UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #80 - 000124

FÖRORD

Välkomna till ett nytt nummer av Följeslagarna. I detta nummer kommer vi att berätta lite om manus som King skrivit efter egen och andras förlagor, samt manus som skrivit av andra efter Kings förlagor som av någon anledning inte har filmats ännu. Ett par av dessa berättar vi även lite mer om.

Vi kan även stolt konstatera att vi denna gång har en hel del nyheter och framför allt frågor, något som alltid gläder oss! Mer sådant!

Mycket nöje - Anders & Lilja
Medlemsantal: 341


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* THE GREEN MILE: Nu har den norska premiären av filmen skjutits fram från den 25:e februari till den 11:e precis som i Sverige. Mer information för de norska medlemmarna finns det på:
http://www.filmweb.no/oslokino/kommende_filmer/

* DEN GRÖNA MILEN: Nu får ni som fortfarande missat att köpa denna bok TVÅ nya chanser då boken kommer i pocket nu i januari (troligen), samt i en ny kartonerad upplaga (misstänker vi) med filmaffischen som omslag. Se det på vår hemsida eller på Bra Böckers sida:
http://www.bbb.se

* ON WRITING: Nu bekräftar Scribner vad vi misstänkt och fruktat, det dröjer ända tills september innan ON WRITING släpps. De har dock bestämt sig för att titeln nu blir ON WRITING och inget annat. Just detta har på senare tid varit lite osäkert. Boken har ju redan bytt namn en gång, från ON FICTION som den ursprungligen presenterades som. Vi misstänker nu att "On fiction" är en del av boken.

* THE STEPHEN KING UNIVERS: Denna bok om King har vi berättat om tidigare i Följeslagarna. Nu vet vi dock att den kommer att publiceras i sommar. Boken som är skriven av Stanley Wiater, Christopher Golden och Hank Wagner kommer att innehålla 130 000 ord och vara uppdelad i 50 kapitel. När det gäller innehållet kommer den att ha med allt fram till BLOOD AND SMOKE, vilket betyder att den kommer att vara mycket aktuell.

Boken kommer att publiceras av Cemetary Dance. I dagsläget verkar det dock som om den endast kommer i begränsade upplagor, något som verkar lite underligt med tanke på att det faktiskt är en bok OM King och inte AV King. Den kommer att finnas i två varianter, en upplaga som kommer att tryckas i 1000 ex och vara signerad och numrerad samt en upplaga som kommer vara signerad och numrerad med bokstäver. Denna upplaga kommer att tryckas i 52 ex.

Tack vare att de är limited editions blir även priset därefter, den första upplagan (på 1000 ex) kommer att kosta c:a 640 SEK ($75) och den andra (på 52 ex) strax under 3000 SEK ($350).

Läs mer på: http://www.cemetarydance.com/html/wiater.html

* Stephen King goes to Springfield! Det stämmer, King kommer att gästa The Simpsons med hjälp av sin röst. King kommer att låna ut sin röst i ett kommande avsnitt med titeln "Insane Clown Poppy". I det avsnittet upptäcker Krusty the Clown att han har en dotter i Barts ålder och ber Homer om faderliga råd. Avsnittet kommer antagligen att visas den 6:e februari i USA. Även Drew Barrymore kommer att låna ut sin röst i detta avsnitt.

* Håll ett öga på The Oprah Winfry Show de kommande veckorna. I det avsnitt som visades i USA den 14:e januari gästades Oprah nämligen av Michael Clark Duncan, mannen som spelar John Coffey i THE GREEN MILE. TV4, som vi visar Oprah i Sverige, ligger i vanliga fall ungefär 3 veckor efter men är lite osäkra på hur det blir med den saken den närmaste tiden. I USA har det nämligen visats en massa repriser under julhelgen och de är TV4 osäkra om de får eller inte. Om de tre veckorna stämmer borde avsnittet visas runt den 4:e februari, men för säkerhetsskull kan
ni ju hålla ett öga på programmen fram tills dess också. För övriga norden har vi tyvärr inga uppgifter.

* Kings böcker har översatts till ytterligare ett språk. De finns nu mera även utgivna på albanska. Det betyder att Kings böcker nu finns utgivna på 38 olika språk.

* THE TALISMAN (miniserien): Enligt uppgifter från en person som driver "Steven Spielberg & DreamWorks SKG Fansite" på Internet så kommer miniserien THE TALISMAN att få premiär på TV i USA antingen sent i år eller tidigt nästa år.

* ROSE RED: TV-serien för ABC, som King arbetar på just nu (med ursprung i ett nedlagt filmprojekt tillsammans med ovannämnde Spielberg, läs mer i veckans artikel), kommer att bli en 6-timmars TV-serie (vilket för oss betyder ca 4 timmar, i och med att reklamavbrott är inräknade i de 6 timmarna) och visas "nästa säsong", vilket av alla tolkas som våren 2001.


MANUSKRIPT

Det finns i dagsläget runt ett 50-tal Kingrelaterade filmer (uppföljare inräknade) gjorda, en siffra som borde imponera på de flesta, förutom kritiker som drar alla filmer med namnet Stephen King inkluderat över en kam - det finns ju bevisligen många riktigt dåliga filmer och några få riktigt bra.

Men det skulle kunna finnas fler, både bra och dåliga, för faktum är att det finns färdiga manuskript till flera filmer som av en eller annan anledning inte blivit filmade. Än, i alla fall, vissa håller vi fortfarande hoppet uppe för. Denna artikel ska behandla de flesta av de ofilmade manuskripten och även titta närmare på några av dem.

Till att börja med kan vi dela in manuskripten i två klasser: manus skrivna av King själv och manus skrivna av andra efter Kings förlaga.

Genom publiceringen av STORM OF THE CENTURY-manuset i bokform har de flesta insett att King även kan konsten att skriva ett bra manus. Utöver STORM OF THE CENTURY har även manusen till THE GENERAL och SORRY, RIGHT NUMBER publicerats i bokform, och vi hoppas att även fler kan dyka upp i framtiden. Men bevarat i "Special Collections" avdelningen på Raymond Fogler biblioteket, University of Maine, Orono, finns det några godbitar. Bland annat ett manuskript utan titel på 81 sidor och THEY BITE på 115 sidor.

Det finns också uppgifter om ett annat manus utan titel som ska handla om en hemsökt radiostation. Ett annat mycket intressant manus - som man verkligen skulle vilja läsa - är THE SHOTGUNNERS, som var på väg att bli film 1984 med legendaren Sam Peckinpah i regissörsstolen. Tyvärr dog Peckinpah och THE SHOTGUNNERS blev ett minne blott, tills 12 år senare då berättelsen publicerades, förmodligen i ganska omgjord version som Bachmanboken THE REGULATORS.

King har vid flera tillfällen skrivit manus efter sina egna romaner och noveller, som av olika anledningar filmats utifrån andra personers manuskript. Det finns manus till CHILDREN OF THE CORN, CUJO och THE DEAD ZONE som inte används. 1980 skrev King även ett manus till THE SHINING eftersom han var bunden att göra det via ett kontrakt, men Kubricks manus valdes istället.

Vid några tillfällen har han skrivit manus efter egen förlaga som inte filmats i andra sammanhang. Han skrev ihop ett manus för NBC där tre berättelser ut NIGHT SHIFT ("Battleground", "I Know What You Need" och "Strawberry Spring") skulle ingå, men den ack så berömda "Standard and Practise" (en slags censurnämnd) ansåg att manuset var för våldsamt och lade ned projektet. Nu senast är det manuset till DESPERATION som ligger i farozonen.

DESPERATION har ju legat på New Line Cinemas bord sedan länge, men under förra året meddelade de att de inte tänkte göra filmen. Budgeten hamnade tydligen på lite mer än vad de ville spendera på en renodlad skräckfilm och nu finns det alltså ett manus men inte något filmbolag, vilket är synd och skam för DESPERATION-manuset är alldeles strålande.

King har verkligen lyckats föra över sin story på ett lysande sätt. Vissa sekvenser ur berättelsen har skrivits om, men fortfarande så att poängen fortfarande är densamma. Karaktären Audrey Wyler har tagits bort, vilket egentligen inte hade någon betydelse, men å andra sidan har polisen Collie Entragian fått betydligt mer plats och fler repliker, något som förmodligen gläder DESPERATION-fansen. I övrigt är det ett välskrivet och framför allt troget manus som skulle kunna bli hur bra som helst. Om det nu filmas någon gång!

Två gånger har King samarbetat med Steven Spielberg. Det var faktiskt King som skrev ursprunget till filmen POLTERGEIST 1981. Spielberg ratade dock alla utkast King skrev med anledningen att de var för äckliga och hemska och det passade inte Spielberg alls att ha en barnförbjuden film på sitt samvete samma år som E.T. kom. King krediterades inte alls för sitt arbete med POLTERGEIST. Ett antal år senare var det dags igen: King sålde ett manus om ett hemsökt hus till Spielberg med namnet ROSE RED. Spielberg kom dock med förslag på ändringar som King justerade, men när det tredje utkastet var färdigt, skilde det sig så mycket från originalet att projektet lades ned. King har nu tagit upp ROSE RED igen, förmodligen med utgång från sitt originalmanus, för att utveckla det till en miniserie för ABC, som med största sannolikhet visas om lite drygt ett år.

King har även skrivit manus efter andra författares förlagor, SOMETHING WICKED THIS WAY COMES baserad på Ray Bradburys roman och CARRION COMFORT efter Dan Simmons roman.

När det gäller manus skrivna av andra människor efter Kings förlaga så finns det förmodligen ganska många skrivna, och de flesta är säkert dessutom skrivna helt utan att några rättigheter är sålda ("unauthorized"). Vi har lyckats hitta några, men om de har rättigheter eller inte är svårt att avgöra.

Vi vet dock med säkerhet att Andrew Lews manus till THE DARK TOWER: THE GUNSLINGER är "unauthorized", för King har inga som helst planer på att sälja THE DARK TOWER till något filmbolag. Man förstår ju honom, för THE DARK TOWER är ju hans livsverk och skulle säkert behöva 20-30 timmar för att komma till rättvisa. Andrew Lews manus kunde man läsa ett utdrag ur i ett utskick från SKEMERs för något år sedan eller så, och det var väl inte så tokigt.

1992 skrev Richard Lagravenese ett manus till THE TALISMAN. Återigen vet vi inte om det var för Steven Spielberg, som haft rättigheterna till en filmversion av boken sedan väldigt länge, eller om det var på eget initiativ, men det ryktas om att detta manus ska ligga som grund för miniserien och det får vi verkligen inte hoppas. Det 142 sidor långa manuskriptet inte gör boken rättvisa, och det är uppenbart att det är skrivet för en vanlig spelfilm och det är lika uppenbart att det inte räcker med 90-120 minuter för att återge King och Straubs rika berättelse.

Här har nämligen vissa delar försvunnit alldeles ur handlingen, bland annat finns inte karaktären Richard Sloat och allt som rör honom med, vilket betyder ganska mycket. Ännu mer upprörande är det att karaktären Speedy inte alls är med, han har i stället ersatts av "uncle Tommy" (som figurerar kort i boken) som även fått ta över några andra karaktärers roller. Och själva upplösningen, när Jack slutligen hittar talismanen, är totalt avdramatiserad i manuset där själva talismanen är en magisk penna (!?)… Baseras TV-serien på detta manus kan det bli en oerhörd flopp för de som älskar boken THE TALISMAN.

Dock - måste jag tillägga - så är själva Territorierna bra beskrivna och Wolf (Varg) är precis som han ska. Alltid något, men inte tillräckligt.

Ett annat manus som känns lite onödigt är Dennis Etchisons THE MIST i och med att mästaren Frank Darabont har rättigheterna sedan länge och kommer att skriva sitt eget manuskript någon gång i framtiden.

För några år sedan köpte kabeltvkanalen HBO rättigheterna till ROSE MADDER med avsikten att göra en film producerad direkt för kanalen (precis som med THE NIGHT FLIER). Efter mycket velande kom det under förra året fram att det inte skulle bli någon film gjord. Synd, för om den skulle baserats på det manus Stephen Tolkin skrivit så hade det blivit en riktigt bra film. Manuset följer nämligen förlagan mycket bra, med endast några mindre justeringar här och där. En positiv aspekt är att sekvenserna när Rosie kliver över i Rose Madders värld genom sin tavla framstod som fullständigt naturliga och inte fåniga på något sätt. Hade HBO filmat manuset hade det ju varit första gången man fått se en skymt av Dark Tower världen och det är ju en anledning nog att hoppas på att något annat filmbolag tar åt sig uppgiften att fästa ROSE MADDER , då efter Stephen Tolkins manus, på film.

PINFALL, som vi skrivit tidigare om i Följeslagarna, - bowlingskräckisen - som skulle ingått i CREEPSHOW 2 skrevs av George Romero efter Kings idéer.

Det var i princip det vi hittade om ofilmade manus som andra har skrivit. Ni har ju stiftat bekantskap med James Cole tidigare i Följeslagarna - han som gjorde en studentfilm av LAST RUNG ON THE LADDER med fulla rättigheter inköpta för en dollar av King - har ju även ett ofilmat längre manuskript till berättelsen i sina byrålådor. Men som ni kanske minns fick en filmare från Maine rättigheterna vilket borde betyda att det finns ytterligare ett längre manus till LAST RUNG ON THE LADDER färdigt.

För att återgå till King så finns det som vi nämnde inledningsvis ett antal manus som han skrivit som har filmats och de är i tur och ordning: CREEPSHOW (1982), CAT'S EYE (1984), SILVER BULLET (1985), MAXIMUM OVERDRIVE (1986), PET SEMATARY (1989) och SLEEPWALKERS (1992) som alla gått på biografer världen över.

Direkt för TV är det SORRY, RIGHT NUMBER (1987), GOLDEN YEARS, endast del 1-5, King skrev utkast till del 6-7 (1991), THE STAND (1994), THE SHINING (1997), Arkiv X avsnittet "Chinga" (1998) och STORM OF THE CENTURY (1999).

När man skriver om manus kan man inte undvika att nämna den som lyckats allra bäst, nämligen Frank Darabont. Darabont var en gång i tiden också en av de där studenterna som köpte rättigheter för en dollar. Darabont filmade novellen "The Woman in the Room", som King tyckte blev så bra att han släppte på "dollar dealen" och lät Darabont ge ut den på video. King och Darabont förblev kompisar och under början av 90-talet frågade Darabont om han fick skriva ett manus till "Rita Hayworth and the Shawshank Redemption". King sa OK, men glömde snabbt det hela tills den dag då manuset damp ned och han blev förbluffad över hur bra det var.

Sedermera filmades manuset och THE SHAWSHANK REDEMPTION blev en riktig succé, trots att mycket talade emot filmen. En så pass stor succé att det välskrivna manuset publicerades i bokform för att alla skulle kunna ta del av det.

Nu, alldeles nyligen, kom även manuset till Darabont senaste Kingfilmatisering THE GREEN MILE ut i bokform och i Stephen Kings introduktion berättar han hur samarbetet uppkom. Han satt och arbetade med den tredje delen av boken, ungefär sex veckor innan den första skulle publiceras, och undrade vad sjutton han hade givit sig in i, då Darabont ringde. De samtalade en stund innan de kom in på vad de sysslade med och King berättade om sitt mardrömsprojekt. Darabont lyssnade noga och sa sedan: "När du känner dig redo att visa upp ditt monster, ta då honom till mitt hus först". King lovade att göra detta och att se till att Darabont fick den första delen så tidigt som möjligt.

Historien fortsätter sedan i Frank Darabonts introduktion - han läste boken och insåg att han verkligen ville ha den, så han flög till Colorado, hyrde en bil och körde den långa vägen upp till the Stanley Hotel, precis som Jack Torrence gjorde fast till the Overlook Hotel, där King och Mick Garris höll på med TV-versionen av THE SHINING. När King frågade vad han gjorde där, svarade Darabont: "Jag har kommit för THE GREEN MILE". "OK", sa King, "- vill du vara med i THE SHINING?".

Hur man än ser på saken har Darabont skrivit ett fantastiskt manus som är väl värt att läsa. Jag har gjort det tre eller fyra gånger nu och slås fortfarande av hur bra det är. Dessutom innehåller boken THE GREEN MILE - THE SCREENPLAY en massa andra trevliga saker som gör den till ett bra köp.

[Anders]


FRÅGOR & SVAR

Frågor från Stellan Almgren

1. Har ni haft någon lista i era utskick vilka Kingböcker som har blivit översatta till svenska?

- Inte i utskicken, men på hemsidan finns en lista över alla svenska titlar och de engelska som inte kommit på svenska än. [Anders]

- Snart kommer vi även att lägga ut alla danska, norska och finska titlar. [Lilja]

2. Hör ihop med fråga ett egentligen - undrar hur många av böckerna om Det Svarta Tornet som är översatta till svenska?

- Det är endast de två första som kommit på svenska, och sen lär det inte komma fler av anledningar som vi nämnt i denna avdelning flera gånger tidigare. [Anders]

3. Jag har inte läst någon Kingbok på engelska ännu och undrar om de är svår- eller lättlästa enligt ert sätt att se på det? (Det ska tilläggas att jag är hyfsad på engelska)

- Jag började läsa King på engelska bara för några år sedan, men det var ingen svår match. I mitt tycke är det alltså lättläst, men om du känner dig osäker kan du ju börja med en lite kortare bok som THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON eller skaffa någon novellsamling. [Anders]

4. Hur många medlemmar är manliga respektive kvinnliga i Följeslagarna? (Får man gissa på nånstans runt 80/20 eller är det till och med närmare hundra procent killar?)

- Vi hade tänkt komma med en ny statistisk genomgång av Följeslagarna lite senare i år, när vi fyller två år i april, men procentfördelningen är 70/30 i de manliga medlemmarnas favör. [Anders]

Frågor från: Kristian Skillstedt

5. Hur vanligt är det att finna de 6 ex av THE GREEN MILE för 150 kr för alla i. Givetvis begagnade men olästa och inte kantstötta. Är de värda att köpa? Är dom ett samlarexemplar eller är det bara en gammal upplaga innan de började tryckas i en bunden form?

- Nu tar jag för givet att du pratar om de amerikanska böckerna eftersom du skrev titeln på engelska. Då är det nästan rena fyndet med alla sex delar för 150 kr. Du bör i och för sig kolla att det är första utgåvor, men det vet jag inte riktigt hur man kollar i TGM-pocketarna. Gäller det de svenska böckerna är det också ett helt OK pris. Oavsett språk så är det egentligen inga samlarexemplar men kanske roligare än de samlade volymerna. [Anders]

- Vi kan väl även tillägga att de amerikanska utgåvorna av THE GREEN MILE inte finns i inbunden form utan endast i pocket. Detta gäller både de enskilda volymerna och den samlade. [Lilja]

6. Vet ni någon bok som vilken författare som helst har skrivit som liknar TALISMANEN?

- Hm… denna fråga lämnar vi gärna öppet till fantasyläsande Följeslagare, som gärna får komma in med sina boktips. Det uppenbara svaret borde dock vara "Sagan om Ringen" - det är ju en bok som många i alla fall jämför TALISMANEN med. [Anders]

Fråga från: Roland Sköldblom

7. Hejsan, jag skulle vilja veta hur man enklast kan få en bok skriven av Stephen King signerad. Har hört att man kan skicka den till en sekreterare, stämmer det och i så fall, vilken är adressen? Tacksam för svar.

