UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #98 - 000918

FÖRORD

Hej och mycket varmt välkomna till det 98:e utskicket från Följeslagarna. I detta nummer kommer vi att ge er en recension av filmen CHILDREN OF THE CORN 666 – ISAAC’S RETURN. Har ni inte sett den och ska göra det rekommenderar vi att ni gör det INNAN ni läser recensionen.

Vidare ställer vi en fråga till er, dock av något större kaliber än vanligt denna gång… Mer om det mot slutet av utskicket.

Trevlig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 513


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* Inte nog med att vi nyligen fick reda på att DREAMCATCHER kommer i mars 2001 - nu är det även bekräftat genom Kings officiella sajt att FROM A BUICK EIGHT kommer under 2002 och en novellsamling (som inte har någon titel än) kommer under 2003. Detta betyder att vi har följande att se fram emot under de närmaste åren när det gäller böcker av Stephen King:

2000
ON WRITING (3:e oktober)

2000-2001
THE PLANT

2001
DREAMCATCHER (mars)
"THE TALISMAN 2" (15:e september)

2002
FROM A BUICK EIGHT
THE DARK TOWER V – THE CRAWLING SHADOW

2003
Novellsamling

* THE TALISMAN 2. I ett nummer av Publishers Weekly (som kom den 11:e september) fanns det en annons från Random House (förlaget som kommer att ge ut boken). I annonsen finns ett foto av bokens första sida med den första meningen förstorad. Dessutom finns följande text:

"On September 15, Stephen King and Peter Straub will do it again. The wait will be torture."

* THE EYES OF THE DRAGON. Sent i förra veckan släppte den officiella Kingsajten ännu en liten bomb. En animerad filmatisering av THE EYES OF THE DRAGON är på gång. Vilka som är inblandade i den och ytterligare information saknas just nu, men vi ser verkligen fram emot fler spännande nyheter i detta ämne.

* THE PLANT. Den 6:e september publicerade King ett nytt brev på hemsidan med anledning av utgivningen av THE PLANT. I brevet berättade han bland annat att antalet nedladdningar av del 2 var färre än för del 1, att fler av de som laddade ner versioner av del 2 struntade i att betala för sig och att han inte tror att vi kommer att få se den i bokform inom den närmaste tiden om han inte avslutar den på nätet... Läs hela brevet här: http://www.stephenking.com/sk1_082500.html

Om en vecka (25/9) dyker den tredje delen upp på nätet och i samband med det försvinner den första, så snabba er nu att ladda ned den innan den försvinner. Men glöm inte att betala!

* CHILDREN OF THE CORN 666 - ISAAC'S RETURN. Vecka 31 släpptes filmen i Finland med titeln MAISSILAPSET 666 - ENNUSTUS.

* ON WRITING. Det ser ut som om Danmark blir först i Norden med en översättning av denna bok. Förlaget Vinten meddelar att de kommer att släppa en dansk översättning med titeln OM AT SKRIVE.

* Mer ON WRITING. Scribner har nu skickat ut utdrag ur boken. Ni kan läsa dem här:
http://w1.192.telia.com/~u19211139/ex1.html
http://w1.192.telia.com/~u19211139/ex2.html

* I morgon, den 19:e, kommer King att delta i en AOL chat med anledning av THE PLANT. Den kommer att äga rum 8 PM EST, vilket är 02:00 i Sverige, Norge och Danmark och 03:00 i Finland. King kommer även att hålla en chat i oktober, detta med anledning av att ON WRITING släpps.

* DREAMCATCHER. Knappt hann vi berätta att boken kommer i mars 2001 förrän nyheten om att Castle Rock köpt filmrättigheterna för $1. De lovade dock King en check på ett sjusiffrigt belopp när produktionen börjar.

* Den 25:e september börjar man spela in HEARTS IN ATLANTIS. Något premiärdatum är inte satt men en gissning är att den kommer under 2001.

* Som ni antagligen märkte i fredags så var det inte något Simpsons med referenser till MAXIMUM OVERDRIVE. TV3 hade bestämt sig för att börja visa serien på söndagar istället. I sista sekunden hann vi se det och för er som missade det kan vi berätta att det INTE hade något med MAXIMUM OVERDRIVE eller King att göra.

* ROSE RED. Nu har filmandet av denna miniserie satt igång på riktigt. Just nu är de i Seattle och filmar. Vill ni se bilder på skådespelarna och från inspelningen hittar ni det här:
http://w1.192.telia.com/~u19211139/rosered.html


RECENSION AV CHILDREN OF THE CORN 666 – ISAAC’S RETURN

Jaha, så var det dags för den sista filmen i Children of the Corn-sagan, CHILDREN OF THE CORN 666 – ISAAC’S RETURN. Liksom de andra filmerna i serien är detta en lågbudgetfilm som lämnar mycket att önska. Ingen toppfilm med andra ord. Men jag kanske ska börja med att berätta lite om vad den handlar om…

Det hela börjar med att en tjej, Hannah, kommer till Gatlin för att undersöka vad som hänt med staden efter massakern på alla vuxna och om några av barnen fortfarande finns kvar i staden idag.

Efter att nästan kört av vägen förs hon till Gatlins sjukhus där hon hittar en man som ligger i koma. Efter att ha petat på mannens hand vaknar han upp. Mannen är naturligtvis Isaac…

När Isaac vaknat upp tar han genast över ledningen av staden igen. Enligt profetian ska den första dottern (japp, det är Hannah) och den första sonen (japp, det är Isaacs son) föra det rena släktet av folk som vandrar bakom raderna vidare.

Senare visar det sig att det inte alls är Isaacs son som kom först, utan den förstfödde är egentligen den person som Hannah litar på, Gabriel. Han är även den unge man som hon hoppar i säng med (det måste ju finnas lite naken hud med, det är ju en lågbudgetfilm)…allt skickligt planerat av Gabriel.

Hur det hela slutar kommer jag inte att berätta här, jag har redan berättat för mycket av handlingen. Mitt tips är dock att detta inte kommer att bli den sista delen. Slutet på filmen gör att det är lättare att göra en fortsättning än vad någon av de tidigare filmerna gjort… Jag tippar på att en del 7 kommer inom något år…

Vad tycker jag då om filmen? Ja, att det inte är något mästerverk det har ni säkert redan förstått. Det är dock inte den sämsta filmen i serien. Det som var roligast med denna film var inte att få veta vad som skulle hända eller att se vad de fått ihop för slut på hela serien (om det nu blir så), utan att få se Isaac igen, för även om filmerna i serien inte är några höjdare är Isaac rätt cool. Det roligaste var att se att han inte hade ändrats så värst mycket från den första filmen. Visst, han är lite rynkigare men förutom det ser han i stort sätt likadan ut som i den första filmen.

Betyget bli dock lågt, av fem möjliga Följeslagare får den två Följeslagare.

[Lilja]


FRÅGOR & SVAR

Frågor från Peter Karlsson

1. Jag frågade er förut om hur man betalar in för THE PLANT men jag har inte fått något svar och är det ett krav att betala den där dollarn?

- Dollarn är ett krav om du vill att King ska fortsätta skriva. Jag fattar inte alls hur folk INTE kan betala. De är ju med och påverkar en berättelses existens! Kanske är det Kinghatare som laddar ner utan att betala, vem vet? Det bästa och snabbaste alternativet att betala är ju med kreditkort som dessutom är säkert. Har man inte kreditkort föreslår Kings officiella sajt check eller "money order", två alternativ som blir onödigt dyra för oss icke-amerikaner. Det sista alternativet, som inte alls föreslås av Kinggänget, är ju att helt sonika skicka en dollar eller mer i ett kuvert via posten. Kings adress är:

Mr. Stephen King
49 Florida Ave
Bangor, ME 04401
USA
[Anders]

- På sidan står det även att man kan skicka en dollar i ett kuvert till Amazons adress:

Amazon.com
Payments/The Plant
P.O. Box 24265
Seattle, WA 98124-0265
USA
[Lilja]

2. Sen undrar jag om ni verkligen tycker man ska samla böckerna på andra språk som man inte förstår. Jag tror det var Anders som skrev att han hade böcker på 35 olika språk?

- Det var inte Anders som hade böcker på 35 olika språk, det var jag. Sedan jag lyckat få tag på en Ukrainsk bok har jag nu böcker på 36 språk. Eftersom jag tycker att utländska böcker är kul så tycker jag att det är kul att samla på dem. Jag samlar dock inte på alla titlarna på alla språk utan en på varje språk, annars skulle det bli för dyrt för mig. Vad man ska samla på är upp till var och en att bestämma. Det beror ju lite på vad man gillar och vad man har råd med. [Lilja]

3. Vad tyckte ni om STORM OF THE CENTURY? Kommer den komma ut på svenska i bokform? (har inte sett den)

- Vad vi tyckte om STORM OF THE CENTURY kunde du läsa i #43 (recension av boken) och #65 (recension av filmen). Båda recensionerna finns dessutom på vår hemsida. Någon översättning av manuset är vad vi förmodar inte aktuell. Jag tror att bokförlagen anser att den skulle vara ganska svårsåld och inte riktigt gå runt. Dessutom tycker jag personligen att en översättning av ett filmmanus skulle kännas ganska avigt och märkligt. Det är ju inte så att filmen är dubbad! [Anders]

4. Kommer THE DARK TOWER 3 och 4 översättas snart?

- För ovanlighetens skull kan vi faktiskt svara "kanske" på den här frågan, men inte säga mer än så just nu. Vänta och se… [Anders]

Fråga från Mats Blomqvist

5. Hej Ni! Vet ni om Arkiv X-avsnittet "Chinga" (det som King är inblandad i) har visats i TV 4:s reprisomgång av serien. Om inte, vet ni ungefär när det kommer att visas?

- Vad jag vet har TV4 inte hunnit fram till "Chinga" i reprisomgången. Eftersom jag inte vet just nu vart de är kan jag inte räkna ut när den kommer. Men du kan själv ta reda på det genom att maila TV4 genom deras hemsida www.tv4.se (tjänster/TV4 info/Fråga om TV4). Se bara till att referera till avsnittet som säsong fems 10:e avsnitt. [Anders]


VÅR FRÅGA TILL ER - DELUXE VERSIONEN

Ja, vad menar vi med denna mystiska överskrift? Tidigare har vi ställt en fråga till med avsikt att göra en snabb läsarundersökning i någon aktuell fråga till det nästkommande numret. Nu har vi större planer. Lite senare i år kommer vi att skriva en artikel om folks fascination av King och Kings sätt att skriva. Vi kommer att kolla av med några av de människor som finns runt King om varför de tror King är så populär och vad deras egna tankar är.

Denna artikel är givetvis inte komplett utan ERA tankar och åsikter. Så vår fråga är alltså: vad är det hos King som tilltalar er och som får er att läsa hans böcker? Vad är det som skrämmer er? Vad är det som fascinerar er så mycket att ni fortsätter att läsa sida efter sida trots att ni egentligen borde sova?

Skicka in era tankar till vår andra mailadress foljeslagarna@telia.com när ni känner för det. Deadline är senare i år och påminnelser kommer att gå ut då och då. Det är också inte helt möjligt att det lottas ut någon slags present bland de som är med och tycker till… Dra ert strå till stacken - nu!


INFÖR NÄSTA NUMMER

I nästa nummer är det dags för del 9 i vår genomgång av Stephen Kings böcker och vi har kommit fram till den andra Bachmanboken THE LONG WALK (eller MARATONMARSCHEN som den heter på svenska) och vi vill givetvis ha era betyg och åsikter om den. Vi kommer även att hinna med ytterligare en genomgång innan årets slut, nämligen FIRESTARTER (ELDFÖDD) så om ni önskar kan ni skicka in betyg på båda böckerna samtidigt.


EFTERORD

Som vi sa alldeles nyss är det dags att gå igenom THE LONG WALK i nästa nummer, men givetvis får ni maila oss angående precis vad som helst som rör King. Frågor, tankar, åsikter, funderingar, tips eller vad som helst. Vi tycker om när det rasslar in mail i den elektroniska brevlådan!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com

Information: Om du vill gå ur Följeslagarna så skicka bara ett mail med ditt namn och adress och skriva "Avanmälan" eller "Unsubscribe" eller liknande någonstans så tar vi bort dig. Om du vill ändra din adress, skickar du bara ett mail med ditt namn, din gamla adress och din nya adress. Använd absolut INTE anmälningsformuläret på hemsidan för detta ändamål.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Recension: The Boogeyman
Nya filmer från ingenstans
Holly behåller originalomslaget i Sverige
Holly släpps i Sverige 5/9
Filmåret 2023 - flipp eller flopp?

SENASTE RECENSIONERNA

The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider
Mr. Mercedes - Säsong 3
Doctor Sleep

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Mr. Harrigan's Phone
Film. Med Donald Sutherland och Jaeden Martell. Finns på Netflix. Läs vår recension
Fairy Tale/En saga
Bok. Hösten 2022:s Stephen King-roman. Ute nu! Läs vår recension
Eldfödd
Film. Biofilm, premiär 13/5. Läs vår recension
Billy Summers
Bok. 2021-romanen. Läs vår recension
Kommande:
Holly
- Roman, släpps på engelska och i svensk översättning i september 2023
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
Okänd titel (Talisman 3)
- Tredje och sista delen i The Talisman-trilogin, skrivs tillsammans med Peter Straub.
• Format: Bok
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt
Rose Madder
• Format: Film
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt