UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #91 - 000612

FÖRORD

Så var det åter dags för ett nytt utskick. I detta nummer kommer vi att berätta om vad som kommer att släppas från King under 2000 samt vad som är på gång under de kommande åren. Vi kommer även att berätta lite mer om vad som händer med den eventuella återutgivningen av THE PLANT.

I detta nummer har vi även ovanligt mycket nyheter och frågor, något som vi är VÄLDIGT glada för! Bland annat rapporterar vi om en NY bok på svenska!

Trevlig läsning som alltid - Anders & Lilja
Medlemsantal: 457


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* THE PLANT. Som ni nu vet så kommer King eventuellt att publicera denna historia i delar på Internet. Just nu så pågår en omröstning på King’s officiella sida där han vill att vi dels ska svara på om vi vill att han ska lägga ut den och dels om vi tror att folk kommer att skicka in den dollar han begär för varje del.

Ni kan läsa Kings brev och rösta på följande sida: http://www.stephenking.com/download.html

I brevet säger King att delarna kommer att vara på ungefär 5 000 ord styck. Detta betyder att de 5 första delarna redan är skrivna (de tre delar King skickade ut som julkort är tillsammans på c:a 25 000 ord). Från och med del 6 kommer alltså King att vara tvungen att skriva nytt material.

Men, för att detta ska ske måste ni alltså gå till sidan och rösta!

Värt att nämnas är att Betts säljer de tre existerande delarna för $3 500 (31 500 SEK), det är visserligen för alla tre men ändå...

* RIDING THE BULLET. Bra Böcker meddelar nu att de fått tillstånd att ge ut denna eBook som en vanlig pappersbok, vilket vi givetvis måste vara mycket stolta över. Hittills har det inte talats något om separat papperspublicering av denna bok, vare sig i USA eller i något annat land. Om de ger ut den kommer den under våren 2001.

* ON WRITING. Nu kan ni se omslaget till den engelska utgåvan på Följeslagarnas hemsida.

* HEARTS IN ATLANTIS. Den engelska pocketen av denna bok säljs nu i Sverige.

* THE NIGHT FLIER. Glöm inte bort att denna superba film släppa på video i Danmark den 13/6 (imorgon).

* THE GREEN MILE släpps på video i Danmark den 25 juli. Se hur omslaget ser ut och läs mer här: http://www.videoclub.dk/film/dengronnemil.htm

* THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON. Tydligen gillade King Romeros manus för filmen för nu uppger Kings officiella hemsida att filmen kommer att släppas av Castle Rock (samma bolag som gav ut bland annat MISERY och THE GREEN MILE). Romero kommer alltså att stå för manus. Inget releasedatum är satt.

* ROSE RED. Kings officiella sida meddelar att TV-serien nu är under för-produktion.

* STUD CITY. Denna TV-film har man hört lite om under åren. Den bygger på en historia som en av personerna i korthistorien THE BODY berättar. Tidigare har det varit lite tveksamt om den verkligen skulle bli av men nu uppger Kings officiella sida att den kommer att spelas in under augusti – november och visas tidigt 2001.

I ett mail från Sean Parlaman, mannen som gör filmen berättar han att den kommer att visas i februari 2001. Den kommer att vara 48 minuter lång (lagom för ett en-timmas avsnitt med reklam). Den kommer även att släppas på video. Ni kan läsa mer om den här: http://www.VirtualAshland.com/studcity

* HEARTS IN ATLANTIS. Detta kommer antagligen att bli nästa stora King film. Som vi berättat tidigare kommer William Goldman (MISERY) att stå för manuset, Scott Higgs (Shine, Snow Falling on Ceders) kommer att regissera och "eventuellt" så kommer ingen mindre än Anthony Hopkins att spela rollen som Ted. Hopkins har blivit tillfrågad om han är intresserad och det är bara att hoppas att han tackar ja.

Det har varit en hel del diskussioner om vad denna film kommer att bygga på. Om den kommer att bygga på hela boken eller endast delar av den. Nu bekräftar Kings officiella sida att den kommer att bygga på två av korthistorierna, nämligen "Low Man In Yellow Coats" och "Why We’re In Vietnam".

Ni kan läsa mer här: http://dailynews.yahoo.com/h/nm/20000531/en/film-hicks_1.html
http://dailynews.yahoo.com/h/bpihw/20000530/en/hicks_surfaces_in_atlantis_pic_hopkins_in_view_1.html


VAD HÄNDER UNDER ÅR 2000…OCH FRAMÅT?

Så var det då dags att ta en titt på vad som är på gång i Kingvärlden under den närmaste tiden och de kommande åren, och det är inte lite!

Vi inleder med en genomgång av det som vi vet kommer att hända i Norden för att sedan gå över till vad som händer i USA och England. Kom dock ihåg att så gott som allt detta kan komma att ändras längre fram.

* NORDEN, BÖCKER

THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON
- Sverige – FLICKAN SOM ELSKADE TOM GORDON (kommer i juli, 2000)
- Norge – PIKEN SOM ELSKET TOM GORDON (släpptes under 1999)
- Danmark - PIGEN DER ELSKEDE TOM GORDON (släpptes under 1999)
- Finland – EKSYNEIDEN JUMALA (släpptes under 1999)

HEARTS IN ATLANTIS
- Sverige - ? (kommer under hösten 2001)
- Norge – HJERTER I ATLANTIS (kom i april, 2000)
- Finland – PEDON SYDÄN (kommer i september, 2000)

RIDING THE BULLET
- Sverige - ? (kommer eventuellt under våren 2001)

ON WRITING
- Finland - ? (kommer under 2001)

* NORDEN, FILMER

THE GREEN MILE (VIDEO)
- Sverige – 11/8 - 00
- Norge – 9/8 - 00
- Danmark – 25/7 - 00

* UTANFÖR NORDEN, BÖCKER

SECRET GARDEN, SECRET WINDOWS
- Den här dramatiseringen skulle ha släppts på kassett för länge sedan, om den kommer eller inte verkar i dagsläget oklart.

HEARTS IN ATLANTIS (POCKET)
- Den engelska utgåvan har redan släpps på vissa ställen men ska officiellt komma den 20/7 2000.
- Den amerikanska utgåvan släpps i augusti 2000. Det brukar dock komma en internationell utgåva lite tidigare.

THE PLANT
- King kommer antagligen att publicera denna novell i delar på Internet under 2000. Mer information finns i nyheterna.

Mer information om handlingen hittar ni i utskick #29.

ON WRITING
- släpps den 3/10 2000 både i USA och England

BRYGGAN MELLAN THE TALISMAN OCH THE TALISMAN 2
- Detta är ett projekt som King gör utan Peter Straub och kommer att vara en övergång mellan de två böckerna. Enligt Kings agent kommer den att släppas lite innan THE TALISMAN 2 släpps, det vill säga i slutet av 2001 eller tidigt 2002. King har även nämnt att den ska släppas som en eBook.

THE TALISMAN 2
- King och Straub jobbar med denna bok just nu. Den kommer att släppas antingen i slutet av 2001 eller början av 2002. Det är osäkert om den verkligen kommer att få titeln THE TALISMAN 2 eller om det endast är en arbetstitel.

FROM A BUICK 8
- Detta är Kingboken under 2001. I ON WRITING diskuterar King denna bok och dess handling.

Mer information om handlingen hittar ni i utskick #89.

THE DARK TOWER
- King har sagt, bland annat på sin hemsida, att han planerat att släppa del 5 under 2001, del 6 under 2002 och del 7 under 2003. Om detta verkligen sker återstår att se men vi kan ju alltid hoppas…

DREAM CATCHER
- Denna bok ska enligt King själv vara väldigt lång. Så här sa han under sitt framträdande i New York i maj; "All I know is that it's very long". Vad King jämförde med vet vi inte men vi kan ju alltid hoppas på att det var THE STAND eller IT. Boken kommer antagligen under 2002.

Mer information om handlingen hittar ni i utskick #90.

ONE HEADLIGHT
- Denna titel är inte fastställd. Anledningen till att vi använder den här är att King själv använde den i ett brev han skrev (som publicerades sist i den amerikanska BAG OF BONES pocketen). Denna bok kommer att vara Kings fjärde novellsamling (de tidigare är NIGHT SHIFT, SKELETON CREW och NIGHTMARES & DREAMSCAPES). De noveller som vi vet kommer att finnas med här är följande: "Riding The Bullet", "Lunch At The Gotham Café", "1408" och "In The Deathroom".

Andra som vi tror kommer att finnas med är: "Autopsy Room 4", "L.T.'s Theory Of Pets", "Luckey Quarter", "The Man In The Black Suit", "Everything's Eventual", "Little Sisters Of Eluria", "That Feeling, You Can Only Say What It Is In French" och "The Road Virus Heads North".

Samlingen kommer under 2003.

* UTANFÖR NORDEN, FILMER

PARANOID
- Denna kortfilm kommer förhoppningsvis att släppas under 2000.

THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON
- George Romero (CREEPSHOW & THE DARK HALF) har skrivit manus och kommer även att regissera denna film. Något datum finns inte än men en gissning är att den kommer under 2001.

HEARTS IN ATLANTIS
- Filmversionen av boken kommer endast att bygga på två av berättelserna, nämligen "Low Men in Yellow Coats" & "Why We're in Vietnam". Castle Rock productions (samma bolag som släppte THE GREEN MILE och MISERY) kommer att släppa den.

William Goldman (MISERY) kommer att stå för manuset, Scott Higgs (Shine, Snow Falling on Ceders) kommer att regissera och "eventuellt" kommer Anthony Hopkins att spela rollen som Ted.

STUD CITY
- Detta kommer att bli en TV-film som antagligen kommer att ingå i en serie med titeln "Night Moves". Avsnittet kommer att vara 48 minuter långt och visas i februari 2001. STUD CITY kommer även att släppas på video.

ROSE RED
- Detta är en miniserie som King skrivit för ABC. Den kommer att vara i 3 avsnitt och 6 timmar lång. För en massa år sedan påbörjade King arbetet med ROSE RED tillsammans med Steven Spielberg. De hade dock inte samma idéer om hur den skulle vara så de övergav idén. Nu har alltså King tagit upp den igen, denna gång själv. Miniserien kommer att visas på ABC under 2001.

Mer information hittar ni i utskick #89.

THE TALISMAN
- Här är Steven Spielberg återigen inblandad. Han köpte rättigheterna till denna film innan ens boken hade släppts. Under åren har det sedan funnits diverse planer på att filma denna bok, ingen har dock blivit verklighet. För en tid sedan gick så Spielberg bolag DreamWorks och ABC ut med att den nu skulle bli en miniserie på 4 timmar. Sedan dess har det dock varit mycket tyst och inga nyheter om arbetet har dykt upp. Förhoppningsvis kommer den under 2001 men i och med att ROSE RED visas under just 2001 kommer den antagligen att skjutas fram till 2002.

Varken King eller Straub kommer vara inblandade i miniserien.

INSANE CLOWN POPPY
- I detta avsnitt av serien "The Simpsons" kommer King att låna ut sin röst, som så många andra kändisar har gjort. Det är dock oklart vilken roll han kommer att ha i avsnittet. Det kommer att visas på amerikansk TV under hösten 2000.

* DIV FILMER
- Här är några titlar som King sålt filmrättigheterna till. Tyvärr finns det inte mycket information om när de kommer att få premiär, vilka som kommer att vara med i dom eller om dom kommer att göras över huvudtaget.

BAG OF BONES
- Filmrättigheterna sålda.

DESPERATION
- Filmbolag saknas, men manus finns skrivet av King, Mick Garris kommer att stå för regi.

GERALD’S GAME
- King har uttryckt en önskan om att kunna filma denna bok.

THE LAST RUNG ON THE LADDER
- Denna film kommer att filmas för amerikansk TV.

THE MIST
- Frank Darabont äger rättigheterna men inget är klart om eller när han kommer att filma den.

ROSE MADDER
- Kabelkanalen HBO skulle göra en TV-film av boken men lade för en tid sedan ner projektet. Ett manus finns dock skrivet.

THE SUN DOG
- IMAX håller på att göra film av denna novell.

* UTANFÖR NORDEN, ÖVRIGT

THE MAN IN THE BLACK SUIT
- Denna novell ska under 2001 framföras som en musikalisk teater. Musiken är skriven av Eva Beglarian. Läs mer här: http://kalvos.org/beglari.html

Mer information om handlingen hittar ni i utskick #87.


TIPS FRÅN LÄSARNA

Hej! I förra utskicket gav ni förslag på bra boklådor på nätet där man kan hitta Stephen King-böcker. Jag vill bara tipsa er om Science Fiction-bokhandeln i Stockholm som har både postorder- och nätförsäljning. De har oftast det mesta av Stephen King - plus mycket annat som kan falla en Stephen King-älskare på läppen.
Adress: http://www.sfbok.se/

Tack för att ni gör ett så bra jobb!

Brita Planck

* Tack för tipset! Har ni fler tips av denna sort kan vi kanske göra en liten ny avledning bland länkarna på hemsidan.

Nya Akademiebokhandeln säljer Stephen Kings inspelade show från England för två år sedan på CD för 159 spänn.

Dan Linder


FRÅGOR & SVAR

Fråga från Roger Schöld

1. Hejsan! Jag köpte två böcker på en marknad - THE STAND och THE EYES OF THE DRAGON för
20:- och tycker att det ser ut som förstautgåvor. THE EYES... har ISBN 0 7088 3574 0. och THE STAND står det att det är en Signet.451 E9013. Om de skulle vara förstautgåvor, hur mycket är de i så fall värda?

- Visst har du fått tag på två förstautgåvor!

THE STAND är en förstautgåva av den oavkortade versionen.

THE EYES OF THE DRAGON är en så kallad "världsutgåva". Dessa går ut till flygplatser och liknande ställen och släpps innan den ordinarie boken släpps.

Böckernas värde är det däremot svårare att få fram. Pocketböcker är alltid mindre värda är inbundna (om det inte är en speciell utgåva). De priser jag har fått fram (och det är om de är i perfekt skick) är THE STAND $2 (c:a 20 SEK) och THE EYES OF THE DRAGON $5 (c:a 45 SEK). Möjligen går det att få ut mer för dem på ställen som eBay. [Lilja]

Frågor från Niklas Fridh

2. Har börjat leta på eBay efter SK böcker. Hur många ex finns av NIGHTMARES IN THE SKY, MY PRETTY PONY och DOLAN'S CADILLAC, och vad är ett vettigt pris att betala för respektive?

- NIGHTMARES IN THE SKY är lite lurig i och med att det var en "vanlig" bok som endast gjordes i en upplaga. Den sålde dock inte så speciellt bra, så boken reades ut som en "remainder" för några futtiga dollar. Men numera är den ganska svåråtkomlig. Jag har sett olika priser på den och lyckades själv köpa en remainder med lite defekt omslag för runt $20, men oftast ligger den betydligt högre upp i priserna. Tyvärr har vi inte lyckats få fram några uppgifter om hur stor upplagan var.

MY PRETTY PONY gjordes i två versioner. En super deluxe i metall med inbyggt digitalur! En riktig tungviktare! 280 gjordes och endast 150 såldes offentligt. Det ursprungliga priset på dessa var $2 200 och man kan väl räkna med att den kostar runt det dubbla nu. Bara att glömma alltså. Däremot är tradeversionen, som ser helt annorlunda ut, lite mer lättåtkomlig. Den gjordes i 15 000 ex och kostade ursprungligen $50, men någonstans runt 1000 kronor får man nog hosta upp för att få tag på den.

DOLAN'S CADILLAC är dock den knepigaste av dessa tre, då den sägs finnas i nio olika varianter. De flesta av dessa är olika slags presentationsutgåvor eller "publisher's copies" som finns i några få ex och är i princip helt omöjliga att få tag på. Sen finns dock deluxe signed edition i 250 ex som säkert kostar runt 5-6 000 kr och limited signed edition i 1 000 ex som troligen kostar runt 2 500-3 000 kr.

Det är svårt att säga vad som är vettigt att betala för böckerna. Vill någon sälja dessa för 50 spänn styck är det ett givet köp, men sannolikheten att någon säljer till det priset är ganska liten, om inte obefintlig. Jag vill även varna lite för eBay. Man vet aldrig vad det är för typer som säljer böcker och annat. När det gäller så här pass dyra böcker rekommenderar jag hellre att man går genom de vanliga speciallisterna som Betts, BadMoon, Camelot etc. Där kan man också få mer korrekta värden på böckerna.

Ett annat tips är att söka på http://www.abebooks.com där många mindre speciallister annonserar. Där kan man göra riktiga fynd. [Anders]

3. Hur kan det komma sig att folk gör uppföljare till SK filmer utan SKs samtycke? Har inte han rättigheter för de figurer han skapat, även om de figurerar i en annan berättelse? Kan han inte stoppa att de använder hans namn i reklamen?

- Det har att göra med att vid köp av filmer ingår allt som oftast även rättigheter till uppföljare, och då har King inte så mycket att säga till om vare sig han vill eller inte. Jag har för mig att han numera inte tillåter uppföljare i de nya filmdeals han gör. Att hans namn förekommer har han faktiskt haft synpunkter på. Ett typexempel är THE LAWNMOWER MAN där hans namn togs bort efter en liten rättegång. Tyvärr märks detta inte i Sverige. Stephen King är ju ett säljande namn. Kolla bara på alla CHILDREN OF THE CORN filmerna - "baserad på Stephen Kings bästsäljare". Jag visste inte att en 20 sidor lång novell var en bästsäljare. Synd bara att alla dessa skitfilmer kastar ganska mycket smuts över Kings namn. [Anders]

4. En lista över vilka av SKs filmer som går att få tag i på köpvideo med svensk text efterlyses. THE SHINING (Nicholson), CHRISTINE, SILVER BULLET med flera verkar helt omöjliga att få tag i. Kan ni inte göra en genomgång över detta?

- Det är inte det lättaste eftersom filmerna ena stunden finns och sedan är slut för att sedan återutges av ett nytt bolag. Mitt tips är att du kollar hos Melody Line (http://www.melodyline.se) och Boxman (http://www.boxman.se). Jag letade efter de filmer som du nämner och tyvärr verkar det som om de inte finns att köpa med svensk text. [Lilja]

5. Fick ni något svar från Bra Böcker på om de överhuvudtaget har planer på att ge ut ON WRITING på svenska?

- Nej, men det tror jag att vi till 100% kan räkna med. I och med att det inte finns några biografier över King på svenska tror jag att marknaden på sätt och vis önskar en sådan bok. Så jag tar för givet att de översätter den. Om inte annars verkar den perfekt för Replik, eller vad säger du - John-Henri? [Anders]

- Något beslut är inte taget angående ON WRITINGs översättning än men Bra Böcker har fått boken tillsänt sig för övervägande. Min gissning är att den kommer under 2002. [Lilja]


EFTERORD

I nästa utskick fortsätter vi genomgången av Stephen Kings böcker. Vi har kommit fram till THE DEAD ZONE, eller DÖD ZON som den heter på svenska. Ni vet vad vi vill ha - ert betyg mellan 1 och 5 med en liten motivering om ni har någon, allt för att vi ska få fram ett medelbetyg från Följeslagarna. Den 26:e juni kommer utskicket så ni bör skicka in era betyg innan dess. I övrigt får ni ha det så bra, oavsett om ni har sommarlov, semester eller fortfarande jobbar.

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna

Information: Om du vill gå ur Följeslagarna så skicka bara ett mail med ditt namn och adress och skriva "Avanmälan" eller "Unsubscribe" eller liknande någonstans så tar vi bort dig. Om du vill ändra din adress, skickar du bara ett mail med ditt namn, din gamla adress och din nya adress. Använd absolut INTE anmälningsformuläret på hemsidan för detta ändamål.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok
Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2024 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025