UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #86 - 000403

FÖRORD

Hej igen! Då var det dags för oss att recensera Kings första eBook, RIDING THE BULLET. Som vanligt varnar vi för recensionen - har ni inte redan läst boken rekommenderar vi att ni gör det innan ni läser våra åsikter, även om vi denna gång inte återger speciellt mycket av själva handlingen.

En kul nyhet sedan sist är att Följeslagarnas medlemsantal nu överstigit 400 med en bra bit, vilket vi tycker är mycket roligt! Däremot är det mindre roligt att det är så pass "få" som bidragit till våra stora omröstning… Vi hoppas på fler bidrag nu, det är ju bara nio dagar kvar till deadlinen.


Mycket nöje - Anders & Lilja
Medlemsantal: 419


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* Som ni borde veta vid det här laget så blev det ingen utdelning för de Oscarnomineringar THE GREEN MILE hade. Konkurrensen var helt enkelt för hård, men vi är ganska övertygade om att filmen kommer att ta hem en hel del andra priser under året.

* Nu finns RIDING THE BULLET även för Macintosh-användare - gå till
http://www.adobe.com/epaper/main.html för mer information. Vi kan även INFORMERA om att det cirkulerar utskriftsbara varianter av boken på nätet, så det är bara att ge sig ut och leta!

* Pocket Books kommer i höst att återigen ge ut CARRIE och ’SALEM’S LOT. Denna gång i lite större häftat format. Varför är dock lite luddigt, det var inte länge sedan de gav ut samma böcker i pocket… CARRIE kommer i september och ’SALEM'S LOT i oktober.

* En lite tråkig nyhet - King har för tillfället stoppat alla anmälningar till signeringslistan. Tydligen är det så många på den nu att den måste stoppas. På den officiella sidan http://www.stephenking.com/rumors.html kommer de att meddela när det är tillåtet att skicka in anmälningar igen. Det kommer dock antagligen att dröja 24-30 månader för King att signera åt de 2 500 som redan finns på listan.

* King har blivit nominerad till två Bram Stoker Awards. Priset delas ut av varje år av HWA. "Low Men In Yellow Coats" nominerades i klassen Bästa Novell. Detta trots att den egentligen är en korthistoria. När de beslutade om nomineringarna kollade de dock endast på historiens längd (90 000 ord) vilket gör den till en novell. Den andra nomineringen var för HEARTS IN ATLANTIS i klassen Bästa samling. Hur det går får vi veta i början av maj.

* HJERTER I ATLANTIS kommer den norska översättningen av HEARTS IN ATLANTIS att heta. Aschehoug kommer att släppa den i början av april, närmare bestämt den 11:e det vill säga om drygt en vecka. Omslaget finns nu på vår nyhetssida.

* Om ni skulle råka befinna er i New York den 5:e maj har ni chansen att se King live! The New Yorker firar nämligen sitt 75:års jubileum med en veckoslutsfestival, som börjar den 5:e maj

Denna dag kommer de att ordna en mängd offentliga läsningar av en massa författare (två på varje ställe) på flera olika ställen. King kommer att läsa på samma ställe som Matthew Klam. De kommer att befinna sig i "The Bowery Ballroom" på Delancey Street klockan 19:00. Biljetterna kostar $15 och kan införskaffas på följande telefonnummer: 1-877-847-TNYF.

* Som ni säkert märkt vid det här laget så finns inte King på omslaget till tidningen Times nummer daterat 27:e mars. Det visade sig nämligen att Time har olika innehåll och omslag i olika delar av världen och tydligen trodde de inte att vi var intresserade av King här.

* Mick Garris (SLEEPWALKERS, THE STAND, THE SHINING) har en bok på gång i oktober som heter "A Life In the Cinema". Boken kommer att ha en introduktion av King.

* Den nu försenade kassettdramatiseringen av "Secret Garden, Secret Window" ska nu komma den 2:a maj… om man nu törs tro på det.


STRAUB OM THE TALISMAN 2

Vi hittade en intervju med Peter Straub på nätet där två frågor handlade om THE TALISMAN och dess kommande uppföljare:

>>> Något som fått Straubfansen att bli upphetsade är den kommande uppföljaren till THE TALISMAN, hans samarbete med Stephen King 1984. Precis när Straub (ganska) nyligen sa att han och King hade gått åt olika håll, så mycket att de förmodligen inte skulle kunna jobba ihop igen, kom en nyhet om motsatsen sent förra året genom internet. Vad var det som fick det att ändra sig?

- King och jag verkade ha stuckit iväg åt olika håll och när folk frågade om vi någonsin skulle arbeta ihop igen, sa jag att jag tyckte det var extremt otänkbart. Men några olika saker fick min åsikt att ändras. I BAG OF BONES anspelade King på Daphne duMauriers "Rebecca" och Melvilles "Bartleby", som hade påverkat min senaste bok "Mr. Clubb and Mr. Cuff" - det var ganska häpnadsväckande. Det visade att han och jag tänkte på samma sätt igen. Sen berättade han för mig att han hade tänkt på något jag hade sagt till honom för flera år sedan, och tyckte att det skulle vara grunden till en uppföljare till THE TALISMAN. Vi skrev till varandra fram och tillbaka och upptäckte att våra idéer flöt samman på ett nästan magiskt sätt. Och efter det hade vi inga som helst problem med att bestämma oss för att börja jobba ihop igen.

Och vad blir det?

- Boken kommer att vara en uppföljare, men inte en fortsättning. Jack Sawyer är nu 31 år gammal, och har dragit sig tillbaka till en farm i västra Wisconsin. Mörkret faller. Det är allt jag kan säga. <<<

Vi kommer senare i år att göra en intervju med Peter Straub och hoppas att han kan säga lite mer då!


THE MONKEY’S PAW

I förra utskicket hade vi en utveckling av en gammal fråga om en film kallad "The Monkey's Paw" som vissa tror har en koppling till King. Tyvärr föll Liljas svar på frågan bort, så det kommer här plus en kommentar från en Följeslagare:

- Det finns en film som heter "Monkey Shine", kanske är det den ni tänker på? Den handlar om en kille som blir förlamad från halsen och nedåt i en olycka. Efter ett tag får han en tränad apa som sin hjälp. Det är bara det att efter ett tag löper apan amok och dödar allt i sin väg. Filmen är en skräckfilm av George Romero. Någon annan film går inte att finna. [Lilja]

- Jag kanske kan kasta lite ljus över den frågan. Det finns en mycket gammal skräckhistoria med namnet "The Monkey's Paw", från någon gång på 1800-talet. Jag har för mig att en irländsk präst skrev historien men det kanske jag bara har fått för mig. Det är inte säkert att filmen och historien har med varandra att göra, har inte läst novellen eller sett filmen. Jag har hört att grönt te ska ha en viss roll i boken. / Jonatan Olofsgård

Är det någon som har något mer att tillföra i ämnet så är det bara att höra av sig - vi ska gå till botten med detta!


RECENSION AV RIDING THE BULLET

Jaha, då har King provat på elektronisk publicering. Till skillnad från vad majoriteten av Kings fans tyckt så gillar jag att han publicerade RIDING THE BULLET som en eBook. Jag tycker dock inte att han ska fortsätta att publicera sina böcker endast i elektroniskt format. Detta är något som jag tror King håller med om. Även om han kommer att publicera en bok till (en mellanbok till THE TALISMAN och dess uppföljare) och eventuellt en serienovell. Trots detta kan det vara intressant att se vad som händer med dem.

Nackdelen med eBöcker är ju, som ni säkert märkt, att det är jobbigare att läsa vid datorn, för att inte tala om att ta boken med sig…om man nu inte har en bärbar maskin.

Hur är då RIDING THE BULLET? Jag gillade den rätt så bra. Jag gillade Kings uppbyggnad av historien. Tyvärr var slutet en aning för tunt. Jag hade väntat mig ett mer spektakulärt slut, vilket det nu inte blev. Det blev dock ett slut som var oväntat, vilket ju var bra. Tyvärr verkar det som om King har fått lite svårt att få till sluten på sina kortare verk, vilket "The Road Virus Heads North" och till viss del RIDING THE BULLET tyvärr är exempel på.

När jag läste den reagerade jag över att det var en hel del bakomliggande saker som King smugit in. Jag funderade till exempel på om namnet George Staub är taget från Peter Straub, efternamnen är ju slående lika. George Staub kanske är en blandning mellan Peter Straub och George Stark, eller heter Peter Straub George i andranamn, vem vet? Det är nog inte heller en slump att Alans mamma hamnar på Central Maine Medical Center, samma sjukhus som King själv hamnade på efter sin olycka i somras.

I RIDING THE BULLET får en åkattraktion med namnet BULLET en viss betydande roll. I Kings liv har dock namnet BULLET en annan mening. BULLET var nämligen namnet på hunden som Brian Smith blev distraherad av när han körde på King…

Vad får då RIDING THE BULLET för betyg? Jag ger den inte mer än tre Följeslagare utav fem möjliga, mycket på grund av att jag tycker att slutet inte höll riktigt. Resten av historien är dock rakt igenom King!

[Lilja]

Jag noterade en annan mycket intressant och aktuell sak! På sidan 17 kan man läsa "…it was too easy to think of that story about the monkey's paw."! Vad säger ni om det?

En annan rolig sak är att boken utspelar sig i framtiden. Själva huvudhändelsen - när Al Parker liftar för att träffa sin mamma som fått en hjärtattack - utspelar sig nu i höst, medan boken slutar 7-8 år senare. Att berättelsen ligger i framtiden visas dock inte på något annat sätt.

RIDING THE BULLET är till en viss del en spökhistoria och sådana brukar King klara av ganska bra, roliga "Sneakers" om ett skithusspöke är ju alldeles lysande, men RIDING THE BULLET är varken humoristisk eller speciellt skrämmande. Dessutom känns det som boken "peakar" alldeles för tidigt och slutet blir i stället en filosofisk fundering kring döden, i stället för den sedvanliga Kingska knorren. Lite tråkigt.

Jag tror att RIDING THE BULLET kommer att komma mer till sin rätt i en framtida novellsamling, för så här separat kändes den lite… tunn kanske?

Det blir tre Följeslagare från mig också.

[Anders]


STOR OMRÖSTNING

Ni glömmer väl inte bort att vi just nu har en stor omröstning angående Kings bästa bok, bästa novell och bästa filmatisering? Tiden börjar nu bli lite knapp för er som inte redan röstat, senast den 12:e april vill vi ha era röster.

Instruktioner och "regler" finns på vår hemsida. Logga in till medlemsavdelningen och klicka på "aktuellt". Vi har i dagsläget fått mails från ett 70-tal medlemmar och det är ju på tok för lite (c:a 16%) med tanke på att vi nu är över 400. Vi vill åtminstone komma upp i 25% av Följeslagarna om det ska kännas riktigt rättvisande. Alla som blivit medlemmar efter att denna omröstning startades är naturligtvis även de välkomna att skicka in sina röster.

En påminnelse kommer att gå ut den 9:e april, tre dagar innan deadlinen infaller. Vi kan även avslöja att vi kommer att lotta ut ett litet läckert King-kit bland de som är med och röstar (oavsett vilka titlar ni röstar på), så det kan ju vara en liten morot för att tänka till lite extra.

Vad många missar är att vi vill ha TRE titlar i samtliga kategorier. Uppställningen ska alltså se ut så här (fejkade titlar):

Bästa bok:
1. DIFFERENT NIGHTMARES
2. THE DARK STAND
3. FOUR PAST CHRISTINE

Bästa novell:
1. Rita Hayworth and The Body
2. Dolan's Game
3. The Road Virus of the Corn

Bästa filmatisering:
1. Children of the Lawnmover Man
2. Sometimes They Don't Come Back
3. The Green Mist

Skulle det vara så att ni inte kan komma på tre titlar i alla klasserna så är det även OK att ni skickar in det ni får ihop.


FRÅGOR & SVAR

Fråga från Roger Schöld

1. Jag har en fråga angående RIDING THE BULLET - kommer den att ligger den ute länge? Om inte kan man få tag på den via er hemsida?

- RIDING THE BULLET är ju en produkt så den kommer alltid att gå att köpa, men däremot är det väl osäkert hur länge den kommer att finnas tillgänglig GRATIS hos till exempel Amazon.com. Amazon.com förlorar ju egentligen på att göra så, men tjänar ju också eftersom sidan får 1000-tals hits hela tiden. Så den finns säkert kvar ett bra tag. På vår sida kommer man inte kunna ladda ner boken. [Anders]

- Enligt Amazon.com så har de inga planer på att börja ta betalt för den, detta kan dock ändras snabbt. Vill ni inte köpa den online kommer den att finnas med in den samling King kommer att släppa under 2003 (preliminärt, det kan dröja till 2004 innan den kommer). [Lilja]

2. Finns det någon sajt där man kan komma i kontakt med andra King-fans? Där man kan till exempel byta/köpa/sälja sina böcker till mer svåråtkomliga Kingsaker?

- Vad vi vet finns det ingen speciell sida eller community där sådant här förekommer. Det är ju vår egen BUTIKEN förstås, men i övrigt är det ganska tunt. Hittar någon något bra ställe så hör gärna av er. [Anders]

Fråga från Owe Källén

3. Hej, jag har precis blivit medlem i eran mailinglista och såg att ni hade haft en novelltävling. När kommer ni ha nästa?

- Vi har inte bestämt något ännu, men det kanske blir något under sommaruppehållet eller till hösten. Vi får helt enkelt se. [Anders]

Fråga från Dan Linder

4. Läste i Time intervjun att King har ett hus i Florida, har han flyttat?

- Det är andra året i rad som King bor i Florida under vintern, och i och med det får man förmoda att han skaffat sig ett hus där. Det verkar dock ha gjort gott - ett nytaget foto visar upp en väldigt pigg King som ser klart mycket bättre ut, och det är ju glädjande! [Anders]

Frågor från Anders Gustafsson

5. Tjena! Har precis blivit medlem på er utmärkta sida. Jag är precis som ni, ett stort fan av King, både böckerna och filmerna. Jag har ett par filmtitlar som jag undrar om King har skrivit: WORD PROCESSOR OF THE GODS 85 och PARANOID 90?

- Visst har King skrivit dessa, de finns båda samlade i boken SKELETON CREW. När det gäller filmversionerna så finns "Word Processor Of The Gods" med på en videokassett som heter "Berättelser Från Andra Sidan 3" (i Sverige) och i USA visades den som ett avsnitt i TV serien "Tales From the Darkside" den 19:e november 1985. Chanserna att få tag på den är ganska så små, men om man har tur kanske man kan hitta den i någon välsorterad videobutik.

"Paranoid" heter i SKELETON CREW, "Paranoid: A Chant" och är en dikt. Trots detta är det sant att den finns som film. Den första versionen har dock endast visats en gång offentligt. Detta var på en filmgala där den faktiskt vann ett pris. Denna version kommer aldrig att släppas offentligt och för att se den måste man känna regissören Jay Holben personligen. En version som kommer att släppas offentligt är dock den nyinspelning som han håller på med just nu. Den kommer att släppas någon gång under 2000 förhoppningsvis. [Lilja]

6. Och en annan fråga - är det samma innehåll på NIGHTSHIFT COLLECTION 85 och 95 versionen, och är MAXIMUM OVERDRIVE och TRUCKS samma film?

- Det blir "Nej" som svar på båda dessa frågor.

STEPHEN KING’S NIGHTSHIFT COLLECTION från 1985 innehåller "The Woman In The Room" och "The Boogeyman" (båda baserade på King historier) samt (åtminstone på den svenska versionen) kortfilmen "Strangehold", som inte har något att göra med King.

STEPHEN KING’S NIGHTSHIFT COLLECTION från 1995 innehåller "Disciples Of The Crow" (baserad på "Children Of The Corn") samt "The Night Waiter" och "Killing Time", som inte heller har något med King att göra.

MAXIMUM OVERDRIVE och TRUCKS är inte samma film. Båda är dock baserade på Kings korthistoria "Trucks". MAXIMUM OVERDRIVE är gjord av King själv och kom 1986. TRUCKS kom 1997 och visades i USA endast på TV. [Lilja]


EFTERORD

Till nästa nummer är det så festligt att vi firar Följeslagarnas 2-års dag! Jovisst, den 17 april har vi (nästan, det är tre dagar för tidigt egentligen) funnits i två år och det firar vi genom att presentera en statistisk rapport över vilka ni är, precis som vi gjorde för ett år sedan. Ska bli spännande att se hur mycket som är lika eller hur mycket som skiljer sig från förra året. Vi kommer även att presentera resultatet i den stora omröstningen, så nu är det verkligen sista rycket. Kom igen nu och skicka in era röster!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna

Information: Om du vill gå ur Följeslagarna så skicka bara ett mail med ditt namn och adress och skriva "Avanmälan" eller "Unsubscribe" eller liknande någonstans så tar vi bort dig. Om du vill ändra din adress, skickar du bara ett mail med ditt namn, din gamla adress och din nya adress. Använd absolut INTE anmälningsformuläret på hemsidan för detta ändamål.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Recension: The Boogeyman
Nya filmer från ingenstans
Holly behåller originalomslaget i Sverige
Holly släpps i Sverige 5/9
Filmåret 2023 - flipp eller flopp?

SENASTE RECENSIONERNA

The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider
Mr. Mercedes - Säsong 3
Doctor Sleep

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Mr. Harrigan's Phone
Film. Med Donald Sutherland och Jaeden Martell. Finns på Netflix. Läs vår recension
Fairy Tale/En saga
Bok. Hösten 2022:s Stephen King-roman. Ute nu! Läs vår recension
Eldfödd
Film. Biofilm, premiär 13/5. Läs vår recension
Billy Summers
Bok. 2021-romanen. Läs vår recension
Kommande:
Holly
- Roman, släpps på engelska och i svensk översättning i september 2023
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
Okänd titel (Talisman 3)
- Tredje och sista delen i The Talisman-trilogin, skrivs tillsammans med Peter Straub.
• Format: Bok
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt
Rose Madder
• Format: Film
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt