UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #89 - 000515

FÖRORD

Välkomna till ett nytt nummer av Följeslagarna. I detta nummer är det dags att presentera svaren på de frågor ni ställde till Bra Böcker. Det är Claes-Göran Green som har svarat artigt på era frågor.

Vidare blir det en hel del information om några av de King-produktioner vi har framför oss - höstens bok ON WRITING, nästa hösts FROM A BUICK 8 och TV-serien ROSE RED som kommer att visas sent hösten 2001 om allt går riktigt väl.

Och som avslutning blir det en rejäl genomgång för hur du ska bära dig åt för att få ta del av de diskussionsgrupper om King som finns där ute på nätet.

Mycket nöje- Anders & Lilja
Medlemsantal: 438


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* Den 5/5 gjorde King sitt första officiella framträdande sedan sin olycka. Det var på en läsning i New York som hölls för att fira tidningen The New Yorkers 75-års jubileum. Enligt rapporter så verkade King må mycket bra, han har nu endast en krycka

King sa bland annat följande "It's nice to be here. Actually, it's nice to be anywhere." Han fortsatte med "I feel pretty good. I'm not strong but I'm feeling better."

King skämtade även på sitt vanliga sätt med publiken. Han skulle läsa sin historia " L.T.’s Theory of Pets" och innan han började varnade han publiken för följderna av att bua åt en som använder käpp…

Vill ni läsa mer är det bara att gå till följande sida: http://www.usatoday.com/usatonline/20000508/2238135s.htm

* Det som var mest intressant (när det gäller Kings produktion) av det som King sa var följande: "I’m trying to finish a very long novel called THE DREAM CATCHER."

Vad var nu detta, ytterligare en ny Kingbok? Ja, på sätt och vis, efter en del mailande stod det klart att detta är den nya titeln på den bok som tidigare gick under titeln CANCER - en av de tre som ingår i Kings senaste kontrakt med Simon & Schuster. Troligen kom King fram till att THE DREAM CATCHER var ett bättre namn än CANCER som kanske skulle kunna klinga lite illa för en del läsare.

* ON WRITING. Nu finns det bättre bilder på omslaget, bilder där man kan läsa texten på baksidan av boken. Det verkar vara en mycket bra, ärlig och rak bok av King, något utöver det vanliga! Läs och längta på Liljas hemsida http://come.to/liljas-library (klicka på "news" och sen "2000").

* Mer ON WRITING. Det börjar även sippra ut lite av innehållet i denna kommande bok. Det står nu till exempel klart att King avslutade boken efter sin olycka. I boken berättar han själv om olyckan och tiden efteråt. Bland annat säger han följande om Bryan Smith:

"He wasn't on the road; he was on the shoulder; my shoulder. I had perhaps three-quarters of a second to register this." Han fortsätter:
"There is a break in my memory here. On the other side of it I'm on the ground, looking at the back of the van, which is now pulled off the road and tilted to one side.''

Som vi vet har King och hans fru Tabitha ett mycket nära förhållande, det är Tabitha som brukar vara den som ber King ta det lugnt med skrivande. Så här skriver King om första gången han vill prova att skriva efter olyckan;

"My wife is the person most likely to say I'm working too hard. When I told her on that July morning that I thought I'd better get back to work, I expected a lecture. Instead, she asked me where I wanted to set up."

Inför Kings första arbetsdag efter olyckan ordnade Tabitha en arbetsplats åt honom, rullade dit honom i rullstolen och kysste honom i tinningen. King försökte i mer än en halvtimme, dränkt i svett men ingen inspiration.

Nu går det dock bättre för King och han kommenterade det på följande sätt;

"I still don't have much strength - I can do a little less than half of what I used to be able to do in a day - but I've had enough to get me to the end of this book, and for that I'm grateful."

När King säger att han bara kan jobba knappt hälften så mycket som han brukade ska vi komma ihåg att sedan olyckan han har färdigställt ON WRITING, skrivit RIDING THE BULLET och manuset till ROSE RED. Han har två böcker som han arbetar på, FROM A BUICK 8 och THE DREAM CATCHER…och detta är det vi vet om?!?! Undra vad han hunnit med om han inte skadats?

* FROM A BUICK 8. I den kommande ON WRITING berättar King om hur han kom på idén till boken. En del av detta finns här översatt. Detta avslöjar dock även en del av handlingen så om ni INTE vill veta vad FROM A BUICK 8 handlar om, LÄS INTE DETTA!

{SPOILER - BÖRJAR}

King berättar att han vid ett tillfälle halkade och nästan ramlade ner för en sluttning bakom en bensinstation i Pennsylvania. Han började då fundera på hur länge det skulle dröja innan någon ringde polisen när han inte återvände till sin bil på grund av att han ramlat över kanten och spolats bort av floden.

Detta gav King idén till en mystisk man i en svart rock som överger sin bil vid en bensinstation. Bilen ser ut som en 1950-års Buick Special men på Kings beskrivning verkar det mer som om det är en bil av "Low Men in Yellow Coats"-typ. Bilen hamnar så småningom i en polismans ägor. 20 år senare berättar polismannen historien om bilen för en sorgtyngd son till en polisman som dödats i tjänsten.

"It is a story about how we hand down our knowledge and our secrets; it's also a grim and frightening story about an alien piece of machinery that sometimes reaches out and swallows people whole," skriver King.

Vid tiden då King skrev detta hade han ordnat så att han skulle få åka med i en polisbil, för att göra lite efterforskning inför det andra utkastet – detta är den efterforskning King nämnde efter sin olycka som han behövde göra för att få boken färdig, men som fick skjutas upp på grund av just olyckan. King nämner även att folk, efter olyckan, antagligen kommer att tro att scenen med polismannen – som blir påkörd av en bil – är inspirerade av Kings olycka, fast han redan skrivit den delen när olyckan skedde.

{SPOILER - SLUTAR}

* Nu finns det även en bild på omslaget till den andra delen av nyutgåvan av DÖDSDANSEN som har titeln MAJSENS BARN OCH ANDRA NOVELLER på Följeslagarnas hemsida (nyheter), där man också kan finna det amerikanska pocketomslaget till HEARTS IN ATLANTIS.

* NIGHTMARES IN THE SKY. Denna nyutgåva som varit på gång och sedan försvunnit har nu försvunnit igen. Enligt Viking kommer de inte att ge ut den.

* THE GREEN MILE kommer att släppas på video i Sverige den 11:e augusti. I Norge släpps den också i augusti, närmare bestämt den 9:e. Det norska omslaget kan beskådas på följande sida: http://www.videonett.no/Cover/2641.jpg I Danmark kommer den redan i juli.

Vill ni se det amerikanska video och DVD omslaget (släpps den 13/6) så finns de här:
http://www.businesswire.com/photowire/pw.050800/bb4.jpg (DVD)
http://images.amazon.com/images/P/B00003CWQT.01.LZZZZZZZ.jpg (Video)

* ROSE RED. Nu börjar det dyka upp rapporter om den kommande miniserien ROSE RED som King skrivit direkt för TV. Följande fanns att läsa i Hollywood Reporter den 8/5.

ROSE RED (arbetstitel) är en 6 timmar lång miniserie som kommer att visas på ABC. Handlingen utspelar sig i ett spökhus och man räknar med att produktionen startar den 4:e juli. Serien kommer att produceras av King och Mark Carliner (som även producerade STORM OF THE CENTURY).

Enligt Hollywood Reporter så hade King och Carliner ett långt telefonsamtal angående projektet den 18:e juni 1999. Carliner var förtjust i historien och King skulle börja skriva på manuset kommande måndag. Dagen därpå var King, som vi alla vet involverad i en olycka. Detta sköt arbetet på framtiden, men när King skrevs ut från sjukhuset satte han genast igång.

Inspelningen är planerad att hålla på mellan augusti och jul. Craig R. Baxley som var med och gjorde STORM OF THE CENTURY kommer åter att ta plats bakom kameran. Efter detta kommer det att bli sex månaders redigering. Specialeffekterna kommer att göra att ROSE RED antagligen kommer att kosta mer att göra än vad STORM OF THE CENTURY gjorde, den kostade $30 000 000 (c:a 270 000 000 SEK)

Carliner Productions planerar att leverera den färdiga serien till ABC runt Labor Day 2001. Detta gör att de antagligen kommer att hinna visa den lagom till Halloween och deras novemberblock.

Detta betyder alltså att om c:a 18 månader (om den visas okt/nov 2001) kommer ABC att visa ytterligare en miniserie skriven direkt för TV av Stephen King.


FRÅGOR TILL BRA BÖCKER

Då var det dags att publicera resultatet av vår intervju med Claes Göran Green på Bra Böcker. Tyvärr är det inte så goda nyheter han har när det gäller fortsättningen av THE DARK TOWER serien, jag tror ni alla kommer att hålla med oss…

1. Under tiden som Legenda/Natur & Kultur gav ut Stephen King gick Bra Böcker in och gav ut vissa titlar i sin bokklubb - hur kom det sig att Bra Böcker tog över hela utgivningen?

- Bra Böcker tog över bokhandelsrättigheterna till Stephen Kings böcker efter en helt normal förhandling med Kings litterära agent. Skälet till att Legenda inte fortsatte som utgivare känner jag inte till.

2. Kommer Bra Böcker att återutge de äldre Stephen King titlarna (de som tidigare släppts av Natur & Kultur), för det är väl ni som har förlagsrättigheterna nu?

- Nej, vi har i nuläget inga rättigheter till äldre titlar, ej heller några avsikter att förvärva dem.

3. Varför gavs inte NATTMAROR & DRÖMLANDSKAP (NIGHTMARES & DREAMSCAPES) ut av Bra Böcker?

- King är en mycket produktiv författare och vi avstod från NATTMAROR & DRÖMLANDSKAP för att koncentrera oss på utgivning av hans romaner. Vi visste också att boken på Replik skulle komma i goda händer. John-Henri Holmberg som är förläggare där är en stor King-kännare och -entusiast.

4. Vi skulle vilja veta hur det går till när en bok har översatts och är klar för tryckning, alltså: är det någon som korrekturläser eller skickas texten bara från översättaren till tryckeriet? DESPERATION hade ju en hel del stavfel som missades.

- Javisst är det någon (oftast två) som korrekturläser texten innan den går i tryck men tyvärr händer det då och då att korrekturfel passerar läsarnas granskning.

5. Hur kommer det sig att Bra Böcker är så långsamma på att ge ut Stephen Kings böcker jämfört med era skandinaviska kollegor? FLICKAN SOM ÄLSKADE TOM GORDON (THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON) släptes ju i övriga Norden redan under 1999 men ni dröjer ända till mitten av 2000.

- Jag tycker inte vi är alltför långsamma. King är mycket produktiv och vi har som princip att inte utge mer än en King-roman per år eftersom vi tror att försäljningen skulle minska om King-läsarnas budget skulle tyngas av två
titlar per år.

6. När Legenda/Natur & Kultur gav ut böckerna verkade det som King fick större plats i bokhandlarna. Böckerna marknadsfördes med skyltar, knappar, klistermärken, tröjor och annat - men nu hittar man knappt böckerna i bokhandlarna - hur förklarar ni det?

- King var mycket mycket större försäljningsmässigt för tio år sedan och visst var hans böcker mer exponerade i bokhandeln på den tiden men jag håller inte med om att "nu hittar man knappt böckerna i bokhandlarna". BENRANGEL hade en mycket bra försäljning i bokhandeln och pocketupplagan av DEN GRÖNA MILEN är en försäljningssuccé och den boken tycker jag man ofta ser i bokhandelsfönstren.

7. Hur många exemplar säljer ni i genomsnitt av en Stephen King titel?

- Vi uppger aldrig försäljningssiffror för enskilda titlar.

8. Stephen Kings sjudelade epos THE DARK TOWER, som hittills kommit i fyra delar har publicerats i sin helhet i de flesta länder. I Sverige stannade utgivningen efter de två inledande delarna, bland annat på grund av att de var de sämst säljande Kingtitlarna någonsin, har vi fått höra. Kommer Bra Böcker att ge ut del 3 och 4 av THE DARK TOWER (DET SVARTA TORNET) på svenska? Om inte, varför?

- Vi har i nuläget inga planer att ge ut DET SVARTA TORNET 3 och 4. Orsaken är att vi bedömer publikunderlaget för litet för att få ekonomi på en sådan utgivning, som är kostsam med tanke på det stora översättningsarbetet.

9. Vi tror att THE DARK TOWER serien antagligen skulle attrahera en större publik nu än när del 1 och 2 kom (1989, 1990) eftersom intresset för fantasy just nu är mycket stort och denna serie ligger åt det hållet, samt i och med faktumet att serien kommer att avslutas inom fem år. Vad tror ni?

- Det är möjligt att publikunderlaget är större nu än när del 1 och del 2 kom ut men å andra sidan har nog antalet läsare som föredrar att läsa på engelska ökat.

10. Kan man inte tänka sig att ge ut de resterande böckerna i serien i en begränsad lyxutgåva eller alternativt en mycket billig utgåva i pocket?

- Nej, jag tror inte på något av dessa alternativ.

11. Om ni inte vill ge ut THE DARK TOWER kan någon annan göra det då, T.ex. Replik,?

- Javisst.

12. Har ni några planer på att ge ut någon bok om Stephen King? Kanske en direkt skriven för den svenska marknaden eller en översättning av en amerikansk titel, som t.ex. "The Stephen King Companion", "Stephen King: America's Best-Loved Boogeyman" eller "The Stephen King story"?

- Vi har för närvarande inga planer på att ge ut någon bok om Stephen King.

13. Både BENRANGEL, FLICKAN SOM ÄLSKADE TOM GORDON och den kartonerade RASANDE ROSE har fått exklusiva omslag, till skillnad från de tidigare Kingtitlarna ni publicerat som hade antingen det amerikanska originalomslaget eller en variant på den engelska utgåvan - vem står bakom dessa omslag?

- BENRANGEL, FLICKAN SOM ÄLSKADE TOM GORDON och RASANDE ROSE (kartonnage) har fått exklusiva omslag (gjorda av amerikansvensken Robert Reed) i den meningen att de bara pryder de svenska upplagorna men de är på inget sätt mer "påkostade" eller "lyxiga" än andra Kingomslag. Jag tycker t ex att DESPERATION har ett mycket lyckat omslag även om det är detsamma som fanns på den amerikanska upplagan.

14. Till sist - vad är era planer angående King de kommande åren?

- Att under 2001 ge ut HEARTS IN ATLANTIS (i min mening en av Kings absolut bästa böcker) och att under 2002 ge ut nästa King-roman och att under 2003...

Så sa Claes Göran Green på Bra Böcker om Kings böcker i Sverige. Vi tror dock att King-läsarna inte skulle ha något emot att öppna plånboken två eller tre gånger per år, eller? Har ni ytligare frågor till Claes Göran kan han nås på följande e-mail: claesgoran.green@bbb.se, tänk dock på att han har ett jobb att sköta och inte har tid att enbart sitta och svara på frågor om när de kommande THE DARK TOWER böckerna kommer!


NEWSGROUPS, DISKUSSIONSGRUPPER

Vi har fått en del förfrågningar när det gäller diskussionsgrupper (newsgroups) så vi tänkte försöka klara ut detta lite mer noggrant.

Diskussionsgrupper är nästan samma sak som mails. Skillnaden är att de dyker upp i ett diskussionsforum där man kan gå in och kolla dessa. Det hela bygger på att en massa trådar, en massa ämnen som tas upp för diskussion. Man kan sedan hålla koll på just de ämnen som man tycker verkar intressanta. Alla är långt ifrån intressanta, precis som i verkliga livet kommer medlemmarna in på andra ämnen än King.

Hur hittar jag då dessa diskussionsgrupper?

Det finns två olika sätt. Ett är att prenumerera på dem. Hur detta går till ska jag beskriva här. Denna beskrivning är utgår från att ni använder Outlook Express 5 men det borde rimligtvis fungera liknande i andra program också.