- Rutinerna är enligt följande: man skriver ett brev till Kings kontor och ber att få vara med signeringslistan. Efter ett litet tag kommer det en bekräftelse där det står vilken plats i listan man befinner sig på och hur lång tid det kan tänkas ta innan det blir ens tur att skicka böcker. Det brukar vara upp emot två år och man får skicka två böcker, så det gäller att välja noga. Man måste även skicka med svarsporto. Men King har inte signerat böcker sedan olyckan i somras, så vad vi förstår är det stopp på listan just nu, så det allra enklaste sättet att få tag på en signerad bok just nu är genom att köpa en signerad limited edition bok, men det kostar ju därefter… Adressen är i alla fall:

Stephen King
49 Florida Ave.
Bangor, ME 04401-3005
USA

[Anders]

Fråga från Dan Linder

8. Hej, förslag till ämne: Kings arbetsredskap. I intervjun med Marsha som jobbar hos King förklarade hon att DRAKENS ÖGON och KNACKARNA var skrivna för hand. Dessutom sägs WIZARD AND GLASS vara handskriven men i efterordet till boken berättar King att han skrev den på en LapTop.

Använder han fortfarande skrivmaskin? Varför skrivs bara vissa projekt för hand? Skriver han några böcker alls på Wangen på den tiden han hade den? Det verkar riskabelt att placera en hel roman i en gammal dator. Wangen lär väl inte orka med så många böcker. Skrivmaskin? Jag har funderat rätt mycket på det här.

- Marsha säger att hon skrev rent manusen till EYES OF THE DRAGON och THE TOMMYKNOCKERS vilket inte alls betyder att de var handskrivna från början. Förmodligen var det Kings skrivmaskins-/datorskrivna manus med redigeringar per hand som hon skrev rent. Hon bekräftar sedan att delar av THE GREEN MILE och WIZARD AND GLASS var skrivna för hand: "Vanligtvis skriver Stephen endast för hand när han inte har tillgång till en dator. Den största delen av dessa projekt var renskrivna av honom när han författade böckerna, vilket är det sätt han arbetar på."

När det sedan gäller Wangen respektive LapTop så är nog den föregående numera ett minne från gamla tider som samlar damm i Kings arbetsrum. Han skriver numera på LapTopen bland annat av eftersom att han kan dra upp fontstorleken i och med att hans ögon är dåliga. Vi har sett bilder på King knackande på sin LapTop i färska dokumentärer så det verkar vara det som gäller idag. Skrivmaskin använde han väl fram till och med att han köpte Wangen i samband med att han och Peter Straub skrev THE TALISMAN. De kopplade ju ihop sina datorer via modem och skickade över texter till varandra, något som inte var helt smärtfritt. Straub hade en IBM och var därför tvungen att redigera om alla texter som kom från King. Wangen lär sedan ha använts flitigt under förmodligen resten av 80-talet, och det är ju ett stort lass med böcker det handlar om. [Anders]

Fråga från Mats Blomqvist

9. Hej! Jag har nyligen läst ut PESTENS TID, och nu skulle jag gärna vilja se filmatiseringen av den boken. Jag vet att serien gick på TV4 för något år sedan men då såg jag den inte. Så nu undrar jag om ni vet vad jag skulle kunna få tag i den. Jag undrar också om ni vet om filmen är baserad på den oavkortade versionen.

- Filmatiseringen av PESTENS TID finns i vilken välsorterad videobutik som helst, och du kan även köpa den från till exempel www.boxman.se. Filmen är baserad på den oavkortade versionen. [Anders]


EFTERORD

Det var allt för denna gång. I nästa nummer, som kommer den 7:e februari, kommer vi att göra en sammanfattning av alla filmer som baserats på Kings böcker under 90-talet, vilket är en hel del.

Till dess får ni gärna skicka in frågor och synpunkter, både om Kings filmer under 90-talet och annat, vi vill ha mycket mail!

Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://welcome.to/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Trailer: Pet Sematary: Bloodlines
Recension: Holly
Summering av sommarens nyheter
Recension: The Boogeyman
Nya filmer från ingenstans

SENASTE RECENSIONERNA

Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider
Mr. Mercedes - Säsong 3

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Kommande:
Holly
- Roman, släpps på engelska och i svensk översättning i september 2023
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Pet Sematary: Bloodlines
- Prequel till Pet Sematary. Premiär på Paramount+/SkyShowtime 6/10. Ingen svensk distribution bekräftad.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
You Like It Darker
- Ännu ej officiellt utannonserad samling som ska komma 2024.
• Format: Bok
• Status: Rykte
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt