RECENSION

Little Sisters of Eluria

Format: Novell  •  Först publicerad i Legends: Short Novels by the Masters of Modern Fantasy (1998)

"Little Sisters of Eluria" är en fristående korthistoria, och enligt King så behöver man inte ha läst någon av The Dark Tower-böckerna för att kunna avnjuta den. I det lilla förord som finns till historien får vi reda på att "Little Sisters of Eluria" utspelar sig före den första boken (The Gunslinger). Roland är alltså fortfarande på jakt efter Walter - Mannen i Svart - när vi möter honom…
   När Roland, med sin döende häst, anländer till Eluria är staden tom och övergiven. Det enda som han hör är ett surrande ljud som låter som det kommer från syrsor, ett knackande som om någon slog en träbit mot en sten, samt ett svagt pinglande av små klockor. Förutom detta verkar Eluria död och övergiven.
   När han sedan kommer längre in i staden får han förklaringen till knackandet. Det är en hund med ett symboliskt kors i pälsen som ligger och tuggar på ett avslitet människoben, ett ben där ägarens stövel fortfarande sitter kvar, detta beskrivs på ett typiskt Kingskt sätt. Senare hittar även Roland benets ägare, en ung man vid namn James. Runt halsen har James en medaljong med texten "James - Loved of family, Loved of GOD". Roland följer sin inre känsla och tar medaljongen från pojkens hals. Detta kommer senare att bli hans lycka.
   Efter detta blir Roland överfallen av "The Green Folks", mer kända som "Trögmutanterna" i The Gunslinger. De är nära att döda honom, men i sista stund räddas han av "systrarna från Eluria". Dessa visar sig dock inte vara biologiska systrar utan sjuksystrar. De är sex till antalet och Syster Mary framstår som den som bestämmer. De andra, Louise, Michela, Coquina och Tamra lyder hennes minsta vink, men den sjätte systern, Jenna, är inte som de andra, ska det senare visa sig…
   När Roland vaknar upp befinner han sig på systrarnas sjukhus och till en början tycker man som läsare att Roland har haft en ofantlig tur, även om det verkar vara något mystiskt med systrarna. Efter ett tag förstår man dock att det är allt utom tur han haft.
   Roland är dock inte den enda patienten på systrarnas sjukhus. Bredvid honom ligger en ung man som Roland först tror är mannen som han såg tidigare, liket som han tog medaljongen från - den medaljong som han nu har runt sin hals. Bredvid denna ligger ytterligare en man, den skäggige mannen.
   Under historiens gång får man sedan reda på att systrarna inte gärna vill ta i Roland (åtminstone inte ovanför midjan) så länge han har medaljongen runt sin hals Att han har den där i stället för i fickan kan han tacka syster Jenna för. Mannen i sängen bredvid är den döde mannens bror. Han berättar för Roland att han, John Norman, tillsammans med sin bror och några andra vaktade en vagnskaravan när de blev överfallna av "The Green Folks". Han berättar vidare att det från början var runt tjugo personer som låg på systrarnas sjukhus, men att dessa en efter en har försvunnit.
   Via Jenna blir Roland även introducerad för "doktorerna från Eluria". Det var dessa som Roland hörde tidigare, när han trodde att han hörde syrsor. Dessa små insekter kryper under patienternas skinn och läker deras skador, allt medan de sjunger. De styrs av små klockor som systrarna har på sina huvudbonader, samma klockor som Roland hörde när han kom till Eluria.
   Roland förstår allt mer att han måste bort från systrarna. Det blir inte bättre när han en natt vaknar av att systrarna samlas runt den skäggige mannen och helt sonika dricker hans blod. På morgonen därpå är han spårlöst försvunnen. Senare råkar även John ut för samma sak. Systrarna visar sig vara en sorts vampyrer som sedan urminnes tider dragit land och rike runt med sitt sjukhus och druckit blod.
   Roland får hjälp av Syster Jenna att fly och det hela slutar i ett blodbad där "doktorerna" äter den ena systern och Syster Mary får huvudet avslitet av hunden med korset i pälsen.
   Roland och Jenna kommer undan, men allt är inte som det ska med Jenna. Vi har redan tidigare i historien fått reda på att Jennas mor försökt ta henne från de andra systrarna. Hon återkom dock med Jenna svårt sjuk medan hon själv var döende. På natten vaknar Roland av ett skrik och upptäcker att Jenna är borta - det är "doktorerna" som följt efter och fått tag i henne. I och med det har Roland förlorat ytterligare en kvinna han älskat.
   Får man några ledtrådar till vad som komma skall då? Nja, det kan man väl inte direkt påstå. Något som är intressant är att i en bok Roland hittar på sheriffens kontor står datumet 12/Fe/99. Detta "kan" betyda den 12:e februari 1999. Roland tolkar dock "Fe" som "Full Earth" och inte som februari. Om det dock skulle betyda den 12:e februari 1999 så betyder ju det att Roland lever i en tid som är några år före vår egen tid. Det är dock svårt att avgöra hur långt före. Frågan är ju hur lång tid som har förflutit mellan Roland äventyr i Eluria och hans äventyr tillsammans med Jake, Susannah och Eddie i The Dark Tower 4. Även om datumet inte har denna innebörd så tror jag hur som helst att det kan vara värt att lägga det på minnet. Något betyder det, det är jag övertygad om...
   Detta är i stora drag vad "Little Sisters of Eluria" handlar om. Hade denna historia inte utspelat sig i Rolands värld skulle den nog framstå som smått löjlig…MEN eftersom den nu utspelar sig i Rolands värld blir det en kanonberättelse. Personligen tycker jag att det är en genial historia. Den för visserligen inte Roland närmare Det Svarta Tornet men det gör inte så mycket, huvudsaken är att man får följa Rolands livsöden. Denna historia har verkligen fått mig att längta efter The Dark Tower 5! Snälla Mr. King, se till att den kommer snart!
   Toppbetyg: 5 av 5 Följeslagare. Jag tycker detta är en genial historia som kan läsas massor av gånger!
"Little Sisters of Eluria" är en liten best-of King berättelse, för vi har en övergiven stad á la Desperation, vi har en lamslagen man (systrarna drogar nämligen Roland så att han inte kan röra sig) omskött av galningar á la Misery, vi har – förstås – hela The Dark Tower-världen som alltmer framstår som Kings mästerverk, och vi har några nya länkar till andra Kingböcker. Vagnkaravanen kommer från Delain, vilket alltså knyter ihop Eyes Of The Dragon med The Dark Tower-världen, och vi har framför allt en ny MYCKET spännande länk! Vid ett tillfälle i historien utbrister Syster Mary frasen "Can de lach! Mi him en tow!" vilket gav mig underbara rysningar! Detta betyder att Tak, ondskan i Desperation/The Regulators hör ihop med The Dark Tower-världen! Heja!!! DETTA är mycket spännande inför forsättningen av serien!
   I och med att systrarna har en röd ros (symbolen för Det Svarta Tornet) broderade på sina vita skrudar, så misstänker jag att systrarna/doktorerna från Eluria kan tänkas dyka upp lite senare i serien likväl. Trots att King påstår att man inte behöver ha läst någon tidigare The Dark Tower-bok för att fatta, så dras det tillräckligt många referenser till dessa att man som invigd The Dark Tower-diggare småler bekant under läsandets gång.
   Betyget blir bra, 3 av 5 Följeslagare, men man blir ju bara sugen på mer The Dark Tower-böcker! Vill ha! Nu!
Först publicerad i Följeslagarna #17 - 1998-09-28
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

The Dark Tower: Sorcerer

Tidning, publicerad på foljeslagarna.com 2009-05-01

The Dark Tower: Sorcerer lanseras som något av ett fristående nummer, men är egentligen ett mellannummer, en brygga, mellan Treachery och kommande The Fall of Gilead. Det skulle lika gärna kunnat varit sista eller första numret i någon av serierna istället för något nästan fristående. Den enda skillnaden är att det ligger lite mer fokus på Marten än vad det gj... [Läs hela recensionen]