UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #93 - 000710

FÖRORD

Hej och välkomna till det nittiotredje utskicket från Följeslagarna. Till att börja med kan vi berätta att vår novelltävling nu är i full gång. De som anmält sig som författare har nu fått instruktioner angående hur det hela går till och det är bara att hoppas på att arbetet går som smort.

Sen ska vi tyvärr beklaga oss för att vi kom med en osanning i förra utskicket. Nej, så illa kanske det inte är men tyvärr måste vi skjuta upp recensionen av George Beahms "Price Guide", då den inte kommit till vår brevlåda ännu. I stället ersätter vi den med en efterlängtad genomgång av de antologier King medverkar i med någon novell, oftast ej återpublicerad.

Trevlig läsning ändå - Anders & Lilja
Medlemsantal: 467


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* Kings nya novell. I förra utskicket berättade vi om en ny "omöjlig-att-få-tag-på"-novell som ska publiceras i en bok som delas ut under Northeastern Writers Conference den 13-16 juli. Nu har det kommit fram lite mer uppgifter, ganska förbluffande sådana. Novellen heter "The Old Dude's Ticker" och är ett samarbete mellan King och Edgar Allen Poe!

Hur nu detta har gått till vet vi inte - det kan vara en gammal Poe-berättelse som aldrig avslutades som King nu skrivit ett slut på, eller så är det något helt annat. Novellen är dock blott på sju sidor och det är i dagsläget okänt om det blir någon mer publicering. Förhoppningsvis hamnar den i nästa novellsamling om några år.

King har även skrivit introduktionen till boken.

* THE GREEN MILE. Från USA rapporteras det nu att Scribner efter femtielva pocketutgåvor nu kommer med en inbunden version av boken i oktober. Kanske blev de inspirerade av Sverige som var tidiga med att ha boken inbundet.

* Ni som gillar att läsa filmmanus ska surfa till siten: http://www.scriptdude.com - där finns ett stort antal filmmanus i Acrobat Reader form (.pdf) att ladda hem, bland annat Frank Darabonts manus till THE SHAWSHANK REDEMPTION och THE GREEN MILE.

* TV4 kommer under sommaren att visa den inte allt för suveräna Kingfilmen SLEEPWALKERS. Dock värd att se för den dråpliga scenen med King och Clive Barker på en kyrkogård.

* THE SHINING. Ni glömmer väl inte att del 2 och 3 av miniserien visas på SVT2 den 15:e och 22:a juli?

* På författaren Ridley Pearsons officiella hemsida http://www.ridleypearson.com/ finns det en liten videosnutt med King där han pratar om internet och spelar lite gitarr. Videon är på 1 minut och kräver Real Player. Pearson spelade/spelar bas i The Rock Bottom Remainders tillsammans med King.

* ON WRITING. För er som är sugna på att läsa boken tidigare kan vi rekommendera ett deltagande i denna tävling: http://www.powells.com/contestking.html

* HEARTS IN ATLANTIS. Hope Davis ( från bl.a. "Mumford") förhandlar just nu om rollen som Billys mamma I filmen. Enligt planerna kommer inspelningen att börja i oktober, vilket borde innebära att den kommer att få premiär under 2001.

* FLICKAN SOM ÄLSKADE TOM GORDON. Enligt Bra Böckers hemsida ska boken komma nu i juli, så håll ögonen öppna när ni traskar in i bokhandeln.


KINGANTOLOGIER

En av de vanligaste frågorna vi får är angående vilka antologier och novellsamlingar som Stephen King medverkar i, och vi brukar svara med att de är alldeles för många för att lista och nöja oss med att nämna de tre som översatts till svenska - "I Shudder At Your Touch" ("I Lust och Nöd"), "Night Visions 5" ("Svarta Syner") och "Prime Evil" ("Ondskans Väsen").

Därför tänkte vi nu ta tillfället i akt och berätta lite om några antologier, speciellt de som är riktigt intressanta, och vad definierar då en "intressant" antologi, undrar ni. Jo, Kings novell är fortfarande inte publicerad i någon av hans egna samlingar och boken i fråga är fortfarande tillgänglig. Fem stycken högintressanta novellsamlingar redovisas här nedan.

* ROBERT BLOCH'S PSYCHOS

Detta är en skräckantologi som Robert Bloch, som skrev "Psycho" - berättelsen Alfred Hitchcock så exemplariskt förde över till film, satte samman. Tyvärr hann Bloch inte färdigställa det hela innan han dog i september 1994, men boken gavs ändå ut.

Stephen Kings novell "Autopsy Room 4" är en av hans allra bästa, i alla fall är det min personliga åsikt. Den handlar om en man som är död. Mannen ligger på en brits på ett sjukhus, men saken är den att han hör hur folk pratar i hans närhet, men hur han än försöker kan han varken säga något eller röra sig för att visa att han trots allt inte är död. Och det värsta är att folket runt honom förbereder en obduktion (autopsy)…

"Autopsy Room 4" är en riktig nagelbitare och originell i sitt upplägg. Dessutom är den mycket rolig, det kommer en komisk knorr precis i slutet, ja, sista raden till och med, som verkligen träffar helt rätt. En riktig höjdare med andra ord och med största sannolikhet kommer den att dyka upp i nästa novellsamling.

"Autopsy Room 4" var även med i Kings egenpublicerade limited edition novellsamling SIX STORIES som kom 1996, men pocketboken "Robert Bloch's Psychos" finns fortfarande tillgänglig.

* LEGENDS: SHORT NOVELS BY THE MASTER OF MODERN FANTASY

King har medverkat med specialskrivna noveller till antologier med olika teman, något jag kommer att återkomma till lite senare i denna artikel. Detta var ett sådant fall. Robert Silverberg kom på idén med att sätta samman en samling där författare som har en serie böcker skriver en separat novell om sin "värld" eller sitt tema.

Med andra ord skrev King en längre novell om sin Dark Tower-värld som kunde läsas helt separat och som inte var en del i den fortlöpande berättelsen. Kings novell "Little Sisters of Eluria" handlade om ett äventyr för revolvermannen Roland som tidsmässigt ska stoppas in efter återblicken i THE DARK TOWER IV: WIZARD AND GLASS men innan THE DARK TOWER: THE GUNSLINGER.

Roland rider här in i en mystisk, övergiven stad där några "systrar" hjälper honom när han blivit skadad efter en batalj med några trögmutanter. Även om Roland först tror att han blivit lyckligt räddad, börjar han snart komma på andra tankar… Systrarna är kanske ändå inte de barmhärtiga samariter de ger intryck av att vara…

Även om nu "Little Sisters of Eluria" är helt fristående och inte "viktig" för resten av serien, så måste man nog som Dark Tower-fantast läsa den. Det läggs ut alldeles för många krokar och intressanta kopplingar till övriga Kingböcker för att man ska missa den.

"Legends" var i inbunden form en ganska tjock bok med illustrationer, men nu finns den uppdelad i tre stycken volymer som pocket. Kings novell är i den första volymen och finns utgiven av Tor Books.

Läs recension av "Little Sisters of Eluria" i Följeslagarna #17.

* 999: NEW STORIES OF HORROR AND SUSPENSE

"999" är den senaste novellsamlingen som kommit ut med en ny, opublicerad Kingnovell. Den publicerades i september förra året av Avon Books och borde komma som pocket när som helst, tycker man. Kings novell denna gång hette "The Road Virus Heads North" och var återigen en nagelbitare, lite i samma stil som FOUR PAST MIDNIGHT novellen "The Sun Dog".

Novellen handlar om författaren Richard Kinnell som är på väg hem till Derry (var annars?) efter en tid i Boston. På vägen stannar han och köper en tavla som föreställer en leende man i en bil. Kinnell fastnar för tavlan och köper den, men det skulle han inte gjort för tavlan förändras och det är helt klart att mannen nu jagar Kinnell och det finns inga gränser för vad mannen gör med det som kommer i hans väg…

Läs recension av "The Road Virus Heads North" i Följeslagarna #69.

* YEAR'S BEST FANTASY AND HORROR, TWELFTH ANNUAL COLLECTION

I denna jobbigt döpta bok finner vi novellen "That Feeling, You Can Only Say What it is in French", som först publicerades i tidningen The New Yorker, sommaren 1998. King har tidigare figurerat i andra "Year's Best…"-samlingar och även om böckerna finns att köpa är de inte lika billiga som vanliga antologier med lite käckare namn.

"That Feeling,…" syftar på känslan "déjà vu" som just bara kan beskrivas på franska. I denna smått märkliga berättelse utspelas en händelse om och om igen på ett flygplan. En händelse där allt bara plötsligt blir väldigt konstigt och bisarrt. Lite väl bisarrt och jag tror att man måste läsa denna novell ett antal gånger för att hänga med i svängarna.

Läs recension av "That Feeling,…" i Följeslagarna #10.

* DARK LOVE: TWENTY-TWO ALL ORIGINAL TALES OF LUST AND OBSESSION

Den här samlingen kom redan 1996 och är alltså äldst av dessa. Kings novell - "Lunch at the Gotham Café" har faktiskt publicerats två gånger till efter denna samling, först i SIX STORIES som vi nämnde tidigare samt i den originella ljudnovellsamlingen BLOOD AND SMOKE som släpptes vid årsskiftet.

Egentligen är det i ljudform man ska uppleva denna berättelse om ett café där det händer mystiska saker för en man som ska prata om sin skilsmässa med sin fru och hennes advokat. Kyparen på Gotham Café är inte den vanliga kyparen som man stöter på i restauranger…

Att höra King läsa den roliga "Lunch at the Gotham Café" är en upplevelse, men det funkar att läsa den också, så pocketen "Dark Love" är ett alternativ som något tills nästa novellsamling dyker upp.

Läs recension av "Lunch at the Gotham Café" i Följeslagarna #77.

Vi tror att dessa fem noveller som vi nämnt kommer att publiceras i Kings nästa novellsamling, den som kallas för ONE HEADLIGHT. Vissa är redan klara för publicering i den, men vi hoppas givetvis på att alla hamnar där. Det är också mycket troligt att det innan ONE HEADLIGHT publiceras fler antologier med nya noveller av King, även om ingen sådan är känd just nu.

Dessa fem antologier finns fortfarande att köpa, kolla in amazon.com för mer information.

* ÖVRIGA ANTOLOGIER

Här börjar det dock bli lite "för många för att lista"-varning, då de flesta av Kings noveller som återfunnits i samlingarna NIGHT SHIFT, SKELETON CREW och NIGHTMARES & DREAMSCAPES först publicerats i andra böcker eller samlingar. Däremot kan vi berätta lite om de noveller som skrivits speciellt för vissa böcker.

Ramsey Cambell satte 1980 ihop samlingen "New Tales of the Cthulhu Mythos" där moderna författare spann vidare på de idéer H.P. Lovecraft en gång i tiden skapade. Stephen King skrev berättelsen "Crouch End", baserad på när han själv irrade omkring i stadsdelen Crouch End i London, letande efter Peter Straubs bostad. Lyckligtvis gick det bättre för King än för paret i berättelsen…

1986 kom antologin "New Adventures of Sherlock Holmes" med Kings "The Doctor's Case" där sidekicken Dr Watson plötsligt hamnade i huvudrollen. Ett alltid lika intressant grepp av King.

"You Know They've Got a Hell of a Band" - Kings novell om staden där alla rockstjärnor hamnar när de dör, var först med i samlingen "Shock Rock" 1991.

Dessa tre finns återpublicerade i NIGHTMARES & DREAMSCAPES.

Detta var endast ett axplock av alla antologier och samlingar King medverkat i. De är verkligen för många för att lista i sin helhet. De som vill fördjupa sig ytterligare kan ladda hem en .pdf-fil från Kings officiella hemsida. Den är tyvärr lite out-of-date och inte helt komplett, men nästan.

[Anders]


FRÅGOR & SVAR

Fråga från Mats

1. Hej! Jag har fått tag på en inbunden version av boken ELDFÖDD, och på ryggen av boken så är Stephen Kings namn felstavat, det stavas Stephan King. Boken gavs ut av Bonniers 1990 och nu undrar jag om det är felstavat på alla böckerna?

- Med största sannolikhet så är hela upplagan felstavad, om det inte trycktes fler omgångar förstås. Boken du köpt är en bokklubbsversion och det är ju rent pinsamt att Bonniers gjorde ett sådant misstag. [Anders]

Frågor från: Jo-Han

2. Nu känner jag att jag måste läsa Dark Tower-böckerna, jag antar att det blir på engelska jag får läsa dem eftersom det är det enda språk jag kan förutom svenska. Men hur får man tag i dem då och vad kostar det ?

- Det är en sunt beslut för Dark Tower-serien ska man inte missa! Till skillnad från i Sverige så försvinner aldrig Kings gamla titlar ur sortimentet i England och USA, vilket gör att det är ganska enkelt att hitta böcker på engelska.

Men innan vi går vidare så känns det lämpligt att berätta lite om vad publiceringen av Dark Tower-böckerna egentligen går ut på. Enligt avtal, antar jag, så släpps varje Dark Tower del först i en begränsad inbunden upplaga av Donald M. Grant Publisher, Inc. Det är en ganska lyxig bok med fina färgillustrationer. Därefter publiceras boken för den stora massan ungefär ett halvår senare i en så kallad "trade paperback", en slags storpocket där illustrationerna är med, dock inte alltid alla. Ytterligare en tid senare kommer boken i vanlig pocket utan illustrationer.

De inbundna böckerna går fortfarande att köpa, speciellt som Grant gjorde en tredje och andra tryckning av THE DARK TOWER: THE GUNSLINGER och THE DARK TOWER II: THE DRAWING OF THE THREE för ett tag sedan, men böckerna är fortfarande dyra, dyrare än vanliga inbundna böcker. Men i och med att det handlar om The Dark Tower så kan man kosta på sig lite, fast det är ju en smaksak.

Storpocketen är inte lika dyr, men dyrare än en vanlig pocket. Dock är den ett bra substitut till den inbundna. Plume har publicerat de fyra första, och vi antar att Pocketbooks kommer att ta över publiceringen från och med del 5.

Vanliga pockets bör du hitta hos välsorterade bokhandlare, om du bor i en hyfsat stor stad. De kostar säkert runt 100-150 kr delen, men man behöver ju inte köpa alla på en gång. Dark Tower-serien blir ju inte komplett förrän om några år så då kan man ju ta det lite lugnt.

Till sist ett ord på vägen om du, eller någon annan börjar läsa The Dark Tower: Första boken är väldigt konstig för att vara en Kingbok. Men tappa inte sugen, för serien ändrar karaktär redan i del 2 för att bli ännu bättre i del 3 och 4, och även om THE GUNSLINGER är konstig så kommer den att klarna ju längre in i serien man kommer. Lycka till! [Anders]

3. Vilka böcker kommer ni att ha genomgång på under detta året och vet ni när ni kommer att ha det? (så att man kan hinna läsa böckerna innan)

- Det var bra att du ställde den frågan för det har kanske inte framgått riktigt för alla att vi går igenom Kings böcker utifrån den amerikanska originalutgivningen. Det är också därför vi nämner böckerna vid sin originaltitel (delvis också för att vi har medlemmar som kanske inte känner till de svenska titlarna).

Det betyder alltså att här näst på tur står THE LONG WALK (MARATONMARSCHEN), FIRESTARTER (ELDFÖDD), ROADWORK (VÄGBYGGE), CUJO och DANSE MACABRE (DÖDSDANSEN). När dessa gås igenom och hur många vi hinner med vet vi inte så här i dagsläget, men rimligtvis blir det runt tre till detta år.

Har ni missat någon genomgång så finns de på vår hemsida, givetvis under rubriken GENOMGÅNG. [Anders]

Fråga från Cesa

4. Jag undrar om det någonstans finns sammanställt vilka böcker av King som finns som audioböcker (på engelska) och i hur många versioner. Jag är speciellt intresserad av NIGHT SHIFT. Vilka finns på svenska? Finns fler än VINTERVERK och HÖSTGÄRNING?

- När det gäller listor över Kings böcker på kassett så rekommenderar jag att du gör en sökning på http://www.amazon.com. Där hittar du alla som finns att köpa i dagsläget. Jag har för mig att jag sett listor på vissa sidor men kan inte hitta några nu. Prova att söka på olika Kingsidor, så hittar du säkert någon. Kanske finns det någon medlem som hittat en?

När det gäller NIGHT SHIFT hittade jag följande två varianter:
* Graveyard Shift and Other Stories from Night Shift (från 1994)
* The Stephen King : Stories from Night Shift (från 2000)

Eftersom det står "from" så betyder det troligen att inte alla historierna finns med utan endast en del.

När det gäller kassetter på svenska så finns endast VINTERVERK och HÖSTGÄRNING utgivna till försäljning. De kan dock vara rätt knepiga att hitta. Däremot finns så gott som alla översatta Kingböcker på kassett på biblioteken. Tyvärr är det ofta så att dessa endast får lånas av synskadade personer. Hör hur det funkar på ditt bibliotek. [Lilja]

Fråga från Roland Sköldblom

5. Hejsan, jag skulle vilja veta om man nu har möjlighet att få en bok signerad av Stephen King, och vart man i så fall kan skriva. Han har ju gjort detta tidigare men tydligen haft uppehåll ett tag.

- Saken var den att de skulle gå ut på den officiella Stephen King sidan och säga när det var OK att skicka in sitt önskemål om signerad bok, och nu när jag tittar hittar jag inget som säger att man INTE får skicka in ett brev, så då är det väl bara att köra hårt:

Stephen King
49 Florida Ave.
Bangor, ME 04401-3005
USA
[Anders]


STEPHEN KING - RÄDD FÖR MÖRKRET

Hej, antar att alla i församlingen satt fastnitade framför TV:n i lördags och tittade på King-dokumentären som BBC gjort. Jag tyckte det var otroligt bra, framför allt lyckades de få fram vilken vanlig (fast ovanlig framför ordbehandlaren) kille King är. Hans gamla lärare som beskrev honom som en bonnlurk. Det kändes nästan ett tag som han hade skrivandet som hobby. Mycket intressant.

Det finns en del saker som jag tycker är värda att kommenteras:

1. Jag försökte gissa hur gammal inslaget var. Det måste ha spelats in före olyckan. -97? -98? Någon som vet?

2. I en sekvens satt King och skrev i vad som såg ut att vara sommarstugan i Center Lovell, Maine. Kameran filmade datorskärmen under ett par sekunder - var det någon som såg vilken historia han satt och jobbade med? Det enda jag kunde se var orden "Whose file?", vet någon i vilken historia detta kan röra sig om? Jag gissar THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON.

3. Det som var lite läskigt var att i slutet visades hur King gick och läste på en gång längs en väg, precis som han gjorde när han blev påkörd.

Annars så tycker jag det var ett bra reportage, i klass med "60 Minutes"-inslaget som visades tidigare.

Dan Linder

* Ja, det var en trevlig dokumentär, och mycket välgjord. Kul att SVT valde att visa den, det ska de ha en liten eloge för.

1. En bra gissning är att den gjordes sommaren 1998, men i princip skulle vissa bilder vara tagna så sent som våren 1999. Fast jag vågar nog gissa på att den gjordes tidigare än så. Bilderna på King när han går och läser, spelar softball etc visar upp en lite "tjockare" King än den som besöker THE GREEN MILE inspelningen, så det verkar vara ett litet ihopkok av diverse inslag.

2. Ganska omöjligt att se. Det kan ju lika gärna vara en "non-fiction"-text han satt och skrev på, så om man inte kan alla Kings texter utantill är det svårt att gissa, även om THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON verkar rätt vettigt.

3. Ja, man gick nästan och väntade på att den där dumma bilen skulle komma åkande. [Anders]


NOVELLTÄVLING

Novelltävlingen är nu igång, men det hindrar inte er som vill vara med i juryn att fortfarande anmäla ert intresse. Deadlinen för författarna är passerad, men jurymedlem kan ni bli till och med den 31/7, så anmäl ert intresse - nästa Stephen King kanske finns bland alla dessa författare!


EFTERORD

Nu tar Följeslagarna en extra veckas semester så nästa utskick kommer alltså om tre veckor, det vill säga den 31 juli då vi gör ett nytt försök med George Beahms "Price Guide", eller något annat om den inte behagar dyka upp. Till dess får ni gärna skicka in frågor och annat och förstås inte glömma bort att kolla del 2 och 3 i STEPHEN KING'S THE SHINING som SVT visar just nu. Och ha det fint i solen!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna

Information: Om du vill gå ur Följeslagarna så skicka bara ett mail med ditt namn och adress och skriva "Avanmälan" eller "Unsubscribe" eller liknande någonstans så tar vi bort dig. Om du vill ändra din adress, skickar du bara ett mail med ditt namn, din gamla adress och din nya adress. Använd absolut INTE anmälningsformuläret på hemsidan för detta ändamål.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025