UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #90 - 000529

FÖRORD

Hej och återigen välkomna till ett utskick från Följeslagarna. Eller till Följeslagarna, om ni hellre föredrar det. Det är ju både ni och vi som är Följeslagarna, och allt närmare nästa "magiska gräns" - 500 - kommer vi för varje utskick, vilket är roligt!

I detta utskick recenserar vi filmen THE RAGE: CARRIE 2, det som kändes som en otroligt onödig uppföljare, men som ändå inte var helt kass, visade det sig, och så har vi lite mer information om en av de kommande Kingböckerna - DREAM CATCHER.

Trevlig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 453


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON ska nu bli film av George Romero. I en intervju i tidningen Wicked berättade han att han avslutat ett manus som bygger på boken. Romero hoppas på att påbörja arbetet till sommaren. Nu väntar han på att King ska godkänna manuset. Blir filmen av kommer Romero att regissera och det franska bolaget Canal+ kommer att stå för produktionen.

* DREAM CATCHERs handling är nu delvis avslöjad. Nu har denna bok verkligen varit i ropet, trots att den antagligen inte kommer förrän 2002. Det hela började för en månad sedan med att vi fick veta att detta skulle vara en lång bok. Nu har lite information om handlingen sipprat ut.

I en artikel som publicerades på Internet för några veckor sedan berättades det om att King, i mars, varit på besök vid en vattenreservoar, Quabbin, för att göra efterforskning till boken. En av dem som var med under Kings rundvandring, Mr. McGinn, berättade att King var mycket frågvis.

King frågade en hel del under sitt besök. En sak som intresserade honom extra var en gammal tunnel som gick in under Windsordammen. Mr. Paul, som också följde med under Kings besök, berättade att King frågade; "Vad skulle hända om någon fastnade där nere?" Han ställde sådana frågor vart han än gick; "Vad skulle hända om någon ramlade ner här? Vad skulle hända?".

Vad är då handlingen i boken? Jo, det som vi vet hittills är att utomjordingar är ute efter att få kontroll över en stor mängd människor. För detta väljer de att smitta vattenreservoaren Quabbin, detta eftersom det är en vattenreservoar för 2,5 miljoner personer. Det är bara ett problem, deras plan misslyckas.

King berättade även om en man som åker genom skogen. Han åker i en jeep och har lagt en kropp i bakluckan. Han ska köra den upp till schakt 12. Detta är dock inte någon vanlig kropp. Den är nämligen infekterad med en utomjordisk cysta (därav den tidigare titeln CANCER). Mannen ska alltså dumpa den i schakt 12 för att smitta hela vattensystemet…

Utöver detta har vi även fått veta att boken handlar om några kompisar som varje år, vid Thanksgiving, ger sig ut i skogen för att jaga. Vad de finner i skogen i år är dock inte det de letade efter…

Susan Moldow på Scribner bekräftar i samma artikel att Kings nästa bok, efter ON WRITING, är FROM A BUICK 8 och efter den är det alltså dags för DREAM CATCHER. Den kommer antagligen 2002.

Det verkar som om DREAM CATCHER blir en blandning av THE TOMMYKNOCKERS och Arkiv X.

Hela artikeln och lite bilder från Quabbin hittar ni i Lilja’s Library i "The News Section".

* THE SHINING 2? Är det dags för en uppföljare till THE SHINING? Om dessa rykten stämmer så kommer vi att få en uppföljare på Kubricks version av filmen. Under förra veckan rapporterade nämligen Upcoming Horrormovies att de fått ett mail från en person med lite "inside information". Så här löd mailet:

"Jag kan inte avslöja mitt namn men jag har stora nyheter. Källor nära Jack Nicholson säger att han är nära att skriva på för att göra filmen REDRUM. Ja, det är rätt, en uppföljare till THE SHINING. Filmen utspelar sig i nutid på det hotell som familjen vaktade i den första filmen. Vi vet inte med säkerhet om Nicholson dog i den första, det är därför de låter honom komma tillbaka. Anledningen till att den inte heter THE SHINING 2 är att det inte finns någon i filmen som har "The Shine". Det handlar om en man som varit på fri fot sedan 70-talet och väntar på att få hämnd, mannen är Jack Nicholson."

Någon dag senare fick de ytterligare ett mail. Detta mail bekräftar att det finns ett manus men att det tydligen är riktigt dåligt. Så här skriver personen.

"Jag jobbar i en studio där rollbesättning är huvudsysselsättningen. Manus ligger lite överallt. Hur som helst, jag har sett manuset till en film som har titeln REDRUM. Jag tvivlar på att Jack Nicholson har någon anknytning till det manuset jag läste. Detta utkast är verkligen, VERKLIGEN dåligt. Det antyds bara att det är en uppföljare till THE SHINING. Huvudpersonens namn är Jack och det är ungefär allt. Det är mer som en direkt-för-video uppföljare till 'The Dentist' än en uppföljare till THE SHINING. Inget nytt här, mer som om de slängt ihop scener från ett dussintal direkt-för-video skräckfilmer."

Om det finns någon sanning i dessa uttalanden vet vi inte, det är bara att vänta och se.

* THE NIGHT FLIER släpps på video i Danmark den 13/6, äntligen!

* Undrar ni varför King inte signerar böcker hos bokhandlare nu för tiden? Här finns svaret:
http://my.aol.com/feeds/comics/bz000509.gif


RECENSION AV THE RAGE: CARRIE 2

Jaha, då var det äntligen dags för uppföljaren till filmen som var en del i att skapa Kings namn, CARRIE. Ryktena om att denna film skulle bli av startade redan för cirka 10 år sedan, men nu, 23 år efter originalet, är den alltså här. Var den då värd väntan? Både ja och nej faktiskt. För att vara en uppföljare så är den helt OK, den knyter an till originalet och har till och med en del klipp från den. Tyvärr har den inget med King att göra och skulle lika gärna kunna vara en fristående film, även om klippen från den första filmen då skulle se lite malplacerade ut…

När filmen börjar får vi stifta bekantskap med Rachel Lang, en lite udda och utstött tjej. När hon var liten blev hennes mamma tokig, hämtades av män i vita rockar och sitter sedan dess inspärrad på ett mentalsjukhus, samma som Sue Snell hamnade på efter sina upplevelser i originalfilmen, snacka om sammanträffande. Nu bor Rachel hos elaka styvföräldrar som tjatar om att hon har sin hund, en "korv"-liknande hund vid namn Walter, på rummet under nattetid.

På skolan finns det naturligtvis ett grabbgäng, skolans fotbollslag, som tävlar om att få skolans tjejer i säng för att samla poäng. Ju fulare och mer udda tjejerna är, desto mer poäng får dom. Ett av deras offer är Rachels vän. Hon drivs till självmord genom att hoppa från skolans hustak. Efter hennes död får Rachel gå till skolkuratorn Sue Snell, japp det är samma Snell som i den första filmen, för att prata om sina känslor.

Snell ser att Rachel har förmågan att flytta saker med sin vilja och tänker genast på Carrie och vad som hände med henne. Efter en tid söker hon även upp Rachels mamma och lyckas få ut henne att det är Ralph White, Carries pappa, som är far till Rachel. Carrie och Rachel är alltså halvsyskon. Nu förstår hon vad som kan hända och försöker tala med Rachel, att få henne att inse faran. Rachel vill förstås inte lyssna.

Istället blir hon kär i en av killarna i gänget - Jesse, efter att han nästan kört över Walter, korvhunden. Naturligtvis blir även han kär i henne. Bland annat gör detta att gänget bestämmer sig för att jäklas med Rachel, hon har ju gjort intrång i deras revir och måste straffas. De lurar alltså henne i en fälla. De ser till att hon och Jesse blir ensamma i en stuga. Där förlorar Rachel sin oskuld...medan gänget filmar hela händelsen.

Under en fest visar de sedan upp bandet och det är plötsligt väldigt likt Carries skolavslutning. Antagligen sneglade filmmakarna här på originalfilmen. Massor av ond bråd död och litervis med blod. Hur det hela slutar tänker jag inte berätta men det skulle inte förvåna mig om Carrie syssling dyker upp om 25 år i CARRIE 3 – THE NEXT GENERATION.

Är det då något att se? Jo, det tycker jag nog, men vänta er inget mästerverk, det är trots allt en uppföljare. Som uppföljare är den rätt OK. Att det sedan inte stämmer med tidsordningen, att Ralph skulle ha varit tvungen att bli pappa efter sin död för att hinna få Rachel gör inte så mycket, det kan man bortse ifrån. Tyvärr börjar en tatuerad ros på Rachels arm att växa när hon löper amok. Detta är hel obegripligt och enbart fånigt och svårt att bortse från.

Som Kingfilm är den urkass. Det lilla som finns med från CARRIE gör den inte till en Kingfilm. Mitt råd är: Har ni inget bättre för en, se den, annars låt bli och naturligtvis, har ni möjlighet att välja mellan denna och originalet, välj originalet!

Betyget blir 2 Följeslagare av 5 möjliga.

För er som vill veta mer om både THE RAGE: CARRIE 2 och originalet, CARRIE kan jag rekommendera följande site: http://clearillusions.com/carrie%26rachel/ THE RAGE: CARRIE 2 finns nu i hela Norden, utom Danmark dit vi hoppas att den kommer snart.

[Lilja]


FRÅGOR & SVAR

Fråga från Jenny

1. Ska det verkligen vara så fruktansvärt svårt att hitta lite böcker!?! Okej, jag bor i Norrköping och här har vi ju inte så överflödigt med bokhandlare, men ändå! Man tycker ju att det ska finnas några fler Kingböcker än DEN GRÖNA MILEN, RASANDE ROSE och JURTJYRKOGÅRDEN...eller? Själv är jag på jakt efter TALISMANEN, SÖMNLÖS och en hel del andra... Om ni vet vart jag kan få tag på Kingböcker, i pocketformat och till ett bra pris, så kan ni berätta det.

- Visst finns det det! Antikvariat och loppmarknader är ställen där man kan göra oerhört häftiga fynd. Man kan också kolla i vanliga livsmedelsaffärer om någon satt upp en lapp om försäljning av böcker och ringa och kolla vad personen i fråga har. Man kan också sätta in en annons i Gula Tidningen alldeles gratis. Det gjorde jag och lyckades komplettera min samling av inbundna svenska Kingböcker på nolltid.

Man kan också kolla in de svenska nätbokhandlare som finns, tillexempel http://www.bokus.com eller http://www.akademibokhandlen.se. Det borde ju finnas en Akademibokhandeln i Norrköping och har de böckerna du söker på nätet så ska de ju utan problem kunna ta hem dem åt dig. Bara för att böckerna inte finns i bokhandlen just nu så betyder det inte att de är totalt slut. [Anders]


EFTERORD

I nästa nummer har vi för avsikt att reda ut lite vad som egentligen händer här i Kingvärlden framöver. Det känns lite som det blivit onödigt rörigt med böcker som byter namn, e-Books hit och dit och allt annat knasigt som hänt nu på sistone. Så nästa gång berättar vi alltså vad som händer under resten av år 2000 och framåt.

Till dess, det vill säga om två veckor, får ni gärna skicka in massvis med frågor och annat kul. Sådant gillar vi att få i mailboxen!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna

Information: Om du vill gå ur Följeslagarna så skicka bara ett mail med ditt namn och adress och skriva "Avanmälan" eller "Unsubscribe" eller liknande någonstans så tar vi bort dig. Om du vill ändra din adress, skickar du bara ett mail med ditt namn, din gamla adress och din nya adress. Använd absolut INTE anmälningsformuläret på hemsidan för detta ändamål.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

You Like it Darker ute i dag på engelska
Gwendy-trilogin ute i dag
Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025