UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #95 - 000807

FÖRORD

Välkomna till ett nytt nummer av Följeslagarna. I detta nummer tar vi en lite lättare titt på den svenska utgåva av THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON som kom ut i handeln under förra veckan.

Vi har även en del kul nyheter om kommande Kingprojekt: miniserien ROSE RED samt uppföljaren till THE TALISMAN. I övrigt blir det en redovisning av vad ni tyckte om Kings experiment på nätet med THE PLANT.

Trevlig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 479


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* THE PLANT. För en vecka sedan lade King ut ett nytt brev på den officiella sidan. I det skrev han att då var det 152 132 ex av THE PLANT som hade laddats ner. Utav dessa 152 132 ex hade 116 200 (76.38%) betalats i förväg med kreditkort. Om alla som lovat att betala gör det kommer King att få betalt för 122 362 ex (80.43%).

King nämnde även att del 3 kommer att läggas ut den 25:e september.

* DEN GRÖNA MILEN. Nu på onsdag, den 9/8, släpps Frank Darabonts utmärkta filmatisering av DEN GRÖNA MILEN på video i både Sverige och Norge. Missa inte att hyra den i fall ni missade den på bio.

* Donald M Grant Publishing säljer några av Ned Damerons originalmålningar till THE WASTELANDS. Inte för att vi tror någon av er har råd att köpa dem, de kostar nämligen mellan $700 och $1600... Men titta kan man ju, som man alltid gör i gallerier.
http://www.grantbooks.com/art_for_sale.html

* CREEPSHOW. TV 4 visar denna film på onsdag kl. 0:35. Missa inte om ni vill se Stephen King i rollen som Jordy Verill, mannen som blir lite smått grön…

* ROSE RED. Nu börjar det hända saker med denna miniserie. Enligt uppgifter som vi fått kommer inspelningen att pågå i Tacoma och Seattle mellan augusti och december i år. Den kommer att visas på TV-kanalen ABC under februari 2002.

Här är en kort beskrivning av handlingen:

Historien handlar om en rik bank- och järnvägsägare som bestämmer sig för att bygga ett hem åt sin fru, en fru som han ännu inte träffat. När han hittar henne åker de på en tre år lång smekmånad i Europa, för att återvända till ett storslaget hem. Väl där omkommer direktören och deras barn under mystiska omständigheter.

Frun upptäcker att hon inte kommer att gå samma öde till mötes så länge som hon bygger ut huset.

Slottet "Thornewood" ligger i Lakewood men handlingen kommer att utspela sig i Seattle. Producenterna kommer att använda modern datateknik för att utöka det redan nu stora slottet.

Vill ni se hur slottet ser ut kan ni surfa in på deras hemsida:
http://www.thornewoodcastle.com/

* THE TALISMAN 2. Arbetet med boken går framåt. I ett mail berättade Peter Straub att han och King nu fått ihop 200 sidor och att boken INTE kommer att få titeln THE TALISMAN 2, utan något annat. Vidare berättade han att om allt går enligt planerna så kommer boken att finnas i handeln i september 2001.

* The Stephen King Information Site - kanske den bästa nyhetssidan för Stephen King på nätet kommer att läggas ned om ett par veckor. Vi är väldigt ledsna över detta eftersom detta alltid varit en bra källa för nyheter. Vi vill därför tacka Ed Nomura för allt hans arbete under alla år! Ta en sista titt på:
http://www.eddog.com/sk/


KOMMENTAR TILL FLICKAN SOM ÄLSKADE TOM GORDON

Så kom då årets svenska Kingbok mitt i sommaren för ovanlighetens skull. Annars är det ju hösten som gäller, men Bra Böcker valde tydligen att släppa den nu i år. Om det nu är positivt eller negativt för försäljningen har jag ingen aning om, jag är inte i bokbranschen!

Precis som vi gjorde med BENRANGEL i höstas väljer vi att kommentera FLICKAN SOM ÄLSKADE TOM GORDON istället för att recensera den igen, eftersom vi gjorde det för drygt ett år sedan, närmare bestämt i utskick #47-48 (3/5 1999).

Till att börja med slår det mig vid denna andra läsning att det är fascinerande hur snabbt man kommer in i berättelsen. King skulle ha kunnat inlett boken med en massa tugg om hur familjen McFarland gled isär och skrivit 100 sidor innan den tidpunkt mamma Quilla tar med sig sonen Pete och vår huvudperson, 9-åriga Trisha ut på vandringen som går helt åt skogen (ursäkta skämtet) för stackars Trisha.

Men det gör inte King. Han avverkar det förflutna i några väl sammanfattande meningar och sen är vi direkt inne i berättelsen, vilket gör FLICKAN SOM ÄLSKADE TOM GORDON till en av Kings mest fokuserade böcker. Det gillar jag!

Jag tänker också på det Lilja skrev i sin recension om att saker och ting händer ganska snabbt mot slutet. Trishas första dagar i skogen skildras ingående medan 3-4 dagar helt plötsligt nämns i förbifarten i ett av de senare kapitlen. Det känns lite konstigt, men å andra sidan är det ju fullt naturligt. Hade det varit tvärtom hade det varit ännu konstigare, och hur väl än King lägger ut miljöbeskrivningarna kan han inte skriva hur mycket som helst om träd, bäckar och om ätbara växter.

Översättningen av Tove Janson Borglund fungerar helt klart, men precis som i fallet med BENRANGEL har man valt att INTE översätta vissa ord och uttryck, vilket får mig att reagera. Visserligen blir vi alltmer mottagliga för amerikanska uttryck i Sverige, vissa har vi ju till och med försvenskat, men det känns ändå en smula konstigt.

Som ett rent experiment undersökte jag denna gång hur lång tid det tog att läsa en bok, och det tog ganska exakt fyra timmar att läsa bokens 218 sidor, vilket gör att boken är en lämplig läsning på en längre tågresa eller liknande.

Till sist ska Bra Böcker ha en stor eloge för det snygga omslaget. Det ser ut som de håller på att införa någon slags ny stil för svenska Kingböcker, och jag är den första som ställer mig upp och applåderar detta engagemang.

[Anders]


TIPS

Ett tips till alla spelsugna från Roger Schöld

Om ni är sugna på att spela Lawnmover Man på snes så är det bara att ladda ner spelet på sidan http://www.disneypixar.com, om ni inte har en emulator (gör så att man kan spela snes spel på pc:n) så ska ni ladda ner den också den finns på samma sida.

Ytterligare ett tips från Jonas Flising

Här i Göteborg kan man köpa ett antal Kingfilmer för under hundralappen på DVD. Titlarna jag kommer ihåg nu är följande: THE NIGHT FLIER, GOLDEN YEARS och CUJO. En av butikerna är Bengans.


VÅR FRÅGA TILL ER

Till att börja med vill vi tacka alla som skickat in åsikter om THE PLANT. Efter vad ni säger i dessa mail verkar det som om de flesta av er tycker att det är rätt OK av King att testa att lägga ut THE PLANT på nätet…så länge han inte lägger ut alla sina böcker där. Det verkar som om de flesta stödjer Kings försök till nyskapelse men även som om de flesta hellre skulle föredra att King testade, glömde hela idéen och gick tillbaka till att ge ut vanliga böcker.

De flesta av er gör det väldigt klart att ni inte gillar att sitta framför datorn och läsa. Ni vill mycket hellre krypa upp i soffan eller sängen och mysa medan ni läser. Jag håller med. Att sitta framför datorn och läsa böcker är inte det roligaste.

Ytterligare en sak som alla verkar vara överens om är att det är rätt av King att ta betalt för delarna, även om en del tycker att det är lite för dyrt med tanke på att man själv får stå för papper och bläck vid utskriften. Även här kan man inte mer än hålla med, med tanke på att de kostar ungefär lika mycket som THE GREEN MILE gjorde (i bokformat) känns det lite tveksamt inför framtiden. Kommer Kings läsare verkligen att fortsätta ladda ner delar så vi får veta hur den slutar?

Många av er har även uttryckt en oro för att intresset för boken ska minska i och med att King inte ger ut den oftare än en gång i månaden. Även King verkar ha uppfattat detta eftersom han planerar att minska antalet delar och göra dom längre, så att boken blir klar fortare. Vi får se om 7 (eller eventuellt 8) fortfarande är för mycket för att folk ska orka hänga med till slutet. Att King valt just en månad mellan delarna beror troligen på att det krävs så lång tid för att se om 75% betalar för boken, vilket är Kings krav för att fortsätta.

En del av er har också påpekat att syftet går lite förlorat när King går ut och meddelar att boken senare kommer att ges ut som vanlig bok. Hela grejen med att den ska vara en "Internet-only-bok" går ju lite förlorad då. Jag tror att King anser att det är experimentet med att ge ut böcker på Internet som är det viktiga här. Att den sedan kommer ut som "vanlig" bok är mer som en service till alla läsare som inte har tillgång till Internet. Jag anser dock att King kanske skulle väntat med att gå ut med uppgifterna om en "vanlig" bok för att experimentet med en Internetbok ska kunna ses som rättvist. Nu finns ju risken att många inte laddar ner delarna utan väntar tills den finns som i bokhandeln istället.

Att King skulle avstå från att ge ut den som "vanlig" bok får dock ses som tämligen osannolikt. King försökte detta med THE DARK TOWER 1. Den gav han endast ut som en limited edition och sa att detta var den enda version av boken som skulle ges ut. Detta ledde till ett sådant ramaskri bland fansen att King senare fick ge med sig och ge ut den hos Signet i en lågprisutgåva. Jag misstänker att samma sak skulle hända här, även om situationen är lite annorlunda.

Det mest positiva i mailen verkar dock vara inställningen till historien. De flesta av er gillar historien och verkar se fram emot kommande delar…även om detta dock inte gäller alla. En del gillar inte sättet THE PLANT är skriven på vilket bara är att beklaga.

Vi fick även in ett tips med en bra lösning om man inte vill läsa THE PLANT på engelska. Det gick ut på att man lägger över texten i programmet ´´Tolken 99´´ som är ett översättningsprogram. Ni får dock vara beredda på att rätta en del fel…

[Lilja]


FRÅGOR & SVAR

Fråga från Shahram Farashbandi

1. På sidan http://myunicorn.com/pseudo/pseudok.html anges JOHN SWITHEN som en pseudonym till Stephen King. Stämmer detta?

- Visst stämmer detta. King skrev historien "The Fifth Quarter" under namnet John Swithen när den publicerades i Cavalier 1972. När den sedan fanns med i NIGHTMARES & DREAMSCAPES var den under Kings namn. [Lilja]

- Läs mer om Kings pseudonymer i Följeslagarna #12 och 13. [Anders]

Fråga från Johannes Lundgren

2. Går det att få tag på en ny version av Stephen Kings DET? Helst på svenska, för engelska har jag redan hittat. Eller går den inte att köpa längre? Pocket eller inbunden spelar ingen roll...

- Efter att ha gjort en snabb sökning hittade jag en pocket på Akademibokhandelns sida:
http://www.akademibokhandeln.se/db/owa/main.getBook?cisbn=9127057194

Jag är dock skeptisk till om denna utgåva verkligen finns tillgänglig. Min gissning är att du måste vända dig till ett antikvariat. [Lilja]

Fråga från Stefan Eriksson

3. Är det förresten någon som kollat om man kan göra en backup på RIDING THE BULLET? Jag fick köpa den för andra gången efter att datorn kraschat nyligen.

- Tyvärr går inte detta. RIDING THE BULLET filen är låst så den inte ska gå att flytta från en dator till en annan, kopiera eller skriva ut. [Lilja]

Fråga från Lars

4. Vet ni om man kan ladda ner en framsida till boken THE PLANT någonstans? Det finns en liten bild på nedladdningssidan, men finns den i större format.?

- Tyvärr finns inte bilden i större format. Jag tror att King anser att framsidan är den sidan som sitter först i .pdf-filen. Jag har dock hört en hel del folk som frågat om detta så det är inte omöjligt att de uppmärksammar detta och lägger ut en större version av bilden. [Lilja]

Fråga från Jonas Flising

5. De två nyhetsinslagen som vi har blivit länkade till under den gångna veckan. Vet ni hur jag gör för att spara ner dem på min hårddisk?

- Jag antar att du menar de två filmsnuttar (där King var gäst hos amerikanska morgonprogram) som vi länkade till… Tyvärr har jag inte lyckats spara dem själv. Länkarna på sidan är gjorda så man inte ska kunna ladda ner dem. Jag vet dock att det går att ladda ner dem om man går in i sidans kod och lyckas hitta adressen där de ligger. Är det någon Följeslagare som vet får ni gärna maila oss. [Lilja]

- Det rör sig om så kallade streamade snuttar och dessa är ytterst svåra att spara hem. Oftast ligger de på en speciell server och det är i stort sätt omöjligt att kunna leta rätt på dem, eftersom det som cache:as i datorn endast är genvägen till filen. Tyvärr. [Anders]


NOVELLTÄVLING

Idag (måndag 7/8) är det deadline för novellbidragen klockan 23:59. I skrivandets stund har 12 av de 20 noveller vi väntas få in kommit in, så det är bara att hoppas att de kvarstående åtta ramlar in under dagen. Sen börjar juryns hårda arbete…


EFTERORD

Då var det slut för denna gång. I nästa nummer kommer den försenade recensionen av George Beahms PRICE GUIDE. Har ni redan läst den och vill kommentera den är det bara att skicka ett mail. Nästa nummer kommer för övrigt redan fredagen den 18:e augusti på grund av ännu mer semester och annat jox. Väl mött då!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna

Information: Om du vill gå ur Följeslagarna så skicka bara ett mail med ditt namn och adress och skriva "Avanmälan" eller "Unsubscribe" eller liknande någonstans så tar vi bort dig. Om du vill ändra din adress, skickar du bara ett mail med ditt namn, din gamla adress och din nya adress. Använd absolut INTE anmälningsformuläret på hemsidan för detta ändamål.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025