UTSKICK UR ARKIVET
Följeslagarna #7 - 980601
Förord
Välkomna till ytterligare ett nummer av Följeslagarna! Nu är sommaren äntligen här med lite värme. Detta innebär dock tyvärr att det inte händer så mycket nytt, så därför kommer Följeslagarna endast att dyka ner i er mailbox varannan vecka från och med nu och fram till den 7:e september.
Vi kommer dock att fortsätta bevaka King och om det skulle hända något som vi tycker att ni bör få veta snabbt så kommer vi att skicka ut ett specialnummer. Ett sådan kommer faktiskt att komma redan nästa vecka, varför kommer ni att se längre fram i detta nummer.
Vi hoppas att ni har överseende med vårt lilla sommartempo, och som lite plåster på såren, blir detta ett extra fullmatat nummer av Följeslagarna!
Ok, nu får det vara nog med prat…nu slänger vi oss över denna veckas nyheter!
Hej då – Lilja & Anders
Medlemsantal: 32
Nyheter från Territorierna
Det här är kanske ingen riktig nyhet, men som ni kanske har märkt, ökar Följeslagarnas medlemsantal för varje vecka – och det är vi ju givetvis extremt glada för – och nu är vi inte längre endast en svensk fan club, utan även en skandinavisk! Följeslagarna har nämligen fått en medlem från Norge och en från Danmark! Välkomna!
Nu blir Magnus Lange och alla andra som gillar manuskript glada eftersom Stephen King kommer att publicera manuskriptet till TV-serien STORM OF THE CENTURY (som vi skrev om i #2) i bokform, innan serien visas! Tanken är att den ska visas på amerikansk TV i maj 99, men boken ska komma ut 6 veckor innan. Med andra ord, så slipper vi ickeamerikaner vänta i evigheter tills den kommer på video/TV här för att veta vad det är får någon story.
Mer film. En hemsida för den nya filmatiseringen av THE LAST RUNG ON THE LADDER (korthistorien ”Sista pinnen på stegen” i DEN FÖRSKRÄCKLIGA APAN) finns nu på http://members.tripod.com/~lucasnite/last.html Vi får återkomma med mer information om både denna filmatisering och den som finns gjord tidigare i ett senare nummer när vi kollar upp vad som händer på filmfronten.
Oumbärliga ting - Den internationella kungen
Stephen Kings böcker har till dagsdato publicerats på 36 olika språk, inklusive amerikanska (amerikanska brukar inte nämnas när man säger att King är översatt till si och så många olika språk, eftersom det är originalspråket). Om man vill läsa Kings böcker fort efter att de har blivit publicerade, kan det vara nyttigt att lära sig engelska och/eller tyska. Kings böcker kommer alltid ut i England, USA och Tyskland först. Tyskland är faktiskt förvånansvärt snabba med att publicera Kings böcker. Den senaste, THE DARK TOWER 4 - WIZARD AND GLASS kom ut ungefär samtidigt i alla tre länderna, i Sverige lär den inte komma än på ett tag. Sverige tillhör tyvärr de länder där det dröjer innan Kings böcker översätts. Vi får till exempel först nu i sommar/höst avnjuta DESPERATION och THE REGULATORS (DESPERATION och VÄKTARE på svenska). Dessa böcker finns redan utgivna i ett tiotal länder, där ibland Ryssland, Danmark, Norge, Spanien, Frankrike och Portugal, och kom ursprungligen ut 1996.
Kings kommande bok BAG OF BONES kommer ut i England redan i augusti men i USA dröjer det ända tills den 22 september. Detta är ett fenomen som är lite underligt och oförklarligt…amerikanarna är alltså inte de första att få läsa Kings böcker. I Sverige brukar t.ex. den amerikanska pocketutgåvan (fram tills nu från Signet) komma ut c:a sex månader före det att den kommer ut i USA.
Vilka är då de språk som Kings böcker publicerats på? Ja, om man ska tro Kings utlandsagent är de bara publicerade på 34 språk, nämligen: amerikanska, bulgariska, danska, engelska, finska, franska, grekiska, hebreiska (talas i Israel), holländska, indonesiska, isländska, italienska, japanska, katalanska (talas i nordöstra Spanien), kinesiska, koreanska, lettiska, litauiska, norska, polska, portugisiska, rumänska, ryska, serbiska, slovakiska, slovenska, spanska, svenska, thailändska, tjeckiska, turkiska, tyska, ukrainska och ungerska. Utöver dessa finns hans böcker även på estniska och persiska (talas i bl.a. Iran). På de två senare språken är böckerna antagligen utgivna som piratkopior och översatta utan Kings vetskap (eftersom Kings agent ej känner till deras existens), men tro mig - de existerar, de står nämligen hemma i min bokhylla.
I Ryssland var det inte länge sedan alla Kings böcker var utgivna i piratutgåvor. Men på senare tid har ett förlag köpt rättigheterna till dem, så nu är de lagliga. Detta har fått vissa positiva fördelar för de ryska utgåvorna. Böckerna har t.ex. fått bättre omslag och det finns nu bara en utgåva av varje titel. Tidigare fanns det flera olika utgåvor av samma titel, kolla omslagen på Anders sida.
För den som samlar kan jag nämna att det kan vara ganska så svårt att få tag på böcker på en del av dessa språk, t.ex. böcker som är översatt till ukrainska. Jag fick hjälp av en rysk vän med att försöka spåra en bok på detta språk men inte ens han lyckades, en ryss i Ukraina…Detta tyder ju på att dessa böcker kanske inte existerar i dag, det kan vara så att det var några år sedan de gavs ut och inte finns tillgängliga längre.
Vilka böcker är då snyggast? Ja, jag skulle nog vilja säga att de som är utgivna i Japan är bland de bästa, de har till exempel ett likadant band som brukar finnas i en bibel, ett sidenband som man ska använd för att markera vart i boken man befinner sig och även skyddsomslag, och detta gäller i pocketutgåvorna!!! Många av de japanska böckerna har också ett mycket snyggt omslagsmotiv. Inte som de flesta, en kopia på det engelska eller amerikanska. Inte för att det är något fel på dessa men det är ju alltid roligare när det är nya och annorlunda omslag. Sverige var mycket bra på att få fram annorlunda omslag tidigare (de flesta skapade av Olle Frankzén), men nu har man tyvärr börjat använda de engelska och amerikanska. De tidigare var kanske inte alltid så snygga men de var åtminstone originella.
Vilka böcker är då fulast? Detta är ju visserligen en smaksak men jag tror att de flesta kommer att hålla med mig när jag påstår att de fulaste omslagen finns i Tyskland. Dessa är ofta mycket fantasilösa och tråkiga.
[Lilja]
Tävling
Japp ni ser rätt! Det är dags för Följeslagarnas första tävling, lite så här oväntat. Den har att göra med det som Lilja just skrivit om, och givetvis är alla välkomna att deltaga. Tävlingen, och dess regler finns på följande adress: http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna/76qw1t34.html och det är snabbaste svaret som vinner, och vad vinner man? Det står på sidan! Vinnaren kommer att avslöjats i ett specialutskick som skickas ut nästa måndag.
Forum - resultat
- Vilken är Kings bästa bok och varför?
Kenneth Bodin
- Bästa bok är definitivt VARSEL. Jag har visserligen inte hunnit läsa alla hans verk ännu, men VARSEL är i särklass bra. Just för att den är så klaustrofobiframkallande och jäkigt bra "berättad". DARK TOWER-serien är också ett mästerverk, men jag antar att den inte räknas som EN bok.
Jonny Klingvall
- Det är ju, som ni säkert förstår, mycket svårt att utnämna den bästa boken av King, när det finns en uppsjö av geniala verk som alla borde platsa i böckernas "hall of fame". Mitt slutgiltiga val hamnar nog dock hos klassikern VARSEL, med motiveringen: En i grunden genialisk story, som trots sin begränsning vad gäller platser och tid, besitter en enorm intensitet och klass. Upplägget avberättelsen är väl genomtänkt, och de övernaturliga fenomenen känns just helt naturliga.
Lilja
- MARATONMARSCHEN. Denna bok visar hur stor King egentligen är. Ingen annan författare kan skriva en bok, som är så ruskigt bra om något så tråkigt som en massa folk som bara går, hela boken igenom.
Pelle Bexander
- Som svar på denna helt omöjliga fråga säger jag: DET. DET är den bok som lyckats uppsluka mig mest, och som det är svårast att lägga ifrån sig. Delen om deras barndom är helt otroligt bra skriven, på alla sätt. Man TROR helt enkelt på karaktärerna i boken. Sen är den givetvis ruggigt spännande också!!
Magnus Bergsvik
- Den absolut bästa bok som King har skrivit (och givetvis den bästa bok som jag läst också) är PESTENS TID, den har allt det är många intressanta karaktärer som man får följa och så är det en så cool stämning i boken, man får nästan "bacillskräck".
Andreas Hellqvist
- DEN FÖRSKRÄCKLIGA APAN. Korta berättelser med bra innehåll och abrupta slut, det gillar jag. T ex"Skall jag taga vara på min broder".
Anders
- Med en ofattbar längd, en smart upplagda story med smidiga övergångar mellan dåtid och nutid samt fräcka återblickar i 30-årsklumpar, och alla tiders coolaste onda figur, heter Stephen Kings bästa bok DET! Fast… hade han skrivit TALISMANEN helt själv så kanske…
Frågor och svar
Detta nummers första fråga är lite annorlunda, och frågeställaren uppmanar kanske till debatt. Har ni något att tillföra i ämnet kan ni höra av er till Följeslagarna.
Fråga 1 – Jonny Klingvall
- I en större mängd av Kings böcker så är "hjältarna" oftast av svart härkomst, men talas ofta om av andra människor som "niggers" och andra okvädesord. Vet ni vad detta beror på? Då tänker jag bl a på Mother Abagail och "Speedy" Parker, som båda har en avgörande roll på vägen till det lyckliga slutet, men som i t.ex Parkers fall, ses som mindre värda människor av somliga personligheter i berättelsen.
Svar – Anders
Ja du, det var ingen lätt fråga. Tyvärr är det ju så att vita människor alltid sett ner på människor med annan hudfärg, så på det viset så speglar King dessvärre verkligheten. Jag minns en ganska lustig historia. När PESTENS TID kom ut första gången läste jag en recension i ett klassisk punkfanzine som hette TRÄSKET GLÖDER, där recensenten anklagade King för att vara rasist, eftersom han personifierat ondskan med en svart person. Jag kommer ihåg att jag tänkte att King faktiskt personifierat det goda med en svart kvinna, så det borde ju ”ta ut varandra”. När sedan TV-serien PESTENS TID dök upp insåg jag det fatala misstag den svenska illustratören Olle Frankzén gjort. När man som bäst satt och väntade på en Flagg av afrikanskt ursprung, dyker det upp en Mel Gibson kopia med en fet hockeyfrilla! Så egentligen borde recensenten anklagat Olle för att vara rasist i stället! Nåväl, detta var inget vettigt svar på frågan, och den enda som verkligen kan svara på den är Stephen King själv, så vi får väl fråga honom när vi träffar han!
Fråga 2 – Cesa
- Jag har hört ryktas om en film baserad på novellen "Flotten" ur DEN FÖRSKRÄCKLIGA APAN, någon som vet något om denna?
Svar – Lilja
”Flotten” (The Raft) finns som en kortfilm i filmen CREEPSHOW 2. När den först blev överförd till manusform så fick den titeln THE FLOAT, detta ändrades dock snabbt tillbaka till THE RAFT. CREEPSHOW 2 är ganska så svår att få tag på i Sverige så om ni skulle springa på den i er videobutik så tycker jag att ni ska hyra den, direkt!
Butiken
Annonsera i Butiken! Det kostar inget, men det måste handla om King! Din annons publiceras vid tre tillfällen, och blir den inaktuell under tiden så måste ni höra av er.
Säljes
- Lilja:
Insomnia & Rose Madder (engelska inbundna förstautgåvor. Pris = 200 + porto/bok) Carrie, Salem's Lot & The Shining (häftade samlarutg. 150 + porto/bok)
Köpes
- Anders
Jag behöver ett perfekt ex av Pestens Tid – Den oavkortade versionen INBUNDEN för att göra min samling komplett. Hör av er med prisförslag.
- Magnus
Jag behöver få tag i Varulvens År i bra skick innan jag får abstinensbesvär..... Så alla ni som har ett ex över av den eller ni som skulle kunna slita er från den, maila mig!
- Lange
Legendas gamla inbundna version (den med en halvcirkel med månen på) av Vinterverk.
Efterord
Då var det slut för denna gång. Nästa vecka kommer endast ett mininummer där vi kommer att presentera den lyckliga vinnaren av vår tävling. För att göra det hela lite mer spännande kommer inte ens vinnaren att få veta att han eller hon har vunnit förrän på måndag. Om två veckor kommer #8 och där kommer ni att kunna läsa mer om oöversatta och opublicerade böcker. Vi ses då, skynda er nu att skicka in svaret, endast den som är först med de rätta svaren och fullständig adress vinner.
Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna