UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #99 - 001002

FÖRORD

Välkomna till ett nytt nummer av Följeslagarna. I detta nummer har turen kommit till THE LONG WALK i vår genomgång av Kings böcker.

Vi har även en hel del nyheter i detta nummer. Mycket handlar om THE PLANT (del 3 släptes för en vecka sedan) och ON WRITING (som släps på onsdag), men vi berättar även om en helt ny samling som dykt upp helt utan förvarning…

Men innan vi sätter igång ska vi bara förklara vad det var som hände i samband med förra veckans utskick som blev några dagar försenat. Det visade sig att Tele2 gjorde om sin mailserver precis när det var dags för utskick, och i samband med det ändrade de så man bara kan skicka ut mail till 50 personer i stöten. Detta innebär nu att istället för att skicka ut ett mail till alla medlemmar blir det uppåt 14 mails som måste gå iväg. Ganska bökigt men det är bara att anpassa sig.

Mycket nöje - Anders & Lilja
Medlemsantal: 525


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* Om ni gillade den novelltävling som vi hade för inte så länge sedan kommer ni att älska denna tävling. I ON WRITING uppmanar King läsarna att skicka in en egen historia till honom. Den som King sedan väljer kommer att få sin historia publicerad i ON WRITING pocketen.

Och som om det inte vore nog kommer vinnaren även att få träffa King personligen. Tyvärr vet vi inte om reglerna för denna tävling kommer att vara liknande andra i USA, det vill säga att enbart amerikanska medborgare får delta. Vi återkommer om det. Till dess kan ni läsa mer om det hela på Kings egen sida och denna sida:
http://www.observer.co.uk/stephenking/competition/0,7762,365601,00.html

Nu har Scribner även publicerat det 3:e och 4:e utdraget ur ON WRITING. Läs det här:
http://w1.192.telia.com/~u19211139/ex3.html
http://w1.192.telia.com/~u19211139/ex4.html

Glöm inte att boken kommer nu på onsdag.

Betts Bookstore meddelar nu att de säljer CD versionen av ON WRITING, den kostar $35.

* THE GREEN MILE finns nu i inbundet även på engelska.

* I förra numret berättade vi att THE EYES OF THE DRAGON ska bli animerad film. Nu har det även avslöjats att den kommer att göras av fransmän. Om detta betyder att den kommer att vara på franska framgick dock inte.

* THE DARK TOWER 5. När King släpper den femte delen av THE DARK TOWER kommer den antagligen att få en ny undertitel. Varför? Jo, King tycker att THE CRAWLING SHADOW känns lite fånigt…

* I det nummer av USA Today som kom den 22:a september finns en artikel av King där han (i 10 punkter) berättar lite om hur man lyckas med sitt skrivande.

* THE PLANT. Nu går det att anmäla sig för uppdateringar om THE PLANT. Det gör ni på följande sida: http://www.stephenking.com/plantlist.html

Del 3 finns nu ute (den släpptes den 25/9). Den stora frågan är väl om King kommer att ge ut del 4 eller inte. Antalet betalande för del 2 var inte mer än c:a 70%, vilket är lägre än de 75% som King krävde för att fortsätta. Eventuellt beror detta dock på strul med nerladdningar och liknande vilket kanske gör att King fortsätter med en del till…innan han lägger av.

King har även sagt att han eventuellt kommer att ge ut resterade delar även om antalet betalande understiger 75% fast då kommer han att kräva betalning innan han ger ut texten.

King har nu bekräftat att OM har skriver klart THE PLANT på nätet så kommer den även att ges ut som bok. Detta kan eventuellt resultera i färre nerladdningar för kommande delar men så länge 75% betalar borde det inte vara några problem. King konstaterade även att om han INTE skriver klart THE PLANT nu kommer den antagligen inte att bli klar på ett bra tag.

* Bryan Smith - mannen som körde på King i juni förra året, har hittats död i sitt hem. Någon förklaring till dödsfallet finns i dagsläget inte, det fanns inga synbara tecken på våld eller annat. Smith gick på ett flertal olika mediciner, så troligen var det på grund av sin hälsa som han gick bort.

* Ett avsnitt i den åttonde säsongen av The X-files, som visas den 17:e december bär namnet "Redrum". Om detta avsnitt har någonting med King att göra avslöjas inte av handlingen, men eftersom namnet pekar lite åt det hållet återstår det att se…

* SECRET GARDEN. Vad är nu detta? Jo, detta är en bok som ges ut av Book-Of-the-Month-Club I USA. Den innehåller en hel del sällsynta non-fiction texter som alla King fans kommer att vilja läsa. Detta är vad den innehåller:

- Introduction by Peter Straub
- Dave's Rag ("Jumper" och "Rush Call")
- "The Horror Market Writer and the Ten Bears: A True Story
- Foreword to Night Shift
- "On Becoming a Brand Name"
- "Horror Fiction": From Danse Macabre
- "An Evening at the Billerica [Massachusetts] Library"
- "The Ballad of the Flexible Bullet"
- "How It Happened"
- "Banned Books and Other Concerns: The Virginia Beach Lecture"
- "Turning the Thumbscrews on the Reader"
- "'Ever Et Rat Meat?' and Other Weird Questions"
- A New Introduction to John Fowles's The Collector
- "What Stephen King Does for Love"
- "Two Past Midnight: A Note on 'Secret Window, Secret Garden"
- Introduction to Jack Ketchum's The Girl Next Door
- "Great Hookers I Have Known"
- "A Night at the Royal Festival Hall": Muriel Grey Interviews Stephen King
- "An Evening with Stephen King"
- "In the Deathroom"
- Acknowledgements

Problemet med denna bok är bara att den inte kommer att säljas i vanliga bokhandlar. BOMC skickar bara ut den till sina medlemmar…problemet med det (för oss) är bara att man måste vara bosatt i USA för att få bli medlem.

Hopplöst? Nej, inte helt. En hel del av de vanliga "King-handlarna" kommer att sälja boken. Tyvärr kommer de inte att ha så många exemplar. Det betyder alltså att om du vill ha ett ex (och inte betala en mindre förmögenhet på eBay) gäller det att lägga på ett kol.

De handlare som vi rekommenderar att ni kontaktar är:
Betts Books - http://www.acadia.net/betts/w95020ai.html
Gargadillo - http://www.gargadillo.com/
Bad Moon Books - http://www.badmoonbooks.com/
Camelot books - http://www.camelotbook.com/

Mer information om själva boken hittar ni här:
http://w1.192.telia.com/~u19211139/secret.html

* DREAMCATCHER kommer att vara ungefär 544 sidor lång.


GENOMGÅNG AV STEPHEN KINGS BÖCKER DEL 9: THE LONG WALK

"And when the hand touched his shoulder again, he somehow found the strength to run." - Richard Bachman

Den första Richard Bachmanboken var RAGE (se genomgång del 5 på hemsidan), en bok King skrev innan han fick CARRIE publicerad och när bokförlaget tyckte att det var dags för "Dicky" att två år efter RAGE:s utkomst släppa en ny bok, plockade King återigen fram en gammal bok, skriven innan CARRIE.

* Bokens maratonmarsch

THE LONG WALK skrev King redan under sitt första år på college och han hade tidigt skickat den till Random House för publicering, men när ett standardbrev kom tillbaka och romanen refuserades, beslöt King sig för att lägga den i byrålådan för gott, för att endast visa upp den för sina professorer i engelska vid Maines universitet.

En av dessa var Burton Hatlen som sa följande om boken: "Jag tog med manuset hem och lade det på matsalsbordet. Min före detta fru plockade upp det och började läsa, och hon kunde inte sluta. Det var likadant för mig. Berättelsen tog tag i dig och lyfte dig framåt. Det var det som var det mest slående med THE LONG WALK - King hade en fullt utvecklad känsla för berättande och tempo. Det fanns redan då. Det var ganska fascinerande att se det."

10 år efter att boken skrevs blev den publicerad av New American Library, direkt i en billig pocketupplaga.

* Bisarr TV-tävling

Idén hade King kommit på en gång när han liftade till sitt college. Precis som i RAGE utgörs huvudpersonerna av folk i Kings egen ålder, denna gång 100 pojkar i 18-års åldern som frivilligt anmäler sig för att delta i en bisarr TV-styrd tävling där endast en överlever, vilket gör att THE LONG WALK har en koppling till den senare Bachmanboken THE RUNNING MAN, som också hade en bisarr tävling om liv eller död satt i en obestämd framtid.

I RAGE drevs huvudpersonen Charlie Decker av raseri och var helt klart galen. I THE LONG WALK drivs huvudpersonen Ray Garraty av den eventuella äran av att vinna maratonmarschen, men riskerar i samma stund att bli galen på kuppen, för vad annars kan man bli när man deltar i något så pass vansinnigt. Reglerna för marschen är att deltagarna måste gå i en viss hastighet. Om de går för sakta eller för snabbt, får de en varning. Om de stannar får de en varning. Om de stör de andra deltagarna får de en varning. För varje varning de får måste de gå en timma för att den ska försvinna, och får de tre varningar skjuter någon av de soldater som bevakar marschen deltagaren i huvudet… Gå, eller dö.

* Utmejslat persongalleri

Låter det som en hopplös bok? Folk som går och går i över 200 sidor - kan det verkligen vara intressant att läsa? Svaret är ett stort ja, för King har verkligen lyckats få fram intressanta karaktärer i denna bok. Huvudpersonen Garraty finner snart vänner bland deltagarna, men han finner också fiender. Den onda Barkovitch provocerar hela tiden sina medtävlare, en så pass intensivt så att den dör.

Det finns också den mystiske Stebbings som blir den första som får en varning, ganska tidigt i marschen, enbart för att kontrollera hastigheten. Sen håller han sig i skymundan utan varningar, men Stebbings har en annan uppgift i loppet än att bara gå vidare…

Upplösningen är ganska given från början, men det synnerligen öppna slutet, som kan tolkas på många olika sätt, har skapat diskussioner och tankar, och varje läsare kan i princip skapa sin egen uppfattning.

* Udda faktan (OBS! ENDAST FÖR DE SOM LÄST BOKEN!!!)

Den svenska boken MARATONMARSCHEN har Garratys nummerlapp (45) med tre blodiga kulhål som omslag, men avlossas det några skott på Garraty…?

* Seriösa faktan

1979 kom THE LONG WALK ut i USA
1985 kom THE LONG WALK ut i USA som del av boken THE BACHMAN BOOKS
1987 kom THE LONG WALK ut på svenska (den svenska titeln är MARATONMARSCHEN)
1993 kom THE LONG WALK ut på danska (den danska titeln är DEN LANGE VANDRING)
1986 kom THE LONG WALK ut på norska (den norska titeln är DØDSSPILLET)
1992 kom THE LONG WALK ut på finska (den finska versionen finns i boken RICHARD BACHMAN KIRJAR 1: RAIVO & PIRKÄ MARSSI tillsammans med RAGE)
1999 kom THE LONG WALK ut i USA under Kings eget namn.

* Personliga reflektioner

Anders: THE LONG WALK är för mig den tveklöst bästa Bachmanboken, och nära på min absoluta favorit över huvud taget. Jag känner ett behov av att läsa om denna bok ofta, för så bra är den. Det är otroligt fascinerande hur King lyckats få ihop en så pass levande berättelse av grundstommen att 100 människor går och går… Jag är övertygad om att det skulle kunna gå att göra en mycket bra film av den här storyn, karaktärerna är så pass bra och jag ser hela tiden filmen framför mig när jag läser boken.

Har ni inte läst THE LONG WALK ännu tycker jag ni definitivt ska jaga rätt på den - Kings kanske bästa bok. Betyget blir givetvis fem stolta Följeslagare av fem möjliga.

Lilja: Jag kan inte annat än att hålla med Anders. Ni som varit med i Följeslagarna länge vet kanske att detta är min favorit bland Kings böcker. Visst, böcker som THE STAND och IT kommer inte långt efter men det är något speciellt med THE LONG WALK. Om man bara ska berätta för någon vad den handlar om låter det ju inte så värst bra… personer som går och om någon går för fort eller sakta så skjuts han… inte någon höjdare. När man sedan börjar läsa grips man av alla personers öden och berättelser. THE LONG WALK är ett strålande bevis på Kings förmåga att få läsaren att känna för personerna de läser om. Den visar på Kings storhet.

THE LONG WALK är ett mästerverk och betyget kan inte bli annat än en stark 5:a!

* Följeslagarnas medelbetyg

Efter en liten påminnelse i förra veckan ramlade det in rekordmånga betyg på THE LONG WALK, vilket vi givetvis är mycket glada över! Imponerande 44 stycken blev det till slut och de flesta satte höga betyg. Hela 19 stycken satte högsta betyg (5) och 21 tyckte att THE LONG WALK var värd en 4:a. Tre nöjde sig med en 3:a och en satte en tvåa.

Det ger ett medelbetyg på ruskigt höga 4,3 Följeslagarna av fem möjliga!

Bland motiveringarna hittar vi följande tankar:

"Detta var första gången jag grät medan jag läste en bok. Hade ont i benen också."

"En av Kings bättre böcker enligt mitt tycke, trots slutet som torde kunna klassificeras som ett typiskt 'Kingslut'. Många obesvarade frågor hänger i luften."

"Jag tycker att den var inte speciellt spännande jag bara väntade på att den skulle ta slut."

"Att en bok som handlar om några som är ute och går kunde bli så här bra var det nog ingen som visste innan herr King kom. Att han lyckas få berättelsen så bra visar på stor skicklighet."

"Är det så omöjligt att en 'mildare' variant av denna tävling dyker upp när vi tröttnat på 'Big Brother', 'Robinson' osv?"

"Allting känns som att det skulle kunna hända om dagens underhållning/evenemang drogs ett (eller ett par) steg längre; det ultimata testet i uthållighet. Scenerna där pojkar skjuts ihjäl av soldaterna/vakterna i bandvagnarna totalt iskallt känns som ett slag i maggropen, för att ta ett exempel"

"Det som är mest slående med den här berättelsen är den känsla av total hopplöshet som infinner sig efter bara en kort stunds läsning. Man bara VET att det kommer att sluta olyckligt, och det är oerhört fängslande att följa den oundvikliga marschen mot döden för alla deltagare, utom en..."

"Det mest imponerande med THE LONG WALK är hur King lyckats skapa en så tät och drömsk atmosfär, och dessutom lyckats göra boken utomordentligt spännande, trots den mycket enkla storyn. Från första sidan var jag som slukad av boken, det var en plåga varje gång man var tvungen att avbryta läsandet för andra göromål."

"Jag har läst den flera gånger. Det kanske är den bok jag läst flest gånger. Läste den bland annat inför mitt soldatprov. Jag tycker det är en hårdare 'Stand by me'. Det uppstår liknande relationer. Personerna är mycket väl skrivna och idén är lysande. Den är oslagbart originell och man fastnar från första sidan av den."

"Jag tycker om den psykologiska skräck King (Bachman) beskriver. Det är mycket lättare att relatera deras smärta och skräck som de upplever när handlingen följer ett 'icke otänkbart' scenario, det vill säga utelämnandet av stora spindlar, clowner och trögmutanter gör det så pass verklighetstroget att man nästan går där själv."

"Det händer väldigt mycket i den för att vara en bok som det inte händer så mycket i. Bra beskrivningar av personerna och miljön."

"I ljuset av de dokusåpor som kryllar i tevetablåerna känns det som om MARATONMARCHEN (och även DEN FLYENDE MANNEN) får ny aktualitet. Ibland känns faktiskt gränsen mellan verklighet och fiktion väl tunn."

"Jag har läst boken ca 15 gånger och jag tröttnar aldrig."


FRÅGOR & SVAR

Fråga från Christian

1. Har bara en liten fråga - kommer CREEPSHOW 2 att komma till Sverige någon gång? Den kommer ut på köpvideo i England den 25 september... Skulle vara tacksam för svar...

- CREEPSHOW 2 har funnits på hyrvideo i Sverige, tyvärr är det rätt få uthyrare som har den kvar i lager. När det gäller köpvideo i Sverige har jag hittat att det i nuläget endast finns den engelska versionen som du nämner. Melody Line http://www.melodyline.se/ tar 149:- för den. [Lilja]


VÅR FRÅGA TILL ER - DELUXE VERSIONEN

Kom ihåg att vi fortfarande vill ha in era tankar och åsikter om Kings författande - vad är det hos King som tilltalar er och som får er att läsa hans böcker? Vad är det som skrämmer er? Vad är det som fascinerar er så mycket att ni fortsätter att läsa sida efter sida trots att ni egentligen borde sova?

Vi kommer senare i år att sammanställa era tankar tillsammans med våra egna och tankar från olika Kingkännare eller folk i hans omgivning. Det kommer att bli mycket spännande till slut!

Skicka in era tankar till vår andra mailadress foljeslagarna@telia.com när som helst ni känner för det. Deadline kommer att anges senare.


EFTERORD

Då var det dags för oss att tacka för denna gång. Om två veckor är vi dock tillbaka igen. Då firar Följeslagarna 100 nummer!!! Detta firar vi bland annat genom att recensera ON WRITING. Om ni känner för att fira Följeslagarna riktigt ordentligt får ni gärna skicka in era egna åsikter om de här hundra numren som kommit ut under de drygt två och ett halvt år vi hållit på. Det vore kul att få höra.

Och i övrigt får ni skicka in åsikter om vad som helst, frågor och allt annat som ni kan komma på. Som ni vet gillar vi att få mycket mail! Vi ses om två veckor!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna

Information: Om du vill gå ur Följeslagarna så skicka bara ett mail med ditt namn och adress och skriva "Avanmälan" eller "Unsubscribe" eller liknande någonstans så tar vi bort dig. Om du vill ändra din adress, skickar du bara ett mail med ditt namn, din gamla adress och din nya adress. Använd absolut INTE anmälningsformuläret på hemsidan för detta ändamål.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025