UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #92 - 000626

FÖRORD

Välkomna till ytterligare ett nummer av Följeslagarna. I detta nummer har vi mycket bra nyheter, som handlar om nytt material från King. Vi fortsätter också med genomgången av Stephen Kings böcker, denna gång med THE DEAD ZONE.

Till sist har det även, på allmän begäran, återigen blivit dags för Följeslagarnas novelltävling. Mer om detta längre fram.

Trevlig läsning som alltid - Anders & Lilja
Medlemsantal: 462


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* Lilla julafton för oss svenskar kommer i år att inträffa den 8:juli. Då kommer SVT 1 att visa BBC dokumentären "Stephen King- rädd för mörkret" kl. 20:00. Detta är en mycket bra och ingående dokumentär som visades först den 6:e december 1999. Originaltiteln är Stephen King – shining in the dark.

* THE SHINING. Direkt efter dokumentären visas äntligen första delen av miniserien THE SHINING på SVT 2 kl. 22:45. Del 2 och 3 följer den 15 och 22 juli. Missa inte om ni vill se Stephen Kings version av THE SHINING.

* THE GREEN MILE. Under "The Saturn Awards" utdelningen den 6:e juni i Los Angeles tog THE GREEN MILE storslam. Även STORM OF THE CENTURY vann pris. Här är de kategorier de vann:

Best Action/Adventure/Thriller Film
- The Green Mile

Best Supporting Actor
- Michael Clarke Duncan, The Green Mile

Best Supporting Actress
- Patricia Clarkson, The Green Mile

Best Single Television Presentation
- Stephen King's Storm of the Century, ABC

Vill ni se övriga kategorier hittar ni dem här: http://www.scifi.com/sfw/issue164/news.html

* ON WRITING. Aschehoug meddelar att de har ON WRITING inne för utvärdering men ännu inte tagit något beslut om de ska publicera den eller inte.

* Nytt av King. Under förra veckan släpptes två tidningar i USA med material av King. Det var dels TIME och dels THE NEW YORKER.

I THE NEW YORKER finns ett utdrag ur kommande ON WRITING med titeln "On Impact" och i TIME finns en kort artikel med titeln "Will We Close the Book on Books?". Texten till TIME artikeln kan ni hitta här: http://www.time.com/time/reports/v21/tech/mag_books.html

Några intressanta saker med dessa tidningar är följande:
- Båda har utgivningsdatumet 19:e juni, 2000. Detta är exakt ett år efter Kings olycka.
- Den fotograf som tagit Kings bild till TIME heter Brian Smith. Samma namn som den man som körde på King. Skillnaden är att han stavade Brian med ett Y istället för ett I.

* Under nästa månad kommer King även att ge ut en ny novell. Vad denna handlar om eller vad den heter har vi i dagsläget tyvärr igen aning om. Novellen kommer att finnas i en bok som heter "Necon 2000 Commemorative Volume". Detta är en skrift som endast trycks i 333 ex. Den kommer att delas ut till alla som deltar i Northeastern Writers Conference (som hålls den 13-16 juli) och kommer inte att gå att köpa. Det har spekulerats i om det kan vara ett utdrag ur en kommande Kingbok. King brukar nämligen publicera utdrag i program innan boken släps. Om detta stämmer skulle det i sådant fall vara ett utdrag ur FROM A BUICK EIGHT eller DREAM CATCHER. Ett utdrag ur ON WRITING är det inte eftersom den inte är fiction.

Läs mer på den officiella sidan: http://www.para-net.com/~necon/

* THE PRICE GUIDE. För er som inte redan vet det kan vi berätta att detta är en bok av George Beahm. Den innehåller en massa bilder av svåråtkomliga (och mer lättåtkomliga) Kingböcker tillsammans med uppgifter om hur mycket de är värda. Boken har precis släppts och anledningen till att vi tar upp den nu är för att utfärda en varning.

Denna bok finns i dels en inbunden och dels en limited edition. Problemet är följande. Tydligen (och detta är baserat på utsagor från folk som köpt limited edtion-boken) är det inte någon skillnad på böckerna. Det som gör att den ena är en limited edition är tydligen att den har en post-it lapp medskickat och på denna finns tre signaturer från folk som medverkat i denna bok (Beahm, S. Spignesi, and David Lowell). Dessutom kostar den $25 mer än den vanliga. Ha detta i åtanke om ni tänker köpa den limiterade versionen!

* HEARTS IN ATLANTIS. I förra utskicket berättade vi att denna filmatisering skulle bestå av endast två av de fem berättelserna, nämligen "Low men in yellow coats" och "Why we're in Vietnam", allt enligt Kings officiella hemsida. Men i en recension av manuset som dök upp på Internet nyligen står det att det är "Low men…" och "Heavenly shades of night are falling" manuset baserats på, vilket känns mest naturligt. Hm… King officiella sida ska man ju lita på i första hand, men i detta fall tvekar vi. Dessutom måste man ju påstå att det är lite dumt om filmen nu ska heta HEARTS IN ATLANTIS i och med att novellen med samma namn skulle fungera alldeles utmärkt som en separat film. Hoppas filmbolaget tänker om.

