UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #82 - 000214

FÖRORD

Varmt välkomna till detta extra nummer av Följeslagarna. Anledningen till att vi har detta utskick är att THE GREEN MILE hade premiär i nästan hela Norden i fredags, med undantag för Danmark. Detta nummer skiljer sig alltså från de vanliga utskicken, vi kommer endast att ha med en recension av THE GREEN MILE, ingenting annat…förutom en fråga till er, som dock handlar om THE GREEN MILE.

Ni som ännu inte har sett filmen kan sluta läsa här och läsa detta utskick när ni väl har sett den. I övrigt kan vi meddela att de nedanstående recensionerna inte återger filmens handling, för den borde ni kunna vid det här laget. Det är alltså endast våra egna åsikter som redovisas här nedan.

Trevlig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 355


THE GREEN MILE

Så var det då äntligen dags för oss i Norden att få se THE GREEN MILE på bio, efter att ha hört reaktioner från USA, i två månader, som var så positiva att de verkade osannolika. I och med detta och det faktum att den var gjord av Frank Darabont, mannen som gjorde den utmärkta filmen THE SHAWSHANK REDEMPTION, hade jag, antagligen omänskligt, höga förhoppningar på denna film när jag gick och såg den.

Efteråt kunde jag bara konstatera att den uppfyllde mina förväntningar till 100%!!! Jag kan bara konstatera att detta är en av de bästa filmerna jag någonsin sett! Den följer Kings bok till 99%. Det Darabont valt att minska lite på är runtomkring historien, den delen där den äldre Paul berättar sin historia. Även om denna del kortats finns dock syftet med den kvar. Det som försvunnit är den elake vårdaren som trakasserade Paul. I filmen skriver Paul inte heller ner sin historia utan berättar den direkt för Elaine, över en kopp te. Överlag har historien med den äldre Paul kortats, något som i detta fall är positivt eftersom det antagligen inte hade blivit lika bra som i boken. Jag vill även tillägga att det var ett smart drag att använda en annan skådespelare, och inte Tom Hanks, i scenerna där Paul är gammal. Det hade troligen blivit svårt att få unge Hanks trovärdig som gammal gubbe.

När det gäller skådisarna är det bara att konstatera att Darabont lyckats utmärkt med att plocka ut rätt person till rätt roll. Jag hade mina tvivel innan jag såg filmen, bland annat när det gällde Michael Jeter (Eduard Delacroix), Barry Pepper (Dean Stanton) och Jeffrey DeMunn (Harry Terwilliger). Det visade sig dock snabbt att jag oroat mig i onödan, de fixade sina roller galant. Även övriga skådespelare gestaltar sina rollfigurer på ett utmärkt sätt. En som i min mening verkligen gör en bra insats och utmärker sig lite utöver de andra är Doug Hutchison, som den extremt grymme Percy Wetmore. Man riktigt känner hur ond han är och en Oscar vore verkligen på sin plats här!

Finns det då inget som är dåligt med THE GREEN MILE? Det var några saker som jag var orolig för innan jag såg den, förutom vissa skådisar. Dels var jag orolig för att de skulle ha överdrivit Coffeys storlek, att det skulle se ut som om han hade en överkropp som var en meter och ben som var två meter, vilket ju inte skulle sett så värst bra ut. Så blev det nu lyckligtvis inte, man accepterar hans längd direkt, utan minsta tvivel. Det andra jag var orolig för var hur de skulle lösa problemet med att Coffey ska göra sig av med det onda han "tar hand om". Även detta löstes dock på ett bra sätt. Visserligen ser det lite konstlat ut men det kan jag leva med. Det ser ut precis som King beskrev det i boken.

För att då återgå till frågan, finns det då inget dåligt med THE GREEN MILE? Svaret måste bli: NEJ. Det låter lite underligt även i mina öron men jag kan inte komma på något som jag skulle vilja ändra eller ta bort. Detta är den perfekta filmen, både som "film" och som "Stephen King film" och skulle den inte nomineras till minst ett par Oscars i morgon är det, enligt mig, en skandal!

Betyget är alltså solklart, det blir 5 Följeslagare av 5 möjliga!

[Lilja]

Det är otroligt svårt för mig att skriva den här recensionen, för mitt under filmen i biosalongen kom jag på att jag har gjort något väldigt dumt. Jag har läst böckerna/boken två gånger, jag har läst manuset tre gånger, jag har följt varenda steg filmen tagit framåt under de senaste två åren, och varför då? Jo, för att jag aldrig någonsin har sett fram emot en film så mycket som jag gjort inför THE GREEN MILE.

Resultatet blev då tyvärr att jag inte direkt blev överraskad i biosalongen - THE GREEN MILE blev inte den världsomvälvande upplevelse jag hade hoppats på. Hur ofta ser man en film för första gången och kan i princip varenda replik?

Men det hindrar inte att THE GREEN MILE var en fantastisk film. Det känns fortfarande helt overkligt att jag sett den - det är väl den här otroliga förberedelsen som spökar antar jag. Som Kingfilm kan man inte klaga, filmen följer boken så exakt det går i filmens värld, vilket förklarar varför den blev tre timmar lång. Det är så lång tid som krävs för att berätta en Kinghistoria så troget som möjligt och låt för all del inte tiden chocka er, det känns absolut inte som tre timmar.

Det finns dock några kritiska punkter mot slutet där tempot är väldigt långsamt, men sitter man och kan historien känns det som det inte gör något, men det kan ju vara betydligt jobbigare för de som inte läst förlagan.

Det som gladde mig mest var att de scener i historien som mycket väl kunde ha blivit fiasko på film, blev alldeles lysande. Jag tänker först och främst på Eduard Delacroix avrättning som i boken är ganska grafiskt beskriven och väldigt, väldigt hemsk. Här återspeglas det hemska mycket effektivt i ögon och ansiktsuttryck på de som bevittnar avrättningen, istället för överdrivna "gore"-effekter. Dessutom fylls biosalongen av ett väldigt obehagligt elektroniskt brum under samtliga avrättningar som helt klart ökar spänningen (det var inte menat som en vits!).

Det andra jag tänker på är de tre scener när John Coffey andas ut de här svarta flugorna. Det kunde ha blivit hur larvigt som helst, men ser bra och "trovärdigt" ut på duken, speciellt som de övriga skådespelarna ser lika förvånade ut varje gång. Överlag tycker jag att den övernaturliga biten har framställts på ett mycket bra och smidigt sätt. Det hade jag inte förväntat mig.

Den bästa scenen i hela filmen är när John Coffey hittas med de två döda flickorna i armarna och ger ifrån sina "omänskliga" vrål (av sorg). Oerhört gripande och den gigantiska Coffey tillsammans med två små blodiga flickor blev en bestående bild.

Michael Clarke Duncan gör John Coffey bra. Under större delen av filmen känner man verkligen för karaktären. Han gråter ju nämligen hela tiden. Dock tror jag att hans få minuter i filmen inte kommer att räcka till en Oscarsnominering, trots att rollen är stor. Det är för lite speltid för Duncan.

Det finns ingen i rollbesättningen som är dålig. Faktum är att alla i de större birollerna är lysande. Vår gamle bekant Doug Hutchison gör Percy Wetmore som det arsle han ska vara, och likadant med Sam Rockwells tolkning av Billy the Kid. Micheal Jeters Eduard Delacroix och Harry Dean Stantons Toot-Toot var inte riktigt som jag hade tänkt mig, men absolut bra och David Morses Brutal var precis som han skulle vara. Synd att Morse har ett så snällt ansikte bara.

Och så Tom Hanks som är ett proffs. Man behöver inte säga mer än så.

Frank Darabont har verkligen lyckats bra med filmen. Miljöerna känns genuina och replikerna sägs på helt rätt sätt, så nog är han värd en Oscar för bästa regi! Dessutom har han gjort några visuella scener som känns väldigt smarta, som den röda målarfärgen som sakta sipprar ned längs en vägg likt blod…

Men - jag ger "bara" 4 Följeslagarne av 5 möjliga till THE GREEN MILE. Om jag inte hade peppat så otroligt mycket inför filmen hade det kanske blivit en femma, men synden straffar sig själv. Hur som helst kan jag inte vänta tills jag får se den en andra gång…

[Anders]


LÄNKAR TILL ANDRA THE GREEN MILE RECENSIONER

I Sverige har THE GREEN MILE fått ganska varierande recensioner. Vissa bra och andra sämre. Många av TV:s filmprogram har helt ignorerat filmen, vilket känns en smula tragiskt. Darabont är ju en "fin" regissör och Hanks en världskändis, men det räckte tydligen inte.

Här nedan följer några länkar till recensioner i svenska tidningar som finns på nätet. Om er lokaltidning har en recension så skicka gärna in adressen så redovisar vi dem i nästa utskick.

Aftonbladet: (trailern finns också på nätet)
http://www.aftonbladet.se/puls/film/recension/1,1300,2000018166,00.html
Svenska Dagbladet
http://www1.svd.se/statiskt/kultur/film/Dengronamilen.asp
Göteborgsposten
http://www.gp.se/baser/film/FILM795.HTM
Vestmanlands Läns Tidning
http://www.vltmedia.se/film/Dengrnamilen.html
Östersundsposten:
http://freda.op.se - klicka på biorecensioner och leta dig fram
Filmtidningen Vujer:
http://www.vujer.com/recensioner/den_grona_milen.html

I Norge verkar det dock som om filmen fått ett bättre mottagande, recensioner finns på följande sidor:
http://www.dagbladet.no/kultur/2000/02/11/192047.html
http://www.dagsavisen.no/kultur/film/2000/02/445326.shtml
http://www.aftenposten.no

Några online recensioner från Finland har vi inte lyckats hitta men i tidningen "Vasabladet" så fick filmen
2 stjärnor (=sevärd ) av tre möjliga...vilket får ses som godkänt.


VÅR FRÅGA TILL ER

Denna gång har alltså frågan med THE GREEN MILE att göra. Det vi vill veta är om ni tycker att THE GREEN MILE är den bästa Stephen King filmatisering hittills? Kanske tycker ni kanske att den är den sämsta hittills, eller ligger den någonstans mitt i mellan? Kort sagt, vi vill alltså veta vad ni tycker om filmen THE GREEN MILE. Skicka in era åsikter, tillsammans med en kortare motivering och gärna ett betyg senast på lördag (den 19/2) till följande adress foljeslagarna@oreline.net (observera att detta inte är den vanliga adressen utan en ny, som är snarlik - den vanliga adressen är fortfarande den "officiella").


EFTERORD

I nästa nummer som alltså kommer om redan en vecka kan ni läsa karaktärsprofiler på huvudrollsinnehavarna i "The Losers Club" i boken IT. Då kommer även alla vanliga rubriker att finnas med, bland annat frågor som ni gärna får skicka in. Glöm nu inte heller att skicka in era åsikter om THE GREEN MILE senast på lördag.

Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://welcome.to/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Never Flinch: Omslag och utdrag
Cujo nysläpps i pocket 2025
Nästa bok: Never Flinch
Salem's Lot är här!
Chuck kommer först nästa sommar - kanske

SENASTE RECENSIONERNA

Salem's Lot
Shine On: The Forgotten Shining Location
Så du vill ha det mörkare
Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Salem's Lot
Film. Långfilm som hade premiär på MAX 3/10 2024. Läs vår recension
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
Bok. Samling med 12 noveller, släpptes 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning. Läs vår recension
Gwendytrilogin
Bok. Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpptes enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
Kommande:
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins. Amerikansk premiär 21/2 2025.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025-02-21
Never Fllnch
- Kommande roman. Släpps 27 maj 2025 i USA
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan. Visades på Toronto International Film Festival 6/9 2024 kommer att ha sin breda premiär i USA sommaren 2025.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Long Walk
- Långfilm i regi av Francis Lawrence. Spelas in just nu för eventuell premiär 2025.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Institute
- Tv-serie. Under inspelning just nu med eventuell premiär 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt