UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #81 - 000207

FÖRORD

Välkomna till ett nytt Följeslagarnautskick! Denna vecka är det total THE GREEN MILE dominans bland nyheterna. Det börjar ju så smått dra ihop sig till vinterns höjdpunkt. Bara några få dagar kvar… Artikeln i detta nummer är en genomgång av de filmprojekt som hade någon slags koppling till King under 90-talet, och det var ju en hel del kan man konstatera. En del bra, en del mindre bra, en del mycket bra och en del katastrofalt dåligt.

Trevlig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 353


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* Glöm nu INTE att THE GREEN MILE har premiär på fredag. Faktum är att den har premiär i tre av de nordiska länderna på fredag, nämligen; Sverige (DEN GRÖNA MILEN), Finland (VIHREÄ MAILJ) och Norge (DEN GRØNNE MIL). Danmark (DEN GRØNNE MIL) får tyvärr vänta till den 25/2.

Glöm inte bort att titta på TV också, för det finns en hel del filmprogram i veckan som vi "tror" kommer att recensera filmen. Tyvärr är detta endast progam i Sverige, vi har inga uppgifter om program i övriga länder. Utöver dessa program finns det naturligtvis chans att det kommer andra program så håll utkik i TV-tablåerna!

Tis 8/2: Filmkrönikan 5 min (SVT1, 22:30)
Ons 9/2: Rapport morgon (SVT2, c:a 7:45), Bio (Z-TV, 19:00)
Tors 10/2: Nyhetsmorgon (TV 4, c:a 8:15)

* Mer THE GREEN MILE nyheter. Regisören Frank Darabont har nominerats till "Film Directing Award" som delas ut av "The Directors Guild of America". Om han vinner avslöjas den 11:e mars. Det blev dock tyvärr ingen Golden Globe för Michael Clark Duncan i kategorin "Bästa biroll". Priset gick istället till Tom Cruise för sin roll i "Magnolia"

* Nu finns DEN GRÖNA MILEN utgiven i pocket i Sverige. Denna version har filmaffischen som omslagsbild och är den första pocketboken av King på svenska sedan GERALDS LEK och PESTENS TID i mitten på 90-talet. Hoppas detta är en trend!

* Veckans citat: "Häromdagen såg jag en jättebra film, THE GREEN MILE. Jag grät mer när jag såg den än när jag såg TITANIC" - superstjärnan Britney Spears i Aftonbladet 000204.

* Den 10:e mars kommer THE NIGHT FLIER på köpvideo i Norge. Se till att se den!

* I förra numret rapporterade vi att King skulle medverka i ett avsnitt av The Simpsons den 6/2. Tyvärr så visade sig detta vara fel. King kommer visserligen att medverka, men avsnittet som har titeln "Insane Clown Poppy" visades alltså inte igår. Det finns i dagsläget inte något datum spikat för när det ska visas.


SERIETIDNINGSSPECIAL

Vi har tidigare berättat om hur olika serieskapare har gjort kopplingar till King i sina serier, och alldeles nyligen har vi kunnat se några fler. I tidningen Ernies julnummer fanns det med en ruta med ung "King" som läser upp "...och det var så jag hade det på mitt sommarlov" inför skräckslagna lärare och elever med håret rakt upp. Under bilden står det "En ung Stephen King", enligt Följeslagaren Mikael "Otto" Nordlund.

Och de som läser tidningen Knasen har i två nummer i rad hittat referenser till King i serien "Betty", bland annat en hysteriskt kul strip om hur figuren Junior försöker slå in en Kingroman som han köpt till sin flickvän i julklapp. Pappret vill liksom inte vara runt en Kingroman!

Ser ni fler förekomster av King i seriernas värld, så hör av er med informationen till oss.


KINGS 90-TAL INOM FILMEN

Då var det dags att göra en liten återblick på vilka filmer som kom under 90-talet, och som hade någon anknytning till King. Det kom faktiskt inte mindre än 42 filmatiseringar som hade med King att göra på ett eller annat sätt. Då är visserligen allt inkluderat - uppföljare, musikvideos, tecknade filmer och så vidare. Bli nu inte oroliga om ni inte på rak arm kan räkna upp dessa 42 filmatiseringar, jag ska nedan gå igenom alla. Årtalen gäller för filmernas premiärer i USA.

Vi börjar från början med 1990. Under 1990 kom en av de mest framgångsrika filmatiseringarna som är baserade på Kings böcker - jag talar naturligtvis om MISERY. Det var MISERY som förde in Kings namn i meningar som även innehöll ord som Oscar och Golden Globe. Kathy Bates vann en Oscar och en Golden Globe för bästa kvinnliga huvudroll.

Det kom även mindre framgångsrika filmer som GRAVEYARD SHIFT och IT. 1990 var det år då King blev ett namn i TV-rutorna, med just IT. Tidigare hade SALEM’S LOT gått som miniserie 1979, men under 90-talet skulle det bli många fler. Förutom dessa kom även en del kortfilmer - THE CAT FROM HELL som fanns med på novellfilmen TALES FROM THE DARKSIDE och PARANOID, en filmatisering av Kings dikt med samma namn. PARANOID kommer för övrigt troligen att släppas på video i USA under 2000, regissören Jay Holben håller nu på och förhandlar med King om det.

Under 1991 var det åter TV som gällde, och då kanalen CBS. Först visade de TV-filmen SOMETIMES THEY COME BACK, som inte fick någon lysande recensioner. Senare visade de även Kings första TV-serie, GOLDEN YEARS, skriven av King direkt för TV i sju avsnitt (de 5 första avsnitten var skrivna av King själv och de två sista baserade på hans idéer). King hade även planerat en fortsättning, men eftersom serien inte fick de tittarsiffror direktörerna på CBS tyckte att den behövde, lades den ner efter sju avsnitt. På grund av att den inte fick ett vettigt slut på TV, spelades ett nytt slut in när den släpptes på video. Serien finns alltså med två olika slut.

1992 var katastrofernas år. Detta var dock inte Kings fel, han var endast involverad i en film detta år. Det var den direkt för film skrivna SLEEPWALKERS. Trots att detta var en film King fixat helt själv fick den inga vidare recensioner och många fans var besvikna. Man får dock tycka vad man vill om SLEEPWALKERS, men man kan inte säga annat än att den var 1992 års bästa Kingrelaterade film. De andra var bland annat THE LAWNMOWER MAN som hade absolut ingenting med Kings historia att göra. Hade man läst Kings fantastiska korthistoria kunde man bara gapa när man såg filmen. King hade skrivit om en mycket konstig man som klippte gräs - filmen handlade om en konstig man som far runt i cyberspace… King stämde senare filmbolaget med resultatet att de inte fick använda hans namn på något som hade med filmen att göra.

De andra två filmerna som kom under 1992 var uppföljare och inte värst bra sådana. Tyvärr så startade även PET SEMATARY 2 och CHILDREN OF THE CORN 2 en trend där det gällde att få fram så många efterföljare som möjligt, något som varken King eller hans fans gillade.

1993 var det åter dags för en miniserie. THE TOMMYKNOCKERS visades i två avsnitt på ABC under maj och inledde ett samarbete mellan TV-kanalen ABC och King som fortfarande pågår. Under 1993 kom även THE DARK HALF och NEEDFUL THINGS. I den sista medverkade svensken Max Von Sydow som skurken Leland Gaunt. Filmen, som var cirka 2 timmar lång, släptes även i en "directors cut"-version som var drygt en timma längre och som endast visades på amerikansk TV.

Året därpå, 1994, var ett bra år när det gällde filmatiseringar. Under maj fick vi äntligen en chans att se hur King tänkt sig att Stu, Fran och inte minst Flagg såg ut. Då visade nämligen ABC Kings miniserie THE STAND i fyra avsnitt. De flesta var överens om att King gjort ett bra jobb och att det var det enda rätta att göra miniserie av Kings kanske bästa bok. Om MISERY införde termer som "Oscar" och "Golden Globe" så införde THE STAND termen "Emmy". Den nominerades nämligen till en Emmy för bästa miniserie.

Under 1995 var det åter dags för en Kingfilm att nämnas vid Oscarsgalan (det gällde då filmer från 1994). Denna gång var det filmen THE SHAWSHANK REDEMPTION som nominerades i inte mindre än sju olika kategorier. Tyvärr vann den ingen Oscar men den är ändå en av de mest populära Kingfilmerna. Detta år visades även en dokumentär om baseboll på amerikanska TV kanalen PBS i nio avsnitt. I ett av dem återfanns King som berättare. På TV visades också ett avsnitt av The Simpsons där man gjorde en parodi av filmen THE SHINING, den fick titeln THE SHINNING ("Vyrsel" på svenska).

I och med att 1994 övergick till 1995 inleddes en svag period när det gäller Kingfilmatiseringar. En period som skulle hålla i sig ända tills 1997. Visserligen fick vi återigen se Kathy Bates in en Kingfilm, DOLORES CLAIBORNE, och även om Bates gjorde ett bra jobb orkade filmen inte riktigt ända fram. Vi fick även en ny miniserie i två delar på ABC. Denna gång var det THE LANGOLIERS det handlade om. Visserligen hade denna serie sin poänger och visserligen fick den en Emmynominering, men den var långt ifrån THE STAND som vi skämts bort med året innan. Övriga filmer under 1995 var katastrofer som THE MANGLER och STEPHEN KING’S NIGHT SHIFT. Den senare var ett billigt försök att tjäna pengar på Kings namn. Man hade här satt ihop tre kortfilmer där en var baserad på Kings korthistoria "Children Of The Corn" och de andra inte hade ett smack att göra med King. Som om detta inte vore nog orkade inte ens filmbolaget hitta på ett nytt namn utan tog det de tidigare använt till en liknande samling.

Vi hade även oturen att få CHILDREN OF THE CORN 3 – URBAN HARVEST och THE LAWNMOWER MAN 2 – BEYOND CYBERSPACE. 1995 var med andra ord ett år med många, men dåliga filmer.

Tyvärr blev inte 1996 bättre. Den enda "riktiga" King filmen var THINNER som förutom Kings framträdande som apotekaren Mr. Banghor inte hade mycket att erbjuda. Utöver den fick vi även detta år två uppföljare. Dessa var SOMETIMES THEY COME BACK…AGAIN och CHILDREN OF THE CORN 4 – THE GATHERING.

1997 lossnade det lite och vi fick återigen en utmärkt miniserie - Kings egen version av THE SHINING som visades på ABC i tre avsnitt. Även denna miniserie Emmynominerades. Den fick tre nomineringar och vann två av dem. Faktum är att allt som kom under 1997 visades på TV, något som är lite ovanligt med tanke på hur mycket det kom.

Vi fick två nya kortfilmer, CHATTERY TEETH, som var med i pilotavsnittet av serien "Quicksilver Highway" samt REVELATIONS OF BECKA PAULSON, som visades som ett avsnitt av serien "The Outer Limits". Vidare visades den otroligt usla TV-filmen TRUCKS, som enligt förhandsreklamen skulle vara en bättre och mer påkostad version av Kings MAXIMUM OVERDRIVE. Nu blev det precis tvärtom och den glömdes fort bort. På kanalen HBO visades den suveräna TV-filmen THE NIGHT FLIER. Tyvärr dröjde det mer än två år innan den nådde våra breddgrader, men det ändrar inte det faktum att, förutom en del smågrejer, detta är en av de bästa filmatiseringar som gjorts efter en Kinghistoria.

1997 bjöd även på musik. King var nämligen delaktig i Michael Jacksons musikvideo till låten GHOST. Det var nu inte så att King var med på inspelningen och berättade för Jackson hur han skulle dansa eller när han skulle ta sig i skrevet, King var med på ett tidigt stadium och kom med idéer som Jackson senare omarbetade en del och därefter byggde sin video på.

1998 gjorde King något han aldrig gjort förut. Han skrev ett avsnitt i till en serie som redan existerade, nämligen Arkiv X. Visserligen ändrade Chris Carter Kings manus så att det skulle harmoniera med seriens helhetsbild och mycket av det King skrev försvann eller omarbetades, men man kan ändå se att det finns lite av King i avsnittet…om man tittar riktigt noga.

Under 1998 kom även filmatiseringen av APT PUPIL, en filmatisering som varit på gång under nästan 10 år. Inte samma film, men olika versioner av den. Tyvärr ändrade Bryan Singer lite för mycket på Kings ursprungside och gjorde om slutat så att den inte blev den kanonfilm som många hade väntat. Året avslutades naturligtvis med ytterligare en CHILDREN OF THE CORN-film. Den femte i ordningen, med undertiteln FIELDS OF TERROR.

King avslutade 90-talet lika starkt som han inledde det. I februari fick vi ytterligare en miniserie. Denna gång en som var skriven direkt för TV (ABC förstås) och som endast publicerades som manus. Den hette STORM OF THE CENTURY och visades i tre avsnitt. Även den Emmynominerades i två klasser. Det var även dags för The Simpsons att återigen göra parodi på King. Denna gång var det MAXIMUM OVERDRIVE man syftade på.

Årets floppar stod uppföljarna för. Under året kom SOMETIMES THEY COME BACK…FOR MORE, och CHILDREN OF THE CORN 666: ISAAC’S RETURN och ingen av dem fick några större framgångar. En uppföljare som klarade sig lite bättre var THE RAGE: CARRIE 2, den enda som gick upp på biograferna av årets uppföljare, de andra släpptes direkt på video. Även om inte heller denna film fick några större framgångar gick den dock skapligt under den tid den visades på biograferna.

Året, och 90-talet, avslutades med ytterligare en film av Frank Darabont, THE GREEN MILE och precis som när han gjorde THE SHAWSHANK REDEMPTION talas det nu om Oscarsnomineringar. Micheal Clark Duncan, som spelar John Coffey, nominerades till en Golden Globe, men fick den tyvärr inte.

Vad kommer då under 00-talet? Ja, det vi vet idag är ganska så mycket faktiskt. När det gäller TV så kommer dels THE TALISMAN att visas som en miniserie på fyra timmar och vi kommer även att få se en miniserie med titeln ROSE RED (på sex timmar) som King skrivit direkt för TV. Båda dessa kommer att visas på ABC, troligen under 2001 eller 2002.

När det sedan gäller "vanliga" filmer har följande titlar figurerat i filmsammanhang: BAG OF BONES, DESPERATION, GERALD’S GAME, HEARTS IN ATLANTIS, THE LAST RUNG ON THE LADDER, THE MIST, ROSE MADDER och STUD CITY. Inga datum eller skådespelare har angivits för dessa filmer i dagsläget.

Vi kommer även att få se THE SUN DOG som en I-MAX film. En I-MAX film är en film som visas på en duk som går från tak till golv, från höger till vänster. Denna film kommer att bli en upplevelse! Produktionen för filmen har precis börjat så något premiärdatum är inte satt.

Klar är dock att 00-talet kommer att bli minst lika bra som 90-talet. Det enda man kan hoppas på är att det inte blir fullt så många uppföljare och fler filmer där King själv är aktiv i produktionen.

[Lilja]


FRÅGOR & SVAR

Fråga från Roger Schöld

1. Jag läste i "Stephen King A-Z" att det finns två olika versioner av filmen KÖPLUST (NEEDFUL THINGS) - en som är två timmar och en som är fyra timmar lång. Nu undrar jag om man kan få tag i den långa version, eller har den bara gått som serie i Amerika?

- Det stämmer att det finns två versioner av filmen NEEDFUL THINGS. Den "vanliga" är den som finns att hyra på video och som är runt 2 timmar lång. Förutom denna finns det även en "directors cut" version. Denna version har dock endast visats på den amerikanska TV-kanalen TBS (den 22:a maj, 1996) och är tre timmar lång (fyra inklusive reklamen). Filmen var dock inte någon serie utan visades som en film. Tyvärr finns inte den längre versionen utgiven på video eller DVD utan har endast visats på amerikansk TV. Detta är bara att beklaga eftersom det är en mycket bättre version än den kortare. [Lilja]

Fråga från Niklas Sundenius

2. Hej. Angående Brownings dikt som DT böckerna sägs baseras på - "Childe Roland to the Dark Tower came..." har jag fått reda på att den börjar samt att den skall vara av episk karaktär, men mer är det inte. Vet ni om hela Brownings dikt finns att läsa någonstans på nätet, eller är den i ett så pass rimligt omfång att den kan bifogas ett utskick?

- Självklart finns den på nätet! Nämligen på sidan: http://www.europa.com/~jordanl/dtfaq5.htm där det även finns länkar till andra "Roland"-dikter. Knepig läsning utlovas! [Anders]


EFTERORD

Nu är det slut för idag, men redan om en vecka kommer ett alldeles speciellt specialutskick. Då har vi nämligen sett och recenserat DEN GRÖNA MILEN och recenserar alltså den separat. På det viset kan de som vill läsa recensionen nu göra det, eller vänta tills de sett filmen, eller ännu senare om de så vill. Fast veckan efter det, det vill säga den 14:e februari firar vi alla hjärtans dag med att ge er karaktärsprofiler på "The Losers Club" i IT. Väl mött både nästa vecka och veckan därpå, alltså.

Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://welcome.to/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Never Flinch: Omslag och utdrag
Cujo nysläpps i pocket 2025
Nästa bok: Never Flinch
Salem's Lot är här!
Chuck kommer först nästa sommar - kanske

SENASTE RECENSIONERNA

Salem's Lot
Shine On: The Forgotten Shining Location
Så du vill ha det mörkare
Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Salem's Lot
Film. Långfilm som hade premiär på MAX 3/10 2024. Läs vår recension
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
Bok. Samling med 12 noveller, släpptes 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning. Läs vår recension
Gwendytrilogin
Bok. Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpptes enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
Kommande:
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins. Amerikansk premiär 21/2 2025.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025-02-21
Never Fllnch
- Kommande roman. Släpps 27 maj 2025 i USA
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan. Visades på Toronto International Film Festival 6/9 2024 kommer att ha sin breda premiär i USA sommaren 2025.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Long Walk
- Långfilm i regi av Francis Lawrence. Spelas in just nu för eventuell premiär 2025.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Institute
- Tv-serie. Under inspelning just nu med eventuell premiär 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt