UTSKICK UR ARKIVET
FÖLJESLAGARNA #79 - 000110
FÖRORD
Välkomna till år 2000s första utskick från Följeslagarna. Vi hoppas att ni hade en bra nyårsafton och att era datorer fortfarande fungerar. I detta nummer kommer vi att berätta lite om vad som händer under 2000, både när det gäller Stephen King och när det gäller Följeslagarna.
Vi kommer även att avslöja vem som vann vår novelltävling samt hur det gick i rättegången mot Bryan Smith, mannen som körde på King i somras, mer om detta längre fram!
God fortsättning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 323
NYHETER FRÅN TERRITORIERNA
* I den dokumentär om King som kommer att visas på kabelkanalen A&E i USA den 17/1 kommer King att meverka med ytterligare en intervju. Detta är både ovanligt och mycket roligt!
* Tyvärr ser det inte ut som om ON WRITING kommer att släppas redan i februari som Scribner tidigare sagt. Efter att ha pratat med en källa nära King så har vi fått reda på att ON WRITING fortfarande är i redigeringsstadiet, vilket betyder att den INTE kommer att hinna bli klar tills i februari, även om det var Scribners ursprungliga önskan.
* Domen mot Bryan Smith har nu fallit. Det verkar dock som om han kom undan mycket lindrigt. Som vi rapporterat tidigare riskerade han upp till 10 år i fängelse. I tisdags (den 4/1) erkände han sig skyldig till vårdslöshet i trafiken och i och med detta lades övriga åtal mot honom ner.
Smiths körkort har varit indraget i 6 månader till följd av olyckan och den dom han nu fick innebär att det ska fortsätta att vara indraget i ytterligare 6 månader. Utöver det fick Smith även ett 6 månader långt fängelsestraff…villkorligt.
King var förståeligt nog mycket upprörd och missnöjd med domen. Han sa bland annat att åklagarna hade handlat "oansvarigt" som inte krävt ett strängare straff. Han sa vidare att han inte trodde att detta skulle hindra Smith från att fortsätta köra bil. Det har han visat tidigare.
King hade hoppats att Smith skulle få ett strängare straff så att han hållits borta från vägarna längre "…om Mr. Smith skulle skada, eller till och med döda någon, som han nästan gjorde med mig, skulle vi åtminstone kunna säga att vi gjorde allt vi kunde för att förhindra det".
"Vad han tog ifrån mig, min tid, min sinnesfrid och min rörlighet, är borta och ingen domstol kan ge mig det tillbaka" sa King. Han var även upprörd över att Smith fått behålla sitt körkort i 3 månader efter olyckan, det drogs inte in förrän Smith åtalades.
Länkar angående domen:
http://www.bangornews.com/News/20000105000000Driverwhoh.html
http://www.eonline.com/News/Items/0%2C1%2C5826%2C00%2Ehtml
* Nu finns det ett utdrag ut THE GREEN MILE: THE SCREENPLAY att läsa på Scribners hemsida (http://www.SimonSays.com/excerpt.cfm?isbn=0684870061). Det är utdrag ut förordet till boken (som är av både King och Darabont). I det berättar King en mycket intressant sak, nämligen att det finns runt 20 så kallade "dollar deals". Detta är studentfilmer gjorda av diverse filmstudenter, bland annat Frank Darabont (THE WOMAN IN THE ROOM).
* Enligt The New York Post kommer Stephen King under veckan att skriva på ett kontrakt för ytterligare tre böcker. Av de tre böckerna är en klar (det är inte ON WRITING, eftersom den ingår i det förra kontraktet) och de andra två arbetar han med. Kings agent Arthur Greene ville inte avslöja vilka böcker det gäller eller om King skulle skiva avtalet med Scribner eller något annat förlag.
Vi kan alltså endast spekulera vilka böcker det gäller. De titlar som troligen är inkluderade bland de tre är FROM A BUICK 8 och den samling som King tidigare refererat till som ONE HEADLIGHT. Det är med andra ord bara att vänta och se. Vi kommer givetvis att rapportera allt som händer, för mer information kommer med sannolikhet att slinka ut inom den närmaste tiden.
Läs hela artikeln här: http://www.nypost.com/news/21463.htm
FÖLJESLAGARNA 2000
Vad kommer att hända med Följeslagarna under år 2000? Ja, till att börja med har vi en mindre rolig nyhet: från och med nu är det varannan vecka som gäller för utskicken. Det har stundtals under hösten varit en plåga att kombinera ihop studier, arbete och andra fritidssysselsättningar med veckans utskick. Det är inte meningen att utskicken ska stressas fram i sista sekunden varje vecka, det tjänar ingen på, så från och med nu gör vi om rutinerna och kör varannan vecka i stället.
Detta kommer bara att ha positiva följder - utskicken kommer att bli mer omfattande, artiklarna längre och mer genomarbetade - mer lön för mödan med andra ord. Vi hoppas att ni förstår vår situation. Kanske kan vi i framtiden gå tillbaka till den veckomässiga utgivningen igen - vem vet?
Vi kommer även fortsättningsvis att skicka ut specialutskick när det känns lämpligt, det vill säga när det kommer någon slags tidsrelaterad nyhet eller liknande. Det kan även bli så att det kommer en recension i ett specialutskick om det till exempel är en film som har premiär mitt emellan två utskick, vilket är just fallet med DEN GRÖNA MILEN om ganska exakt en månad.
När det gäller innehållet år 2000 så har vi ju delvis bollat över den frågan till er och vi har fått in en hel del bra idéer:
* Ställa Bra Böcker mot väggen:
"Det är bra att ni sätter press på Bra Böcker, och visar att det finns en opinion för ökad King-utgivning i Sverige. Öka pressen!", "Det vore lite kul om ni hade en intervju med någon från Bra Böcker som kunde stå till svars för
den dåliga publiceringen av Kings böcker, men det är väl lite svårt att få till.", "Jag skulle MYCKET gärna vilja läsa en intervju med berörd utgivare inom Bra Böcker där denne försöker klargöra dess strategi för Kings böcker i Sverige och hur de kopplar denna till utgivningstakten av Kings böcker. (Märks det att jag inte gillar Bra Böcker?)".
Överlägset det populäraste ämnet och det ska vi givetvis ta itu med. Men inte helt och hållet själva - eftersom det är så många av er som verkar vara irriterade på Bra Böcker och deras utgivning känns det lämpligt att ni själva är med och ställer frågorna. Vi vet inte riktigt när vi kommer att ta itu med denna intervju, men de som känner för det kan redan nu skicka in sina frågor till Bra Böcker till oss. Ställ dock konstruktiva och smarta frågor och inga uppenbart korkade och elaka. Vi vet i dagsläget inte om Bra Böcker kan tänka sig att ställa upp på en intervju eller inte.
* Genomgång av Stephen Kings böcker:
"Mer genomgångar av böcker + läsarnas funderingar om böckerna."
Givetvis kommer vi att fortsätta denna "populära" serie. Förhoppningsvis hinner vi med fem titlar under år 2000, kanske mer, kanske mindre. Det blir i så fall NIGHT SHIFT, THE STAND, THE LONG WALK, THE DEAD ZONE och FIRESTARTER som står näst på tur.
* Filmatiseringar:
"Jag tycker att ni borde ha en genomgång av vilka filmer som är baserade på Kings böcker som egentligen är sevärda och vilka som är rent dåliga. Dels vilka som är en bra tolkning av Kings bok och vilka som är bra som filmer men inte följer Kings bok särskilt mycket. Ni kan ju till exempel ha en "tyck till" på detta ämne.", "Varför inte försöka att få intervjuer med de regissörer som fått den stora äran (?) att regissera en King-berättelse. Det skulle vara intressant att få höra hans version på varför filmen inte blev så lyckad (om den nu inte blev det), vad som var svårast att föra över från text till bild o.s.v. Detta skulle kanske ge oss ett annat perspektiv i frågan varför King-filmatiseringarna så sällan lyckas.".
Filmerna kommenterar vi ju i samband med genomgången av böckerna, men det kanske känns lägligt att göra en specialinriktad genomgång över bara filmerna? En slags sådan kommer ni att få ta del av relativt snart då Lilja tittat närmare på alla Kingrelaterade filmatiseringar som gjordes under 90-talet, c:a 40 stycken! Vi kommer även att snudda på ämnet i en rad olika artiklar under året.
En regissör intervjuade vi när vi pratade med James Cole i #54, men det känns lockande att göra en intervju med en lite större regissör. En som är högintressant är Mick Garris (THE STAND, THE SHINING) som inte bara har en otroligt bra koll på vad King vill få ut av sina böcker, utan som även lyckats helt OK med dem. Får han bara fart på DESPERATION filmen så känns det ännu mer intressant.
* Platser och karaktärer:
"Kan ni inte göra en resa i "King-land"? Berätta om verkliga platser som legat till grund för hans böcker? Kanske med karta till? Här ligger Derry, Castle Rock etc...", "Kan ni inte skriva något om det "parallella universum" som figurerar i Kings böcker (det vill säga DARK TOWER-universumet) och lite om alla kopplingar som förekommer i Kings böcker (INSOMNIA, ROSE MADDER, m fl)? Eller lite om invånarna och familjerna (Merill, Dodd, etc) i Castle Rock och deras förhållande till varandra. Kanske kunde ni göra en special om fler av Kings fiktiva städer?", "Ni började gå igenom särskilda karaktärer med Randall Flagg, och gjorde en bra analys av honom. Skulle vilja ha mer sånt. Mer crossover-fakta också, karaktärer och händelser som anspelar på andra böcker."
Intressanta idéer. En artikel om DARK TOWER-världen och alla kopplingar hit och dit har varit på gång länge, så det kan det mycket väl bli tal om under år 2000. Kings fiktiva städer och dess verkliga förebilder är också en intressant idé…
Profiler över olika karaktärer av King kommer det att bli mer av i framtiden, det kan vi redan nu lova.
* Publicering och bokhantering:
"På några av mina tidigare böcker står det Legenda, det skulle vara intressant att få reda på vilka som publicerat King i Sverige under åren, och varför det skett eventuella förändringar.", "Försäkringar för "dyrgriparna" - täcker en vanlig hemförsäkring om en bok för 4-5000 kronor blir stulen/går upp i rök? Förvaringssätt: Vanlig bokhylla/kassaskåp/livvakt?", "Lite tips om sidor där man kan hitta gamla böcker mm?"
Detta är idéer som kanske inte riktigt håller för en hel artikel, men som kanske kan kombineras eller komplettera en annan artikel. Vi ska tänka på saken och se vad som går att göra och inte.
* Uppsatser:
"Varför inte göra ett akademiskt svep över Sverige, kolla vad som skrivits om King exempelvis på litteraturvetenskapliga institutioner runtom i landet?"
Ja, varför inte? Fast hur ska vi bära oss åt? Det får bli en nöt att knäcka separat.
Det var de idéer vi har fått in hittills - det är aldrig för sent att skicka in fler! Vad har vi själva på gång under året? Självklart recensioner på de böcker och filmer som kommer under året, med fokusering på DEN GRÖNA MILEN i februari och ON WRITING under hösten. Vidare finns det en flerdelad artikel om Kings noveller som inte kommit i någon samlad form ännu - den har varit på gång sedan Följeslagarnas första år.
Höjdpunkten under året blir dock en intervju med Peter Straub. Vi har kontaktat honom och frågat om han ville ställa upp och det ville han. Den kommer senare under året så vi kan få lite insikt i hur jobbet med uppföljaren till THE TALISMAN förlöper. Kommer garanterat att bli hur bra som helst!
I övrigt ska vi försöka utveckla hemsidan ytterligare - har ni idéer och förslag så är ni välkomna att delge oss dem. Närmast ligger förmodligen ett slags debattforum, men mer om det senare.
[Anders]
VAD HÄNDER 2000?
När det gäller King så vet vi tyvärr inte så mycket just nu om vad som kommer att hända under år 2000. Det vi vet med säkerhet är att THE GREEN MILE kommer att få biopremiär i hela Norden under de två första månaderna. Först ut är Danmark (den 28/1). Övriga Norden får vänta till februari. Först ut då är Finland (4/2), tätt följt av Sverige (11/2) och sist kommer den till Norge (25/2).
I bokväg kommer vi att få ta del av ON WRITING under året. Troligen kommer den i september men från Scribner har man tidigare givit indikationer om att den eventuellt skulle kunna komma tidigare. Vi får vänta och se. I Norden kommer vi antagligen att få se diverse utgåvor av HEARTS INATLANTIS och THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON. I Sverige kommer boken DÖDSDANSEN att ges ut i två volymer där del ett kommer att få titeln JERUSALEMS LOTT och del två MAJSENS BARN. Förhoppnings kommer Bra Böcker med en Kingbok under året också (THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON eller HEARTS IN ATLANTIS), annars är det snudd på skandal.
Vidare kommer vi att kunna läsa manuset till THE GREEN MILE, då det kommer att släppas av Pocket Books under titeln THE GREEN MILE – THE SCREENPLAY i januari. Manuset kompletteras med stillbilder och storyboards med mera. Under våren kommer Pocket Books även att släppa THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON och HEARTS IN ATLANTIS i pocket.
Under januari kommer vi även att kunna köpa CD-ROM:en STEPHEN KING’S F13 och se en dokumentär om King i programmet A&E, den 17/1 (endast på amerikansk TV dock).
I februari kommer förhoppningsvis den mycket försenade engelska radiodramatiseringen av SECRET WINDOW, SECRET GARDEN att släppas.
I Sverige och Danmark kommer vi även att få njuta av MISERY som pjäs. Den danska uppsättningen kommer att få premiär i februari och den svenska i oktober.
Vad som kommer efter det är i dagsläget inte klart. Det som skulle kunna dyka upp är den korthistoria King skrivit med titeln "Riding The Bullet" samt filmatiseringen av THE SUN DOG, om den hinner bli klar…
Mer information kommer under året!
[Lilja]
NOVELLTÄVLINGEN
* Bakgrund
För nytillkomna medlemmar så kan vi berätta att under slutet av 1999 inledde vi en novelltävling bland Följeslagarnas medlemmar. I ett första skede tog vi emot intresseanmälningar där man antingen kunde anmäla sig som författare eller jurymedlem, för juryn bestod nämligen av de som bidrog med noveller och några lässugna entusiaster. 19 personer anmälde sig till författandet och 15 till juryn.
Reglerna var enkla: författarna skulle skriva en novell på ungefär 10 000 tecken där det enda kravet var att Kings figur Flagg i någon form skulle vara med. Sagt och gjort - författarna skrev och det kom till slut in 14 bidrag som den samlade juryn nu har bedömt.
* Resultatet
Det blev en ganska spännande omröstning, även om vinnaren ledde i stort sett hela tiden. Och vinnare med 32 poäng blev… "Snögloben" av Kenneth Bodin!
Berättelsen handlar om en liten flicka - Stacey - som gillar att vara i ett antikvarie och kolla på de gamla fina sakerna. Precis innan jul visar butikens ägare upp en väldigt fin snöglob som Stacey blir fascinerad av, och hon önskar sig därför snögloben i julklapp, och får givetvis den. Och visst är det vackert när man skakar fram en liten snöstorm i globen, men man ska kanske tänka sig för innan man skakar - man vet aldrig vad som kan gömma sig därinne…
Det ligger en viss sagokänsla över novellen, vilket kanske var det som fick juryn att gilla den.
Så tyckte juryn om "Snögloben":
"En klar vinnare med allt vad en novell ska innehålla. Skulle passa utmärkt i en Kingbok! Min absoluta favorit!", "Jag gillar idén om att ondskan även kan lura i något så oskyldigt som i en liten flickas snöglob. Dessutom gillar jag historier som inte tar slut i och med sista meningen, utan man får själv fantisera ihop hur det går sedan.", "Den av novellerna som satt kvar längst i huvudet på mig. Bra handling, med ett slut som inte är något slut, utan lika gärna kunde vara en början... Som en klassisk spökhistoria. Mycket bra." "Klassisk Twilight Zone-känsla.", "En novell med ett bra språk och en välarbetad handling. Detta kunde vara en novell som Stephen King själv skulle ha skrivit. Jag fastnade för den med det samma. Detta är en värdig vinnare.", "När jag läste berättelsen 'Snögloben' kändes det som om den lika gärna kunde varit skriven av King själv, och i det här sammanhanget är det det bästa betyg jag kan ge! En av de berättelser som faktiskt väckte känslor av olika slag när jag läste den." "En härlig berättelse som lämnar läsaren brinnande av nyfikenhet över hur det gick sedan. Författaren har inte fallit i fällan att försöka beskriva Randall Flagg vilket gör den än mer fantasieggande. Trots att novellen har tydliga influenser från en av Kings böcker, NEEDFUL THINGS, så tycker jag att den bland de inlämnade bidragen är en klar vinnare!"
På en delad andra plats med 23 poäng vardera kom "Krig och skådespel" av Kristofer Ahlström och "Början på slutet" av Magnus Johansson.
"Krig och skådespel" borde vara den språkligt mest avancerade novellen i tävlingen. Här målas ett hemskt landskap upp för läsaren. En värld efter apokalypsen, som uppenbarligen beror på Randall Flagg som stolt betraktar sitt skådespel. Berättelsen känns som det är en inledning på något större, i alla fall med tanke på hur den slutar.
Så tyckte juryn om "Krig och skådespel":
"Jag har endast utgått från en författarteknisk ståndpunkt då jag bedömt novellerna. För mig framstår 'Krig och skådespel' som den klart bästa novellen. Författaren förfogar över ett rikt bildspråk och är inte rädd för att använda det. Man kan se att det är en van författare, som tagit mycket av sin författartekniska inspiration av Stephen King. Han/hon använder skickligt legenden om Randall Flagg och arbetar in honom naturligt i historien. Ett extra plus får novellen dessutom för att den har någonting att säga (kärnvapenhotet). Det är aldrig fel att väva in sådana aspekter i en historia, så länge som historien kommer i första hand och inte budskapet. Det är också så som författaren till denna novell har resonerat.", "Med starka och professionella apokalypsskildringar som imponerar plus beskrivningar av den svarte mannen på äkta King-vis, gör att den helt klart får tre poäng.", "Motiveringen är att det var otroligt väl skrivet, helt enkelt den som tilltalade mig mest och om jag ska säga nått som är i likhet med Kings böcker är att det är välskrivet och detaljerat precis som i hans böcker.", "Kittlade lite extra redan när jag ögnade igenom titlarna. Titeln kändes som om den kommit rakt från Kings ordbehandlare. Bra skrivet."
"Början på slutet" är skriven i dagboksform av Lloyd Henreid (Flaggs hjälpreda i THE STAND, även om de här inte alls är bekanta), som besväras av en livförsäkringsförsäljare som presenterar sig som Randall Flagg, och om Flagg säljer livförsäkringar då är det bäst att man tecknar dem!
Så tyckte juryn om "Början på slutet":
"Jag hade inga större problem att välja vem som jag skulle rösta på - förstavalet var givet. 'Början på slutet' är skriven med glimten i ögat och lyckas med det svåra konststycket att aldrig släppa taget om läsaren. Stämningen byggs upp på ett bra sätt och håller kvar en ända till slutet.", "En bra prolog till PESTENS TID. Jag tycker historien är väl genomtänkt med ett bra och lättläst språk. Flagg beter sig ungefär som den bild man själv fått av honom efter "originalet", lättsam och lekfull, som när en katt leker med en mus.", "Lloyd Henreids kamp mot den ondskefulle "försäljaren" Randall Flagg måste gå till historien som en av de mest nervkittlande, roliga, och gastkramande kamperna inom modern litteratur. Med enorm skicklighet lyckas författaren med att transportera sina läsare från sina egna lemmar och hjärna till Henreids - det känns så verkligt att man själv måste kika ut genom fönstret ett par gånger medan man läser för att försäkra sig om att ingen står där med ondskefull, stirrande blick... Dessutom finns humorn där, lagom kryddad, i sann King-anda. Ett mästerverk!"
På en fjärde plats, blott tre poäng bakom kom Kenneth Olesens "Nattmara", en av de mest groteska novellerna i tävlingen, och på femte plats kom "Jun-nah" av Magnus Lange med 13 poäng - en av de få skrivna i jag-form.
På en gemensam sjätte plats kom resterande nio berättelser: "Fången" av Per Engman, "Vacker död stad" av Carl-Johan Andersson, "Metusalem" av Michael Nystås, "Jakten på den svarta mannen" av Magnus Kaukerat, "Den enes död…" av Andreas Persson, "Flagg" av Kristian Skillstedt, "Mötet med ondskan" av Daniel Åsenlund, "Det stora slaget" av Erik P-zon samt "Feberdrömmar" av Johan Pettersson.
Om författarna är intresserade av att få veta exakt hur många poäng de fick och ta del av de omdömen som kom in är det bara att höra av sig till Följeslagarna.
* Intervju med vinnaren Kenneth Bodin
Grattis! Hur känns det? Trodde du att du skulle vinna?
- Det här kom faktiskt som en riktigt glad överraskning och därför har jag varken gått och trott eller hoppats. Tja, hoppats har man väl gjort en smula, men i övrigt har jag försökt att inte tänka på det alls från det att min röstlista var inskickad. Då blev det desto roligare när man fick den glada nyheten. Dessutom var det svårt att tro någonting när det var så många bra bidrag i tävlingen. Det här hoppas jag att det finns all anledning att återuppta någon gång i Följeslagarnas framtid.
Vad inspirerade dig till din novell "Snögloben"?
- Någon vecka innan tävlingens början fick jag en idé om att skriva någonting kusligt om en "sådan där snöskak" som jag då refererade de där mojängerna till. Jag byggde upp en liten historia om en flicka som på något sätt kommer i kontakt med den. Men sedan lade jag idén på hyllan.
Hur kändes uppgiften, att skriva en novell där Kings figur Flagg figurerade?
- Den var knivig. Först var jag väldigt skeptisk till att skriva en berättelse om denna så inpräntade kultfigur, som Flagg ändå är, utan att få den vattnig. Därför lät jag uppgiften ligga och gro i ett par veckor och kom så
småningom fram till att om man ska skriva en novell om Flagg så bör det nog vara på ett helt annat sätt än King gestaltar honom. Därför bestämde jag mig för att lägga Flagg som en ondskefull ram kring en helt annan berättelse och då kom jag och tänka på idén om den lilla flickan. Efter att ha tagit reda på vad de där "snöskakarna" egentligen heter kändes det nästan självskrivet att det var en sådan jag skulle bygga berättelsen på. Det ligger lite magi över ordet snöglob.
Många har i sina omdömen sagt att "det skulle lika gärna vara en novell av King" - hur känns det?
- Det tar jag som en komplimang. Trots att jag försökte att inte få den så Kingig.
Skriver du ofta och har du några planer att utöka "Snögloben" till något längre?
- Ja, jag skriver faktiskt en hel del. Däremot blir det inte så ofta av den här formen. Som en av medlemmarna i showgruppen Humoristerna skriver man en hel del sketch- och låtmaterial. Dessutom håller jag och Följeslagaren Nora Järneström för tillfället på och skriver på en rad absurda vuxensagor som vi hoppas vi ska kunna få publicerade inom en framtid eller två. Därför känns det också extra kul att ha fått ett erkännande även som seriös skribent. Utöka "Snögloben"? Tja, jag har vissa planer på att sälja filmrättigheterna till bolaget bakom CHILDREN OF THE CORN-filmerna, så får de expandera den hur jäkla långt de vill.
