NYHETSBLOGG

Egoistisk arkivgrävning: Secret Windows lever (nästan)...

Kategori/er: Böcker 
Det här blir ett långt och egofixerat inlägg som handlar om mitt (Anders) bidrag till den internationella Stephen King-världen. En sajt som inte sett dagens ljus på tio år. Här är historien om Secret Windows...Jag började ha regelbunden tillgång till Internet under andra hälften av 90-talet och när jag väl hade fått lite snurr på det hela blev jag sugen på att göra en sida om Stephen King på något sätt, men vad skulle min vinkel vara? Jag hade sedan tidigare varit lite smått besatt av omslagen till Kings böcker. Bland det bästa jag visste var att kliva in på Akademibokhandeln i Stockholm när man var där på besök och gå till den engelska avdelningen och kolla på alla Kingböcker. Det samma gällde när jag var i andra orter eller utomlands.

Det här intresset tog jag med mig till Internet där det var hyfsat lätt att ramla in på någon sida och se en massa, till exempel amerikanska, omslag. Då slog det mig - varför inte samla alla dessa på en sida? Där var min vinkel och grunden till The Stephen King Cover Gallery hade fötts. Jag spenderade mina dyra modemuppkopplingspengar på att leta efter omslag att spara hem. I bland stötte man på en guldgruva och hittade alla på ett visst språk och då krävdes det lite detektivarbete för att lista ut vilket omslag som hörde till vilken titel. Speciellt svårt var det bland de ryska utgåvorna som ibland kunde vara fullständigt ologiska kombinationer av titlar (vad sägs om Pet Sematary och The Eyes of the Dragon i samma bok?!). Men det var ju samtidigt lite kul.

I oktober 1997 var den första versionen klar och runt 400 omslag laddades upp till kontot som hörde till mitt Internetabonnemang. Sen rullade det på - jag hittade mer omslag, fick bidrag från läsare, jag gjorde redesigner och kompletterade efter bästa förmåga. När kontot blev fyllt, vilket gick ganska snabbt, skapade jag gratiskonton där det gick för att fylla även dem med bilder som jag länkade rätt. Räknaren med antal omslag tickade på uppåt och The Stephen King Cover Gallery blev ett uppskattat komplement till den mängd av hemmagjorda Stephen King-sidor som fanns då. En tysk frågade om han fick ta några omslag och jag sa ja och tysken snodde hela sajten rakt av. Inte så kul.

Efter några år blev det problematiskt att hålla sidan vid liv. Det var spretigt med alla konton kors och tvärs och det kan mycket väl varit så att det inte riktigt gick att "hotlinka" bilder från ett konto till ett annat. I Italien fanns det ett Följeslagarna-liknande gäng på adressen castlerock.it som hade serverutrymme att dela med sig av och det var ju perfekt. Äntligen kunde jag samla allt på ett och samma ställe. Dags för ytterligare en redesign och namnbyte och min sida fick namnet Secret Windows - The Stephen King Cover Gallery. 2002 nylanserades sidan.

Två år senare tog det stopp. Serverplatsen upphörde och jag hade inte ork nog att leta vidare. Omslagssamlandet hade blivit en börda och jag hade för mycket annat att göra så den självdog. Den försvann från Internet.

Fram till nu. På en hårddisk hittade jag en komplett backup av den sista versionen så som den såg ut när den trillade av pinn, och av rent egoistiska och nostalgiska skäl har jag laddat upp den i en undermapp till Följeslagarna. Det ska sägas direkt att jag inte har några ambitioner att ta upp sidan igen, men det kan vara en kul tillbakablick för de som besökte den när det begav sig eller en helt ny upplevelse för de som inte hann se den då.

Sidan är lite frozen in time. Den är lite mer än tio år gammal och tar slut ungefär när de sista böckerna i The Dark Tower-sviten var på väg ut på marknaden. Designmässigt är den anpassad efter de skärmupplösningar som fanns då och inte minst efter de uppkopplingar som fanns. Man kan lätt tro att det bara är tumnaglar som man ska kunna klicka på för att få upp större versioner. Det kan man inte, för några sådana finns inte. Separat har jag en samling av alla originalbilder men de är knappt större än de som finns på sidan, och det är ju trist, för det HADE varit roligt att göra Secret Windows på riktigt utifrån dagens teknik och förutsättningar. Men så blir det inte.

Den här sidan representerar en stor del av mitt liv. Dels några av mina intressen och dels något som var väldigt viktigt för mig under 6-7 år, och om det är något jag är speciellt stolt över är det sidorna som ger bilder och information om alla limited editions (fram till 2004 alltså). Sen är det förstås lite kul att mötas av en vägg av Kingomslag från hela världen. 2117 stycken närmare bestämt.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

BLOGGKALENDER

<< Maj 2014 >>
Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

PRENUMERERA

Prenumerera på nyhetsbloggen via RSS

SÖK I BLOGGEN

KATEGORIER:

11/22/63 (13) A Face in the Crowd (1) A Good Marriage (3) Afterlife (3) Allmänt (21) Bag of Bones (3) Blockade Billy (1) Blod säljer (2) Böcker (199) Castle Rock (2) Doctor Sleep (13) End of Watch (7) Fairy Tale/En saga (3) Film (122) Finders Keepers (8) Full Dark, No Stars (13) Gwendytrilogin (1) Hemsidan (8) If it bleeds/Blod säljer (8) In the Tall Grass (2) Intervjuer (6) It (24) Joyland (5) Jurtjyrkogården (3) Later/Senare (6) Läsprojekt (12) Ljudböcker (11) Mr Mercedes (14) Noveller (17) Recensioner (35) Retroomslag (4) Revival/Väckelse (5) Serier (1) Sleeping Beauties (3) Sverige (73) The Dark Tower (42) The Institute (3) The Outsider (8) The Reaper's Image (1) The Stand (10) The Stand (3) The Wind Through The Keyhole (10) TV (59) You Like It Darker (2)

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
Se hela King-kalendariet

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer