UTSKICK UR ARKIVET

Följeslagarna #8 - 980615

Förord

Välkomna till det första ”sommarnumret”! Vad är skillnaden frågar ni er kanske. Skillnaden är att det dröjer två veckor mellan varje nummer. Tyvärr så verkar det vara nyhetstorka på Kingfronten just nu, det händer inte mycket nytt. Kanske sitter King ute i solen istället för framför ordbehandlaren…nåja, vi får väl göra samma sak. Efter att ni läst detta nummer, ta med er en bra Kingbok ut i solen och läs!

För att fylla ut breven lite har skapat ännu en ny avdelning som går under namnet Visste du att… som innehåller små informationssnuttar som skulle kunna gå under benämningen ”viktigt vetande”, alltså inte så tunga grejer. Vi kommer att köra Visste du att… när det passar.

Soliga hälsningar – Lilja & Anders
Medlemsantal: 36


Nyheter från Territorierna

Den svenska titeln på filmatiseringen av ”Apt Pupil” ser inte oväntat ut att bli SOMMARDÅD, men på grund av allt strul med USA premiären ser det inte bättre ut att den går upp på svenska biografer förrän i februari 1999… Den som väntar på något gott…!

De som gillar THE DARK TOWER får inte missa samlingen LEGENDS: STORIES BY THE MASTERS OF MODERN FANTASY (ihopsatt av Robert Silverberg) som kommer att innehålla Gunslinger-novellen ”The Little Sisters of Eluria” av King. På grund av ett kontrakt kommer berättelserna i denna bok inte att publiceras någon annanstans på 2 år, så passa på att skaffa denna bok när den kommer ut i oktober. Detta bekräftar också att Stephen Kings nästa, än så länge obetitlade, novellsamling kommer först år 2000. Omslaget till LEGENDS… kommer att vara målat av Micheal Whelan som gjorde bilderna i THE DARK TOWER: THE GUNSLINGER, och det är ju förstås inte fel…

BAG OF BONES: Denna, Kings kommande bok har det varit mycket prat om den senaste tiden. Förlaget har börjat skicka ut ARC (Advanced Readers Copy) av den och det vi har hört tyder på att den mycket väl kan vara en av Kings bästa på många år. Vi planerar att i ett kommande nummer ha en ”inför” BAG OF BONES som vi tror kommer att bli mycket intressant, håll ögonen öppna efter den!

Ytterligare BAG OF BONES nyheter. I samband med releasen av boken ser det ut som om King kommer att göra en promotionturne över större delen av USA. Om ni planerar att åka dit, håll ögonen öppna! Dessutom finns det en officiell hemsida för boken – www.bagofbones.com men för tillfället finns det inte så mycket att titta på där, men det blir säkert spännande i höst.


Visste du att...

...CARRIE har framförts som musikal? Jo, det är faktiskt sant. Den visades på Broadway 1988, dock blev det endast 5 föreställningar innan den lades ner... det blev en förlust.
...LIDA har varit teater i Sverige? Den gick på Magasinet Skonaren i Landskrona mellan november 1993 och mars 1994. Tommie Barte spelade Paul Sheldon och Lena-Pia Bernhardsson spelade Annie Wilkes. Den var faktiskt fantastiskt bra gjord!
...när CHRISTINE skulle bli film så skulle den först heta OUTLINE? Detta ändrades dock innan den var klar.
...THE EYES OF THE DRAGON hade arbetsnamnet THE NAPKINS och är skriven till Kings dotter Naomi?
...King är ett baseballfan? Han har till och med byggt en egen plan bakom sitt hus där "Little League Team" får träna och spela matcher. Den kallas för "Field Of Screams".
...Kings första bok i Sverige var en pocketutgåva av CARRIE? Jo, innan den inbundna kom ut släppte Askild & Kärnekul en gul liten pocket med en bild av Carrie från filmen i rött. Hett samlarobjekt!


Oumbärliga ting - oöversatta och opublicerade böcker

Hur konstigt det än låter så finns det fortfarande King böcker som inte är översatta till svenska ännu, samt ett antal som aldrig publicerats överhuvudtaget. Vi börjar med de oöversatta.

Det som upprör mig mest är att DET SVARTA TORNET serien avslutades efter endast två böcker. Som ni kanske minns från Följeslagarna #1 så finns det ytterligare två delar utöver REVOLVERMANNEN och FÖLJESLAGARNA – nämligen THE WASTE LANDS och WIZARD AND GLASS, samt att ytterligare tre delar kommer att komma ut. Den största anledningen till att THE WASTE LANDS aldrig översattes var att de två första böckerna inte sålde speciellt bra i Sverige. Jag tror också att det låg en viss osäkerhet i och med att det är en serie böcker som troligen först avslutas om 15-20 år, men det faktumet har inte hindrat andra länder…

Om man hittar listor över Kings böcker kan man ibland finna tre stycken ”okända” böcker – MY PRETTY PONY, DOLAN’S CADILLAC och UMNEY’S LAST CASE. Sanningen är att dessa tre är kortare noveller som är med i samlingen NIGHTMARES & DREAMSCAPES, men de är också existerande böcker. De två första är två limited edition böcker som finns i några lustiga versioner, medan den sista är en liten, liten bok som publicerades när Kings gamla bokförlag Penguin firade 60 år i branschen. ”Umney’s Last Case” finns förresten att ladda ner som textfil från nätet på adress: http://www.eu.net/king/king1.html.

En annan bok man kan dyka på heter NIGHTMARES IN THE SKY och frågan är om det verkligen ÄR en King bok… Jag är skeptisk till det! Det handlar om en stor fotobok med fotografier av F-Stop Fitzgerald. Fotografierna föreställer gargoyler (statyer på byggnader, ofta föreställande demoner) med tillhörande texter av King. Mig veterligen finns denna ”King”-bok endast på engelska och tyska. En nytryckning av denna bok kommer att göras under nästa år, så det kan vara ett ypperligt tillfälle att få tag på den om man missat den.

SIX STORIES heter en bok som inte kommer att översättas till något annat språk. SIX STORIES är en bok som King gav ut själv på sitt förlag Philtrum Press 1997 och den innehåller sex korthistorier (vad annars?!). Boken finns endast i 1100 ex, varav 900 fanns att köpa. Ursprungspriset var $85 (ca 700 kr) och nu kostar det runt $400 (ca 3200 kr) att köpa ett ex av denna pocketbok! Nu har samtliga sex berättelser dykt upp i andra sammanhang och de kommer även att ingå i Kings nya novellsamling som kommer ut 1999 eller 2000.

Det var de oöversatta böckerna. Precis som vilken författare som helst har King blivit refuserad, och man behöver inte spekulera i varför – böckerna höll helt enkelt inte klassen. Det finns tre kända exempel, och faktiskt så går det att läsa manuskripten till dessa. Vem vet, kanske ligger det ett flertal halvfärdiga, eller färdiga manuskript i Kings byrålådor…

THE AFTERMATH skrev King när han var 16 år. Manuset består av 76 tätskrivna sidor och är då snarare en lång novell än en roman. Berättelsen består av tre delar och handlar om en artonårig man vid namn Larry Talman. Handlingen utspelas efter apokalypsen och den trasiga samtiden styrs av en elak överhet som representeras av Sun Corps - en militär organisation som sköter lag och ordning. För att kunna överleva i denna värld, måste Larry förstöra Sun Corps och det är vad det hela går ut på. Berättelsen säga vara bra, men med vissa brister. Många delar skulle kunna utvecklas till något, men det finns även onödiga saker som ett monster i Lovecrafts anda som helt oannonserat dyker upp mot slutet. Som helhet anses berättelsen vara ”Bachmansk”.

SWORD IN THE DARKNESS, eller BABYLON NOW som den också kallas är den längsta opublicerade berättelsen med sina 485 sidor i dubbelt radavstånd. Den skrevs runt 1970 och återspeglar lite av den collegevärld som finns i CARRIE och CHRISTINE, trots att det är en framtidsberättelse. Huvudpersonen – Arnie Kalewski har klara likheter med Arnie Cunningham i CHRISTINE. Kalewski har haft stora familjeproblem med flera dödsfall och försöker så gott det går att få fason på sitt liv. Större delen av berättelsen handlar om Kalewski och 400 sidor in introduceras själva poängen med historien, och det är att en svart advokat vid namn Marcus Slade ska komma till staden, varvid denna fruktar rasupplopp på grund av besöket. Ett kriminellt gäng planerar att ta till vara på situationen under upploppet och hjälper till att starta det och totalt kaos utbryter. Berättelsen blev refuserad av ett dussintal förlag och det beror först och främst på att tonvikten ligger på fel del av boken. Den blev inte trovärdig och trots att det är en misslyckad berättelse anses den vara en viktig del i Kings utveckling.

BLAZE är desto mer intressant. Den skrevs 1973 och manuset lades fram till Kings dåvarande förläggare Bill Thompsson som en potential uppföljare till CARRIE tillsammans med manuset för boken SECOND COMING. Bill valde dock att publicera SECOND COMING som blev boken ’SALEM’S LOT (STADEN SOM FÖRSVANN), och det beror också på klara brister samt att berättelsen är lite tunn. Det finns två manuskript, ett på 179 sidor med dubbelt radavstånd och ett på 106 sidor. Det senare har redigerats av någon annan, troligtvis Bill. Blaze är namnet på en efterbliven man som blivit urad in i den kriminella världen. Han tvingas att kidnappa ett barn och gör det. Under tiden han har hand om barnet blir han förtjust i det, och mot slutet av berättelsen jagas han och på grund av sin oförmåga att klara sig på egen hand, blir han fast och skjuts. BLAZE sägs ha likheter med CARRIE men är enligt King en imitation av John Steinbecks MÖSS OCH MÄN.

Dessa tre manuskript finns att läsa i ”Special Collections Department” i Fogler biblioteket i University of Maine i Orono, men vem som helst har nog inte rätt att läsa dem.

[Anders]


Frågor och svar

Fråga 1 – Daniel Åsenlund
Finns det en boksäljarlista i USA i likhet med musikens Billboard-lista? I så fall - vilka av Kings böcker har placerat sig bäst på den?

Svar – Lilja
Ja, det finns en Bestsellerlist i USA och jag tror att nästan alla Kings böcker har legat på någon plats, åtminstone vid ett eller annat tillfälle. Vid ett tillfälle hade han åtta böcker där samtidigt!?! Det var alla sex delarna av THE GREEN MILE, samt DESPERATION och THE REGULATORS.

Svar – Anders
När det gäller vilken bok som placerat sig bäst/sålt bäst så har vi inte kommit fram till något svar. Uppgifterna finns säkert någonstans, på internet till och med, men vi har inte lyckats få fram något vettigt. Toksurfa, så får du kanske svaret!

Fråga 2 – Daniel Åsenlund
På vilken plats befinner sig King på listan bland USAs rikaste personer? (Jag tänker på den listan om självtjänad inkomst; den som Bill Gates toppar överläget). Detta är i och för sig ganska oväsentligt, men det kan ju vara kul att veta.

Svar – Lilja
Jodå, King finns med på den listan. Faktum är att han avancerar uppåt för varje år. Nedan har jag listat Kings senaste placeringar. Summorna är c:a tal, de är omräknade från dollar. 1993-94 - plats 24 - 264,000,000 SEK 1994-95 - plats 15 - 309,000,000 SEK 1995-96 - plats 12 - 372,000,000 SEK 1996-97 - plats 8 - 672,000,000 SEK


Efterord

Jaha, det var allt för detta nummer men ni kan lite på att om två veckor kommer det ett nytt nummer i er cyberbrevlåda och då kommer ni att få läsa mer om de King böcker som givits ut i Limited editions (LTD). Vi kommer även att gå igenom de filmer baserade på King historier som inte letat sig hit ännu – det är några! Dessutom är det dags för Butiken igen – skicka in era annonser nu! Tills dess, njut av sommaren och solen!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

You Like it Darker ute i dag på engelska
Gwendy-trilogin ute i dag
Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025