i sina budgetar. Paret King har ju tidigare vart mycket aktiva på den biten, speciellt Tabitha, även om det oftast endast står att Stephen King bidrog med pengar, något som Marsha tycker är tråkigt.

4. Brukar det komma underliga saker?

- Ja, det dyker upp underliga saker med jämna mellanrum. Det är något som jag misstänker hör till området som han förknippas med.

5. Är det sant att ni har ett register över alla som skriver till King?

- Vi har inte ett register med alla som skrivit – vi skulle få lägga ner alldeles för mycket tid på det. Dessutom skulle vi behöva ett stort magasin för att spara alla brev.

6. Är det sant att alla fans är garanterade två svar?

- Nej, det finns ingen garanti att alla får två svar. De får kanske inte något svar alls, speciellt om det endast är ett brev med kommentarer på en bok och inte några frågor.

7. Nu är vi mellan två DARK TOWER böcker, är detta något som märks i breven? Är det fler frågor av typen "när kommer nästa DARK TOWER bok ut?" än andra? Är historien om kortet på den fastkedjade teddybjörnen sann?

- Ja, teddybjörnshistorien är sann. Det har blivit en liten ökning av de brev som frågar efter när den nya DARK TOWER boken kommer, men det är inte så farligt – än!

För er som inte känner till historien kan vi berätta att det var i förordet till THE GREEN MILE 1 som King berättade historien. King berättade att det kom en massa brev där folk ilsket krävde att han skulle publicera nästa del i THE DARK TOWER serien. I ett av breven fanns ett polaroidfoto på en fastkedjad teddybjörn samt ett meddelande, gjort av bokstäver utklippta ur olika tidningar, "RELEASE THE NEXT DARK TOWER BOOK AT ONCE OR THE BEAR DIES". King har nu kortet på väggen i sitt arbetsrum, som motivation…

Kings arbetsrum av ett stort specialgjort L-format skrivbord, och en specialbyggd bokhylla fylld med böcker, monstermodeller samt olika konstartiklar av det underligare slaget. När Tabithas skrivbord påstås vara under kontroll är Stephens för det mesta täckt av böcker och papper…

8. Var lanseringen av The Official Stephen King Web Presence ett sätt att, åtminstone försöka, minska den inkommande postmängden genom att besvara de vanligaste frågorna på hemsidan?

- Ja, det var ett av våra mål.

9. Så vitt vi vet, är det endast du och Julie som arbetar på kontoret, men vilka är involverade i Philtrum Press?

- Philtrum Press är ett företagsnamn. Det finns inga speciellt anställda där.

10. I "Författarens efterord" i den kompletta versionen av THE GREEN MILE kunde vi läsa att du översatte handskrivet material från en anteckningsbok som var skrivet med Kings "spretiga handstil", och vi har även hört att WIZARD AND GLASS skrevs för hand – är detta sant? Skriver King för hand?

- Detta är endast delvis sant eftersom endast delar av dessa projekt var skrivna för hand. Vanligtvis skriver Stephen endast för hand när han inte har tillgång till en dator. Den största delen av dessa projekt var renskrivna av honom när han författade böckerna, vilket är det sätt han arbetar på.

Stephen Kings arbetsrutin brukar allt som oftast bestå av att han skriver hemma i huset under förmiddagen för att sedan fara till kontoret på sin Harley Davidson motorcykel, om vädret tillåter det. Kvällarna spenderar han i hemmet med sin familj, och om han är riktigt inne i en bok är det inte ovanligt att han skriver vidare sent in på kvällen.

11. Läser du böckerna när de publiceras, eller läser du dem samtidigt som du skriver rent dem? Skräms du av de otäcka partierna i böckerna när du renskriver dem ?

- Det beror på hur mycket av boken jag sett innan den publiceras. Det finns tillfällen där den förändrats avsevärt mellan det första utkastet och den slutliga versionen som trycks. Nej, jag skräms inte av de otäcka delarna när jag renskriver dem; inbland blir jag dock äcklad.

12. Slutligen, eftersom många av våra läsare är ivriga att få sina böcker signerade: kan du berätta lite angående rutinerna för signeringslistan? Hur mycket tid lägger King ner på att signera böcker?

- Som ni kanske vet har vi gjort ett tillfälligt uppehåll när det gäller förfrågningar om att bli uppsatt på signeringslistan. Det kommer att dröja minst två år innan Stephen hunnit signera böcker åt de mer än 2,700 personerna som idag står på listan. Han har inte signerat böcker sedan olyckan och vi förväntar oss inte att han kommer att göra det förrän tidigast våren 2000. När han signerar skickar Julie ut brev till de 100 namn som står högst upp på listan, och meddelar dem att de kan sända in sina böcker. De får en månad på sig att skicka böckerna till kontoret. Namnen på de som skickat in böcker och de som inte gjorde det innan månaden har gått stryks från listan, som sedan numreras om.

Så där, nu har ni fått lära känna Marsha DeFilippo och fått en liten introduktion till Kings kontor. Det finns bara en sak kvar att säga om kontoret: det är alla Kingfans, och speciellt de som samlar, största dröm att få komma in där. I ett rum finns nämligen alla Kingböcker som kommit ut på andra språk – i flera exemplar (dessa delas ut till skolor och liknande enligt ryktet) och i annat rum finns flertalet originalmanus bevarade…

[Anders & Lilja]


NOVELLTÄVLINGEN

Nu återstår det bara en vecka innan vi måste ha alla bidrag. Sedan förra veckan har det kommit in ytterligare två bidrag, så nu förväntar vi oss att de ca 20 bidrag som är kvar kommer in under veckan…


EFTERORD

Ja, så var det slut igen, men inte riktigt slut på 1999 än och inte riktigt slut på böcker av King att recensera. Nästa vecka ger vi oss nämligen på ljudboken BLOOD AND SMOKE, som alltså inte finns på papper, utan enbart på kassett och CD. Vi har lyssnat och vi har tyckt till och nästa vecka får ni läsa vad vi tyckte. Det får bli vår lilla julkapp till er. Till dess – ha det bra och fall inte offer för julstressen!

Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://welcome.to/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

You Like it Darker ute i dag på engelska
Gwendy-trilogin ute i dag
Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025