Ni hittar recensionen här: http://filmforce.ign.com/news/1076.html

* Vi vill även passa på att gratulera Naomi King som gifte sig den 20/6 – 2000, GRATTIS!


GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER DEL 8: THE DEAD ZONE

"Do you want your house to burn down?" - Johnny Smith

* Nytt hem, ny look

När THE DEAD ZONE kom ut 1979 var det Kings första bok på det nya bokförlaget Viking, det som blev hans "hem" för många, många fler böcker. En av de saker King uppskattade med sitt nya bokförlag var att de hade lyckats sätta samman en snygg produkt, till skillnad från DoubleDay vars Kingböcker inte var de vackraste man hade sett.

King är till och med övertygad om att omslaget till THE DEAD ZONE bidrog till bokens succé. Omslaget - "Stephen King" i rött, "THE DEAD ZONE" skrivet stort i guld och ett ansikte intonat i ett lyckohjul, designades av One + One Studio. Tilläggas bör även att författarfotot på King är rent av groteskt - tur att de inte hade det på framsidan! King såg verkligen inte bra ut i den delen av hans liv!

* (O)lyckohjulet

Att det är just ett lyckohjul på omslaget har ett större symboliskt värde än vad man kan tro. I början av boken tar huvudpersonen Johnny Smith med sin flickvän till ett tivoli där de bland annat spelar på ett lyckohjul. Johnny vinner om och om igen, massvis med pengar. Men även om lyckohjulet snurrade hans väg när han spelade på det, så snurrade det en helt annan väg senare. Precis när han tagit avsked av sin flickvän råkar han ut för en ordentlig bilolycka på vägen hem och det går så illa att han hamnar i en koma. I fem år.

Tänk er själva om ni skulle ha missat de senaste fem åren i era liv. Tänk på hur mycket som har förändrats för er familj, era vänner och i världen. Precis så blir det för Johnny när han vaknar upp. Hans flickvän har gift sig, hans familj har förändrats (hans mamma har blivit fanatiskt troende), och i världen har det hänt otroligt mycket på så kort tid. Det har hänt saker för Johnny också, för under hans rehabilitering upptäcker han att han bara genom att röra vid folk kan se in i deras framtid, och han kan till och med förändra den.

* Gåva eller förbannelse

King berättar i Douglas E. Winters "The Art of Darkness" att arbetet med THE DEAD ZONE inleddes 1976 men vad som blev en av bihistorierna i boken, den om seriemördaren i Castle Rock. King hade dock en idé om en berättelse om en high-school lärare, eftersom det var ett yrke han kände till bra. Han hade en bild inom sig om hur läraren har ett prov. Det är helt tyst i salen och alla är djupt engagerade i sina prov. En flicka kommer fram och lämnar sitt prov, och när deras händer möts säger läraren mycket tyst: "du måste genast hem, ditt hus brinner".

Detta kom dock inte med i den slutgiltiga boken, men det var i alla fall så Johnnys "gåva" fungerade. En enkel beröring och han såg allt, till och med det han inte ville se. Så, det var snarare en "förbannelse" och inte en "gåva" Johnny fick, åtminstone enligt honom själv. Men när han i ett skede hälsar på en politiker som gör raketkarriär kan han inte bara låta bli att reagera, för det han ser, det kan inte få hända…

THE DEAD ZONE är ingen vanlig Kingbok - det finns inga monster, inga spöken. Bara vanliga människor, men människor kan vara monster de också. THE DEAD ZONE är en samhällskritisk bok och ger oss en syn på hur den amerikanska politiken är uppbyggd. King är stolt över den och brukar ofta nämna den som sin personliga favorit.

* Lyckad filmatisering

Även filmatiseringen av THE DEAD ZONE brukar King själv nämna ofta som sin favorit bland de filmer som gjorts efter hans böcker, vilket inte är så svårt att hålla med om. I denna film har man lyckats med den svåra uppgiften att använda rätt skådespelare i rätt roller. Christopher Walken, Brook Adams, Herbert Lom och Martin Sheen är fantastiska i sina roller. Regin stod David Cronenberg för.

Tyvärr har inte filmen fått något pris, vilket den gjort sig förtjänt av. Detta är ju dock inte något ovanligt när det gäller Kings filmer.

Innan filmen blev av skrev faktiskt King ett eget manus till den, det var dock inte det som användes i den slutgiltiga filmen. Varför vet vi inte…

* Udda fakta

När King råkade ut för sin olycka förra året så påstod en änka, Stephany Hurkos att det var hennes man, Peter som orsakat olyckan. Problemet var bara att Peter varit död i 11 år…

För Peter var detta dock inte något problem, samma dag som Kings olycka skickade han sin ande till jorden för att hämnas på King. Vad hade då King gjort?

Jo, enligt änkan hade nämligen King stulit Peters liv och förvandlat det till en bok, till boken THE DEAD ZONE. Enligt änkan nämns Peter vid namn i boken och små anekdoter från hans liv finns med. Trots detta så fick han inte betalt av King.

När filmen gjordes stämdes King av Peter för att han skulle få betalt. Så när Peter återvände till jorden, för att delta vid sin dotters bröllop var det dags att hämnas…

Hur mycket av detta som är sant eller inte har vi inte haft möjlighet att kontrollera men vi kan ju tillägga att artikeln publicerades i National Enquirer.

* Udda fakta om boken

Som vi nämnt tidigare i denna serie använde Danmark ett av pocketomslagen till NIGHT SHIFT som omslag till THE DEAD ZONE. Ganska intressant!

Några missar i boken:
- Johnny talar medan han fortfarande ligger i respiratorn.

- I en av sina syner ser Johnny en tysk "Tiger Tank" som siktar på en ung Weizak 1939. Problemet är bara att dessa inte började tillverkas förrän 1942.

- Pojken som Stillson använder som en sköld heter första gången vi möter honom Sean, lite senare heter han Tommy. Ytterligare lite senare heter han Matt Robeson.

* Udda fakta om filmen

David Cronenberg blev tvungen att ta om scenen då John Smith har sin första föraning. När flickans rum brinner ner ser man nämligen en liten E.T. docka i ena hörnet. Universal Pictures hotade med en stämning om de inte tog bort den.

Cronenberg fyrade av en .357 Magnum, laddad med lösa skott, utanför kameran för att Smith skulle rycka till på ett naturligt sätt.

* Seriösa faktan

1979 kom THE DEAD ZONE ut i USA
1980 kom THE DEAD ZONE på norska (den norska titeln är MORKE KREFTER)
1983 släptes filmen THE DEAD ZONE i USA
1983 kom THE DEAD ZONE på svenska (den svenska titeln är DÖD ZON)
1988 kom THE DEAD ZONE på danska (den finska titeln är DEN DODE ZONE)
1989 kom THE DEAD ZONE på finska (den finska titeln är KOSKETUS)

* Personliga reflektioner

Anders: THE DEAD ZONE är en sån där typisk bok som jag kan utantill bara för att jag sett filmen så många gånger. Filmen är mycket bra tycker jag. Bra skådespelare i samtliga roller rent av, ett bra tempo och lätt att förstå. Men förra året, när det plötsligt dök upp information om en limited edition av THE DEAD ZONE med illustrationer blev jag lite konfunderad. Illustrationerna föreställde bland annat en tiger, och även det ryska omslaget till boken har med en tiger. Vad då tiger? Det finns ju ingen tiger med i filmen!

Då beslöt jag mig för att äntligen läsa om boken, vilket jag gjorde för ganska exakt ett år sedan. Helt plötsligt öppnade sig en helt annan historia, mycket "rikare" än filmen. Visst filmen är fortfarande bra, en av de bästa filmerna baserade på Kings böcker, men boken är verkligen så mycket mer. Otroligt välskriven och jag förstår att detta är en av Kings personliga favoriter. Den är jävligt bra.

Jag delar ut fyra starka Följeslagare till THE DEAD ZONE.

Lilja: Om jag ska vara helt ärlig så har jag lite svårt att komma ihåg alla detaljer denna bok. Detta på grund av att det är cirka 15 år sedan jag läste den. Ja, jag vet, det är dags att läsa den igen, jag vet…

Även om jag inte minns alla detaljer så kommer jag ihåg att jag gillade den skarpt! Denna bok är ju inte heller en "typisk" Kingbok, med kritikernas mått mätt. Det finns inte några monster eller liknande som i till exempel IT, vilket antagligen är anledningen till att filmatiseringen blev så bra. Detta är en film man önskar att man sett på bio…

Även jag ger THE DEAD ZONE fyra följeslagare av fem möjliga.

* Följeslagarnas medelbetyg

Nu blev vi lite besvikna för bland över 450 medlemmar är det enbart 10 som skickat in sina betyg, och nog måste det finnas fler än 10 som läst THE DEAD ZONE? Om inte bör ni göra det genast!

De få betygen fördelade sig på en 2:a, fyra 3:or och fem 4:or, och snittbetyget blev då 3,4. Ganska hyfsat.

Några åsikter om THE DEAD ZONE:

"En väldigt bra bok av Stephen King, en väl avvägd mix av 'övernaturliga' händelser som får en att tro att det verkligen kan hända trots allt... En av Kings höjdare!"

"En bra tät thriller med en klassisk moralfråga i botten - en av Kings bästa tidiga böcker. Jämfört med andra författares liknande titlar är det en given 5:a men jämfört med King själv finns bättre ändå..."

"En spännande berättelse om förlorad kärlek…"

"Jag ger The Dead Zone en stark 3:a. Att den inte når upp till en 4 beror på att själva storyn inte är riktigt lika bra som i andra böcker av King. Men man känner verkligen för huvudpersonen."

"Död zons betyg kan endast bli en tvåa. Detta är tyvärr inte en av de Stephen King böcker som jag gillar bäst. Jag vet inte riktigt vad jag har emot Död zon. Nu var det länge sedan jag läste den, kanske är det dags för att läsa om den och kanske också omvärdera den. Men de minnesbilder som jag nu har av den kan jag inte ge den ett högre betyg."


TIPS FRÅN LÄSARNA

Här kommer lite tips till de som vill skära ned på kostnaderna! I musikprogrammet Napster kan man hitta massor med uppläsningar av Kings historier, bland annat historierna från BLOOD AND SMOKE, även THE MIST, alla
episoder från DEN GRÖNA MILEN, och massa andra! De är bara att söka på "Stephen King" och tanka hem. Napster finns gratis på www.napster.com

Richard Pleijel

* Tack för det kanontipset! Mer sådant!


FRÅGOR & SVAR

Fråga från Jo-Han

1. Hejsan Följeslagare! Det är så att jag har en liten, liten fråga som jag hoppas att ni med era oerhörda kunskaper kan hjälpa lilla mig med. Det är så här att jag var inne i en affär med gamla böcker och fyndade till mig SKs DET i form av två svarta böcker. Nu undrar jag ifall de skall vara svarta eller om de har haft nått pappersomslag som kommit bort och i så fall om man kan köpa nytt omslag någonstans.

- DET publicerades av Legenda och Bra Böcker (bokklubb) 1987. Båda böckerna hade samma omslag, det vill säga den pekande clownen. Bok 1 hade DET skrivet i blått folie på framsidan och på baksidan fanns citatet "'Jag tog med alla tänkbara moster och blandade om med allt annat hemskt jag skrivit om tidigare. Men den är bara spännande de sista 1100 sidorna…' Stephen King". Bok 2 hade DET skrivet i lila folie och baksidan hade citatet "'Den är så otäck! Jag hoppas att Stephen aldrig publicerar den!' Stephen Kings fru Tabitha om DET".

När man köpte boken i handeln, det vill säga Legendas bok, kom de två böckerna i en "kassett", vilket innebar ett slags pappersfodral (billigt "slipcase" för att jämföra med något). När boken sedermera kom i kartonage och pocket hade de två böckerna blivit en.

Du saknar alltså två omslag. Det är tyvärr inte ovanligt att omslagen försvinner när böckerna hamnar hos antikvariat och frågan är om du kan köpa nya. Du kan prova att höra av dig till förlaget som numera heter Natur & Kultur, men det är väldigt tveksamt om de har omslag kvar. [Anders]


NOVELLTÄVLING

Nu är det dags att anmäla sig till sommarens novelltävling! Vi upprepar succén från i vintras och har en ny tävling. Det går till på precis samma sätt som tidigare: de som är intresserade av att delta mailar in sin intresseanmälan omedelbart, innan nästa utskick den 10:e juli vill vi ha er anmälan. Därefter kommer novelltemat att skickas ut till de deltagande som sedan har en senare deadline att hålla.

Precis som förra gången är det de deltagande som betygsätter varandras berättelser, men vi vill gärna ha med några extra som enbart sitter i juryn, det funkade ju alldeles utmärkt förra gången. Så är ni intresserade av att bara sitta med i juryn så ska ni anmäla er på en gång.

Skicka bara ett mail till foljeslagarna@swipnet.se så fort som möjligt och märk det gärna med "novelltävling".


EFTERORD

Då var det dags att säga adjö för denna gång. I nästa nummer som kommer om två veckor kommer vi att ta en närmare titt på George Beahms omtalade "Price guide" och avgöra om det är en bok som varje Kingfan behöver eller inte.

Till dess får ni som vanligt gärna skicka in frågor och åsikter. Ju mer desto bättre! Och glöm inte bort att anmäla er till novelltävlingen, författare så väl som jurymedlemmar!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna

Information: Om du vill gå ur Följeslagarna så skicka bara ett mail med ditt namn och adress och skriva "Avanmälan" eller "Unsubscribe" eller liknande någonstans så tar vi bort dig. Om du vill ändra din adress, skickar du bara ett mail med ditt namn, din gamla adress och din nya adress. Använd absolut INTE anmälningsformuläret på hemsidan för detta ändamål.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok
Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2024 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025