UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #88 - 000501

FÖRORD

Då var det dags för ett nytt nummer av Följeslagarna. Trots att det varit vackert väder har vi satt ihop ett mycket intressant nummer. Ni kommer bland annat att få läsa en genomgång av THE STAND, Kings hittills längsta bok, och om vi får tro de Följeslagare som satt betyg på den - hans bästa, trots att den kom på andra plats i förra numrets omröstning.

Vi har till detta nummer fått in ganska många frågor och det är ju givetvis mycket trevligt. Det är kul att svara på frågor, så fortsätt gärna att skicka in sådana!

Trevlig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 433


INFORMATION

Innan vi drar igång med denna veckas nummer vill vi informera om de adresser som gäller för Följeslagarna. Under vår omröstning så använde vi oss av ytterligare en e-mail adress. Denna adress gäller INTE längre. De adresser som ni kan använda för att kontakta oss är följande:
foljeslagarna@swipnet.se
foljeslagarna@telia.com

Tackar!


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* Nu är den svenska titeln för THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON bestämd. Det blev inte helt oväntat FLICKAN SOM ÄLSKADE TOM GORDON. Boken kommer i juni, omslaget finns som ni vet på vår hemsida, under rubriken nyheter.

* Bra Böcker meddelar även att de köpt in HEARTS IN ATLANTIS och att de planerar att ge ut den i augusti 2001.

* På tal om HEARTS IN ATLANTIS. Vinten bekräftar att de jobbar med en översättning av boken. Det är dock oklar när den kommer att släppas.

* ON WRITING. Nu finns även detta omslag ute på nätet och naturligtvis (som ni redan vet) på vår hemsida under rubriken nyheter. Omslaget kommer från en bok som såldes för $304 (c:a 2600 -) på eBay igår. Detta var den första, av många, ARC exemplar som kommer att passera eBay.

* På eBay finns även ett ex av den mycket sällsynta boken THE NEW LIEUTENTANT’S RAP till salu, ni får dock vara beredda att betala runt över $500 för exemplaret. Personen som säljer detta ex avslöjar även att det fanns folk på Kings 25-år-som-författare-fest (där boken delades ut) som inte tog med sig sitt ex av boken och att dessa kastades. Vi får hoppas att detta inte stämmer…
http://cgi.ebay.com/aw-cgi/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=319238185

* Tydligen har man börjat leta efter inspelningsplatser för den kommande miniserien ROSE RED. "Tacoma News Tribune" rapporterar att ABC funderar på att filma den vid Lakewood's Thornewood Castle, en spöklik herrgård på 27 000 kvadratmeter som byggdes 1909.

* The Los Angeles Times hade nyligen en intervju med manusförfattaren William Goldman, mot slutet av intervjun berättade han att han nyligen avslutat ett manus för filmen HEARTS IN ATLANTIS. I dagsläget läser filmbolaget Castle Rock igenom det för att se om det duger.

* En bedragare härjar på Internet. En man (eller kvinna) har postat meddelanden i diskussionsgruppen "alt.binares.e-book" och där påstått att han är Stephen King.

Vad är då så farligt med detta? Jo, han har nämligen bifogat html-filer som innehåller opublicerade King historier, och publicerade. Själv har jag sett att han publicerat historier som "Before The Play", "People, Places & Things", "The Man In The Black Suit" och "Squad D" men andra har även rapporterat att han skickat med böcker, såsom CARRIE, THE TOMMYKNOCKERS, THE DARK TOWER 1, NIGHT SHIFT & FOUR PAST MIDNIGHT. Totalt ska det vara 47 verk.

Enligt en person som varit i kontakt med familjen King skulle de anmäla detta till "de rätta myndigheterna".

* Amerikanska tidningen MAD, vars 393:e nummer kom i onsdags har en parodi på THE GREEN MILE, under namnet THE YELLOW MILE. Bör finnas i välsorterade tidningsaffärer i norden.


GENOMGÅNG AV STEPHEN KINGS BÖCKER DEL 7: THE STAND

"My life for you" - Trashcan Man

Fram till Stephen Kings jätteepos THE STAND hade han hållit sig förhållandevis strängt inom ramarna för klassisk skräcklitteratur i de tre första böckerna och novellerna, och således blev THE STAND ett vägskäl där King hittade en ny stig att utforska. Skräcken blandades med politiska reflektioner. Men lustigt nog så startades THE STAND med en helt annan bok.

* Once in every generation a plague will fall among them

1975 satt King och försökte komma igång med en bok (THE HOUSE ON VALUE STREET) baserad på en verklig händelse - kidnappningen av Patty Hearst (dotter till en stor dagstidningspublicist i Kalifornien), hur hon hjärntvättades och blev delaktig i ett bankrån, ett gömställe (SLA), en skottväxling och en jakt över halva landet. Men det hände ingenting. King försökte från flera olika vinklar få något slags liv i berättelsen, men det gick inte.

I samband med detta såg han en nyhet om en olycka med kemiska/biologiska stridsmedel i Utah, vilka nästan satte Salt Lake City i fara och associerade direkt till en gammal sci-fi bok - "Earth Abides" - där en pest drabbar världen. En fras som King hörde på en gospelradiokanal etsade sig fast i hans hjärna: "Once in every generation a plague will fall among them", något som King gillade så mycket att han skrev det framför sin skrivmaskin.

Vad som hände sen var helt enkelt att King satte ihop allt i sitt huvud: giftutsläppet, frasen, pesten som drabbar världen, Patty Hearst och gömstället SLA. Han började skriva något, bara för att skriva något:

"The world comes to an end but everyone in the SLA is somehow immune…"

Och sen skrev han:

"Donald DeFreeze is a dark man"

King menade inte alls att kidnapparen DeFreeze var en svart man, utan syftade på alla foton från bankrånet där man bara såg honom som en mörk skepnad. Man fick gissa sig till hur han såg ut. King skrev:

"A dark man with no face"

och såg sedan frasen framför skrivmaskinen och så lossnade alltihop. "Jag ägnade de kommande två åren på att skriva en tillsynes oändlig bok kallad THE STAND. Det gick så långt att jag började beskriva den för mina vänner som mitt eget Vietnamkrig, eftersom jag sa till mig själv om och om igen att om ett par hundra sidor eller så kommer jag att se ljuset i tunneln", säger King i Douglas E. Winters "The Art of Darkness".

* Stephen King tar fram saxen

Det blev en otroligt lång bok. Så lång att förlaget DoubleDay sa ifrån. Detta var Kings sista bok enligt kontrakt för DoubleDay. Lite senare skulle de publicera PET SEMATARY och den längre versionen av THE STAND. DoubleDay ansåg att priset för den inbundna boken skulle bli högt att det helt inte gick att publicera den i ursprungsskicket, och de frågade King ifall han själv ville skära ner den eller om de skulle be någon redaktör att göra det.

King tog motvilligt på sig ansvaret att skära ner THE STAND med så mycket som behövdes. Det visade sig i antal sidor motsvara en normallång roman, och trots det blev den första versionen av THE STAND över 800-sidor tjock vilket var bra mycket längre än de romaner King tidigare hade givit ut.

King hade även vid denna tidpunkt en önskan om att göra en limited edition på THE STAND (vilket i så fall skulle ha blivit hans första) men DoubleDay nekade även det och påpekade att det kunde bli en konflikt med deras bokklubbseditioner. Hur nu det skulle gå till.

* Stephen King tar fram tejpen

Även om King själv inte rankar THE STAND som sin favorit har han förstått att det är en av hans mest populära böcker hos läsarna. Han var givetvis inte nöjd med att den inte fanns i sitt ursprungliga skick, även om hans nedskärningar inte direkt drabbade historien i sig, och tyckte att THE STAND skulle få leva och dö som han ursprungligen hade tänkt att den skulle publiceras.