Alternativ 1:
1) Gå in och lägg till ett nytt konto (Verktyg -> Konto -> Lägg till -> Diskussionsgrupper)
2) Följ instruktionerna. När du kommer till rutan "Diskussionsgruppsserver (NNTP)" ska du ange din Internet leverantörs diskussionsserver. Denna borde finnas angiven i dina papper, annars får du kontakta din leverantör.
3) Efter detta är det dags att välja vilka diskussionsgrupper du vill prenumerera på. Detta gör du genom att markera din newsgroup mapp. Sedan klickar du på knappen "Diskussionsgrupper". Där kan du sedan söka eller välja en grupp och sedan klicka på "Prenumerera".
4) Klart!

Alternativ 2:
Om ni nu inte skulle vilja prenumerera på grupperna direkt finns det naturligtvis en webbsida också. Den har adressen: http://www.deja.com/ (http://www.deja.com/topics_if.xp?search=topic&group=alt.books.stephen-king&GRPP=957947653.1276706849&title=Related&query=) om ni vill direkt till en av King grupperna, annars går det även där att söka sig fram.

Tips:
1) Tänk på att om ni väljer alternativ 1 så får ni vara beredda på att det kommer att ramla ner mycket mail i er brevlåda. Kan ta tid om ni har en långsam uppkoppling. Det är inte ovanligt att det ramlar in en 200 mails under natten och kanske 100 under dagen.
2) Innan ni skickar in en post till gruppen, läs deras FAQ och följ diskussionerna i någon vecka!!! Precis som i verkliga livet finns här en massa regler om hur man ska uppträda, följer man inte dessa kan man få höra både det ena och det andra.

Vilka diskussionsgrupper finns då för King?

Det finns tre stycken. Den största är alt.books.stephen-king. Detta är den som är bäst, i mitt tycke. Tyvärr så är det ju också så att när det är mycket folk så blir det även en massa snack om saker som egentligen inte hör hemma där, denna grupp är inget undantag. En mindre är alt.fan.authors.stephen-king. Denna tillför inte så värst mycket och ska man prenumerera på en grupp är detta inte den bästa. Ska man ha denna bör man även ha alt.books.stephen-king. Förutom dessa som har engelska som sitt huvudspråk finns det även en som har italienska som sitt huvudspråk, it.fan.stephen-king. Denna kan jag inte kommentera eftersom jag inte kan italienska.

Vi har även fått en förfrågan om vi inte ska starta en diskussionsgrupp för Följeslagarna. I dagsläget är svaret på det, NEJ.

Visst vore det kul med en grupp där vi kunde diskutera King med varandra, men… Tyvärr är det inte det enklaste att starta en grupp. Man måste presentera vad man ska göra med den och liknande för de som har domänen "alt.", de ska sedan godkänna det osv. Sedan känner vi lite att det inte finns behov för en grupp till, de som finns täcker mer än väl upp det behov som finns för King nyheter. Det som vore kul är ju i sådant fall att ha en grupp som har svenska som sitt huvudspråk.

Sedan är väl frågan om det finns något intresse bland medlemmarna, vill ni ha en diskussionsgrupp för Följeslagarna? Skulle det visa sig att en sådär 75-80% vill det så ska vi naturligtvis försöka fixa det, om inte är det för mycket slit för ett för litet intresse, tyvärr.


EFTERORD

Då var det slut för denna gång. I nästa nummer kommer vi att recensera uppföljaren THE RAGE: CARRIE 2 som dyker upp i videobutikerna vilken dag som helst nu, så se till att ni sett den till dess!

Sedan får ni som vanligt även skicka in åsikter och frågor, som vanligt.

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna

Information: Om du vill gå ur Följeslagarna så skicka bara ett mail med ditt namn och adress och skriva "Avanmälan" eller "Unsubscribe" eller liknande någonstans så tar vi bort dig. Om du vill ändra din adress, skickar du bara ett mail med ditt namn, din gamla adress och din nya adress. Använd absolut INTE anmälningsformuläret på hemsidan för detta ändamål.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025