UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #96 - 000817

FÖRORD

Hej! Nu funderar ni på om ni sett rätt i almanackan, för idag är det väl ändå inte måndag? Nej, det är torsdag och anledning till att veckans utskick kommer några dagar tidigare än normalt beror på att "någon" har en skvätt semester att ta ut de närmaste nio dagarna och då flyr hemorten.

Nog om det - denna vecka har vi äntligen haft möjlighet att recensera George Beahms "The Price Guide" - där man alltså kan få reda på vad ens Kingböcker är värda. Vi säger "äntligen" eftersom posten inte var speciellt snäll med leveransen. Den drog ut på tiden och recensionen fick lida för det.

I övrigt: äntligen en DARK TOWER nyhet!

Trevlig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 489


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* Efter lång tids väntan har det äntligen kommit lite nyheter om DARK TOWER seriens fortsättning. Förra måndagen uppdaterades nämligen "future"-sidan på http://www.stephenking.com där man då kunde läsa att arbetstiteln för DT5 är THE CRAWLING SHADOW, och om King har hälsan i behåll kommer han att börja skriva boken i januari nästa år.

Detta betyder dock att de uppgifter som figurerat tidigare om DT5 år 2001, DT6 år 2002 och DT7 år 2003 skjuts fram åtminstone ett år. Spännande värre!

* Nu är gåtan om den mystiska nya Stephen King och Edgar Allan Poe novellen "The Old Dude's Ticker" löst! Novellen skrevs under det tidiga 70-talet när King fick många noveller publicerade i herrtidningen Cavalier. "The Old Dude's Ticker" blev dock refuserad utan att King riktigt förstod varför.

Kings sekreterare Marsha DeFilippo hittade nyligen novellen i hög med gamla manuskript, och King tyckte då att den passade till skräckkonventionen Necons bok. Novellen är nämligen en variant på Edgar Allan Poes "The Tell-Tale Heart", Kings novell handlar dock om en Vietnamveteran och är en monolog när veteranen erkänner ett mord.

King skrev även under samma tidsperiod en annan pastisch, en variant på Nikolai Gogols "The Ring" som King tror sig minnas hette "The Spear". Denna novell är dock borttappad för gott.

* Nu finns andra volymen av DÖDSBÄDDEN - MAJSENS BARN OCH ANDRA BERÄTTELSER hos Svenska bokhandlare.

* Är ni sugna på att läsa ON WRITING nu? Kan ni tyska? Då kan ni läsa den tidigare än andra om detta stämmer. Enligt källor i Tyskland kommer boken att släppas där i morgon (18/8) med titeln DAS LEBEN UND DAS SCHREIBEN.

* Mer ON WRITNG. King kommer att medverka i Good Morning America den 2:a oktober för att tala om boken som kommer den 3:e.

* DREAM CATCHER. I veckan meddelade King att han nu är klar med denna bok. Den är 900 manussidor lång, vilket betyder c:a 400-500 boksidor. Lite förundrad är man ju med tanke på att King sa att detta skulle bli en lång bok… Som det ser ut nu är det alltså denna bok som kommer att bli 2001-års Kingbok. Tydligen har King valt att byta plats med den och FROM A BUICK 8, på grund av att det behövs mer research för den senare…

* …King sågs i orterna Butler och Lawrence under den 6 och 7 augusti. Han var där och gjorde efterforskningar för en kommande bok, vilket vi tror är FROM A BUICK 8. King sa visserligen att den inte skulle komma förrän 2003 men…

* I New York Times fanns den, den 13:e, en stor artikel om King. Den finns nu även på nätet. Läs den här:
http://www.nytimes.com/library/magazine/home/20000813mag-king.html

Man måste registrera sig för att kunna läsa artikeln, men det är gratis och klart värt det då New York Times har ett digert arkiv med gamla Kingartiklar, recensioner (från CARRIE och framåt), non-fiction texter King skrivit för tidningen med mera, bland annat en 36 minuter lång streamad intervju från när GERALD'S GAME släpptes. Adressen till denna godbit är:
http://www.nytimes.com/books/97/03/09/lifetimes/king.html

* Den 20:e september släpps den sista delen i Children of the corn sagan, CHILDREN OF THE CORN 666 - ISAAC'S RETURN i Sverige. Det är Egmont som släpper den.


RECENSION AV GEORGE BEAHMS "THE PRICE GUIDE"

Så var det då äntligen dags för att titt i denna mycket försenade bok (både vad gäller utgivningen och min recension), eller ska man kalla det för en katalog? När jag läser den får jag känslan av att det är mer en katalog än en bok. Dock en välfylld katalog.

I boken som skulle kommit förra året listar Beahm alla förstautgåvor av Kings böcker i USA (inklusive ARC:s), England samt några från andra länder. Han ger oss även lite bakgrund till en del böcker. Som till exempel att en del av besökarna på Kings 25-år-som-författare-party lämnade festen utan sina exemplar av THE NEW LIEUTENANT’S RAP. Dessa hamnade sedan i soporna. Idag är dessa värde mellan $750 och $1 500 och man kan ju gissa vad de som inte tog med sig sina tänker idag.

Förutom att lista alla Kings böcker listar han även böcker om King, böcker som King medverkat i, kassettböcker, videofilmer och så vidare. Han listar till och med saker som en Kingkalender och en Cujo-gitarr. Detta är verkligen en bok som har med de flesta Kingrelaterade saker.

Låter jag ändå lite tveksam? Jo, det gör jag nog. Det är ingen tvekan om att Beahm har gjort ett gott jobb när han sökte all information för denna bok. Den är inte alls lika slarvig som "Stephen King From A to Z" där Beahm missade en hel del saker som jag tycker borde varit med. Jag är dock tveksam till hur länge den kommer att vara aktuell. När det gäller olika utgåvor kommer den naturligtvis att vara aktuell så länge inte King ger ut nyutgåvor av gamla böcker i begränsade utgåvor eller liknande. Det jag tänker på är Beahms värdering av böckerna. Hur förändras priset på en Kingbok? Kommer priserna att anpassas till de som finns i Beahms bok? Vem vet?

När Beahm startade detta projekt för en massa år sedan var meningen att han skulle göra uppdateringar till den för att hålla priser korrekta. Jag antar dock att han lagt detta projekt på hyllan eftersom han nu ska sluta skriva om King.

Ska man då köpa denna bok? Ja, om man är intresserad av vad böckerna är värda, inte annars. Varför? Jo, tar man bort prisuppgifterna blir det bara en massa bilder och lite text om böckerna. Bilderna kommer att ges ut på en CD-ROM (som det ser ut nu i slutet av september eller början av oktober) och kan då fås där, säkert i bättre kvalité och i fler varianter. Den text som finns är visserligen kul men knappast värd att köpa boken för. Vill man hittar man samma information på Internet eller i andra källor utan större problem.

Vill man däremot veta vad ens böcker är värda, se bilder på udda och svåråtkomliga böcker, läsa lite om varje bok, då är detta en perfekt bok!

Eftersom jag gillar allt detta tycker jag att detta är en bra bok. Även om inte priserna kommer att vara aktuella så värst länge (vilket de dock kanske kommer att vara) är det en kul bok. Jag skulle dock rekommendera att ni köper den häftade. Jag skulle inte offra $10 till för att få den i inbundet. Sedan skulle jag även vilja avråda er från att köpa en limited edition av denna bok. De som gjort det har blivit mycket besvikna. Det visade sig nämligen att det var exakt samma som den inbundna med undantag för en Post-It-lapp med tre autografer på, varav ingen är Kings. När ni köper denna bok får ni vända er till Betts, i Bangor, som är de enda leverantörerna av boken.

Av 5 möjliga Följeslagare får denna bok 3. Det är dock en stark 3:a.

En sista varning - om ni köper denna bok, köp då samtidigt en haklapp. Det finns annars risk för att ni dreglar ner boken medan ni läser den…

[Lilja]


FRÅGOR & SVAR

Frågor från Richard Pleijel

1. Jag har några frågor här angående förstaupplagor: Har ni ISBN numret till förstaupplagan av CREEPSHOW?

- Jag vet inte om du menar den svenska (9188320006) eller den amerikanska (0452253802) därför listar jag båda. Tänk bara på att det ska stå att det är en första utgåva även om ISBN # är korrekt. Jag har en senare tryckning av den engelska CREEPSHOW och den har samma ISBN#. [Lilja]

2. Vad kan ett ex av förstaupplagan av CREEPSHOW i bra/mycket bra skick vara värd?

- Enligt George Beahms "The Price Guide" är ett bra exemplar av den amerikanska förstautgåvan värd mellan $5-$25. [Lilja]

3. Vad kan ett ex av förstaupplagan av MISERY i mycket bra skick vara värd?

- Här förutsätter jag att du talar om en inbunden version. Här ser jag i Beahms bok att den är värd mellan $25-$55. Alla dessa priser är förstås under förutsättning att man hittar den rätta köparen. [Lilja]

Fråga från Niklas Sundenius

4. Läste i Ert senaste utskick att originalen till THE WASTE LANDS fanns till salu på nätet. Vet Ni om målningarna till DT IV - WIZARD & GLASS har funnits eller kommer att erbjudas till försäljning ? Är dessa precis som WASTELANDS - målningarna utföra i akryl och vet Ni något om formaten och artisten i fråga? Tacksam för Era eventuella kontakter.

- Till skillnad från THE WASTE LANDS (och någon tidigare DARK TOWER bok, tror jag) erbjöds det ingen portfolio med illustrationerna separat av WIZARD & GLASS, vilket i alla fall gör mig lite besviken eftersom jag tycker att Dave McKeans illustrationer i boken är de bästa i serien hittills. Inga original har heller erbjudits till försäljning, förmodligen av den anledningen att det inte finns några original!

Vad menar jag nu med detta? Jo, Dave McKean framställer nämligen sina bilder digitalt, via en kombination av olika metoder. Han är en hejare på PhotoShop, så bilderna är oftast målningar och foton ihopsatta och datormanipulerade till det enastående resultat det slutligen blir.

Dave McKean är en brittisk konstnär som bor avskiljt från civilisationen och är mest känd för sina omslag till serietidningen "Sandman". McKean är även känd för en mycket speciell serienovell med Batman i huvudrollen - "Arkham Asylum" och förutom utsvävningar i serievärlden är han en otroligt produktiv person i skivomslagsbranschen, där han designat allt mellan Tori Amos och Skinny Puppy.

Det finns en utmärkt fansite på nätet där man kan se i stort sett ALLT mannen skapat (dock INTE WIZARD & GLASS-illustrationerna). Adressen till denna site är: http://endless.org/dreamline [Anders]

Fråga från Stellan Nyström

5. Jag undrar ifall Ni vet om filmen CHRISTINE finns att köpa på Internet (VHS med svensk text), och i så fall vart. Jag vet att den finns med svensk text på DVD, men jag skulle vilja ha den på videoband.

- Inför en liknande fråga i #93 så skickade jag ut en förfrågan till diverse Internetsiter som säljer videofilmer och tyvärr var det ingen som hade CHRISTINE till salu. Mitt tips är att kolla de utförsäljningarna som uthyrarna gör med jämna mellanrum. Förhoppningsvis dyker den upp igen… [Lilja]

Frågor från Jan Karlsson

6. Jag skulle vilja veta mer om bokhandeln Amazon, om hur det är att beställa böcker därifrån. Har ni beställt därifrån? Vad är fraktkostnaderna (det är rätt svårt att förstå deras taxesystem för detta)? Är det säkert att uppge kreditkortsnummer etc? Det vore roligt att veta då denna bokhandel har väldigt många Kingböcker.

- Till att börja med vill jag säga att jag inte själv handlat från Amazon. Men efter lite surfande hittade jag följande information:

Så här stod det angående säkerheten när det gäller att handla med kort hos Amazon.

"The Amazon.com Safe Shopping Guarantee protects you while you shop at Amazon.com, so that you never have to worry about credit card safety. We guarantee that every transaction you make at Amazon.com will be 100% safe. This means you pay nothing if unauthorized charges are made to your card as a result of shopping at Amazon.com."

Detta betyder alltså att om någon annan handlar hos Amazon med ditt kort så slipper du betala, Amazon står för kostnaderna. Läs mer om deras säkerhet här: http://www.amazon.com/exec/obidos/subst/help/security-guarantee.html/103-9359317-2265460

När det gäller portot så håller jag med om att Amazon har ett lite krångligt system. Så här uppfattade jag att det funkade. Amazon har ett pris per paket (olika för om man köper böcker, CD-skivor eller filmer) och ovanpå detta tillkommer en avgift för varje vara i paketet. Till exempel $1.95 för varje bok. Ett paket med 3 böcker skulle alltså kosta $4 for paketet + 3 x $1.95 för böckerna. All information om porto finns här: http://www.amazon.com/exec/obidos/subst/help/shipping-policy.html/ref=hp_s_1/103-9359317-2265460

Här är adressen till Amazons hjälpinformation där de flesta frågorna besvaras: http://www.amazon.com/exec/obidos/subst/help/desk.html/103-9359317-2265460

All information ovan gäller för Amazon i USA.

När det gäller Amazon.co.uk som ligger i England har de ett liknande system. Här är adressen till deras hjälpinformation: http://www.amazon.co.uk/exec/obidos/subst/help/desk.html/ref=b_all_nb_hlp/026-4942791-1937253

Och här är adressen till deras portopriser: http://www.amazon.co.uk/exec/obidos/subst/help/shipping-policy.html/026-4942791-1937253

Tänk dock på att om du handlar från Amazon i USA tillkommer en tull-/skattavgift för att föra in paketet i Sverige. Denna brukar ligga på 25% av paketets värde (inklusive portot). Denna avgift slipper du om du handlar från Amazon i England.

När du letar efter portokostnaderna gäller det också att du är noga med att kolla så du anger att paketet ska skickas till rätt del i världen och om det ska skickas med flyg eller vanlig post.

Hoppas att detta hjälper. [Lilja]

- För några år sedan gjorde jag och ett antal kompisar en massbeställning av dyra databöcker från Amazon.com och resultatet var mycket tillfredsställande. Snabb leverans och inga problem med tullen. Däremot har jag råkat sämre ut när jag beställt CD-skivor från CD Universe eller CD Now, då tullen tyckt att de ska ha en del av kartan. I övrigt är Amazon.com en riktig klassiker inom e-handeln och det skulle förvåna mig om du skulle ha några större problem. [Anders]

7. Jag skulle också vilja veta vad som menas med ARC, är det något slags typ av upplaga, eller?

- ARC står för Advanced Readers Copy. Dessa är böcker som skickas ut till recensenter i förväg, innan den "riktiga" boken släpps. Dessa böcker har oftast ett annat omslag (som är enklare i utformningen) och är sämre bundna. De är som en pocketbok men större till formatet. Dessa utgåvor är ofta mycket eftertraktade. Dels eftersom de kommer c:a 6-3 månader innan den "riktiga" boken kommer dels för att de ses som ett samlarobjekt. Ett ARC ex av ON WRITING såldes tidigare i år på eBay för $510 vilket är ungefär 4 500:- [Lilja]

Frågor från Daniel Lönnqvist

8. Tjena, skulle bara fråga, hur mycket skulle ni egentligen betala för Castle Rock Newsletters om...
a) det är ett par nummer som saknas?

- Jag antar att du menar att du skulle köpa en hel samling där en del nummer fattas. Visst är dessa helt klart värda att köpa om man hittar dem för rätt pris. King skrev en hel del för dem och många av Kings kortare verk publicerades där först. Vad man skulle ge för en hel samling är mycket svårt att säga men…

b) man köper "en och en"?

- …Beahm uppger följande priser i sin nya bok, "The Price Guide". #2 - #6 brukar säljas som ett paket eftersom de innehåller historien "Dolan’s Cadillac". Den publicerades förs här. De är värda $125 för all. Annars brukar de vara värda $5 per nummer och $10 för dubbelnummer.

c) för en komplett utgåva (alla nummer)?

- Jag antar att det kan kosta lite mer om man får en helt komplett upplaga. Det kanske det dock kan vara värt eftersom en del nummer kan vara svåra att få tag på. Prismässigt är det dock svårt att ge en exakt summa.

d) Hur många finns det förresten? Kan det vara värt att köpa? Kan ni ge mig lite mer information om dessa?

- Tidningen utkom en gång i månaden mellan januari 1985 och december 1989, i sammanlagt 55 nummer. Som mest hade de 5 500 prenumeranter. Den påminner lite om Beahms Phantasmagoria fast Beahms inte har Kings medverkan.

Här hittar du lite prisinfo om ett par nummer:
http://members.fortunecity.com/chaosconsultants/king/king.html
[Lilja]

- Jag har några nummer av Castle Rock, men någon större läsglädje kan jag inte påstå att de gav mig. Nu ska jag i och för sig inte generalisera, men jag blev i alla fall lite besviken. [Anders]


NOVELLTÄVLING

Novelltävlingen går nu in på slutsträckan för novellerna är utskickade och juryn arbetar för fullt. Den 27:e augusti är deadline för rösterna och efter det startar den mycket spännande sammanräkningen. Ett litet förhandsbesked är att det är väldigt jämt denna gång.

14 noveller blev det allt som allt och i nästa utskick avslöjas vinnaren…


EFTERORD

I nästa utskick är det som sagt dags att avslöja vinnaren i Följeslagarnas novelltävling. Ni kommer då även att kunna läsa några av novellerna på vår hemsida, så det är bara att vänta med andan i halsen i ungefär två veckor till, för då kommer nämligen utskick #97, den fjärde september. I övrigt ger vi er en recension av den nyligen upptäckta "The Old Dude's Ticker". Till dess får ni som vanligt gärna skicka in frågor, tips eller i stort sett vad som helst!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna

Information: Om du vill gå ur Följeslagarna så skicka bara ett mail med ditt namn och adress och skriva "Avanmälan" eller "Unsubscribe" eller liknande någonstans så tar vi bort dig. Om du vill ändra din adress, skickar du bara ett mail med ditt namn, din gamla adress och din nya adress. Använd absolut INTE anmälningsformuläret på hemsidan för detta ändamål.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

You Like it Darker ute i dag på engelska
Gwendy-trilogin ute i dag
Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025