I mitten av 80-talet började han återställa boken. Allt som en gång togs bort, kom inte tillbaka, men det mesta. Karaktärerna förfinades, några nya "lades" till och den redan rika berättelsen blev fylligare, fick mer liv, och boken blev ännu mer populär, inte minst tack vare TV-serien som följde strax därpå.

* TV-serien

1994 skulle så äntligen Kings mästerverk THE STAND bli filmad. Innan dess hade det skrivits en del manus, man hade bland annat planer på att göra en vanlig 2-timmars film av den, något som vi antagligen ska vara tacksamma för att de inte gjorde. Det hade antagligen blivit extremt svårt att få med allt i en så kort version. Det var ju knappt så det räckte med miniseriens 6 timmar.

Miniserien bygger på originalversionen av boken, vilket blev en liten besvikelse, vilken den följer rätt bra. Några av skådisarna kan man dock ifrågasätta, som t.ex Molly Ringwald (Frannie Goldsmith) och Bill Fagerbakke (Tom Cullen). Andra roller var dock utmärkt tillsatta, såsom Ruby Dee (Mother Abagail) och Miguel Ferrer (Lloyd Henreid). Den viktigaste frågan är dock: Har verkligen Randall Flagg, den elakaste mannen som någonsin gått på denna jord, hockeyfrilla??? Inte enligt mig!

När TV-serien skulle lanseras gav ABC ut en CD-ROM, deras första i Kingsammanhang. På denna kan man se snuttar ur serien och läsa information om skådespelarna och om serien själv. Detta föll tydligen bra ut för efter denna CD-ROM har ABC även släppt liknande för THE LANGOLIERS och STORM OF THE CENTURY.

Miniserien nominerades till en Emmy för bästa miniserie men vann den tyvärr inte.

* Onödigt vetande om TV-serien

- Manuset var på inte mindre än 460 sidor
- Serien spelades in i 6 olika stater.
- Man filmade i 100 dagar.
- Serien innehåller 125+ roller som har minst en replik.
- Serien innehåller över 4 1/2 timme musik.
- Majs flögs in från Florida till Utah. När den kom fram hade den dock vissnat och man fick skapa falsk majs för nästan $80 000.

* Missar i TV-serien

- Larry passerar samma bil tre gånger i Lincoln tunneln.
- När Stu skjuter Dietz på smittskyddskliniken hörs skottet efter att vi ser att han skadats.
- När Nick Andros möter Julie Lawry på apoteket ställer han ifrån sig samma flaska två gånger.
- Harold flyger av motorcykeln långt innan han kör in i räcket.

* Udda faktan

"Captain Trips" var ursprungligen det smeknamn som den inte alls drogfria Grateful Dead-medlemmen Jerry Garcia hade.

Hårdrocksgruppen Anthrax skrev låten "Among The Living" 1987 baserad på THE STAND

I originalversionen av boken utspelar sig händelserna mellan 16:e juni 1980 till 10:e januari 1981. När sedan boken kom i pocket hade dessa datum ändrats till 16:e juni 1985 och 10:e januari 1986. I den oavkortade utgåvan hade man återigen ändrat dessa datum. Nu var det 16:e juni 1990 till 10:e januari 1991 som gällde. I den svenska utgåvan från 1988 har man valt att inte ange något år över huvud taget…

* Seriösa faktan

Böcker:
1978 kom THE STAND ut i USA
1988 kom THE STAND på finska (den svenska titeln är PESTENS TID)
1989 kom THE STAND på danska (den finska titeln är SLUTSPIL)
1990 kom THE STAND – THE COMPLETE AND UNCUT EDITION ut i USA
1990 kom THE STAND på finska (den finska titeln är TUKIKOHTA)
1994 kom THE STAND - UNCUT på danska (den finska titeln är OPGORET)
1995 kom THE STAND – UNCUT på svenska (den finska titeln är PESTENS TID – DEN OAVKORTADE VERSIONEN)

I Norge har ingen av versionerna publicerats.

Filmer:
Den 8:e maj 1994 visades första delen av miniserien THE STAND på amerikanska TV-kanalen ABC. Avsnittet hette THE PLAGUE.
Den 9:e maj 1994 visades andra delen av miniserien THE STAND på amerikanska TV-kanalen ABC. Avsnittet hette THE DREAMS.
Den 11:e maj 1994 visades tredje delen av miniserien THE STAND på amerikanska TV-kanalen ABC. Avsnittet hette THE BETRAYAL.
Den 12:e maj 1994 visades fjärde delen av miniserien THE STAND på amerikanska TV-kanalen ABC. Avsnittet hette THE STAND.

* Personliga reflektioner

Anders: Jag vad ska man säga om THE STAND? Den är inte bland mina topp-5 böcker av King. I vissa fall kan man tycka att Kings riktiga tegelstenar skulle ha tjänat på att skäras ned en smula, men liksom IT klarar THE STAND att bibehålla spänningen och läsglädjen rakt igenom, och det för att King är en otroligt bra berättare och genom hans oöverträffliga förmåga att skapa riktigt bra karaktärer. Vad som irriterar mig en aning är att under första delen av boken, när personerna har sina individuella historier så är det flera hundra sidor emellan de olika karaktärernas historier. Jag menar att när man läst något oerhört spännande med Stu så får man vänta i all evighet innan man får läsa fortsättningen! Fast det är knappast något boken faller på, om ni trodde det.

Jag har läst THE STAND två gånger. Först originalet på svenska och sen den oavkortade på engelska, och den oavkortade är ju helt klart att föredra. Filmen har jag sett många gånger, och trots att den är en av de bättre filmatiseringarna så är vissa karaktärer helt felaktigt rollbesatta, men det är ju också en ytterst personlig åsikt.

I förhållande till mina topp-5 böcker vill jag nog tilldela THE STAND fyra väldigt starka Följeslagare i betyg.

Lilja: Jag läste THE STAND någon gång i slutet av 80-talet och jag gillade den starkt. Mycket just på grund av att den var så karaktärsfylld. En massa personer som man fick veta allt om…kändes det som. Nackdelen med detta var att det var lite krångligt i början innan man lärt sig vem som var vem och vem som reste med vem.

När sedan den förlängda versionen kom tyckte jag ännu bättre om den. Här fick man svar på en del av de saker som man undrat över när man läste den kortare versionen men man fick även stifta bekantskap med en hel del nya karaktärer, karaktärer som helt klippts bort från den första utgåvan.

När sedan filmen kom hade jag precis avslutat den längre bokversionen och hade den friskt i minnet. Antagligen på grund av detta gillade jag inte filmatiseringen så bra som en del andra gör. Jag tycker att det fattas en del (antagligen för att den bygger på den kortare versionen) och en del av skådisarna är helt fel i sina roller!

Betyget för THE STAND blir 5 Följeslagare av 5 möjliga. Helt klart en av Kings bästa böcker!

* Följeslagarnas medelbetyg

Trots att THE STAND hamnade så högt upp i omröstningen är det förvånansvärt få som skickat in sitt betyg (17 stycken), men å andra sidan har det enbart varit höga betyg. Fem 4:or och hela tolv 5:or, vilket ger ett nästan oslagbart medelbetyg på 4,7! Oj! Ska någon bok i denna genomgång verkligen toppa det?

Här är några av de motiveringar som följde med betygen:

"Kings masterpiece, en oslagbart stark och gripande berättelse om den eviga kampen mellan ont och gott. Trots att den utkom redan 1978, tidigt i Kings karriär, är den fortfarande oöverträffad. Persongalleriet är varmt och levande - min favoritkaraktär är Tom Cullen, barnet för evigt fångat i den vuxnes kropp, verkligen en person man tar till sitt hjärta. Jajamensan, Tom Cullen vet!"

"Mitt betyg på THE STAND måste bli en femma eftersom jag tycker att den är den allra bästa av Kings böcker. Särskilt en av scenerna i slutet där Glen hånar Randall Flagg. THE STAND är så mäktig på nåt sätt, inte bara för att den är så lång utan också för att man följer så många personer under så olika förhållanden. Ett mästerverk!"

"King lyckas verkligen att blanda amerikansk "nutidsrealism" med en klassisk apokalyptisk grundstory. Mycket bra helt enkelt!"

"Jag tokplöjde den längre versionen, med en kortare paus vid sidan 600. Lånade ut den till en kamrat som var förvånad över hur mycket bättre den är än den korta. Ändå har jag svårt att sätta fingret på VAD som gör den så mycket bättre, det King lagt till flyter in i helheten på ett nästan omärkligt sätt. Dessutom gillar jag inledningen när King pratar med oss under rubrikerna 'att läsa före inköpet' samt 'att läsa efter inköpet'. "

"Den innehåller det mesta: spänning, skräck, kärlek, sorg, ondska och godhet. Den visade också ungefär hur en sådan krissituation skulle kunna utveckla sig. Ett av Kings bästa verk."

"För mig är det nummer uno. Den är bäst. Den har allt. Det är många underbara karaktärer i den. En av mina favoriter är faktiskt Trashcan man. Jag tycker den nya versionen är bättre och kommer antagligen aldrig läsa den gamla någon mer gång."

Och här kommer en fråga som dök upp i samband med betygen:

- Vad har titeln THE STAND med handlingen att göra?

- Den här frågan har vi besvarat i ett tidigare, nämligen i #15, men det var ju ett bra tag sedan. Men ungefär såhär tror vi:

För att kunna förklara måste vi börja med att sätta in ordet "stand" i några olika meningar och betydelser. "To take a stand" betyder "att ta ställning" och "to stand strong" betyder "att stå starka" och det är ju mycket det den goda sidan måste göra. De måste dels först ta ställning om de ska följa Mother Abigail eller Randall Flagg. De måste sedan stå starka och överleva i den nya världen, utan ledare och ett fungerande samhälle. De måste också stå starka mot den onda sidan och dess krafter. En någorlunda passande rak översättning skulle därför vara STÄLLNINGSTAGANDET eller MOTSTÅNDET, men det är ju ingen direkt passande titel. Många andra länder har döpt boken till APOKALYPSEN eller liknande av förklarliga skäl.

* Länkar

En mycket bra och välgjord site om miniserien THE STAND.
http://www.inconnect.com/~awagnon/thestand/stand.htm

Ytterligare en site om miniserien, denna gjord av en som var med vid inspelningarna.
http://www.geocities.com/SunsetStrip/6236/stand.html


FRÅGOR TILL BRA BÖCKER

Kom ihåg att skicka in era frågor till Bra Böcker senast den 5:e. Vi har redan fått in en massa bra frågor, många har handlat om THE DARK TOWER böckerna, men vi behöver fler. Tänk därför till och ta denna chans, vem vet när den kommer igen?

Skicka era frågor till: foljeslagarna@telia.com

Vi har även fått några frågor som inte kommer att ställas till Bra Böcker, detta av den enkla anledning att det gäller böcker de inte gett ut. Dessa kommer vi därför att besvara under FRÅGOR & SVAR.


FRÅGOR & SVAR

Frågor från Dan Linder

1. Hej, rock on grabbar! Det blir bara bättre och bättre! Undrar en sak som jag gått och funderat mycket på i flera år: Kings agenter. Hur stort inflytande har de, finns det fall då de gjort duktiga ändringar? Hur mycket bör ett Kingmanus bearbetas innan publicering och hur lång tid tar det? Ja det är en del frågor - men i alla fall.

- Till att börja med kan vi klargöra att agenterna inte direkt har någon inblandning i böckernas innehåll, de har nämligen andra uppgifter. Som vi nämnde i förbifarten i förra utskicket hade King en agent mellan åren 1977-88 som hette Kirby McCauley.

Sedan dess har King klarat sig utan agent, av den anledningen agenten i så fall skulle gå ganska sysslolös - en ny bok av King är ju ett hett objekt som inte är speciellt svårsålt. Därför har King förlitat sig på sin advokat Arthur Greene som får läsa det finstilta och justera kontrakten efter Kings önskemål.

Däremot har King en agent för utlandsavtalen, det vill säga den människa som Bra Böcker och Replik förhandlar med - Ralph Vincinanza. Vincinanza har dock varit inblandad i några specialfall, som THE GREEN MILE, RIDING THE BULLET och THE TALISMAN 2.

Den person som kan ha inflytande på innehållet i boken är redaktören, som är en person anställd av bokförlaget. Oftast försöker förlagen använda en och samma redaktör till en författares samtliga böcker. Det är även redaktören som författar texten som brukar stå bokens omslag, alltså ett synopsis av berättelsen och lite allmänt jidder om hur bra boken är.

Jag tror att nu för tiden görs eventuella ändringar i samråd med King, men tidigare i karriären lär nog King fått göra ordentliga omskrivningar. Det tydligaste exemplet är väl den bok som vi går igenom i detta utskick - THE STAND.

I fallet med BAG OF BONES (se utskick #12) uppskattade vi att en bok genomgår cirka ett halvårs bearbetning, men det varierar säkert från bok till bok. [Anders]

2. Vidare läste jag en kul grej i en tidning förut - King har veckopeng. Tydligen så får han 200 dollar i veckan i fickpengar. Sedan finns det visserligen GOTT OM cash att ta av, men ändå. Kings revisorer placerar pengarna och själv får han lite fickpengar att bränna. Jag tycker det är kul att SK lyckats förbli så pass jordnära efter all berömmelse etc...

- King är väl ingen "big spender" på det viset, han är samma jeans och t-shirt kille som han alltid varit. Men man ska inte glömma bort att han är OERHÖRT givmild när det gäller saker som han tycker om, till exempel Bangors bibliotek och ungdomssatsningar. [Anders]

3. Har ni nån koll på vad King jobbar på just nu?

- Med största säkerhet THE TALISMAN 2, förmodligen en del arbete på FROM A BUICK 8 och CANCER samt bearbetningar till TV-serien ROSE RED, men man vet ju aldrig var den stora mannen håller på med. I mitt hjärta hoppas jag att han skriver på nästa DARK TOWER-del! [Anders]

- Eventuellt håller han även på med några historier till samlingen som kommer 2003. Det som enligt planerna ska komma under 2001 är ju FROM A BUICK 8, ROSE RED, "bryggan" mellan de två TALISMAN böckerna, THE DARK TOWER 5 och eventuellt THE TALISMAN 2…detta om allt går som det ska. Förutom detta har han säkert en del andra saker på gång…[Lilja]

4. Apropå omslaget till ON WRITING - är det inte huset som King växte upp i?

- Just nu vet vi inte det, det är mycket troligt att det avslöjas i boken. Eftersom bilden visar en typisk ingång till en källare, tror en expert vi rådfrågat att det kan vara en referens till "boys in the basement" som King brukar nämna i sina non-fiction texter som sin musa. Det kan förstås också bara vara en vanlig bild, vi får väl se senare i höst. [Anders]

Fråga från Johan Petersson

5. Hej, ni gör ett väldigt bra utskick och jag gissar att ni lägger ner mycket tid på det. Det är jag tacksam för. Jag undrar en liten sak. Jag har hört om en bok där några av USA:s författare hade varsin novell med, bland annat Stephen King och Robert Jordan. Vet ni vad den heter och om det eventuellt går att få tag på den?

- Det är samlingen "Legends" du pratar om. Den har vi berättat många gånger om här i just denna avdelning. Det är den boken där Kings DARK TOWER-novellette "Little Sisters of Eluria" finns publicerad. Den ska finnas i pocket nu och det skulle inte förvåna mig om din lokala bokhandlare har den hemma. I alla fall borde de kunna beställa hem den snabbt. [Anders]

Frågor från Steffe

6. Var det någon av er som läste om Stephen King i Västmanlands läns tidning (tror den heter så)? Den var skriven av Dan Linder, och det var en riktigt bra artikel!

- Jo den har vi läst. Dan Linder är ju som ni kanske vet en Följeslagare. Tyvärr lades artikeln inte ut på nätet, vad vi vet, så Dan får helt enkelt göra en egen webbsida så att folk kan få läsa den! [Anders]

7. Jag har skickat ett mail till Replik utan att få svar. Jag undrar varför NATTMAROR OCH DRÖMLANDSKAP är så dyr? Den kostar drygt 300 kr, och är inte inbunden utan i kartonage. Någon som vet?

- Vi skickade helt enkelt vidare frågan till John-Henri Holmberg på Replik och han svarade följande:

"Har tyvärr inte fått frågan, annars hade jag svarat direkt. Antingen kan adressen ha varit fel, eller så har mailet försvunnit i det måttliga datorhaveri vi hade i tisdags morse då all ny epost på outgrundligt vis försvann.

Hur som helst: NATTMAROR OCH DRÖMLANDSKAP är i två volymer och de har F-pris 140:- var. F-priset är förlagets pris till återförsäljare. Därefter har vi i Sverige fri prissättning på böcker, vilket betyder att bokhandeln får ta ut vilket pris den vill för boken. Det vanligaste är att bokhandeln tar dubbla F-priset plus moms, alltså att den skulle ta 350 kronor för den här boken. Tyvärr.

Problemet är att det är förlaget som ska bära alla kostnader för bokens utgivning? I det här fallet alltså Stephen Kings honorar, översättarens honorar, formgivningen, tryckningen, lagerhållningen, distributionen, faktureringen. Bokhandelns uppgift är att beställa boken och sälja den. Bokhandeln har dessutom fri returrätt på osålda böcker.

Eftersom NATTMAROR OCH DRÖMLANDSKAP är rejält tjock är kostnaderna också rejäla. Så ett lägre F-pris var tyvärr inte möjligt att sätta på boken (och då ska man tillägga att det som i verkligheten kommer in till förlaget inte är 140 kronor per bok, utan ungefär 110, eftersom säljkostnad och grundrabatter till bokhandeln dras av först).

I andra länder fungerar systemet annorlunda. USA har t ex också fri prissättning på böcker, men trots det trycker som bekant förlagen där ett "rekommenderat försäljningspris" i böckerna, och sedan räknas de rabatter förlagen ger återförsäljare av som procent av det priset. Det normala i USA är faktiskt att bokhandelns rabatt är mellan 25 och 40 procent av det pris som är tryckt i böckerna. Hade vi det systemet i Sverige törs jag nog lova att svenska böcker skulle vara betydligt billigare.

John-Henri"

Frågor till Bra Böcker som inte rör Bra Böcker + en till.

1. Jag vill också fråga varför de bara givit ut DET inbunden i två delar (så vitt jag vet så finns det ingen inbunden version av DET som innehåller hela romanen i endast en bok).

- DET (IT) gavs ut av Legenda. Antagligen finns den inte kvar på förlaget men den borde gå att få tag på hos ett antikvariat. [Lilja]

- Pocketen och den kartonerade upplagan var i en volym. Den inbundna delades upp i två volymen och sattes ihop i en "kassett", det vill säga ett slags tunt slipcase. [Anders]

2. Varför ger ni titlarna som ni översätter så dumma titlar som t ex "Rita Hayworth & Shawshank Rederation" = "Vårbedrift". Varför fick den denna titel?

- Det är inte Bra Böcker som givit ut denna bok på svenska utan Legenda. Antagligen har historierna fått sina titlar eftersom den engelska titeln betyder just "olika årstider". Sedan heter de fyra historierna egentligen följande på engelska:

- Hope Springs Eternal: Rita Hayworth & Shawshank Redemption
- Summer of Corruption: Apt Pupil
- Fall From Innocence: The Body
- A Winter's Tale: The Breathing Method

Som du ser finns alla årstiderna med även här. [Lilja]

- Jag tycker personligen att titlarna "Vinterverk", "Sommardåd", "Höstgärning" och "Vårbedrift" är riktigt bra och finurliga. [Anders]

3. Varför gjorde ni inte en ny upplaga av DÖDSBÄDDEN istället för att dela den på två böcker?

- Det är inte Bra Böcker som ger ut de nya utgåvorna av DÖDSBÄDDEN (NIGHT SHIFT) utan det är B. Wahlströms. Varför de valt att ge ut den i två delar vet jag tyvärr inte. [Lilja]

4. När kommer HEARTS IN ATLANTIS på svenska?

- Som ni kan se i detta nummers NYHETER FRÅN TERRITORIERNA planerar Bra Böcker att släppa denna bok i augusti nästa år. [Lilja]


BOKTIPS

Tänkte tipsa Följeslagarna om den brittiske författaren James Herbert som (i alla fall av britterna själva) kallas Storbritanniens svar på Stephen King. Personligen tycker jag inte att Herbert kan mäta sig med King men jag anser definitivt att han är en mycket läsvärd författare inom skräckgenren.

Herbert har sålt ca 40 miljoner böcker. Hans berättarstil är mer "direkt" än Kings och hans karaktärer kanske tenderar att vara lite stereotypa - tankarna går ibland till Clive Cusslers "Dirk Pitt" eller personer som man kan hitta i Mickey Spillanes böcker (om nu någon av Följeslagarnas något underåriga medlemmar minns honom).

Jag tycker dock att det känns fräscht att som omväxling läsa skräck som företrädesvis utspelar sig i England och inte i USA som ju oftast är fallet med Kings böcker (och Koontz med för den delen) man kan väll kalla det miljöombyte.

På svenska har jag dock bara hittat/läst SKRÄCKENS HUS ( ISBN 91-0-050531-5 ) eller HAUNTED som dess originaltitel lyder och under vilken den även har filmats. SKRÄCKENS HUS är en klassisk skräckberättelse av standardmått och är läsvärd men långt från något mästerverk. På engelska finns dock betydligt bättre titlar där RATS (gissa vad den handlar om...) och SEPULCHRE (ISBN 0-450-42668-8) är mycket läsvärda.

Det kanske kan vara trevligt att ha någon alternativ läsning mellan Kings publiceringar.

MVH / Niklas Sundenius


EFTERORD

Då var det slut för denna gång. I nästa nummer kommer vi att presentera resultatet av era frågor till Bra Böcker. Till dess får ni gärna fortsätta att skicka in frågor, både till oss och Bra Böcker, åsikter och annat som ni tycker att vi ska ta del av. Och njut lite av vårvärmen när möjligheten finns!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna

Information: Om du vill gå ur Följeslagarna så skicka bara ett mail med ditt namn och adress och skriva "Avanmälan" eller "Unsubscribe" eller liknande någonstans så tar vi bort dig. Om du vill ändra din adress, skickar du bara ett mail med ditt namn, din gamla adress och din nya adress. Använd absolut INTE anmälningsformuläret på hemsidan för detta ändamål.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025