Till sist får vi väl ställa samma fråga som vi gör till alla intervjuoffer: vilken är din favoritbok av King och varför?
- Utan tvekan PESTENS TID. Den är så fruktansvärt bra så att det knappt är sant. Har ni inte läst den så läs den och har ni läst den så gå och hyr en soffa i stället.
* Priset
Ingen tävling utan ett fett pris och Följeslagarnas novelltävling är inget undantag. Priset är dessutom riktigt fint. Som ni känner till kommer det snart en CD-Rom som heter STEPHEN KING'S F13 - det är inte priset utan en dubbel-CD-Rom som vi döpt till FÖLJESLAGARNAS F14! Det är ca 1,2 GB fyllt med videosekvenser (trailers, reklam, presentationer, snuttar etc), ljud (från filmerna, intervjuer, utdrag från ljudböcker etc), skärmsläckare, intervjuer och artiklar i textform och även ett par svåråtkomliga noveller i textform. Ett riktigt kalaspris med andra ord, och F14 kommer att ramla ned i Kenneths brevlåda vilken dag som helst.
Men: vi är även så himla superschyssta att vi lottar ut ett ex till F14 bland de som varit med och skrivit och tyckt och då föll lotten på: Håkan Carlsson, som satt i juryn. Grattis, säger vi, och skicka hit din adress snarast möjligt så får även du ditt pris i brevlådan snart.
* På nätet
På Följeslagarnas hemsida, medlemsavdelningen under rubriken "tävling" hittar ni inte bara det vinnande bidraget "Snögloben", utan även de två 2:orna "Krig och skådespel" och "Början på slutet".
* Fortsättning?
Många av de som varit med och skrivit har antytt en önskan om ytterligare novelltävlingar i framtiden, och vi ska väl tänka på saken - fundera lite och utvärdera denna först och främst. På den positiva sidan kan man konstatera att kvalitén på de flesta novellerna var väldigt hög samt att alla 14 bidrag var olika på sina sätt. Negativt sett så är det mycket tråkigt att folk som lovat att ställa upp på saker inte gjorde det och inte ens meddelade att de inte ville vara med. Det kändes trist.
Men vi får som sagt se vad som händer i framtiden. Det måste ju fortfarande finnas kopplingar till King i allt vi gör så om det blir novelltävlingar i framtiden kommer de att ha något Kingrelaterat ämne.
Anders & Lilja
FRÅGOR & SVAR
Fråga från Jonas Bengtsson
1. Hej! Jag saknar något i Följeslagarna, nämligen en mailinglista , Följeslagarnas egen mailinglista precis som SKEMERs eller SKlist. Det finns ju en hel del Stephen King mailinglistor ute på nätet men de är ju alla på engelska så det skulle vara kul med en på svenska. Är det något som verkar intressant att starta upp?
- Inte av oss i sådant fall, men om det är någon annan som är sugen på att starta en så ska vi givetvis vara med och "promota" den i våra utskick och på hemsidan. Rent personligen tycker jag att malinglistor snabbt kommer ifrån ämnet och det slutar med att man får en massa ointressanta brev i datorn som man lika gärna kunde vara utan. [Anders]
Fråga från Niklas Sundenius
2. Hej och god fortsättning ! Jag kollade in en hemsida där DT novellen "The Little Sisters of Eluria" nämndes. Jag hittade senare att denna skulle ingå i en samling som heter "Legends", vad är detta för en samling och när kom den ut - finns den fortfarande att köpa ny i handeln? Tacksam för svar.
- "Little Sisters of Eluria" recenserade vi redan i #17, den 28:e september 1998 så det var alltså med andra ord ganska länge sedan "Legends" kom ut. Det är en ganska tjock fantasysamling, men pocketupplagan delades upp i tre volymer, vilket upprörde de som ville ha allihop - nu blir det plötsligt väldigt dyrt att köpa alla tre delarna. Kings novell finns i den första pocketen som kom ut i september. Finns för $5.59 från amazon.com och är väl värd sina pengar. [Anders]
Frågor från Jonatan Olofsgård
3. En fråga om Kings uppväxt/barndom. Det talas mycket om att Kings pappa en dag gick ut och sedan aldrig kom tillbaka. Det är vad som står i DANSE MACABRE - stämmer det? På den officiella hemsidan står det istället att Kings föräldrar skilde sig och att han växte upp hos modern.
- Kings pappa gick ut för att köpa cigaretter och kom aldrig tillbaka. Detta hände när King var två år gammal. Varför det står något annat på den officiella sidan är inte bara obegripligt utan även osant. [Anders]
4. Hur är de för övrigt med ryktet att King ska ha hotats av John Lennons mördare?
- Inte riktigt korrekt: King förföljdes ett tag av en människa som heter Stephen Lightfoot som var övertygad om att det var King som hade mördat John Lennon och inte Mark Chapman. Det finns även ett rykte om att King signerat en bok personligen åt Mark Chapman, som sa sig vara Kings "number one fan", men King förnekar att detta skulle ha hänt. Ryktet har förmodligen uppstått för att skapa någon slags bakgrund till MISERY. [Anders]
5. Och varför heter DANSE MACABRE "danse" med "S"?
- "Danse macabre" är franska och inte engelska och då stavas det så! [Anders]
Frågor från Niklas Fridh
6. De små teckningarna som finns i bland annat DARK TOWER och ROSE MADDER, är det SK som gjort dem? Om inte vem är det då?
- Klurig fråga som man själv har funderat på. Svaret är att vi vet inte! Det kan mycket väl vara King eller någon utomstående illustratör som gjort dem efter Kings instruktioner, men då någon illustratör har aldrig namngivits så det är mycket troligt att det är King som gjort dessa små bilder. [Anders]
7. Det ställe som Rose McClendon (Rose Madder) besöker och räddar ett barn, är det en av de 12 portaler som nämns i DARK TOWER?
- Svaret till denna fråga vet bara King och förhoppningsvis rättar han ut detta frågetecknen (och även de andra som finns i till exempel INSOMNIA) i de avslutande DARK TOWER-böckerna. Att det finns en koppling till DARK TOWER i ROSA MADDER är helt klart uppenbart, läs "The Dark Tower faq" på http://www.europa.com/~jordanl/dtfaq1.htm. [Anders]
8. Till vilka böcker har SK gjort så kallade promotion-/signeringsturnéer? Är det vanligt? Är det i så fall bara i USA? Har för mig att han varit i London (BAG OF BONES?), har han varit utanför USA och signat innan? Var? Sverige är inte aktuellt förmodar jag?
- Till att börja med vill jag konstatera att King nog aldrig kommer att åka på vare sig promotionturné eller signeringsturné till Sverige, eller resten av Norden, tyvärr! King gillar nämligen inte att flyga. När han åkte till England 1998 för att promota BAG OF BONES gjorde han ett undantag. Innan dess hade han inte varit i England sedan mitten av 80-talet.
I USA har King varit ute på flera promotion-/signeringsturnéer, exakt vilka böcker han varit ute med vet jag inte. Jag vet dock att han gjorde det med BAG OF BONES. När INSOMNIA släptes var han ute på en motorcykelturné till landets mindre bokhandlare. 1996 var King även en sväng till Australien. [Lilja]
- Vad som kan tilläggas är att Kings förra svenska förlag - Legenda/Natur & Kultur - gjorde sitt bästa för att få över King till bokmässan i Göteborg i slutet av 80-talet, men det gick ju tyvärr inte. [Anders]
EFTERORD
Så var då år 2000s första utskick slut och nu får ni som vi berättat vänta i två veckor tills nästa nummer, men den som väntar på något gott… ja, ni vet! Då kommer vi att berätta om lite olika filmmanuskript som existerar, det vill säga några som är skrivna och klara men som inte är filmade ännu, men även lite allmänt om manus baserade på Kings böcker eller skrivna av King. Väl mött då, se till att förse oss med frågor och annat så att dessa utskick kan bli så feta som möjligt i framtiden.
Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://welcome.to/foljeslagarna