NYHETSBLOGG - KATEGORI: film

Salem's Lot kommer troligen 3 oktober

Kategori/er: Film  TV 


Efter lång tids väntan verkar det nu som att 3 oktober är premiärdatumet för Salem's Lot. Detta efter att flera olika källor nämnt datumet. Ännu är det inte helt bekräftat, men det verkar troligen var då den kommer.

Ett klipp ur filmen har lagts ut. Dock ska det sägas att det klipp kommer från den senare delen av berättelsen så om man inte har läst boken och vill hålla sig borta från spoilers så ska man inte titta!

Det rör sig på film- och tv-fronten

Kategori/er: Film  TV 


Efter lång tids väntan har vi nu äntligen fått bekräftat att Salem's Lot kommer att visas i oktober. Exakt dag är ännu inte känt, men en ganska kvalificerad gissning är att MAX placerar filmen i Halloween-tider. Hittills har inget rörligt material blivit offentliggjort och det finns ju en marginell chans till en trailer av något slag när det börjar närma sig. Men tidningen Vanity Fair har publicerat de första bilderna ur filmen som ger en viss bild av hur skräcken skildras och den allmänna tidsandan i filmen - som utspelar sig 1975.

Lite rörligt ur kommande The Monkey (amerikansk premiär i februari 2025) har dock kommit, med betoning på lite. Det är en teaser som egentligen bara berättar att filmen kommer. Komplett trailer lär komma senare.



I produktion just nu är The Long Walk (långfilm) och The Institute (tv-serier). Detta bekräftas av bilder på nätet (nedan en från inspelningen av den förra) och efterfrågan på statister till båda produktionerna.



Bonus: Manuset till pilotavsnittet av Amazons försök att göra tv av The Dark Tower skrivet av Glen Mazzara finns att läsa fritt nu hos The Stunt List.

Recensioner: Så du vill ha det mörkare och Shine on

Kategori/er: Böcker  Film  Recensioner 
I förra veckan släpptes Stephen Kings senaste bok Så du vill ha det mörkare i de svenska bokhandlarna, några månader efter det amerikanska originalet You Like It Darker. Vi smög ut vår recension av samlingen där det visar sig att vi tycker ganska lika men samtidigt olika om boken. En av oss gillar de färskaste novellerna i boken bäst, medan den andra tycker tvärt om. Vad tycker du?

Lite från ingenstans har det släpps en ny kort dokumentär om inspelningsplatserna i The Shining, Shine On: The Forgotten Shining Location. Filmen ramlade ut på Stanley Kubricks officiella Youtube-kanal härom dagen och jag har tittat på den medan Lilja är bortrest. En givande halvtimme tycker jag.



Läs recensionen i länken ovan, filmen hittar ni här

Film- och tv-nyttsbonanza!

Kategori/er: Film 


Helt plötsligt finns det en hel del film- och tv-nyheter att rapportera. Med lite tur kommer vi att kunna se två nya filmer under 2024 och sannolikt mycket mer under 2025. 

Den första är den sen länge klara Salem’s Lot vars öde länge varit oklart. Sedan en tid tillbaka är det klart att den ska visas på Max men när är fortfarande inte officiellt specificerat. En ny pocketutgåva av boken som kommer att komma under hösten är en ledtråd till när ungefär filmen kan komma, men en annan lite mer direkt ledtråd är att filmen ska gå upp på biografer i England och Irland den 11 oktober. Detta är ju förstås intressant eftersom det ändå finns en minimal chans att det blir biovisning även i Sverige. Högst sannolikt har filmen premiär på Max runt Halloween. Förhoppningsvis kommer det en trailer innan dess. 

Mike Flanagans filmatisering av The Life of Chuck kommer att ha världspremiär på Toronto Film Festival som pågår mellan 5 och 15 september. Var den tar vägen sen är inte känt men det är klart att man håller tummarna för en biopremiär även i Sverige, och med lite, lite tur kan det ske innan årsskiftet. Det största rollerna i filmen görs av Jacob Tremblay, Karen Gillan, David Dastmalchian, Matthew Lillard, Mark Hamill och förstås Tom Hiddleston som Charles "Chuck" Krantz.

The Monkey med bland annat Theo James, Tatiana Maslany och Elijah Wood i rollerna har fått premiärdatumet 21 februari 2025. Då går den upp på amerikanska biografer. Inget är känt kring distribution i Sverige men man får ju för allt i världen hoppas att den får den oslagbara svenska titeln Den förskräckliga apan var den än visas!



En miniserie baserad på The Institute utannonserades för några år sedan men sedan blev det tyst. Tills nu då vi fått veta att åtta avsnitt ska börja spelas in detta år och i huvudrollerna finner man bland annat Mary-Louise Parker och Ben Barnes. Serien kommer att visas, gissningsvis under nästa år, på streamingtjänsten MGM+. Det kan vara så att den hamnar någon annanstans utanför de amerikanska gränserna men MGM går att köpa som tilläggskanal i Prime Video här i Sverige. 

The Long Walk har fått sina första två skådespelarnamn och det är ganska okända David Jonsson och Cooper Hoffman. Mycket mer än så är inte känt men det är i alla fall ett tecken på att något händer med filmen som ska regisseras av Francis Lawrence. Tidigare i våras blev det klart att Glen Powell ska göra huvudrollen i Edgar Wrights nyfilmatisering av The Running Man. Två spännande Richard Bachman-berättelser är alltså på väg ut som film inom en hyfsat snar framtid.

Welcome to Derry kommer på Max under 2025 och senaste nytt är att Bill Skarsgård repriserar rollen som Pennywise, vilket hade varit lite konstigt om han inte hade gjort. En del mediasajter kallar serien för "It: Chapter 3" men det är det inte tal om. Det figurerar en hel del fangjorda affischer för både den här och Salem's Lot så det gäller att ha de källkritiska glasögonen på sig!

Salem's Lot till Max under året

Kategori/er: Film  TV 


Efter väldigt lång och oklar väntan har det nu kommit information om att den sedan länge färdigställda och av King hyllade Salem's Lot kommer att få premiär på Max under året. Det blir alltså ingen biopremiär utan direkt till streaming.

De goda nyheterna kunde förstås ha varit ännu godare om det även hade presenterats ett premiärdatum, men så är inte fallet. Det spekuleras i att filmen kommer att visas under "Spooky season", det vill säga i Halloween-tider, men det är som sagt enbart en spekulation.

Förhoppningsvis kan dagens nyhet betyda att en trailer kommer inom kort. Vi håller tummarna för det och att filmen är en värdig adaption av Kings gamla roman.

Vad vet vi om Kingåret 2024?

Kategori/er: Böcker  Film  Sverige 


Ett nytt år har börjat och det finns lite King i kalendern. Just nu dock inte så mycket som man skulle vilja, men året har ju bara börjat och nästan vad som helst kan hända. Men detta är det vi vet just nu.

Böcker

Den 21 maj kommer Stephen Kings nästa bok som den här gången blir en novellsamling. You want it Darker rymmer tolv noveller där vissa av dem är helt nya medan andra har gått att läsa i tidningar eller i andra sammanhang tidigare.

Boken kommer också att komma på svenska dock först två månader senare. Den 23 juli släpper Bonnier Så du vill ha det mörkare i översättning av John-Henri Holmberg.

Där är det tyvärr stopp när det gäller nya böcker av King detta år. Det finns ju givetvis en chans till en överraskningsbok till hösten, en roman, men det borde bli känt inom kort i så fall. King har inte direkt nämnt någon ny roman utöver att han sagt att han skriver på ytterligare en berättelse om Holly Gibney som ska heta We Think Not. Om det är nästa bok eller inte återstår att se.

Däremot kan svenska Kingfans glädja sig åt Hans-Åke Liljas "Stephen King: Historier från fem decenniers författarskap" som kommer via Ekström & Garay i mars. Det är en bok som uppmärksammar faktumet att King i år firar 50 år som publicerad romanförfattare.

Film och tv

När det gäller film och tv ser det dystert ut. Det finns i dagsläget inget som vi med säkerhet vet kommer att komma under 2024. Närmast, även om ingenting pekar på att den kommer att komma (kanske inte ens över huvud taget) är Salem’s Lot som legat klar länge i väntan på distribution. Det blev lite surr under hösten då lösa rykten om att filmen ska hamna på Max i stället för biograferna dök upp. Det hela fick lite stöd från King som twittrade några tankar om filmen, men sedan dess har inget hänt. Förhoppningsvis kommer den under 2024.

Mike Flanagans filmatisering av The Life of Chuck ska enligt uppgift vara i post-produktion vilket i bästa fall kan innebära att den kan komma i höst eller i slutet av året. Filmen har Karen Gillan, Tom Hiddleston och Mark Hamill i huvudrollerna. Distributionskanal för filmen är okänt.

Filmatiseringen av The Monkey ska pågå just nu men ingen konkret information finns så det är nog högst osannolikt att den kommer i år, vilket även gäller andra filmatiseringar som nämnts. Det vi kan hoppas på under året är snarare spännande information snarare än färdiga filmer.

It-spin-offen Welcome to Derry verkar enligt de senaste uppgifterna få premiär 2025 så på tv-sidan är det väldigt tunt.

Sammanfattning

Som det ser ut just nu blir 2024 eller mellanår eller kanske till och med ett svagt år för King, men det kan ju ändras. Att det är 50-årsjubileum för Carrie i vår och därmed King som romanförfattare borde ju rimligtvis uppmärksammas. Kanske kommer det en dokumentär om King bara så där? Vi får se och vi får uppdatera denna lägesrapport under året.

Kan två annonseringar vara på gång?

Kategori/er: Böcker  Film  Noveller 


Den här veckan har det rört sig lite lätt kring både den mycket försenade nyfilmatiseringen av Salem's Lot och nästa Stephen King-bok, samlingen You Want It Darker.

Salem's Lot har dansat in och ut ur Warner Bros släppschema för att under den senaste tiden inte ha haft något premiärdatum alls. Viss förklaring har påståtts vara försenad post-produktion relaterad till Covid-19. Många har dock dragit slutsatsen att filmen är för dålig för att släppas och när den tyst försvann från Warners listor helt och hållet härom veckan så misstänkte många att filmen skulle kasseras likt den färdiga "Batgirl"-filmen nyss.

Men nu verkar det som att filmen - tillsammans med några andra Warnetitlar - kommer att få premiär på (HBO) Max då SAG-AFTRA-strejken skapat ett behov av innehåll på tjänsten. Än är inget helt klart, och enligt Variety har en talesperson för Warner sagt att "Inget beslut har än fattats angående filmens framtida distributionsplaner".



Det som dock talar för att filmen är på gång att få sin premiär snart är att King kommenterat den i fyra poster på X. För en gångs skull är King inte helt positiv, även om han verkar gillar filmen i sin helhet:

"Warner Bros nyfilmatisering av Salem's Lot, för tillfället på hyllan, är muskulös och engagerande. Den har en "gamla Hollywood"-känsla från tiden då en film fick chansen att andas lite innan det händer grejer. När koncentrationsförmågan var lite längre, så att säga. Den känns som en skräckfilmsvariant av långsamt berättade filmer som "Den stora flykten". Den bygger upp väldigt väl. Det finns några avvikelser från boken som jag inte gillar, men i det store hela är den trogen originalet. Bästa scenen: Danny Glick på sjukhuset när han försöker klösa ned en blodpåse. Den scenen kunde ha varit regisserad av John Carpenter under hans glansdagar."

Så nog känns det som att något kommer att hända med filmen snart?

Det samma kan gälla Kings kommande samling You Want It Darker som först nämndes i somras i samband med att Holly marknadsfördes. Det som sas då var att boken skulle komma 2024, att den skulle vara runt 600 sidor och innehålla "mestadels nytt" och den enda bekräftade novellen är en som heter "The Dreamers".

Nu har Kings tyska förlag Heyne hastigt och lustigt publicerat omslag till översättningen Ihr wollt es dunkler och gått ut med publiceringsdatumet 12 juni, vilket då borde vara ganska exakt samtidigt som boken kommer i USA. Nu hör det inte riktigt till vanligheterna att icke-amerikanska förlag får presentera släpp först så Heyne kan ha klantat till det lite, men även här känns det som en officiell utannonsering är på gång inklusive bokens innehåll inom väldigt kort.

Recension: Jurtjyrkogården: Blodslinjer

Kategori/er: Film  Recensioner  Sverige 


I dag har Jurtjyrkogården: Blodslinjer digital hyrpremiär på SF Anytime. Filmen är en uppföljande föregångare till nyversionen av Jurtjyrkogården från 2019. Vi är dessvärre inte jätteimponerade av filmen.

Här vår recension av Jurtjyrkogården: Blodslinjer och för kontextens skull kan ni läsa vår recension av Jurtjyrkogården.

Tidigare i oktober kom The Boogeyman på Disney+. Vår recension av filmen i samband med dess biopremiär finner ni här.

Pet Sematary: Bloodlines svenska premiär

Kategori/er: Film  Sverige 


I dag har Pet Sematary: Bloodlines premiär på Paramount+, men dock inte på den svenska varianten SkyShowtime. I stället får vi vänta i dryga två veckor innan det finns möjlighet att se filmen i Sverige, då som digital hyrfilm via SF Anytime. Som synes av bilden har filmen fått den svenska titeln Jurtjyrkogården: Blodslinjer.

Filmen är en uppföljare till Jurtjyrkogården (2019) men är tematiskt en prequel som baseras på en kortare återblicksdel i Kings roman.

Vår recension publiceras 23/10.

Att återuppleva Thinner

Kategori/er: Böcker  Film  Läsprojekt 


Under ett antal semesterresor de senaste åren har jag lagt med en pocket av Thinner i högen med läseböcker bara i fall att. Det är inte en överdrivet lång bok och det var väldigt länge sedan jag läste den. Men först i år var det så att jag faktiskt började läsa boken under de sista semesterdagarna på Öland. Dock blev det inte jättemånga sidor innan hemresan och sen låg boken bara på hyllan med ett Biltemakvitto som bokmärke och när jag väl ville fortsätta läsandet blev det ljudboken på Bookbeat i stället - i alla fall fram till de sista tio sidorna.

Thinner är en bok som i Stephen King-historien numera är mest känd för att det var med den han blev avslöjad som Richard Bachman. Hela historien om hur bokhandlaren Steve Brown läste boken och tyckte att likheterna med King var för stora och beslöt sig för att gå till botten med det hela har överskuggat själva romanen tycker jag. Jag vill till och med kalla den lite underskattad på grund av just detta.

Den inbundna upplagan av Thinner, här inslagen i väldigt blänkande mylar...
King hade anammat pseudonymen Richard Backman när han ville ge ut fler böcker än vad förlaget tyckte var lämpligt. Det blev då lite av ett experiment, att börja om vid sidan av ett redan fungerande författarskap. De fyra första Bachman-böckerna gavs ut 1977-82 i billiga pocketar och sålde därefter. Till Thinner (1984) slog förlaget på stort och gav ut boken inbunden. På en av flikarna fanns en bild på "Richard Bachman", vilket i själva verket var en man som heter Richard Manuel. Boken sålde hyfsat, 28 000 ex, tills Brown avslöjade King och boken gavs ut på nytt med Kings namn på omslaget. Då sålde den plötsligt 280 000 ex...

Därmed upphörde Bachman. Han dog 1985 av "pseudonymcancer". Legenden säger att nästa Bachman-bok skulle blivit Misery. Men Bachman har återuppstått två gånger, dels i The Regulators (1996), tvillingromanen till Desperation och dels i Blaze, en tidig opublicerad Kingroman som dammades av så sent som 2007.

Jag skulle gissa att senaste gången jag läste boken var för 20 år sedan när vi skrev Genomgången av Thinner för Följeslagarna. I den texten berättade hur jag bläddrade i boken i bokhandeln när den kom på svenska som Förbannelse 1986 och råkade läsa ett parti som fick mig att bli fysiskt illamående. Det minnet har jag med mig även till denna läsning 37 (!) år senare. Vad jag inte riktigt kan förstå är varför mitt 13-åriga jag läste partier en bit in i boken på det där viset! Det går ju inte!

Med det sagt är Thinner eller kanske snarare Förbannelse en speciell bok för mig. Jag är ganska säker på att det var den första nya Kingbok som kom ut när jag hade börjat läsa King. Jag hade lånat några böcker av en klasskamrat och sedan gått bananas på bokrean men Förbannelse bör ha varit den första bok som jag köpte när den faktiskt kom ut. Av någon lustig anledning var det Bra Spännings utgåva som hamnade i bokhandeln. Väldigt underligt.

Hur som helst: Boken är en riktig rysare med ett lätt stråk av humor i sig. Kanske svart humor för skräcken tar över ganska omgående. Den korpulenta advokaten Billy Halleck har råkat köra på en zigenarkvinna så att hon avlider. Trots att han definitivt är skyldig får han hjälp av kollegor att bli rentvådd i rätten, men en äldre zigenarman utdelar ett eget straff. Han stryker sin hand över Hallecks kind och säger "Thinner" och snart börjar han gå ned i vikt - vare sig han vill det eller ej. Snart blir viktnedgången allt mer drastisk och även andra människor i Hallecks närhet som träffat zigenarna har drabbats av andra förbannelser och Halleck måste bli av med sin innan det är för sent.

När jag läser och lyssnar på boken i dag noterar jag att en del karaktärers beteenden inte riktigt skulle fungera i dag. Den här definitivt till en annan tid utifrån vad vissa säger och gör. Samtidigt är det tjusningen med romaner - de fångar tidsandan, även de mer beklämmande inslagen. Med det sagt så gillar jag boken. Förmodligen mer i dag än för 20 år sedan. Det som är lustigt med att läsa boken på engelska är att King av någon anledning valde att plocka fram sitt exemplar av Varsel i översättning av Bo G A Ericsson ur bokhyllan och ta valfria ord och fraser som kändes lämpliga till sin variant av romani i boken. Det blir hysteriskt kul när en zigenare plötsligt utbrister "Ta mig inte till mormor!" eller "Enkelt! Enkelt men tillräckligt!" och att själva förbannelsen heter "Purpurfärgade ansiktet". När jag sedan skriver in några av de fraser som jag alltid trott varit riktig romani i den svenska översättningen i Google Translate, visar det sig vara lösrykta ord som inte betyder något alls. Tänka sig.

Frasen "det låter som en roman av Stephen King" (ungefär) dyker upp två gånger i boken och någonstans görs det en jämförelse till "en clown med smutsiga ballonger" eller "en smutsig clown med ballonger" (dessvärre glömde jag att anteckna var i boken det var för att citera korrekt) och rent tidsmässigt höll King på och skrev It vid den här tidpunkten så det kan vara en subtil referens. Eller så är det bara en orelaterad slump. Man får dock nästan känslan av att King kände på sig att han förr eller senare skulle bli avslöjad. När Brown började rota i saken var spåren till King enkla att hitta om man visste var man skulle leta.

1996 kom Thinner som film i regi av Tom Hollander och med Robert John Burke i huvudrollen. Jag vågar mig på att gissa att det minst gått 20 år sedan jag såg den också. Min DVD i hyllan med produktionsår 2006 var fortfarande inplastad - fram till nu. Jag var ju givetvis tvungen att se filmen också! Jag måste säga att filmen håller oväntat bra. Jag hade förväntat mig en tämligen usel och daterad film, men så var det inte riktigt. Visserligen är den lite daterad. Trots att en dubbelt Oscarsbelönad makeupartist anlitades för att gestalta Hallecks gradvisa och dramatiska viktminskning ser det lite overkligt ut och vissa inslag i manus och regi känns som de hör till en annan tid. Men trots det fungerar filmen väl. Historien har tajtats till och levereras på en och en halv timme, men essensen av boken finns där och dessutom får man se King i en cameo som apotekaren Mr Banghor (!) i två scener.

Trots att jag bedömer att filmen Thinner håller måttet så är det klart att det känns lite frestande att önska en nyfilmatisering med bättre specialeffekter och lite mer av bokens obehag...



Hur som helst: Kul att återupptäcka Thinner både i skriven och filmad form och omläsningen av just en Bachman-bok har fått mig att bli sugen på att läsa om The Regulators (Väktarna) som jag nog bara läst en gång på respektive språk och det var ännu längre sedan. Vi får se om det blir så eller inte.

Till sist: Tidigare när jag läst om böcker har jag kompletterat med ett nygjort retroomslag. Det behövs ju inte den här gången eftersom Förbannelse har ett klassiskt 80-talsomslag signerat Olle Frankzén. Ett av hans bättre tycker jag, där han uppenbarligen målat på en träbit och fotat av den. Mycket snyggt. Undrar om man kan få köpa loss träbiten...?

Trailer: Pet Sematary: Bloodlines

Kategori/er: Film 


Trailern till Pet Sematary: Bloodlines, prequelfilmen baserad på en liten del av Kings roman, har kommit. Filmen kommer att visas på Paramount+/SkyShowtime med premiär 6 oktober. Dock berättar svenska SkyShowtime att de inte kommer att visa filmen som det ser ut just nu. Det kan komma att ändras förstås.

King har kommenterat filmen på X med "I romanen är detta historien Jud Crandall berättar för Louis Creed för att försöka avråda honom från att använda Jurtjyrkogården. Manuset tar vissa friheter, men det är bra story. David Duchovny är utmärkt. Hemligheten är, som alltid, att bry sig om karaktärerna."

Summering av sommarens nyheter

Kategori/er: Böcker  Film  Sverige 


Sommaren är mer eller mindre över och vi laddar för en höst där vi hittar Stephen Kings nya roman Holly både på engelska och svenska i september. I samband med att King börjat göra lite promotion för boken har det dykt upp information om vad som kommer härnäst.

Under 2024 kommer det minst en ny bok och det är en ny samling som heter You Want It Darker som ska innehålla "mestadels nytt" enligt källan som är ingen annan än King själv. Det var under en medverkan i Talking Scared Podcast som han släppte nyheten om den kommande samlingen. Boken ska vara över 600 sidor och innehålla till större delen längre berättelser. Det exakta innehållet är okänt just nu men en bekräftad berättelse är nyskrivna "The Dreamers". King sa:

"Jag brukar berätta historier för mig själv när jag gått till sängs. Det är så jag somnar. Jag hade en bild av en man som var drogad på något vis. Han öppnar sina ögon och de blir svarta och rankor kommer ut ur dem. Det skrämde skiten ur mig! Jag kunde inte tänka på det mer och la det åt sidan. Nästa dag mindes jag Lovecrafts roman "Bortom sömnens barriär" och funderade för mig själv: "Tänk om en man inte passade genom barriären eller över den utan under den? Tänk om det finns något bortom barriären, bortom drömmarna som vi faktiskt har, en verklighet som är enorm och apokalyptisk med ett gigantiskt medvetet mörker?" Jag tyckte att det passade med rankorna och ögonen och så kom den historien till. Men jag kunde inte tänka på den på nätterna för den var för otäck för mig."

Även om inga andra berättelser i boken är kända just nu spekuleras det i Kingkretsar om en som heter "Rattlesnakes" som King nämnde i en annan podcast förra året. Den ska vara "en andlig uppföljare till Cujo". Det känns ganska självskrivet att den är med i boken. Kanske kommer mer information fram under det fortsätta marknadsföringsarbetet för Holly.

Och apropå Holly så avslöjade King under Talking Scared Podcasten att han just nu skriver på en ny bok med Holly som ska heta We Think Not. Mer information om boken än att den också ska bli hyfsat lång kom inte fram denna gång.

King berättade också att han fick ett långt brev från Peter Straub en tid innan dennes bortgång med en idé till den tredje The Talisman-boken och King har även en egen idé och i fall han bestämmer sig för att skriva boken själv så kommer även den att bli lång.

Vi lämnar boknyheterna med detta klipp när King läser ur Holly.


Den pågående manus- och skådespelarstrejken i USA påverkar kommande Kingfilmatiseringar i olika utsträckningar. Hittills har inget speciellt dramatiskt kommit fram, men Mike Flanagan som håller på med flera olika Kingfilmatiseringar har avlagt en liten statusrapport över sina projekt till The Kingcast. Angående The Dark Tower så säger Flanagan att de haft en givande utveckling av projektet under våren och trots att allting är fruset nu i samband med strejkerna känner han att de är på en bra plats och kan prioritera arbetet när strejken är över. I övrigt är han hemlighetsfull: "Vi har bra partners i projektet som jag inte kan prata om och vi har några riktigt spännande skådespelare på gång som jag heller inte kan prata om och vi har några potentiellt banbrytande tillvägagångssätt till filmmakandet som jag förstås inte kan prata om heller..."

Ett annat projekt från Flanagan är filmatiseringen The Life of Chuck som inte verkar påverkas av strejken då filmen är knuten till bolaget A24 som redan skrivit på avtal och därmed gör filmproduktion möjlig. Flanagan beskriver filmen som förhållandevis liten.



Den senaste biofilmen kopplad till King, The Boogeyman, kommer till hemmamarknaden i USA inom kort. Digitalt via Prime Video 29/8 och sen fysiskt 10/10. Inga datum för Sverige finns än men det kan vara något liknande.

Slutligen: Sveriges Radio har under sommaren lagt upp Senare som radioföljetong. Boken har delats upp i tre delar som var och en nästan är tre timmar långa. Boken läses av Joel Valois och det är inte samma inläsning eller produktion som funnts som ljudbok tidigare.

Recension: The Boogeyman

Kategori/er: Film  Recensioner 


Årets första, och kanske enda, Stephen King-adaption på bio hade premiär i fredags. Det handlar om The Boogeyman, baserad på Stephen Kings 50 år gamla novell med samma namn ("Monstret i garderoben" på svenska).

Eller ja, baserad och baserad... Det är ju vad det är...

Vi satt i biomörkret och såg filmen på premiärkvällen och kom ut med intryck som nu kokats ned till en recension. För en av oss är det bästa med hela filmen mannen på bilden, David Dastmalchian, men hur långt räcker det?

Nya filmer från ingenstans

Kategori/er: Film 


Efter ett par "torra" år med nya Kingfilmer utannonserades två nya titlar i veckan. Det roliga är att det dels handlar om berättelser som aldrig filmats tidigare som långfilmer - vilket är skönt som omväxling från alla remakes - och att det dels är rätt tunga namn bakom titlarna.

Till att börja med: The Life of Chuck ("Chucks liv") från If It Bleeds/Blod säljer där ingen annan än Mike Flanagan står för manus och regi. Flanagan är en av de bästa King-tolkarna med Geralds Lek och Doctor Sleep i bagaget och han har tydligen hittat tid att släppa sitt The Dark Tower-projekt för denna filmatisering som ska innehålla två franchisegiganter i huvudrollerna, nämligen Tom Hiddleston (Marvels filmuniversum) och Mark Hamill (Star Wars). Filmen förväntas vara ett hett objekt för distributionsavtalsförhandlingar under Cannesfestivalen och ska tonalt ligga närmare de mer dramatiska Kingadaptionerna Stand By Me, Nyckeln till frihet och Den gröna milen.

Mer skräck blir det när The Monkey ("Den förskräckliga apan") från Skeleton Crew/Den förskräckliga apan adapteras och regisseras av Osgood Perkins. Det tunga namnet i det här projektet är producenten James Wan (The Conjuring-filmerna med mera) och möjligen huvudrollsinnehavaren Theo James (The White Lotus). Även The Monkey ska hitta sitt slutgiltiga hem under Cannesfestivalen.

Mer än så här finns inte om dessa två titlar just nu och i den bästa av världar står det 2024 i kalendern när vi får se dem. Mer info kan förstås dyka upp efter Cannesfestivalen, vilken äger rum 16-27 maj.

Filmåret 2023 - flipp eller flopp?

Kategori/er: Film 


I detta nu ser det som att det kan blir tre nya Kingfilmer under 2023. Viss reservation eftersom en av de potentiella tre just nu saknar släppdatum, vilket är lite oroväckande. Det är Salem's Lot som drabbats av det och filmen är lite otursförföljd redan. Ursprungligen skulle filmen haft premiär i september 2022, men sköts fram till april 2023. Anledningarna till det kan vara både affärsmässiga eller att filmen inte riktigt håller måttet. Ingenting är känt kring det så man kan alltid hoppas på det bästa.

Filmen är i alla fall så pass färdig att dess längd är känd (1.53) och att den har fått R-rating i USA. Det enda som saknas nu är en trailer och ett släppdatum. Filmen ska enligt uppgift utspela sig på 70-talet och bland skådespelarna hittar man Lewis Pullman, Spencer Treat Clark, Pilou Asbæk, Alfre Woodard, Bill Camp och John Benjamin Hickey med flera.

Trailer till The Boogeyman kom förra veckan och här handlar det om en adaption av Night Shift-novellen med samma namn ("Monstret i garderoben" i Dödsbädden) och utifrån trailern kan man dra slutsatsen att det är en väldigt lös adaption som framför allt plockat namnet och garderoben från Stephen King. Det kan ju bli en helt okej skräckfilm ändå, men någon "Kingfilm" är det kanske inte...

Filmen var tänkt att hamna på streaming men har uppgraderats till biofilm. USA-premiär är 2 juni och om det blir bio eller streaming i Sverige återstår att se.



Ytterligare en lös adaption/försenad/kanske onödig film är Children of the Corn, den femtioelfte versionen av Kings korta novell. Den här filmen, inspelad i Australien, kan ha visats redan 2020 men har sedan dess varit i mörkret. Nu blir det en begränsad runda på bio i USA 3 mars och sedan streaming från 21 mars. Var och hur den kommer att visas och om den kommer att kunna ses i Sverige är oklart just nu. Filmen innehåller inga direkt kända skådespelare och det säger kanske tyvärr en del om kvaliteten.

Är det allt som kommer under 2023? Nej, inte nödvändigtvis. En andra säsong av Chapelwaite baserad på King-novellen "Jerusalems Lot" kan komma under året men det är inte klart ännu. Även en prequel till den senaste versionen av Pet Sematary är på gång och kan komma under 2023. Den innehåller David Duchovny i någon roll enligt en nyhetsartikel men Duchovny är inte listad på den ännu inte namngivna filmens IMDB-sida.

En snabb till på Stephen Kings IMDB-sida och inget pekar på att något mer kommer under 2023 så om elva månader får vi anledning att utvärdera året. Blev det flipp eller flopp?

Recension: Mr Harrigans telefon

Kategori/er: Film  Recensioner 


En ny Stephen King-filmatisering har ramlat ut, denna gång Mr Harrigans telefon från 2020-samlingen Blod säljer. Filmen kom på Netflix i går och i vår bedömning är det en stabil filmatisering.

Här är vår recension.

Alternativ recension finns på DVDKritik.se.

Recensioner: Finn & Eldfödd

Kategori/er: Film  Ljudböcker  Noveller 


Dags för årets första recensioner. Novellen "Finn" släpptes exklusivt för ljud- och ebokstjänsten Scribd och vi är eniga om att det är en berättelse man ska lyssna på för mest behållning. Eniga är vi däremot inte angående biofilmen Eldfödd som en av oss tycker är en ren skitfilm medan den andra är lite mer positivt inställd.

Här är recensionerna:
Finn – "...en Kingnovell åt det roligare slaget..."
Eldfödd - "...2022 års största besvikelse..."

Nyutgåva av Eldfödd

Kategori/er: Böcker  Sverige  Film 
I samband med att "Eldfödd" går upp på bio den 13 maj ger Bonnier ut en nyutgåva i pocket och ljudbok. Utgivningsdag för pocketen är 5 maj, utgivningsdag för ljudboken är 14 juni.

Mer majsens barn på gång

Kategori/er: Film 
Goda nyheter för fans av Children of the Corn - sämre för andra...

Trots att King fått tillbaka rättigheterna till Children of the Corn och därmed satt stopp för fler filmer har B-filmsbolaget Horrorflix hittat ett kryphål som ändå tillåter en uppföljare. Just nu spelasChildren of the Children of the Corn in som alltså handlar om barnen till de ursprungliga barnen i 1984-filmen. King har ännu inte kommenterat det hela men Horrorflix vd, som även är filmens regissör, Joe K. Smith säger att filmen ska bli den första i en ny franchise som kan hålla på hur länge som helst.

Inga skådespelare är kända men en gissning är att några av de ursprungliga barnen är med som vuxna. Så här ser filmens affisch ut:



Tillägg 2 april: Ja, detta var ett aprilskämt...

Sammanfattning av Stephen Kings 2010-tal

Kategori/er: Allmänt  Böcker  Film  TV


Vi har avverkat ännu ett decennium. 2010-talet har blivit 2020-talet och därmed kan vi sammanfatta de senaste tio åren ur en Kingsynvinkel. Har det varit produktiva år? Finns det några trender? Finns det något som sticker ut? Låt oss titta närmare på det, men vi börjar med personen King.

Personligt

King själv har firat nästan hela sitt eget 60-tal under de gånga tio åren. Han var 62 vid förra decennieskiftet och har med andra ord passerat den traditionella svenska åldern för pensionering. Någon sådan verkar dock inte vara aktuell. King har många gånger tidigare i livet sagt att han skrivit klart och annonserat att han inte skulle publicera mer, men varje gång det skett har produktionen snarare ökat.

King tog sig till Europa i samband med lanseringen av Doctor Sleep 2013. I Frankrike och Tyskland gjorde han framträdanden. Utöver det har det blivit några signeringsturnéer i USA bland annat tillsammans med sonen Owen med vilken han skrev Sleeping Beauties. King har under detta decennium blivit betydligt mer offentlig via framför allt sociala medier. Facebooksidan registrerades 28 december 2012 och nästan ett år senare, 6 december 2013, startade hans Twitterkonto från vilket han hamnat i lite blåsväder när han blev blockad av president Trump. King har drygt 5 miljoner följare i båda kanalerna och i dem sprider han tips, skämt, egen reklam och bilder på hunden Molly - The thing of evil.

Slutligen har King nominerats till och vunnit flera priser under 10-talet, men fjädern i hatten var 2015 när han fick National Medal of Arts för sitt författarskap direkt ur handen på president Obama.



Bokutgivning

Det privata åsido, det är förstås Kings skrivna ord som är det som är mest intressanta. Det är få saker som är så genuint upphetsande som att få sätta tänderna i en ny Kingbok. 2010-talet har knappast satt några rekord men ändå varit frikostigt. När vi tittar på det som givits ut som kan rankas som nya Kingtitlar, oavsett om det handlar om romaner, samlingar eller annat udda, så landar vi i den Kingmässigt lämpliga siffran 19 när det gäller USA och 15 i Sverige.

Det finns dock några saker att notera. Det har kommit väldigt många korta romaner. Fyra stycken där en av dem skrevs ihop med en annan person, och det är något som King gjort "mycket" av under senare tid. Om nu två titlar är mycket… 10-talet var även årtiondet då King skrev två uppföljare till äldre böcker och dessutom skrev en ny trilogi där en karaktär fått fortsatt liv i andra historier.

Den amerikanska utgivningen:
2010 Blockade Billy - kort roman
2010 Full Dark, No Stars - novellsamling
2011 11/22/63 - roman
2012 The Dark Tower: The Wind Through the Keyhole - roman, uppföljare
2013 Ghost Brothers of Darkland County - libretto till musikal
2013 Joyland - kort roman
2013 Doctor Sleep - roman, uppföljare
2014 Mr Mercedes - roman, del 1 i trilogi
2014 Revival - roman
2015 Finders Keepers - roman, del 2 i trilogi
2015 The Bazaar of Bad Dreams - novellsamling
2016 End of Watch - roman, del 3 i trilogi
2016 Charlie the Choo-Choo - barnbok
2016 Hearts in Suspension - novell/essäsamling
2017 Gwendy’s Button Box - kort roman, tillsammans med Richard Chizmar
2017 Sleeping Beauties - roman, tillsammans med Owen King
2018 The Outsider - roman
2018 Elevation - kort roman
2019 The Institute - roman

När det gäller den svenska utgivningen så har King under 10-talet fått ett nytt huvudsakligt hem. Albert Bonniers förlag tog över utgivningen från och med samlingen Nattsvart, Stjärnlöst 2012 och har gjort ett bra jobb sedan dess. Bland annat har några romaner kommit ut nästan exakt samtidigt som de amerikanska originalen, något som varit närmast otänkbart tidigare. Dessutom har flera nyutgivningar gjorts i storpocketformatet.

Vi kan även glädja oss åt att en del märkligare böcker kommit ut via andra förlag. Särtrycket Tuff-tuff-tåget Charlie från Det mörka tornet: De öde landen kom via Epix och Novellix gav ut novellboken Lite krasslig, bara, vilket inget annat land gjort. Och tack vare samlingarna Granta #4: Spöken och Varsel i mörkret har novellerna "Sanddynen" och "Den blå kompressorn" kommit ut på svenska.

Den svenska utgivningen:
2010 Strax efter solnedgången (Just After Sunset)
2011 Under kupolen (Under the Dome)
2012 Nattsvart, Stjärnlöst (Full Dark, No Stars)
2013 22/11 1963 (11/22/63)
2014 Doktor Sömn (Doctor Sleep)
2014 Väckelse (Revival)
2015 Mr Mercedes (Mr Mercedes)
2016 Den som finner (Finders Keepers)
2016 Sista vakten (End of Watch)
2017 Tuff-tuff-tåget Charlie (Charlie the Choo-Choo)
2017 Det mörka tornet: Vinden genom nyckelhålet (The Dark Tower: The Wind Through The Keyhole)
2018 Lite krasslig, bara
2018 Outsidern (The Outsider)
2019 Törnrosor (Sleeping Beauties)
2019 Institutet (The Institute)

Om man tittar på utgivningen för Kings fem årtionden i USA och fyra i Sverige ser det ut så här:

BOKUTGIVNING 1974-2019 I USA OCH SVERIGE

8
0
1974-1979
25
25
1980-1989
26
23
1990-1999
21
23
2000-2009
19
15
2010-2019
(Källa: Följeslagarnas officiella listor)

Film- och tv-produktioner

Stephen Kings 10-tal kan filmmässigt sammanfattas som årtiondet då det gjordes absolut flest kortfilmer. De flesta har kanske hört talas om Kings Dollar baby-deal där filmstudenter fick köpa rättigheterna till en historia för en dollar under förutsättning att resultatet inte visades offentligt. Det upplägget har successivt luckrats upp, eller så har King tjänat en bra slant i år. En titt på IMDB och inte mindre än 130 kortfilmer har producerats på tio år! Då räknar jag även med avsnittet i Creepshow-serien som hade premiär 2019.

Om vi tittar vidare på tv-original som inte är långfilmer finns det tre titlar där två av dem genererat tre säsonger var.

TV-produktioner:
2011 Bag of Bones (mini)
2013-15 Under the Dome (tre säsonger)
2016 11.22.63 (mini)
2017 Dimman (en säsong)
2017-19 Mr. Mercedes (tre säsonger - [1] [2] [3])

Värt att nämna är även två tv-serier med en vag koppling till King nämligen Haven (2010-15) och Castle Rock (2018-) visats under decenniet.

Bland långfilmerna finns både bio- och tv-produktioner. Streamingtjänsterna har börjat intressera sig för King och Netflix har varit mest på hugget med tre originalfilmer. Vi har även kunnat se sex filmer på bio vilket inte är så illa. Totalt finns 15 titlar i denna kategorI.

Filmproduktioner:
2011 Children of the Corn: Genesis
2013 Carrie
2014 Tills döden skiljer oss åt
2014 Mercy
2014 Big Driver
2016 Cell
2017 The Dark Tower
2017 Det
2017 Geralds lek
2017 1922
2018 Children of the Corn: Runaway
2019 Jurtjyrkogården
2019 Det: Kapitel 2
2019 In the Tall Grass
2019 Doctor Sleep

Så här ser de senaste fem decennierna ut grafiskt när det gäller film och tv (kortfilmer hoppar vi i denna grafik):

PRODUKTION 1976-2019 AV FILM OCH TV

1
1
1976-1979
15
0
1980-1989
23
7
1990-1999
6
5
2000-2009
15
5
2010-2019
(Källa: IMDB.com med viss justering)

Framåt

Nu börjar ett nytt decennium och vi vet redan att det kommer bra saker under 2020 som novellsamlingen If it Bleeds och mini-serien The Outsider. Fortsätt läsa Följeslagarna för att få allt du behöver veta om Stephen King!

Statistik: Alla dessa uppföljare

Kategori/er: Film 
Efter att ha tittat på svenska biopremiärer och nyfilmatiseringar landar vi nu i uppföljningsträsket. Detta träsk är kladdigt och b-doftande och nästan helt uteslutande fristående från relevanta kopplingar till Kings original. Dessutom är få av originalfilmerna inte överdrivet bra heller. Så här ser det ut grafiskt:



Det enda solklara undantaget från relevansbristen är kopplingen mellan The Shining och bioaktuella Doctor Sleep. Även Rose Red/The Diary of Ellen Rimbauer får väl ses som till hälften relevant. Creepshow är en liten kategori för sig själv i och med att det är en serie av episodfilmer och numera en färsk tv-serie där samtliga inslag i alla fall delar samma namn, men inte mycket mer. Det är alltså tveksamt om Creepshow ens borde vara med, men vi låter den vara det i alla fall.

Här är en lite mer detaljerad lista:

1. Carrie
   1976, regi: Brian DePalma
   The Rage: Carrie 2, 1999, regi: Katt Shea

2. Salem’s Lot
   1979, regi: Tobe Hooper
   A Return to Salem's Lot, 1987, iregi: Larry Cohen

3. The Shining
   1980, regi: Stanley Kubrick
   Doctor Sleep, 2019, regi: Mike Flanagan

4. Creepshow
   1982, regi: George A. Romero
   Creepshow 2, 1987, regi: Michael Gornick
   Creepshow III, 2006, regi: Ana Clavell, James Glenn Dudelson
   Creepshow, 2019, tv-serie

5. Children of the Corn
   1984, regi: Fritz Kiersch
   Children of the Corn II: The Final Sacrifice, 1992, regi: David F. Price
   Children of the Corn III: Urban Harvest, 1995, regi: James D.R. Hickox
   Children of the Corn: The Gathering, 1996, regi: Greg Spence
   Children of the Corn V: Fields of Terror, 1998, regi: Ethan Wiley
   Children of The Corn 666: Isaac's Return, 1999, regi: Kari Skogland
   Children of the Corn: Revelation, 2001, regi: Guy Magar
   Children of the Corn: Genesis, 2011, regi: Joel Soisson
   Children of the Corn: Runaway, 2018, regi: John Gulager
   
6. Firestarter
   1984, regi: Mark Lester
   Firestarter 2: Rekindled, 2002, regi: Robert Iscove

7. Pet Sematary
   1989, regi: Mary Lambert
   Pet Sematary 2, 1992, regi: Mary Lambert

8. Sometimes They Come Back
   1991, regi: Tom McLoughlin
   Sometimes They Come Back… Again, 1996, regi: Adam Grossman
   Sometimes They Come Back... For More, 1999, regi: Dan Berkfile
   
9. The Lawnmower Man
   1992, regi: Brett Leonard
   Lawnmower Man 2: Beyond Cyberspace, 1996, regi: Farhad Mann

10. The Mangler
   1995, regi: Tobe Hoper
   The Mangler 2, 2001, regi: Michael Hamilton-Wright
   The Mangler Reborn, 2005, regi: Matt Cunningham & Erik Gardner

11. Rose Red
   2002, regi: Craig R. Baxley
   The Diary of Ellen Rimbauer, 2003, regi: Craig R. Baxley

Vad finns det för intressant att plocka ut ur denna data?

Tja, tre av de mest uppföljningstäta titlarna och fyra totalt har sitt ursprung som noveller i Night Shift/Dödsbädden. Novellerna i den samlingen var ganska ”skräckiga” vilket förklarar varför de filmats (triviabetonad parentes - hittills har sex noveller från Night Shift blivit långfilmer och ytterligare ett flertal filmats som officiella kortfilmer, att jämföra med nästkommande samling, Skeleton Crew/Den förskräckliga apan, som enbart resulterat i en långfilm och några kortfilmer).

Man kan även konstatera att 90-talet var det stora uppföljningsårtiondet med totalt elva titlar, vilket är nästan hälften av alla som gjorts enligt den här genomgången. Detta kan härledas till VHS- sedan DVD-marknaden som var första anhalt för många filmer i stället för bio och tv.



Slutligen kan man konstatera att uppföljningstrenden varit ganska svag under de senaste 10-15 åren. Det är några onödiga Children of the Corn-filmer som trillat ut, och så Doctor Sleep förstås. Med det är ju en bra film!

Dessutom kan man genom att titta framåt glatt konstatera att inga kända uppföljare finns i dagsläget, med undantag för tv-serien baserad på The Dark Tower som ställer sig stolt bredvid de relevanta exemplen. Och det är tydligen så att rättigheterna för Children of the Corn har gått tillbaka till King så utöver de totalt elva (!) filmer som finns (en nyinspelning och en kortfilm medräknat) blir det inga fler. Förhoppningsvis.

Statistik: Är en nyinspelningstrend på gång?

Kategori/er: Film 
Efter förra veckans statistiska koll på svenska biopremiärer för King-filmer, fick vi ett mail från Jan Sandbladh som skrev: "Jag konstaterar att fyra av sex filmer under 10-talet är remakes. Dessutom är en ny tv-produktion av The Stand på gång. Vad är era tankar kring detta? Kommer vi få se en våg av King-remakes under 20-talet? Och om det är så, vilka filmer skulle ni helst vilja se nya versioner av?”

Intressant reflektion. De fyra filmerna vill vi nog dock se som tre i och med att de två Det-filmerna ändå är ”samma film” på sätt och vis. Men ändå - det är tankeväckande och lite intressant att spekulera framåt. Men då behöver vi först titta bakåt. Hur många nyfilmatiseringar har gjorts under åren? Vår research landar i att tio titlar (kommande The Stand inräknad) kommit i elva nya varianter. Så här ser det ut grafiskt.



Den första King-filmatiseringen kom 1976 och det dröjde över 20 år innan den första nyfilmatiseringen. 1997 kom både Kings egen version av The Shining som en miniserie samt tv-filmen Trucks, en ny version av Maximum Overdrive från 1986. Det skulle man kunna tro är den kortaste tiden mellan två versioner, men det är det inte. Tio år gick det mellan Frank Darabonts The Mist och den kortlivade tv-serien som i Sverige gick att se på Netflix.

Flest nyfilmatiseringar har Carrie, vilket inte är allt för märkligt i och med att det var den första King-filmen över huvud taget. 2002 kom en tv-film och 2013 en biofilm.

Här är en lite mer detaljerad lista (årtalen är utifrån amerikanska premiärer):

1. Carrie
   1976, biofilm i regi av Brian DePalma
   2002, tv-film i regi av David Carson
   2013, biofilm i regi av Kimberly Peirce

2. Salem’s Lot
   1979, miniserie i regi av Tobe Hooper
   2004, miniserie i regi av Mikael Salomon

3. The Shining
   1980, biofilm i regi av Stanley Kubrick
   1997, miniserie i regi av Mick Garris

4. The Dead Zone
   1984, biofilm i regi av David Cronenberg   
   2002-2007, tv-serie

5. Children of the Corn
   1984, biofilm i regi av Fritz Kiersch
   2009, tv-film i regi av Donald P. Borchers

6. Maximum Overdrive
   1986, biofilm i regi av Stephen King
   1997, tv-film (Trucks) i regi av Chris Thomson

7. Pet Sematary
   1989, biofilm i regi av Mary Lambert
   2019, biofilm i regi av Kevin Kölsch/Dennis Widmayer

8. It
   1990, miniserie i regi av Tommy Lee Wallace
   2017+2019, biofilm i regi av Andy Muschietti

9. The Stand
   1994, miniserie i regi av Mick Garris
   2020, miniserie i regi av Josh Boone

10. The Mist
   2007, biofilm i regi av Frank Darabont
   2017, tv-serie

Bryter man ned nyfilmatiseringarna per årtionden har vi två under 90-talet, fyra under 00-talet, fyra under 10-talet och en hittills känd under 20-talet. Går det att spekulera i vilka titlar som eventuellt skulle kunna dyka upp på nytt under 20-talet? Ja, till en viss del.

Eldfödd/Firestarter är till exempel en titel som det redan varit tal om en ny version av. 35 år har gått sedan originalet så det känns inte helt osannolikt. Det är dessutom logiskt att The Dead Zone skulle kunna vara aktuell för en ny version i framtiden. Den kom ju som en ganska utdragen och utvecklad tv-serie i början av 00-talet och temat i historien är sådant att det mycket väl skulle kunna göras igen. Även The Tommyknockers har nämnts som aktuell för en ny version.

Men annars då? Tja, i och med att de minst sannolika filmerna filmats på nytt (Maximum Overdrive och The Mist) så kan ju vad som helst dyka upp. Tittar man på klassikerna så ligger Cujo, Christine och Silver Bullet i alla fall tidsmässigt bra till. Cujo har varit på gång i någon sorts flyktig nyversion under namnet C.U.J.O.- Canine Unit Joint Operations och det är bara att hoppas på att just den varianten inte blir av. Silver Bullet skulle definitivt kunna göras i en bättre och mer skräckinjagande version. Rob Reiners två King-filmer Stand by me och Misery känns lite för heliga för att de ska komma på nytt.

Rent statistiskt bör minst tre nyfilmatiseringar till komma under 20-talet, men personligen är jag främst mest intresserad av originalproduktioner än nya versioner av det vi redan sett.

Fotnot: The Dark Tower som är på väg som tv-serie är utesluten från listan då det är väldigt svårt att se serien som en nyinspelning på filmen.

Statistik: King på svenska biografer

Kategori/er: Film  Sverige 


I och med biopremiären av Doctor Sleep förra veckan kan vi nu göra en summering. Det är den sista King-filmatiseringen som har biopremiär i år och under 10-talet, i Sverige så väl som i världen. Faktum är att vi just nu inte vet vad som skulle kunna bli nästa film som kan komma på bio och när i så fall det skulle vara. Framtiden är ett oskrivet blad.

I över 40 år har det i Sverige gått att se King-filmer på bio. Alla har inte kommit till de svenska biograferna men i år har inte mindre än tre filmer haft premiär (Jurtjyrkogården, Det: Kapitel 2 och Doctor Sleep) och det känns ju som en riktigt bra siffra. Det visar sig att siffran bleknar när man tittar på utbudet från 1978 till i dag.

Vi har analyserat Kings digra lista över filmatiseringar och landat i att 34 titlar har haft premiär på svenska biografer. Då har vi räknat med en film som enbart gick upp på en filmfestival, men i och med att det ändå skedde på en biograf så får den vara med.

Det är ju kul med siffror och statistik. Så här ser det ut om man tittar på de fem årtionden som King-filmer gått upp på svenska biografer.



Det är alltså en fullständig dominans för 80-talet med hela 13 titlar. Det finns förstås en viss logik i det. Videon och hemmamarknaden hade inte riktigt slagit igenom ännu, vilket betydde att "direkt-till-video" inte var ett alternativ, som det blev under senare årtionden.

Bryter man ned 80-talet i individuella år hittar man det stora rekordåret enkelt:



1984 kom alltså fem titlar. Det ska poängteras att vissa av dessa hade sin amerikanska premiär redan 1983, men det var först 1984 de hittade hit. Tre av filmerna kom dessutom ut under fyra veckors tid mellan juli och augusti. Sommaren 1984 bjöd svensken på skräck!

Med det sagt kunde vi inte låta bli att sortera premiärerna efter månader (varför inte, liksom?) och då ser det ut så här:



Just det här säger väl inte så mycket - det är ganska jämt fördelat mellan årshalvorna med en lite smått oväntat topp för mars.

Vad mer finns att säga om biopremiärerna? Det längsta uppehållet var fem år mellan 2008 och 2013, i övrigt har det varit ganska regelbunden utgivning med pauser på en till tre år som mest.

Vilka är då filmerna? Jo dessa:

1970-79:   
1978
   13 februari: Carrie

1980-89:
1980
   26 september: The Shining
1983
   31 mars: Creepshow
1984
   6 januari: The Dead Zone
   6 april: Cujo
   20 juli: Christine
   3 augusti: Children of the Corn
   24 augusti: Eldfödd
1986
   14 februari: Cat's Eye
   21 mars: Silver Bullet
1987
   30 januari: Maximum Overdrive
   27 mars: Stand by me
1988
   15 juli: The Running Man
1989
   16 juni: Jurtjyrkogården

1990-99:
1991
   22 februari: Lida
   1 november: Sometimes They Come Back
1992
   10 juli: Gräsklipparmannen
   28 augusti: Sömngångare
1993
   ? november: The Dark Half (Stockholm International Film Festival)
1995
   3 mars: Nyckeln till frihet
   13 oktober: Dolores Claiborne
1998
   30 oktober: Sommardåd

2000-09:
2000
   11 februari: Den gröna milen
2002
   15 mars: Hjärtan i Atlantis
2003
   16 april: Drömfångare
2004
   8 april: Secret Windows
2007
   26 oktober: 1408
2008
   30 maj: The Mist

2010-19
2013
   29 november: Carrie
2017
   16 augusti: The Dark Tower
   13 september: Det
2019
   5 april Jurtjyrkogården
   6 september: Det: Kapitel 2
   1 november: Doctor Sleep

De länkade recensionerna är till biofilmerna först och främst, och hemmasläpp i andra hand.

Vet vi då verkligen ingenting om framtiden när det gäller biofilmer baserade på Kings romaner och noveller? Nej, faktiskt inte. Det som ligger närmast på lut är tv-produktioner, så som The Outsider, The Stand och Lisey's Story, men förr eller senare dyker det upp en långfilm från ingenstans som hamnar på bio. Utifrån den här genomgången borde 20-talet bjuda på cirka sex titlar.

Recension: Doctor Sleep

Kategori/er: Film  Doctor Sleep  Recensioner 


I förra veckan hade Doctor Sleep premiär på svenska biografer. Det är inte enbart den tredje (!) King-filmen på svenska biografer i år utan även en uppföljare till en av tidernas mest omtyckta skräckfilmer - The Shining.

Hur har Mike Flanagan (Geralds lek) lyckats med att både adaptera en bok av King och göra en uppföljare till Kubricks film? I vår recension är vi rörande överens: Flanagan har gjort det riktigt bra och det bästa av allt är kanske vårt svenska bidrag.

Läs recension av Doctor Sleep här!

Recension: In the Tall Grass

Kategori/er: Film  In the Tall Grass  Recensioner 
Ytterligare en Stephen King-filmatisering har haft premiär: In the Tall Grass. Det är även det tredje samarbetet med Netflix efter Gerald's Game och 1922, och det är dessutom det första samarbetet med sonen Joe Hill. De skrev novellen ihop och publicerade den 2012. Texten har ännu inte ingått i någon av Kings samlingar men finns med i Joe Hills aktuella "Full Throttle".

Hur som helst: Vi har sett filmen och har skrivit en recension. En film med stark skräckkänsla, tycker vi.

Det: Kapitel 2 - recension, biosuccé och podcast

Kategori/er: Film  Sverige 


I helgen hade Det: Kapitel 2 premiär över hela världen och den har givetvis blivit en jättesuccé. Den ligger etta på svenska biotoppen, där vi inte vet vad det faktiskt betyder i antal sålda biljetter och intjänade pengar, men internationellt sett har filmen håvat in 185 miljoner dollar under sin första helg. 91 av de miljonerna är i USA, vilket kan jämföras med första filmen som drog in 123 miljoner dollar premiärhelgen. Avsevärt mer då alltså, men det är fortfarande mycket pengar för uppföljaren.

PR-maskineriet har rullat runt också vilket inneburit att den svenska intervjupodcasten Värvet träffat Bill Skarsgård för andra gången. Samtalet handlar inte enbart om rollen som Pennywise, ska poängteras.

Slutligen: Vi såg filmen på första smygpremiärvisningen i torsdags och har sammanfattat tankarna i denna recension. Vi gillar Det: Kapitel 2 men har vissa problem med den också.

Stephen King 2019 (uppdatering #3)

Kategori/er: Böcker  Film  TV  Sverige


Vi närmar oss september som är en extremt välfylld månad på Stephen King-året 2019. Det mesta som händer i höst sker inom månadens 30 dagar.



September:
5/9 - Det: Kapitel 2 har smygpremiär på utvalda svenska biografer
6/9 - Det: Kapitel 2 har officiell premiär på svenska biografer
10/9 - Mr. Mercedes - Säsong 3 har amerikansk premiär - tredje omgången, delvis baserad på Finders Keepers.
10/9 - The Institute, ny roman, publiceras på engelska av Scribner och Hodder & Stroughton.
11/9 - Institutet, den svenska översättningen av The Institute publiceras av Albert Bonniers förlag.
16/9 - Mr. Mercedes - Säsong 3 har svensk premiär på CMORE.
25/9 - Carrie och Den gröna milen återpubliceras i storpocket av Albert Bonniers förlag.
26/9 - Creepshow - Säsong 1 har amerikansk premiär på Shudder. En antologiserie med olika skräckhistorier där Kings "Gray Matter" ingår. Än så länge är det inte känt om serien kommer att kunna ses i Sverige och i så fall var.



Oktober:
4/10 - In the Tall Grass - originalfilm för Netflix efter Kings och Joe Hills novell.



November:
8/11 - Doktor Sömn har premiär på svenska biografer.



Under året:
Castle Rock - Säsong 2 - andra omgången. Bör ha premiär under hösten och visas på HBO Nordic.

En första bild på Rose the Hat

Kategori/er: Film  Doctor Sleep 
Vi har tidigare berättat att svenska Rebecca Ferguson spelar Rose O’Hara (Rose the Hat) i Mike Flanagans filmversion av Doctor Sleep och nu har en första bild på henne i rollen släppts. Vad tycker ni?

Mysteriet Stephen King .se

Kategori/er: Böcker  Film 
Idag rullar vi ut www.MysterietStephenKing.se. Här hittar ni allt om kommande föreläsningar, tidigare föreläsningar och dessutom allt som behövs för att boka en föreläsning. Så sprid sidan till alla som kan tänkas vara intresserade så ses vi kanske framöver för att prata Stephen King!

King skriver nytt slut på Pestens Tid...

Kategori/er: Film  Böcker  The Stand 
Igår släpptes nyheten att King skrivit manus till sista delen av den kommande 10-avnisttsserinen baserad på ”Pestens Tid” och att han där ger serien ett nytt slut. Nej, det kommer inte bli flera säsonger utan det handlar om ett avsnitt och där vi kan förvänta oss mer om de olika karaktärernas öden. Premiär förväntas bli 2020.

DET Featurette

Kategori/er: Film  It 
Igår släpptes en ny "DET" del 2 featurette och det ser onekligen intressant ut. Premiär om lite drygt en månad, 6/9.

Stephen King 2019 (uppdatering #2)

Kategori/er: Böcker  Film  TV  Sverige


Precis som de senaste åren är 2019 ett fullpackat Stephen King-år. Vi kan förvänta oss nya böcker på både engelska och svenska, biofilmer samt en del på tv. Vi har skrapat ihop det som vi vet kommer att ske under året. Vissa saker har bestämda datum, andra inte, så högst sannolikt kommer denna lista att uppdateras efter hand. Men här är det vi vet exakt just nu:

Augusti:
19/8 - Jurtjyrkogården (nyinspelningen) släpps på DVD och blu-ray av Fox/Paramount.

September:
6/9 - Det: Kapitel 2 har premiär på svenska biografer



10/9 - Mr. Mercedes - Säsong 3 har amerikansk premiär - tredje omgången, delvis baserad på Finders Keepers. Bör ha svensk premiär på CMORE några veckor senare.
10/9 - The Institute, ny roman, publiceras på engelska av Scribner och Hodder & Stroughton.
11/9 - Institutet, den svenska översättningen av The Institute publiceras av Albert Bonniers förlag.
25/9 - Carrie och Den gröna milen återpubliceras i storpocket av Albert Bonniers förlag.
26/9 - Creepshow - Säsong 1 har amerikansk premiär på Shudder. En antologiserie med olika skräckhistorier där Kings "Gray Matter" ingår. Än så länge är det inte känt om serien kommer att kunna ses i Sverige och i så fall var.



November:
8/11 - Doktor Sömn har premiär på svenska biografer.






Under året:
In the Tall Grass - originalfilm för Netflix efter Kings och Joe Hills novell. Kommer i oktober enligt Joe Hill.
Castle Rock - Säsong 2 - andra omgången. Bör ha premiär under hösten och visas på HBO Nordic.

Recensioner: The Dead Zone och Eldfödd

Kategori/er: Recensioner  Film 


The Dead Zone och Eldfödd har precis släppts på blu-ray för första gången i Sverige och vi har tittat på båda. Hur håller dessa förhållandevis tidiga Stephen King-filmer (släppta 1983 och 1984) måttet efter alla dessa år?

Svaret på den frågan finner ni i recensionerna:
The Dead Zone
Eldfödd

Är det aktuellt med It-spinoffs?

Kategori/er: Film  It 


Det är ju snarare en regel än ett undantag att skräckfilmer tänjs ut till att bli långdragna franchiser med film efter film. Stephen King har ju drabbats med framför allt Children of the Corn som började som en relativt kort novell och sedan blivit femtioelva filmer.

Efter braksuccén med It och den förmodade succén med It: Chapter 2 borde det vara naturligt för filmerna att få spinoffs. Det finns ju onekligen en bakgrundshistoria till Pennywise, även i boken, som skulle kunna utvecklas till egna filmer. Men vi kan sannolikt dra en lättnadens suck då Warner ämnar att enbart hålla sig till Kings skrivna förlaga. I alla fall just nu.

Gary Dauberman, som skrivit manusen till filmerna och som även är aktuell som med sin regidebut till "The Conjuring"-franchisens senaste tillskott, "Annabelle Comes Home", säger till Bloody Disgusting: "Det finns säkert ett intresse, men vi ville vara respektfulla till bokens innehåll. Jag tror inte att någon där borta [på Warner], eller jag vet att ingen där borta säger 'Hallå, låt oss dra igång och berätta vad som hände tidigare'".

Nu ska man förstås aldrig säga aldrig, för som Dauberman konstaterar "Jag tror det finns utrymme att bygga på mytologin kring Det eftersom Det har funnits sedan urminnes tider, men jag vet inte om det finns några planer på att göra det. Jag var bara glad att få ta hand om boken."

Låt oss för allt i världen hoppas att Warner inte utvecklar It till en urvattnad skräckfranchise! Det vore bedrövligt!

Stephen King 2019 (uppdatering #1)

Kategori/er: Böcker  Film  TV 


Precis som de senaste åren är 2019 ett fullpackat Stephen King-år. Vi kan förvänta oss nya böcker på både engelska och svenska, biofilmer samt en del på tv. Vi har skrapat ihop det som vi vet kommer att ske under året. Vissa saker har bestämda datum, andra inte, så högst sannolikt kommer denna lista att uppdateras efter hand. Men här är det vi vet exakt just nu:

Juni:
26/6 - Eldfödd och Dead Zone släpps på svensk blu-ray via Studio S Entertainment.

Augusti:
19/8 - Jurtjyrkogården (nyinspelningen) släpps på DVD och blu-ray av Fox/Paramount.

September:
6/9 - Det: Kapitel 2 har premiär på svenska biografer
10/9 - Mr. Mercedes - Säsong 3 har amerikansk premiär - tredje omgången, delvis baserad på Finders Keepers. Bör ha svensk premiär på CMORE några veckor senare.
10/9 - The Institute, ny roman, publiceras på engelska av Scribner och Hodder & Stroughton.
11/9 - Institutet, den svenska översättningen av The Institute publiceras av Albert Bonniers förlag.
25/9 - Carrie och Den gröna milen återpubliceras i storpocket av Albert Bonniers förlag.

Oktober:
31/10 - Doktor Sömn har premiär på brittiska/italienska biografer (Svensk premiär inte känd just nu).

November:
8/11 - Doktor Sömn har premiär på amerikanska biografer (Svensk premiär inte känd just nu).



Under året:
In the Tall Grass - originalfilm för Netflix efter Kings och Joe Hills novell. Kommer i oktober enligt Joe Hill.
Castle Rock - Säsong 2 - andra omgången. Bör ha premiär under hösten och visas på HBO Nordic.
Creepshow - Säsong 1 - antologiserie med olika skräckhistorier. Kings ”Survivor Type” och "Grey Matter" är två nämnts där det är oklart om båda eller bara en kommer att ingå. Okänd period och oklara möjligheter om visning i Sverige.

Stephen King 2019

Kategori/er: Böcker  Film  TV 


Precis som de senaste åren är 2019 ett fullpackat Stephen King-år. Vi kan förvänta oss nya böcker på både engelska och svenska, biofilmer samt en del på tv. Vi har skrapat ihop det som vi vet kommer att ske under året. Vissa saker har bestämda datum, andra inte, så högst sannolikt kommer denna lista att uppdateras efter hand. Men här är det vi vet exakt just nu:

Juni:
26/6 - Eldfödd och Dead Zone släpps på svensk blu-ray via Studio S Entertainment.

Augusti:
19/8 - Jurtjyrkogården (nyinspelningen) släpps på DVD och blu-ray av Fox/Paramount.

September:
6/9 - Det: Kapitel 2 har premiär på svenska biografer
10/9 - The Institute, ny roman, publiceras på engelska av Scribner och Hodder & Stroughton.
11/9 - Institutet, den svenska översättningen av The Institute publiceras av Albert Bonniers förlag.
25/9 - Carrie och Den gröna milen återpubliceras i storpocket av Albert Bonniers förlag.

Oktober:
31/10 - Doktor Sömn har premiär på brittiska/italienska biografer (Svensk premiär inte känd just nu).

November:
8/11 - Doktor Sömn har premiär på amerikanska biografer (Svensk premiär inte känd just nu).



Under året:
In the Tall Grass - originalfilm för Netflix efter Kings och Joe Hills novell. Kommer i oktober enligt Joe Hill.
Mr. Mercedes - Säsong 3 - tredje omgången, baserad på Finders Keepers. Bör ha premiär efter sommaren och sedan visas på CMORE.
Castle Rock - Säsong 2 - andra omgången. Bör ha premiär under hösten och visas på HBO Nordic.
Creepshow - Säsong 1 - antologiserie med olika skräckhistorier. Kings ”Survivor Type” är en. Okänd period och oklara möjligheter om visning i Sverige.

Återsläpp på blu-ray och i storpocket

Kategori/er: Film  Böcker  Sverige 


I sommar och i höst sker några återsläpp på den svenska marknaden. Först ut är filmerna Eldfödd och The Dead Zone som för första gången släpps på blu-ray i Sverige. Detta sker 26/6 via Studio S Entertainment.

I september, nämligen bestämt den 25:e, återsläpper Albert Bonniers förlag King-klassikerna Carrie och Den gröna milen i storpocket. Omslagen är i dagsläget inte offentliggjorda, men en gissning är att de kommer att följa i det lite mer grafiska utförandet som de senaste storpocketutgåvorna haft.

Recension: Jurtjyrkogården

Kategori/er: Film  Jurtjyrkogården  Recensioner 


"Ytterligare en utmärkt Stephen King-adaption att lägga till listan" och "Otäck som fan och en av de bästa Kingfilmatiseringarna någonsin" var två av de första internationella reaktionerna på Jurtjyrkogården som hade biopremiär förra fredagen.

Nu har vi sett filmen och är inte lika exalterade, men tycker samtidigt inte lika. "En stabil Kingfilmatisering som tar sig lite friheter som inte stör mig märkvärt" och "jag kom på mig själv med att himla med ögonen och tyst muttra 'nej, nej, nej...'" är två åsikter som finns i vår recension.

Vi ska vara tydliga med att säga att recensionen innehåller SPOILERS så läs egentligen enbart om du sett filmen. Vill du vara med och diskutera filmen har vi en tråd på vår Facebook-sida för det.

Trailers till It: Chapter 2 och Doctor Sleep på gång?

Kategori/er: It  Doctor Sleep  Film 
Vi är många som längtar efter trailern till It: Chapter 2 samt Doctor Sleep. Filmerna har premiär i september respektive november så snart borde vi väl få se något?

I dagarna hålls CinemaCon 2019 i Las Vegas och publiken har fått se rörligt från båda filmerna. Inga konkreta trailers, men nog känns det som att något är på gång?

Så här sammanfattar /Film materialet som visades:

It: Chapter 2: The It Chapter 2 footage shown at CinemaCon wasn’t a trailer, but rather a scene that gave way to a quick sizzle reel. The scene in question is lifted directly from Stephen King’s book. The adult Bev Marsh (Jessica Chastain) returns to her childhood home in Derry, looking for her father. Instead, she encounters an old woman named Mrs. Kersh now living in the house. Mrs. Kersh sadly informs Bev that her father passed away, and then invites Bev into her house.

Bev obliges. Once inside, she finds the old poem on the postcard Ben sent her in the first film. And then things start to get creepy. “You know what they say about Derry,” says Mrs. Kersh. “No one who dies here never really dies.” She fixes Bev with a scary, blank stare, and sure enough, Pennywise soon rears his ugly head.

From here, the audience was treated to quick flashes from the film: the adult Losers’ Club wandering through empty streets. The younger Losers’ Club riding their bikes. An adult Bev rising out of a lake of blood. Bill Hader as the adult Richie beneath a giant statue of Paul Bunyan (another item lifted directly from the book). The adults regrouping and returning to the sewers. And of course, a ton of red balloons being released into the sky.




Doctor Sleep: We got a glimpse behind the scenes, with Ewan McGregor (sporting a beard as the grown-up Danny) explaining that the film directly addresses his character’s traumatic stay at the Overlook Hotel. Specifically: “How does he deal with that terrible experience from his childhood?” Naturally, the presentation also noted that Stephen King is very involved in the production.

The sneak peek itself featured snippets of intriguing footage. A car driving through the woods in the beginning was clearly reminiscent of the opening sequence from The Shining. A group of people gathered around a campfire – possibly the villains of the film, a nomadic group of people with powerful psychic abilities who prey on those who can “shine.” We also see Danny touch hands with a young girl (possibly Abra Stone, a psychic kid played by Kyliegh Curran). Then there’s a shot of a woman walking with a needle hidden behind her back. Could this be Rose the Hat (Rebecca Ferguson), the main villain of the film?

Finally, the kicker: Danny stands in a filthy bathroom and “redrum” is scratched into the mirror.


Intressanta beskrivningar. Värt att minnas är att den första trailern till It kom i slutet av mars 2017 så med det sagt borde trailern till uppföljaren vara på gång när som helst.

Svensk premiär för Jurtjyrkogården

Kategori/er: Film  Sverige  Jurtjyrkogården 
12 april, det vill säga en vecka efter USA-premiären har Jurtjyrkogården premiär i Sverige. Ni hittar en svensktextad trailer här.

15 år sedan: Dreamcatcher

Kategori/er: Film 


I helgen som gick såg jag Netflix-filmen "Annihilation" och tyckte att den kändes lite "Stephen Kingig" och drog lite jämförelser till Kings verk. En story/film jag började tänka på var Dreamcatcher och efter lite bläddring hittade jag även den på Netflix och började se om den för första gången på... Ja, årtalsmässigt kom filmen 2003 vilket betydde att det rörde sig om 15 år.

Man kan faktiskt inte bli mer exakt än så för just i dag, 19 mars, är det på dagen 15 år sedan filmen hade amerikansk premiär. Den svenska premiären var ungefär en månad senare.

Det finns tre recensioner av storyn i vårt arkiv - boken, biofilmen och DVD-utgåvan - som jag nu läst om för att minnas vad jag tyckte då i förhållande till vad jag tycker nu. Vår recension av boken är både entusiastisk och väldigt hemlig. Det avslöjas inte speciellt mycket där, men mellan raderna - eftersom jag inte läst om boken på 15 år heller - anar jag att boken är mer matig till sitt innehåll. Inga konstigheter där.

Biofilmsrecensionen vittnar om en godkänd film som i alla fall delvis klarat av att återge boken. Men i och med att jag inte har läst om boken kan jag inte göra några jämförelser mellan dem i dag.



Faktum är att Dreamcatcher var avsevärt bättre än vad jag hade vågat hoppats på. I många fall har jag varit onödigt entusiastisk när en King-film har gjorts så att det oundvikligen fått mig att tycka bättre om produktioner än vad de egentligen levererat. Men i det här fallet måste jag ändå säga att filmen håller förvånansvärt väl.

Det är ingen fantastisk film på något vis och det är tydligt att Kings historia är alldeles för komplicerad och omfattande till att bli en smidig tvåtimmarsfilm. Vissa partier går lite väl snabbt och det känns som att man behöver ha läst boken för att fatta vad som pågår. Ändå finns det saker som är riktigt bra i den.

Jag önskar att man hade fått tillbringa mer tid med Jonsey, Henry, Pete och Beaver innan helvetet bryter löst. King är så duktig på att skapa små grupperingar av vänner som har sina uttryck och historier, och så är det ju här. Jag minns att det var ännu starkare i boken, men den mänskliga biten av historien är mer intressant än allt det andra.

Men som sagt: i ett större perspektiv är Dreamcatcher ingen märkvärdig film, men som King-film fungerar den, och jag blir sugen på att läsa om boken. Det var hur som helst kul att återuppleva filmen och inte bli besviken.

Årskrönika 2017

Kategori/er: Böcker  Film  Sverige  Allmänt
2017 är över och vilket King-år det har varit!

Vi fick två böcker. I våras kom Gwendy's Button Box som King skrev med Richard Chizmar och sen i september Sleeping Beauties som han skrev med sin son Owen. Båda böckerna är riktigt bra men ska jag välja en så blir det nog ändå Gwendy's Button Box som vinner. Vi fick även en ny korthistoria, "Thin Scenery" som gavs ut i sommarnumret av Ploughshares.

Men 2017 kommer framförallt bli ihågkommen som filmåret när det gäller King. Vi fick inte mindre än två TV-serier (Dimman och Mr Mercedes) och fyra filmer (The Dark Tower, Det, Geralds lek och 1922). Totalt sex filmatiseringar alltså. Jag minns inte när vi sist fick så många. Och det som gör det hela extra kul är att fyra av de sex filmatiseringarna är väldigt bra. De som inte riktigt orkar leva upp till den standard vi vill ha är The Dark Tower (som faktiskt var riktigt usel) och Dimman som lades ner efter bara en säsong. Bäst var Geralds lek. Boken som väldigt länge ansågs vara ofilmbar filmades och blev precis sådär obehaglig som den ska vara. Regissören Mike Flanagan lyckas dessutom omvandla handlingen från boken till film väldigt bra. Filmen följer boken och nu när den är filmad undrar jag varför man länge ansåg den ofilmbar. Mike gjorde allt rätt här.

Det jag personligen kommer att minnas bäst från 2017 är när jag åkte till New York för att lyssna på Stephen och Owen prata och läsa ur Sleeping Beauties och då även fick chansen att backstage träffa inte bara Stephen och Owen utan även Peter Straub. Vilken kväll!

Tack för i år och vi ses 2018. Förhoppningsvis kommer det bli ett ännu bättre King-år.

För min del går 2017 till historien som mitt stora The Dark Tower-år. Jag valde att läsa hela boksviten i ett svep, vilket tog ett halvår ungefär beroende på olika anledningar. Det var en härlig upplevelse att totalt gå in i boksviten och jag dokumenterade alla intryck här i bloggen.

Det hela var en uppvärmning för det som skulle kröna året – filmatiseringen, men oj så besviken jag blev! In i det sista hoppades jag på att filmen skulle bli bra, att den – trots förhandsinformationen om att filmen var en sorts fortsättning på bokserien som plockade inslag från helheten – skulle vara värd all väntan, men när de stora sågarna började dåna i USA försvann hoppet. Det blev en smutsig flopp och det var verkligen tur att vi under året fick två RIKTIGT bra filmer i stället – Det och Geralds lek.

En dock större flopp för mig rent personligt är att jag ännu inte tagit mig igenom Sleeping Beauties. Trots en tidig start och varvande mellan ljud- och pappersbok har jag fastnat halvvägs och inte rört boken på flera månader. Jag måste nog börja om så att Följeslagarna kan få sin recension. Det är en märklig känsla att inte komma in i en ny Kingbok, men jag ger inte upp.

Som Lilja konstaterade ovan var 2017 ett starkt King-år - inte minst i Sverige där fem av de där sex filmatiseringarna gick att se (Mr. Mercedes - Säsong 1 var undantaget) och i bokhandlarna kunde man vältra sig i Det mörka tornet-sviten som återsläpptes i storpocket med Vinden genom nyckelhålet som tillägg, en nyöversättning av Att skriva samt en återpress av Det i storpocket - där svenska Pocket shops skyltning hyllades av King på Twitter.

Dessutom fyllde King 70 detta år vilket vi hyllade på det här viset.

När vi ändå pratar om födelsedagar så är det 20-årsjubileum för Följeslagarna under 2018 så något kul måste vi hitta på. Vi ses då!

ÅRETS RECENSIONER:
Gwendy's Button Box
The Dark Tower
Dimman - Säsong 1 (på DVDKritik.se)
Det
Geralds lek
Mr. Mercedes - Säsong 1
1922

IT, DET och WOH...

Kategori/er: Film 
IT eller DET vet vi ju alla vem det är men hur många av er vet vem WOH är? Tänkte nästan det. WOH är den indiska upplagan av DET. 1998 gjorde man nämligen en indisk TV-version av boken. Den sändes i 52 avsnitt på vardera 20 minuter. Man lätt konstatera att den skiljer sig rätt bra från Kings original…minst sagt. Nedan kan ni se Georgies dödsscen och skulle någon vilja se hela serien så finns den på YouTube.

1922-recension: Ytterligare en trogen filmatisering

Kategori/er: Film  TV  Recensioner  Full Dark, No Stars


Den sista av 2017 års sex nya Kingfilmatiseringar har haft premiär. Originalfilmen 1922 hade premiär på Netflix i går och vi har sett den. Det är en fullt godkänd film som är väldigt trogen sin förlaga.

Ni finner vår recension här.

Josh Boone tar sig an The Talisman

Kategori/er: Film 


Egentligen borde man som King-fan bli överlycklig när Josh Boone twittrar om att han just nu håller på att adaptera Stephen Kings och Peter Straubs The Talisman på uppdrag av Steven Spielberg (som ägt filmrättigheterna sedan 80-talet).

Men det finns några faktorer att väga in:

1. Boone har under de senaste åren gått ut med filmatiseringar av Lisey's Story, The Stand och Revival (parallellt med mängder av andra icke-King-titlar) men det blir aldrig några filmer. Visserligen är det inte ovanligt att jobba på flera projekt samtidigt men just nu känns det lite som Boone mest sitter och jobbar utan att det leder till något.

2. The Talisman är en komplicerad historia vars historia som "film på gång" är ännu mer komplicerad där många försök gjorts och många fruktansvärda manus som ändrat i princip allt i boken har cirkulerat. I mer än 30 år har filmen varit på gång men inget har skett än. Med tanke på hur misslyckad The Dark Tower blev krävs det ett under om en fantasyfilm baserad på en bok av King ska fungera.

Men samtidigt kittlar det lite i magen när The Talisman förs på tal. Låt oss hoppas att det här är Boone-filmen som blir av!

Geralds lek-recension: En riktigt bra filmatisering

Kategori/er: Film  TV 


Den första av höstens två originalfilmer för Netflix har kommit ut, och det handlar om Mike Flanagans oerhört trogna filmatisering av Kings 90-talsroman Geralds lek.

Vi har sett filmen och är imponerade. Läs vår recension här eller ta en titt på DVDKritik.se för en alternativ version.

Det: Kapitel 2 kommer hösten 2019

Kategori/er: Film  It 
Filmatiseringen av Det har nu varit ute i 2,5 veckor och slagit nya rekord. Sammanlagt har filmen spelat in nästan en halv miljard dollar runt om i världen. I USA är den årets femte mest inkomstindrivande film (med chans till att klättra ännu högre) och den mest inkomstindrivande skräckfilmen genom tiderna (om man bortser från inflationen...). Kul!

Nu har fortsättningen, där vi får ta del av de vuxna karaktärernas historia, fått ett premiärdatum. 6 september 2019. Att det är två år till dess är givetvis väldigt långt, men samtidigt inte allt ologiskt. Filmen har inte skrivits än och det finns heller inte några skådespelare knutna till filmen, även om det ryktas om att Jessica Chastain ska vara klar som vuxna Beverly Marsh. Vi kan dock räkna med att nyheterna kommer att dugga tätt kring denna andra film inom kort.

Innan dess ska den första filmen givetvis släppas för hemmamarknaden och det pratas om den kan bli någon kvart längre då. Det finns dessutom borttaget material som kommer att ingå på ett eller annat sätt. Bill Skarsgård har pratat om en borttagen flashbackscen där han spelar en annan version av Pennywise:

"There was a scene we shot that was a flashback from the 1600s, before Pennywise was Pennywise. The scene turned out really, really disturbing. And I'm not the clown. I look more like myself. It's very disturbing, and sort of a backstory for what It is, or where Pennywise came from.", berättade han i Varietys Playback podcast.

Det är dock fullt möjligt att scenen sparas till nästa film. Vi får se snart!

Det slår rekord i Sverige

Kategori/er: Film  It  Sverige 
Det hade som bekant premiär i Sverige förra veckan, och det var många som gick och såg filmen. Det blev till och med rekord. Efter första helgen har Det setts av mer än 174 000 besökare på biograferna runt om i Sverige. Det innebär att filmen har haft den största öppningen för en biofilm i Sverige i år.

I ett pressmeddelande säger distributören Twentieth Century Fox Sveriges VD Hansi Mandoki: "Vi är naturligtvis extremt glada över det fantastiska resultatet! Filmen har visat sig ha en mycket bredare målgrupp än den traditionella skräckfilmspubliken och spelar för fulla salonger över hela landet."

Här är vår recension av filmen.

Det-recension: Lever upp till förväntningar

Kategori/er: Film  It 


Nu har Det haft premiär i Sverige och vi har givetvis sett den. Filmen har föregåtts av en enorm hype och gjorde storsuccé under sin premiärhelg i USA. Hype kan dock leda till att förväntningarna skruvas upp lite väl mycket, men enligt våra åsikter lever filmen upp till förväntningarna.

Vår recension läser ni här. Viss spoilervarning utfärdas, så vänta med att läsa den om ni ska se filmen inom kort...

Det slår rekord i USA

Kategori/er: Film  It 


Det hade amerikansk premiär förra torsdagen och under öppningshelgen har filmen håvat in inte mindre än 117 miljoner dollar på biograferna. Tillsammans med ytterligare 62 miljoner dollar från de icke-amerikanska marknader som också hade premiär under helgen stannar inkomsten på 179 miljoner dollar.

Detta är ett rekord. Eller flera, till och med. Variety rapporterar att det är den mest inkomstbringande skräckfilmen någonsin när det gäller premiärhelgen, och dessutom den bästa septemberdebuten någonsin. Sett till 2017 i sin helhet är det bara två filmer som haft bättre öppningshelger.

New Line och Warner Bros. kan luta sig tillbaka med nöjda miner, för med en budget på 35 miljoner dollar är filmen redan en stor vinnare.

Filmen har svensk premiär på onsdag.

King sensommaren/hösten 2017 - klipp ut och spara!

Kategori/er: Böcker  Film  TV 
Vi står inför en King-packad sensommar och höst i år, ett halvår som nästan saknar motstycke. Eller så här: 2017 är ett bra år att vara King-fan! För att hjälpa till att hålla isär vad som är på gång har vi gjort denna sammanställning med datum att lägga på minnet eller anteckna. Håll till godo!

DIMMAN (tv-serie) 25 augusti
- Denna tv-serie-adaption av Kings långa novell (tio år efter långfilmen med samma namn) har under sommaren visats vecka-för-vecka på amerikanska Spike TV. Nu får den distribution i Sverige via Netflix där alla tio avsnitt ramlar ut samtidigt.



DET (film) 13 september
- King och hans son får ursäkta, men filmatiseringen av Det är höstens stora höjdpunkt. Det vi sett än så länge i trailerväg är mer än lovande och många fans kommer att bänka sig i biosalongerna - kanske till och med flera gånger om - och njuta av den första hälften av detta skräckepos.



SLEEPING BEAUTIES (bok) 26 september
- Som en katt bland hermelinerna dyker en bok upp bland alla filmatiseringar, och den har King skrivit tillsammans med sin son Owen. I boken har alla världens kvinnor fallit i sömn och blir bindgalna om de väcks upp. Boken är över 700 sidor lång i de engelska och amerikanska utgåvorna, så de som längtat efter en riktigt tegelsten har något att se fram emot.



GERALD'S GAME (film) 29 september
- Kings klaustrofobiska roman från 1992, en lös tvilling till Dolores Claiborne, fanns bland filmryktena för 20 år sedan, då med King själv som regissör. Kanske tur att det inte blev av då, för nu har Netflix producerat filmen där Carla Gugino, Bruce Greenwood och Henry Thomas medverkar.



1922 (film) 20 oktober
- I hyfsat färska novellsamlingen Nattsvart, stjärnlöst återfinns "1922" som nu blir den tredje av de fyra långa novellerna som filmats. Åter igen är det Netflix som producerat denna film som närmast kan beskrivas som en spökhistoria på 20-talet. Thomas Jane, Neal McDonough och Molly Parker gör de största rollerna.



Så, det är allt - än så länge - med King vet man ju faktiskt aldrig, något mer kan ju dyka upp även om det känns lite osannolikt just nu...

The Dark Tower-recension: En stor besvikelse

Kategori/er: Film  The Dark Tower  Recensioner 


Den efterlängtade The Dark Tower-filmen har nu haft premiär i Sverige och efter att ha blivit fullkomligt söndersågad av amerikansk press var förväntningarna inte direkt på topp när vi bänkade oss i biomörkret.

Och tyvärr är filmen en extrem besvikelse. Läs vår recension, som inte är överdrivet fylld av spoilers men ändå kanske bör undvikas om man har planer på att se filmen inom kort.

Vilka skådespelare gör The Losers Club som vuxna?

Kategori/er: Film  It 
Filmatiseringen av It (Det) ser ut att bli höstens stora höjdpunkt och en ny trailer förväntas komma under torsdagen. Filmen är ju den första hälften där den andra ska avhandla historien om karaktärerna när de är vuxna. Produktionen av denna andra del beräknas komma igång under 2018, vilket möjligen betyder att vi kan se filmen först 2019.

Än så länge är filmen i ett så pass tidigt stadie att inga skådespelare finns till rollerna (åtminstone inte officiellt) så det är fritt fram att spekulera vilt, och några som fått säga sitt är sex av de sju unga skådespelarna som redan utgör The Losers Club. I dagarna har gänget gjort mycket press (Jaeden Lieberher som spelar Bill Denborough medverkade inte) och under en intervju fick de nämna vilka skådespelare de ville se i rollerna som sig själva som vuxna.



Finn Wolfhard tyckte att Bill Hader skulle spela den vuxna Richie Tozier, Jack Dylan Grazier (Eddie Kaspbrak) valde Jake Gyllenhaal medan Chosen Jacobs föreslog att Chadwick Boseman skulle spela Mike Hanlon. Jeremy Ray Taylor (Ben Hanscom) ville ha Chris Pratt och Sophia Lillis såg Jessica Chastain som Beverly Marsh och slutligen kunde Wyatt Olef tänka sig Joseph Gordon-Levitt som den olyckliga Stan Uris.

Även om detta bara är rent önsketänkande från de unga skådespelarna är det en kul tanke att föreställa sig en King-film med alla dessa gigantiska namn. Och vem vet, kanske Warner får en liten tankeställare av ungdomarnas förslag och får med något namn i filmen i alla fall...

Ny It-trailer snart

Kategori/er: Film  It 


En ny trailer till höstens stora höjdpunkt It kommer sannolikt att släppas inom de närmaste veckorna. Under framträdandet på Comic-Con visades den och även två scener ur filmen som kommenterades av filmskaparna.

Entertainment Weekly har en detaljerad rapport av scenerna och trailern - läs den på egen risk.



Regissören Andres Muschetti berättar i en färsk intervju för Variety att film nummer två kan inleda sin produktion under våren 2018.

Fyra trailers...

Kategori/er: Film  TV  It  The Dark Tower
Här är fyra trailers till fyra King filmatiseringar som kommer under 2017. Sällan har det kommit så många filmatiseringar under samma år så passa på att njuta!

The Mist
Premiär i USA: 22 juni
Premiär i Sverige: Oklart men förmodligen på Netflix under hösten
Antal avsnitt: 10



The Dark Tower
Premiär i USA: 4 augusti
Premiär i Sverige: 18 augusti



Mr Mercedes
Premiär i USA: 9 augusti
Premiär i Sverige: Oklart
Antal avsnitt: 10



DET
Premiär i USA: 8 september
Premiär i Sverige: 8 september

2017: Kings år

Kategori/er: Böcker  Film  Sverige 
Ser man på den amerikanska marknaden händer det otroligt mycket under 2017 men som tur är för oss svenskar så hakar Bonnier på och gör 2017 till ett bra Stephen King-år även för oss här i Sverige.

Redan i januari kom det storpocket utgåvor av alla Det Mörka Tornet-böckerna, inklusive den tidigare outgivna Vinden genom nyckelhålet. Bonnier har också givit ut en nyutgåva av Att skriva och den 1 augusti kommer Det i en ny storpocketutgåva.

Dessutom kommer Crime Time Gotland att ha en punkt i programmet om just Stephen King.

LÖRDAG 5 augusti
12.00-12.45
STEPHEN KING 70 ÅR
John Ajvide Lindqvist, Mats Strandberg och Kristina Ohlsson. I år fyller allas vår skräckpappa Stephen Edwin King 70 år. Möt tre författare som inspirerats av hans böcker i ett personligt samtal om mannen som gett oss mardrömmar i över fyra decennier. Vad kan spänningsförfattare lära sig av Stephen King? Och vem – eller vilka – är hans arvtagare? Leder samtalet gör två hardcore fans: romanaktuella skräckexperten Helena Dahlgren, som en gång åkte 150 mil bara för att få en bok signerad av Stephen King, och filmjournalisten Gunnar Rehlin, som har intervjuat mästaren flera gånger.
Plats: Wisby Strand


Dessutom kommer ju också Det Mörka Tornet 16 augusti och Det den 8 september på biograferna.

King på bio i Sverige

Kategori/er: Film  The Dark Tower  It 
Kollar man på SFs hemsida verkar det nu som om "The Dark Tower" har flyttats bakåt till den 18 augusti, dvs, två veckor efter den amerikanska premiären.

"Det" verkar dock ligga kvar på den 8 september, samma dag som filmen går upp på bio i USA.

Trailertime

Kategori/er: Film  The Dark Tower  It  TV
OK, helgen är här. Ni har säkert som vi jobbat och slitet en hel vecka. Vad kan då vara bättre än att ha ett Stephen King trailer marathon? Eller i alla fall 7 minuter med trailers? Så, varsågoda! "The Mist" (22 juni i USA, "The Dark Tower" (4 augusti) och "Det" (8 september).





The Dark Tower trailern är här!

Kategori/er: Film  The Dark Tower 
Äntligen finns trailer till "The Dark Tower" filmen ute.



Vi har även fått två nya posters och en officiell sida finns nu här.

The Dark Tower framflyttad

Kategori/er: Film  The Dark Tower 
I natt kom uppgifter om att Sony väljer att flytta fram premiären av "The Dark Tower" från 28 juli till 4 augusti (en vecka) till förmån för filmen "The Emoji Movie" som riktar sig till en yngre publik och därför anses behöva gå upp innan sommarlovet är över.

Vi har inte än fått någon bekräftelse ang. svenska premiärdatumet men gissningsvis kommer man även här flytta fram premiären.

Teasertrailern till IT är här!

Kategori/er: Film  It 


I dag kom den då, teasertrailern till It! Nog känns det som att tonen är helt rätt i filmatiseringen som berättar den första hälften av boken? Här får vi se de sju medlemmarna i The Losers' Club möta en ondska som oftast tar sig gestalten av en otäck clown...

Till skillnad från boken är handlingen nu framflyttad till 80-talet, men vad gör väl det?

Vi får inte se speciellt mycket av Bill Skarsgårds insats som Pennywise, men oj vilken mersmak detta ger! Premiär i september, men räkna med fler trailers innan dess!

Det kommer närmare...

Kategori/er: Film  It 
I morgon är det högst sannolikt att trailern till It, eller Det om man så vill, kommer att ha premiär. Regissören Andy Muschetti har haft en nedräkning på sin Instagram och i dag är vi framme vid nr 1...

USA Today publicerade en liten intervju med Muschetti och hade några nya bilder som sätter stämningen inför trailerpremiären. Filmen, som troligen har undertiteln "Part 1: The Losers' Club", har premiär den 8 september.





Karaktärer: Pennywise (Bill Skarsgård), Bill Denbrough (Jaeden Lieberher), Ben Hanscom (Jeremy Ray Taylor), Richie Tozier (Finn Wolfhard), Stan Uris (Wyatt Oleff), Mike Hanlon (Chosen Jacobs), Eddie Kaspbrak (Jack Dylan Grazer) och Beverly Marsh (Sophia Lillis).

2017: Kings år!

Kategori/er: Böcker  Film  TV 
King har haft år då han varit i stort sätt osynlig i Sverige och han har haft år då han fullkomligt krossat alla andra. 2017 lutar åt att bli något av det senare.



Året har knappt hunnit börja förens Albert Bonniers Förlag släppt "Vinden Genom Nyckehålet" tillsammans med de andra sju "Mörka Tornet" böckerna. Men det är bara början. Det kommer komma så mycket mer i år. Vi börjar med böckerna.

Två engelska böcker vet vi om än så länge. Båda släpps i USA i år så frågan är om de kommer till Sverige redan i år. Förmodligen inte men många av er läser säkert de engelska utgåvorna. Först ut är en bok King skrivit tillsammans med Richard Chizmar. Chizmar driver Cemetery Dance och har även gett ut flera egna böcker. Boken annonserades ut för bara två dagar sen och vi vet inte mer än att den kommer snart och att den kommer släppas som en minibok (tänk "Blockade Billy"), förmodligen från Cemetery Dance.

Den andra boken är "Sleeping Beauties", en bok King och hans son Owen skrivit tillsammans. Iden var Owens och handlade om vad som skulle hända om alla kvinnor helt plötsligt somnade. Far och son har jobbat i över två år på boken och nu är den äntligen färdig.

King har läst två utdrag ur den vid ett tillfälle (som tyvärr inte finns filmat). Det ena utdraget var från en mans perspektiv och det andra ur en kvinnas, som existerar i en annan dimension. Boken släpps på engelska i oktober och den officiella beskrivningen av boken är denna:

"Vad skulle hända om alla kvinnor övergav världen? "Sleeping Beauties" är en övernaturlig och provocerande roman. Den är också det första far/son samarbetet mellan Stephen King och Owen King."

I Sverige kommer en nyutgåva av "Att Skriva" att släppas den 30/5.

Går vi sen vidare med film och TV så har vi ännu mer att kasta oss över.


Först ut är TV serie versionen av “The Mist". Den har premiär den 22 juni på Spike i USA och första säsongen kommer ha 10 avsnitt. Kanal eller datum för Sverige finns inte än.


Därefter är det äntligen dags för den efterlängtade filmatiseringen av Dark Tower. Filmen får premiär i Sverige den 28 juli, samma dag som i USA.


I September är det dags för den första av två filmer baserade på “Det". Den första har premiär 8 september i Sverige. Också det är samma dag som den går upp i USA. Svenska Bill Skarsgård spelar Pennywise.


Förutom detta kommer även TV serie versionen av “Mr Mercedes" ha premiär i USA. Den visas i 10 avsnitt på Direct TV. Kanal eller datum för Sverige finns inte än.


Det kommer också två filmer som landar hos Netflix. “Gerald's Game" är först ut redan I år (inget exakt datum är satt) och förhoppningsvis hinner även filmatiseringen av “1922" visas under året.

Och sist men inte, jo det är nog minst intresse för denna, kommer en ny "Children of the Corn" film. Denna heter "Children of the Corn: Runaway".

It på bio i Sverige samma dag som i USA

Kategori/er: Film  It 
Warner kommer att släppa It på biograferna 8 september här i Sverige vilket betyder att den får premiär här samma dag som i USA vilket i praktiken betyder att om man ser premiären här i Sverige ser man den innan man kan se den i USA då vi ligger mellan 6-9 timmar före dem. Som vanligt kan premiärer flyttas men den 8 september är det som gäller nu. Tack för det Warner!

King på tv och film 2017 och framåt

Kategori/er: Film  TV  The Dark Tower  It


Nästa år har vi två riktigt stora King-filmatiseringar att se fram emot. It och The Dark Tower. Ursprungligen skulle vi kunnat bänka oss och sett The Dark Tower redan i februari, men Sony har klokt nog skjutit fram släppet till sommaren för att få mer tid till både specialeffekter och marknadsföring. En ofullständig trailer läckte under den tidiga hösten 2016, och rent logiskt borde den officiella marknadsföringen med rörligt material inledas hyfsat tidigt under året som kommer.

Filmen The Dark Tower är ingen rak filmatisering av bokserien från första sidan och framåt, utan en film som ska ses som en parallell version som plockar delar ur hela boksviten och även de tecknade berättelserna för att på så vis berätta något eget. Svårt för vissa Kingfans att acceptera, fullt logiskt enligt andra. I rollerna ser vi bland annat Idris Elba, Matthew McConaughey, Abbey Lee, Jackie Earle Haley och Tom Taylor. 28 juli är filmen tänkt att ha premiär i Sverige. Huruvida det blir fler filmer får framtiden visa, men en tv-serie baserad på Wizard and Glass har annonserats med preliminär visning 2018.

It kan också bli två filmer. Den första berättar barnens upplevelse, nu satt i slutet av 80-talet. Filmen ska ha premiär i september och alldeles nyligen hölls en första, väldigt tidig, testvisning i USA. Det kan betyda att en trailer eller teaser är i krokarna, men vi får väl se. Med svenska ögon är filmen mycket spännande eftersom Bill Skarsgård gör rollen som Pennywise. Här är en bild när Skarsgård spelar in lite dialog och man kan ju faktiskt skymta clownen på skärmen till vänster.



2017 bjuder också på två Stephen King-filmatiseringar via Netflix, Gerald's Game och 1922. Nu ska man visserligen vifta med en liten brasklapp om att utbudet i amerikanska Netflix inte är det samma som in svenska Netflix, men när det gäller originalmaterial som det ju handlar om i det här fallet brukar de inte göra någon skillnad mellan de olika regionerna.

Gerald's Game är baserad på Kings roman med samma namn från 1992 (svensk titel: Geralds lek) och innehåller Carla Gugino i huvudrollen som Jessie Burlingame som hamnar i en minst prekär situation när hennes man Gerald (Bruce Greenwood) vill leka. I övriga roller hittar vi bland annat Henry Thomas, känd som Elliot i "E.T.". 1922 baseras på novellen från Full Dark, No Stars (Nattsvart, Stjärnlöst) och har Molly Parker, Thomas Jane och Neal McDonough i de största rollerna.

Ingen av filmerna har fått exakta releasedatum än.



Josh Boone heter en filmskapare som fick ett stort genomslag med "Förr eller senare exploderar jag" och framöver kommer att göra väsen av sig med "X-Men"-spinoffen "The New Mutants". Boone har under de senaste åren varit kopplad till tre King-filmatiseringar; Lisey's Story - som det inte hänt någonting med, The Stand - som han annonserade som en svit i fyra delar, men som nu verkar hamnat i stiltje, och Revival - som verkar ligga närmast tillhands att göras, med Russell Crowe i en av huvudrollerna. Tyvärr verkar Boone vara en riktig projektmänniska för ytterligare fem andra filmatiseringar är kopplade till honom just nu och frågan är vad han hinner med och när. Boones King-filmatiseringar får därmed ses som flyktigt svävande för tillfället och kommer nog inte att dyka upp inom de närmaste åren.

Men det gör däremot ett par tv-serier. The Mist görs av kanalen Spike och visas sannolikt under 2017. Mr Mercedes kommer via AT&T Universe och Direct TV i tio avsnitt under 2018.

Med andra ord har vi en del att se fram emot de närmaste åren, och mer lär det säkert bli. King-filmatiseringar har en tendens att trilla ut lite oannonserat...

En till spelfilm om King med på Black list

Kategori/er: Film 


I går var vi lite väl snabba med att posta nyheten om spelfilmen "The Kings of Maine" som finns med på Black list, listan över de bästa oproducerade manusen i Hollywood. Det fanns nämligen ytterligare en film med King i huvudrollen i listan, nämligen "Maximum King!" om när han regisserade "Maximum Overdrive".

På pappret låter det inte så där överdrivet spännande men i och med att manuset finns på listan kan det inte vara helt uselt. Här är det vi vet:

MAXIMUM KING!
Shay Hatten
An outlandish, surreal imagining of how in 1985 Stephen King wrote and directed his horror classic Maximum Overdrive.
AGENCY: CAA
AGENTS: Joe Mann, Praveen Pandian
MANAGEMENT: Lee Stobby Entertainment
MANAGER: Lee Stobby

Spelfilm om King med på Black list

Kategori/er: Film 


De som läst The Dark Tower-sviten vet att King själv dyker upp som karaktär längs med vägen, och man vet aldrig om det partiet kommer att dyka upp i någon kommande film, men med lite tur (?) kommer vi att komma se en hel spelfilm baserad på tiden innan King fick sitt stora genombrott.

I Hollywood cirkulerar varje år något som heter Black list. Det är en lista över de bästa oproducerade manusskripten som letar efter ett permanent. Vissa av dessa blir aldrig filmade men många blir det, och i årets lista hittar man "The Kings of Maine", som presenteras på följande vis:

THE KINGS OF MAINE
Kathy Charles
Living with his wife and child in a trailer while working as a janitor, Stephen King struggles with alcoholism and his own dark history as he attempts to complete Carrie.
AGENCY: UTA
AGENTS: Peter Dodd, Charles Ferraro
MANAGEMENT: Bellvue Productions
MANAGER: John Zaozirny

Huruvida filmen kommer att göras eller inte vet vi alltså inte nu men det kan alltså hända, och då kan man börja fundera på vem som är lämplig att gestalta King à la det tidiga 70-talet?

The Dark Tower senareläggs

Kategori/er: Film  The Dark Tower 


Filmatiseringen av The Dark Tower var ursprungligen planerad till att ha premiär 17 februari 2017, men kommer nu att senareläggas. Exakt datum har inte annonserats än men det lutar åt att den kommer under sommaren.

Anledningen till senareläggningen är att Sony behöver mer tid att göra klart specialeffekterna och marknadsföra filmen. Filmens budget är 60 miljoner dollar och i stället för att skjuta in fler miljoner för att snabba på processen väljer man att hålla sig inom budgetramarna och ta lite extra tid i stället.

Om detta får några konsekvenser på den svenska återutgivningen av Det mörka tornet-böckerna och nya Vinden genom nyckelhålet återstår att se. De är just nu planerade att släppas i samband med filmens ursprungsdatum.

1922 blir film på Netflix

Kategori/er: Film  Full Dark, No Stars 
Bara kort efter att Gerald's Game-adaptionen hittat sitt hem på steamingtjänsten Netflix kommer ytterligare en adaption från ingenstans. Full Dark, No Stars-novellen "1922" filmas just nu i Vancouver och planeras att släppas under nästa år.

Thomas Jane och Molly Parker kommer att göra huvudrollen i filmatiseringen. Zak Hilditch står för manus och regi och i övriga roller kommer man att kunna se bland annat Dylan Schmid, Kaitlyn Bernard, Brian D’Arcy James och Neal McDonough.

Här är vår recension av boken (på svenska känd som Nattsvart, stjärnlöst) där novellen ingick. "1992" blir den tredje av de fyra novellerna som filmats, tidigare har "Big Driver" och "A Good Marriage" filmats (den senare som Tills döden skiljer oss åt).

Gerald's Game på Netflix

Kategori/er: Film 


Nu är det klart att det blir Carla Gugino och Bruce Greenwood som gör huvudrollerna i Gerald's Game och filmen kommer att distribueras internationellt via Netflix.

Mike Flanagan regisserar filmen som han skrivit tillsammans med Jeff Howard.

"Gerald’s Game has been my dream project for nearly 20 years. As a lifelong fan of Stephen King, it is a true honor to be trusted with this amazing material. I am deeply grateful to my longtime partner, Trevor Macy, and to my new partners at Netflix, for making this dream project a reality. This is one of the reasons I wanted to make movies in the first place", säger Flanagan i ett uttalande.

Något datum finns inte än, men med lite tur får filmen premiär under 2017.

Denna vecka i Kingvärlden

Kategori/er: Film  TV  The Dark Tower  Allmänt


Vecka 38 går mot sitt slut och det har varit en händelserik vecka. Till att börja med fyllde Stephen King 69 år den 21/9 och vi hoppas att han firades med tårta enligt traditionen...

En present som dök upp var nyheten om att en tv-serie baserad på The Dark Tower IV: Wizard and Glass är på gång som ett första komplement till långfilmen som får premiär 2017. Just nu finns ingen färdig distributör för serien men den görs av samma produktionsbolag (MRC) som ligger bakom Netflix succéserie "House of Cards" så med lite tur hamnar serien där.

Det kommer att bli 10-13 avsnitt och både Idris Elba (Roland) och Tom Taylor (Jake) kommer enligt rykten vara med i någon sorts inramning till serien, som givetvis kommer att ha en yngre skådespelare som Roland. En förhoppning om att Matthew McConaughey repriserar sin roll finns förstås också, även om karaktären är som sådan att den av naturliga skäl kan spelas av olika skådespelare. Planen är att serien ska ha premiär lagom till när långfilmen når hemma marknaden.

Håll för övrigt ett öga på den här sidan - om 26 dagar tror vi att en första teaser eller trailer till The Dark Tower kommer att ha premiär där...

Tv-serien är dock inte det enda nya vi fått veta denna vecka - 2002 kom filmen Hearts in Atlantis som var baserad på två noveller i boken Hearts in Atlantis men absolut inte på novellen "Hearts in Atlantis". Den senare ska nu bli film, men för att undvika ihopblandning kommer filmen att få den kortare titeln Hearts.

Det är den brittiska regissören Johannes Roberts som kommer att göra filmen som sannolikt går in i produktion nästa år.

"Att upptäcka Stephen Kings böcker och deras filmiska motsvarigheter under mina tonår var vad som gjorde att ville bli en filmskapare. Novellen 'Hearts in Atlantis' är min favorit av allt King skrivit. Att få göra en film av den har varit en dröm länge", säger Roberts i ett uttalande.

Novellen är ju en av de få som inte har någon som helst skräckkoppling och får Roberts till det kan det bli en mycket bra film. Novellen gillade vi skarpt när boken kom 1999.

11.22.63 på runda plastbitar

Kategori/er: Film  TV  11/22/63 


På måndag släpps 11.22.63 på DVD och blu-ray i Sverige. Som extramaterial ligger bakomfilmen "When the Future Fights Back".

Håll koll på Följeslagarnas systersajt DVDKritik.se där man inom kort kommer att kunna tävla om filmen.

Bilder från inspelningen av IT

Kategori/er: Film  It 
Nu börjar lite mer bilder från inspelningen av "IT" dyka upp och även om vi än inte sett Pennywise men både The Losers Club och Leper har synts. Här är några bilder.





Mer bilder finns här och här.

Recension av Cell

Kategori/er: Recensioner  Film 


I dag släpps Cell, filmatiseringen av Kings roman med samma namn (Signal på svenska), på DVD, blu-ray och VOD via Noble Entertainment.

Vi har sett filmen och skrivit en recension där två delvis motsatta åsikter står mot varandra: "Kanske var mina lågt ställda förväntningar enbart till filmens fördel för den var inte så hemsk som jag hade föreställt mig." versus "Jag kan förstå varför filmen fick ligga på hyllan i några år innan den hittade en distributör och såhär i efterhand tycker jag nog att den borde fått ligga kvar där och samlat damm."

Läs recensionen här.

Vad vet vi om filmen The Dark Tower (3)?

Kategori/er: Film  The Dark Tower 
Entertainment Weekly har postat sina sista specialartiklar om The Dark Tower där ett bildgalleri med tio bilder, några helt nya, berättar lite mer om filmen. Vad man kan se och läsa tyder på att delar av historien kring Jake i filmen är plockat från bok 3, The Waste Lands, vilket känns logiskt.

Här är några bilder, fler - och alla texter - finns här och här finns Kings kommentarer om andra historier kopplade till sagan.





Vad vet vi om filmerna The Dark Tower och It (2)?

Kategori/er: Film  The Dark Tower  It 
I princip samma stund som vi postade förra uppdateringen om The Dark Tower och It fick vi veta mer, och nu vet vi ännu mer. I dag har Entertainment Weekly slagit på stora The Dark Tower-trumman och publicerat mängder av spännande läsning (och mer kommer under fredagen).



I en kort sammanfattning kan man säga att den första filmen faktiskt blir en sorts variant på The Gunslinger. Den utgår från samma grundtanke: Roland jagar Walter som i sin tur jagar Jake som i sin tur får beskydd av Roland. Eddie och Susannah är inte med i filmen för de har inte kommit in i historien än, och sålunda får vi heller inte se Oy. Det blir ingen rak adaption av boken men som sagt en sorts variant.

Entertainment Weeklys texter innehåller en del spoilers för de som inte läst böckerna, så en varning är på sin plats. Lite länkar:

Del 1: Intervju med Idris Elba
Del 2: Intervju med Matthew McConaughey
Del 3: Vad som ändras och behålls från böckerna

I morgon utlovas mer bilder från filmen och mer kommentarer från Stephen King.

I går överraskade Entertainment Weekly med den första bilden på Bill Skarsgård i Pennywise-smink och nog ser han utmärkt läskig ut?

Vad vet vi om filmerna The Dark Tower och It?

Kategori/er: Film  The Dark Tower  It 
Har man hängt med i Kingvärlden under sommaren 2016 så har det nästan uteslutande handlat om två saker: Filmatiseringarna av The Dark Tower och It. Sällan har en Kingfilmatisering varit så dokumenterad som The Dark Tower. Smygtagna bilder har - framför allt när produktionen flyttade till New York - ramlat ut på nätet genom alla tänkbara och otänkbara kanaler. Vi har sett Idris Elba som Roland både mellan och under tagningar, men en stor fråga är - vad är det vi egentligen kommer att få se nästa år när The Dark Tower och It går upp på biograferna?

Vi börjar med The Dark Tower, och redan nu varnar vi för att det kommer att förekomma spoilers från boksviten, av den större modellen, men de kommer att vara tydligt markerade så att inget avslöjas för de som ännu inte läst böckerna.

Ur en historisk synvinkel har en filmatisering av denna älskade fantasysvit varit på gång under en längre tid. Vid ett tillfälle sålde King rättigheterna till folket bakom "Lost" för endast en dollar och de stötte och blötte projektet utan att hitta rätt form på det. Sedan gick rättigheterna - förmodligen under mer seriösa former - över till producenterna Ron Howard och Brian Grazner som fortfarande basar över projektet. Deras tanke var en mystisk kombination av flera filmer och ihopbindande tv-serier som på pappret lät väldigt spännande, men även riskabelt eftersom allting satsades på ett kort - nämligen den första filmen. Skulle den ha floppat hade allting fallit ihop.



För något år sedan började The Dark Tower nå sin nuvarande form. Danska regissören Nikolaj Arcel knöts till projektet, skådespelare som Elba och Matthew McConaughey anlitades och vi fick även ett premiärdatum: 17 februari 2017. Med vad är det vi får då? De som sneglat på manuset i tidigare utkast har bekräftat att det inte handlar om en rak adaptering och knappast av den första boken The Gunslinger. I stället pratas det om att filmen börjar "mitt i".



Vad som är lite intressant… (och nu glider vi in i spoilervärlden så de som vill läsa mer markerar texten från och med här):

…är att det sannolikt inte är en filmatisering av den version av The Dark Tower-sagan som vi läst i sju (åtta) böcker, utan en helt annan version. De som läst sviten vet att Rolands resa börjar om på nytt och det vi tagit del av inte är hans första varv i sitt uppdrag att nå Det mörka tornet. Vad som skiljer det nya varvet från det förra just den här gången är att Roland bär The Horn of Eld, och just detta horn har skymtats i filmatiseringen, vilket då kan betyda att det är ett annat "varv" som filmas. Därför kan storyn te sig lite annorlunda eftersom det alltså inte är samma varv som vi läst. Detta är dock en ren spekulation, men kittlande på sitt vis. Vi som kan böckerna får världen gestaltad så som vi (kanske) föreställt oss den, men blir samtidigt lite överraskade av hur historien berättas. Något oroväckande har vi ännu inte sett något om att Eddie och Detta/Odetta/Susannah skulle vara med i filmen, vilket känns mycket märkligt, men det vore väldigt konstigt om de inte var det.

Med lite tur får vi kanske se någon form av teaser under Comic-Con senare i juli. Enligt uppgifter ska den fiktiva författaren Beryl Evans ha en signering av boken "Charlie the Cho Cho" under en timme. Lite lustigt - undrar vad det egentligen innebär...

Om vi går vidare till It så vet vi med säkerhet att det blir två filmer. Den första, som filmas just nu, avhandlar karaktärerna som barn, medan den andra återger deras äventyr som vuxna. Det liknar förstås upplägget i den tidigare filmatiseringen, även om det nu verkar vara tänkt att vara en mer strikt fördelning. I boken och i ABC:s tvådelade tv-film flöt historierna in i varandra.

En annan tydligt förändring som skett är att historien flyttats fram 30 år eller så. De vuxna lever i nutid medan de var barn på 80-talet. När boken kom utspelade den ju sig på 50- och 80-talet. Detta kommer sannolikt ha viss påverkan på delar av historien. Till exempel tog Det formen av en varulv barnen sett på bio på 50-talet. Nu kanske det blir något annat. Det återstår att se, men troligtvis har tidsförändringen inte allt för stor påverkan på helheten.



Filmatiseringen har ännu inte dokumenterats på samma nitiska vis som The Dark Tower och de flesta bilderna kommer från officiellt håll. Både regissören Andy Muschetti och skådespelare har postat bilder på Instagram, men även en del fans har tagit sig till Port Hope i Kanada som får agera fiktiva Derry denna gång.



Än så länge har ingen information om svenske Bill Skarsgårds insats som Pennyvise dykt upp. Vi vet inte hur han ser ut och högst sannolikt är det nog något som sparas till en liten glimt i den första teasern - om inget fan lyckas fota honom mellan tagningar. Låt oss hoppas på det förstnämnda så att vi inte vet för mycket. Redan nu känns det som vi får se alldeles för mycket av framför allt The Dark Tower, även om det mest handlat om lite exteriöra scener, men ändå. Man vill ju bli överraskad.

Bilder från inspelningen av The Dark Tower

Kategori/er: Film  The Dark Tower 
Mängder av bilder från inspelningen av ”The Dark Tower” sprids nu på nätet men frågan är om de som dök upp under natten inte är de mest intressanta. De visar en actionscen mellan Roland och Sayre och det går minst sagt hett till. För fler bilder surfa över till Lilja’s Library.





Första bilderna på The Man in Black

Kategori/er: Film  The Dark Tower 
Här är de första bilderna på Matthew McConaughey som The Man in Black. Dessa är tagna i New York igår där filmen nu spelar in. Man kommer befinna sig i New York hela helgen så om någon har vägarna förbi…hälsa från oss andra.





Nya upplagan av Losers club

Kategori/er: Film  It 


Så här ser den nya upplagan av "Förlorargänget" ut. Inspelningarna av den nya, tvådelade filmatiseringen av It drar igång nu och som vi tidigare rapporterat ska Bill Skarsgård göra rollen som Pennywise. Mycket spännande.

Källa till den här bilden är Finn Wolfhards Instagram, och Wolfhard är killen i Vans-tröja som är tvåa från vänster. Vem han spelar är inte känt men en gissning är att det är Richie eller Stan.

Den första filmen som fokuserar på barnens tid, nu flyttad till 80-talet, ska komma 2017.

Anton Yelchin död i bilolycka

Kategori/er: Film 


Skådespelaren Anton Yelchin, numera mest känd för rollen som Chekov i "Star Trek"-filmerna, avled i en bilolycka söndagen den 19 juni 2016, vid 27 års ålder.

I Stephen King-sammanhang är Yelchin känd för rollen som Bobby Garfield i Hjärtan i Atlantis men han var även aktuell för rollen som Brady Hartsfield i filmatiseringen av Mr Mercedes, en roll han kunde gjort väldigt intressant.

Filmvärlden har förlorat en ung talang som redan gjort mycket bra och som förmodligen hade väldigt mycket kvar att ge oss. Mycket tragiskt.

Bill Skarsgård Som Pennywise

Kategori/er: Film  It 
Såhär skulle Bill Skarsgård kunna se ut som Pennywise om man väljer att använda sig av den smikningen. Denna bild är dock gjord av ett fan och har inget med själva filmen att göra. Men visst kittlar den ens nyfikenhet?

Augustidatum att notera i kalendern

Kategori/er: Film  Sverige  11/22/63 


I augusti kan vänner av Stephen King på film se fram emot två nya tillskott. Som vi berättade härom veckan släpps långfilmen Cell baserad på romanen med samma namn (Signal på svenska) på DVD och blu-ray via Noble Entertainment den 1 augusti.

Tre veckor senare är det dags för nästa utgåva och då handlar det om miniserien 11.22.63 baserad på boken med nästan samma namn (11/22/63 eller 22/11 1963 på svenska) som också släpps i båda formatet via Warner Home Video.

Är Pennywise Svensk?

Kategori/er: Film  It 
The Hollywood Reporter rapporterar att Bill Skarsgård är i förhandlingar om att spela Pennywise i den kommande remaken av "DET".

Första bilderna på The Gunslinger

Kategori/er: Film  The Dark Tower 
Här är de första bilderna på Idris Elba som Roland Revolvermannen. Bilderna är från inspelningen i Sydafrika dit även Matthew McConaughey nu anlänt. McConaughey spelar Flagg och förhoppningsvis får vi snart se bilder på honom också. Mer bilder hittar ni här.



Lite mer om Cell

Kategori/er: Film 


Igår postade vi trailern till Cell, filmatiseringen av Kings bok med samma namn. Under dagen kom det mer information om filmen, bland annat postern som figurerar i denna artikel.

Det kom även fram uppgifter om att filmen får (amerikansk) premiär via något som heter Ultra VOD 10 juni och sedan gå upp biograferna och samtidigt släppas på "vanlig" VOD 8 juli. Alla dessa datum gäller alltså i USA.

Filmens synopsis är följande:

Stephen King’s best-selling novel is brought to terrifying life in this mind-blowing thriller starring John Cusack and Samuel L. Jackson. At the Boston airport, Clay (Cusack) witnesses a scene of chaotic mayhem when an electronic signal turns hundreds of cell phone users into rabid killers. Desperate to find his estranged wife and son, Clay teams with a train driver (Jackson) to battle the horde of murderous “phoners” as the city descends into apocalyptic madness.

Trailern till Cell är här

Kategori/er: Film 


Efter mycket om och men och förseningar får vi nu äntligen se de första rörliga bilderna ur Cell - filmatiseringen av Kings roman med samma namna (Signal på svenska).

Filmen har John Cusack och Samuel L. Jackson i huvudrollerna. Paret spelade mot varandra i en annan King-filmatisering, 1408, för flera år sedan, och nu strålar de samman på nytt i denna telefon-zombie-skräckis...

Filmen har än så länge inget officiellt premiärdatum, varken i USA eller någon annanstans, och om filmen kommer att komma till Sverige lär visas sig. Sannolikt är den inte aktuell för någon biovisning här, men man vet aldrig.

Läs vår recension av boken Cell...
...eller denna alternativa recension av Signal

I stället för The Stand: Revival

Kategori/er: Film  The Stand  Revival/Väckelse 


Den planerade, fyra-delade, filmatiseringen av The Stand är temporärt pausad då rättigheterna till filmen gått ut. Filmen står just nu utan ett "hem" och under tiden som det ordnar till sig ger sig regissören och manusförfattaren Josh Boone in i ett annat Stephen King-projekt.

Det är inte Lisey's Story som funnits i hans IMDB-profil under en längre tid utan Revival (Väckelse) som kommer att bli film. Manuset är enligt rapporter färdigt och förhandlingar pågår med Universal. Boone hoppas börja filma senare i år.

Mer information om The Stands framtid när vi vet mer.

Vad händer i Kingvärlden 2016?

Kategori/er: Böcker  Film  Sverige  Allmänt
Under åren Följeslagarna var ett regelbundet mailutskick brukade vi alltid inleda ett nytt år med att lista det vi vet kommer att hända under året. Så även nu, när vi i denna artikel ger er några datum att anteckna. Tyvärr är det i dagsläget förhållandevis lite som är utannonserat eller offentliggjort. Kanske finns det anledning att uppdatera listan om någon månad eller så.

Här är i alla fall det vi vet just nu:



15 februari: 11.22.63 har premiär. Miniserien i åtta delar visas i USA på Hulu, en Netflix-liknande streamingtjänst. Det är just nu oklart om serien kommer att distribueras via andra kanaler internationellt.

3 mars: Cell - filmatiseringen av Kings bok med samma namn, med bland annat John Cusack och Samuel L. Jackson i några av huvudrollerna, har legat klar utan distribution en längre tid. Det här datumet ska den enligt IMDB ha premiär - i Argentina! Man får hålla tummarna för att den verkligen släpps under 2016. Hittills har inga rörliga bilder från filmens setts.

20 maj (preliminärt): Den som finner - den svenska översättningen av Finders Keepers släpps av Albert Bonniers förlag.

7 juni: End of Watch - den tredje och sista delen i "The Bill Hodges Trilogy" släpps. Teaser: "In End of Watch, Stephen King brings the Hodges trilogy to a sublimely terrifying conclusion, combining the detective fiction of Mr. Mercedes and Finders Keepers with the supernatural suspense that has been his trademark. The result is an unnerving look at human vulnerability and up-all-night entertainment."

18 augusti (preliminärt): Vinden genom nyckelhålet - den svenska översättningen av The Wind Through The Keyhole, den åttonde boken i Det mörka tornet-serien släps av Albert Bonniers förlag.

Spekulationer: King har den generösa vanan att pytsa ut två böcker per år och om även 2016 blir ett sådant år borde bok nummer 2 komma framåt den sena höstkanten, kanske i november. Det kan mycket väl vara så att King börjar prata om en ny historia i samband med press kring 11.22.63-miniserien. Vi väntar med spänning.

Vi väntar även på mer information kring de kommande filmatiseringarna av It, The Stand och inte minst The Dark Tower. Den sistnämnda har ju ett satt releasedatum 13 januari 2017 så det lär hända saker kring den filmen inom väldigt kort.

I övrigt är 2016 ett oskrivet blad. Sannolikt blir det en och annan plötsligt publicerad novell. Håll koll på Följeslagarna här eller på Facebook för att inte missa något.

Blir Idris Elba vår revolverman?

Kategori/er: Film  The Dark Tower 


I dag har flera olika filmsajter och bloggar postat en nyhet om att den brittiska skådespelaren Idris Elba är aktuell för huvudrollen i The Dark Tower - det vill säga som Roland Deschain, revolvermannen. I vissa fall pratas det om att Elba är i "early talks", i andra är han i princip klar och i somliga är det bara ett rykte. Detaljer lär komma inom den närmaste tiden.

Elba fick ett genombrott som smarta, kriminella entreprenören Stringer Bell i tv-serien "The Wire" (en serie King för övrigt gillar mycket) och har dess synts i deckaren "Luther" samt "Thor"-filmerna, "Pacific Rim" och "Mandela:
Vägen till frihet" där han gjorde huvudrollen. Elba är en grym skådis som bland annat ryktats ta över stafettpinnen som James Bond. Men är han rätt som Roland?

Det går inte att komma ifrån att Elba inte ser ut som den bild som skapats av Roland utifrån dels illustrationerna i böckerna och dels utifrån beskrivningarna i historien. Det är väl Eddie som tycker att Roland ser ut som Clint Eastwood och senare i bokserien nämns det att Roland har vissa drag från ingen annan än Stephen King. Så ser inte Elba ut.

Men om man ser bortom de inarbetade bilderna är Elba ett lysande förslag som sannolikt skulle kunna göra en riktigt bra insats. Det ska bli spännande att följa utvecklingen oavsett om Elba är med eller inte. Filmen ska ha premiär i januari 2017 så nu lär det börja hända grejer...

Matthew McConaughey som Flagg eller Roland?

Kategori/er: Film  The Dark Tower 
Rykten gör gällande att Matthew McConaughey erbjudits rollen som Flagg eller Roland i den kommande filmversionen av “The Dark Tower”. Det har tidigare ryktats om att han erbjudits rollen som Flagg i ”The Stand” och det vore ju intressant om han spelade samma roll i två olika filmer…

Detta ska dock ses som rykten än så länge. Man listar ”en person bekant med projektet” som källa så se detta som ett rykte tills det bekräftats.

Är Kings kritik av Kubricks film befogad?

Kategori/er: Film  Böcker 


Stanley Kubricks filmatisering av Stephen Kings The Shining (Varsel) är en het potatis. Av många ansedd som en av tidernas bästa skräckfilmer, av andra - och däribland King själv - ansedd som en kall film som inte tar någon hänsyn alls till den skrivna förlagan.

AV Club ställer sig frågan: "Är Kings kritik av Kubricks film befogad?" och går igenom boken, filmen och även Kings egen remake. Läsningen är superintressant och givande.

Här finns lite kompletterande läsning ur våra arkiv:

Genomgång av The Shining, boken och alla filmatiseringar
Recension av Kubricks film (på DVDKritik.se)
Recension av miniserien på DVD 2003
Dokumentären "Room 237" som avhandlar flippade teorier om Kubricks film

Så gjordes Maximum Overdrive

Kategori/er: Film 


Maximum Overdrive är än i dag, 30 år senare, den enda King-film som Stephen King regisserat själv. Lite kultstämplad, men även avfärdad som en riktig kalkonrulle. King sa i en intervju 2002 att han var så hög på kokain när han gjorde filmen att han inte hade en aning om vad han gjorde. Då blir resultatet kanske inte så bra. Men även B-filmer kan underhålla.

Podcasten "How Did This Get Made?" gör reportage om filmer som är så dåliga att de blir fascinerande och nu har de avhandlat Maximum Overdrive. Podcasten går att lyssna på på länken ovan, men Slashfilm har publicerat en "companion" i textformat med mängder av intressanta stories och roliga arkivbilder.

The Dark Tower-filmen får premiärdatum

Kategori/er: Film  The Dark Tower 
Den 13 januari 2017 kommer den första The Dark Tower-filmen få premiär om man ska tro Sony som i dag släppte datumen till flera av deras kommande filmer...

Ska Cujo bli C.U.J.O. i ny film?

Kategori/er: Film 


Lite smått oroväckande nyheter kommer från USA. Sunn Classic Pictures har dammat av sina rättigheter till Cujo och planerar en remake som utifrån den knappa information som finns verkar spreta iväg från det rabiessmittade originalet.

Ett manus ligger klart och där heter filmen C.U.J.O. vilket ska vara en förkortning av "Canine Unit Joint Operations". Alltså är något militärt involverat i handlingen. Lang Elliott ska regissera och DJ Perry ska göra en roll.

Informationen kommer från ett pressmeddelande, men än så länge finns det ingen direkt övrig information att hitta om filmen, så kanske är det bara ett rykte fortfarande. Vi får se om mer information dyker upp.

The Dansk Tower?

Kategori/er: Film  The Dark Tower 


Ett myller av amerikansk media rapporterar nu att Sony för samtal med danska Nikolaj Arcel som regissör till The Dark Tower. Arcel är känd för oss svenskar för manuset till "Män som hatar kvinnor" och som regissör till "A Royal Affair".

En källa rapporterar att Sony har ett manus "primärt baserat på den första boken i serien, The Gunslinger, som etablerar relationen mellan Roland och den unga skyddslingen Jake Chambers", skrivet av Akiwa Goldsman och Jeff Pinkner.

En annan källa spekulerar i om Arcel plockar med sin landsman Mads Mikkelsen och svenska Alicia Vikander till filmen, som båda var med i "A Royal Affair". Visst, Mikkelsen skulle kunna bli en bra Roland, men vilken roll skulle Vikander i så fall göra?

Mer nyheter kring detta lär komma.

Bakslag för It-remaken

Kategori/er: Film 


Amerikansk media meddelar att Cary Fukunaga lämnar remaken av It. Den "True Detective"-bekanta regissören har varit med och utvecklat projektet och dess manus sedan 2012, men har nu klivit av regissörsrollen. Anledningen ska enligt uppgifter vara att Fukunaga inte enats om budgeten med filmbolaget New Line Cinema. Tanken har varit göra två filmer, en som avhandlar karaktärernas upplevelser som barn och en där de är vuxna. Uppgifterna säger att New Line ville strama ned projektet till en film, medan Fukunaga var fast besluten om att göra två.

Det här är förstås ett rejält bakslag för filmatiseringen. Dels var Fukunaga ett mycket spännande val och dels var filmandet planerat att inledas nu i sommar. Vad som händer just nu är oklart och dessvärre kan det leda till större förändringar än enbart en regissörsroll - speciellt om New Line enbart vill göra en film.

Nytt liv för The Dark Tower på film

Kategori/er: Film  TV  The Dark Tower 
Efter en tids tystnad har det blåst in nytt liv i den planerade filmatiseringen av The Dark Tower. Efter att ha varit hos både Universal och Warner är det nu Sony som ska finansiera den första filmen. En ackompanjerande tv-serie utvecklas av MCR som blir medfinansiär.

Tidigare har det pratats om ett antal filmer och ett antal tv-säsonger mellan filmerna, men i den nyhetsrapportering som pågår i amerikansk media (i Deadline t.ex) framgår det inte mycket om formatet, men man kan hoppas att den unika kombinationen av berättande i två olika medier kommer att bibehållas.

Med tanke på att filmatiseringen varit på gång ett tag utan att få fäste känns det fortfarande lite skakigt, men förhoppningsvis kommer det mer nyheter inom kort. Regissör och skådespelare är inte bestämda ännu, men manuset till den första filmen, baserad på The Gunslinger, är skrivet av Akiva Goldsman och Jeff Pinkner och påstås vara helt nyskrivet och inte baserat på manus som figurerat i projektet tidigare.

Skådespelarna i 22/11 1963 avslöjade

Kategori/er: Film  11/22/63 
Som vi berättat tidigare så kommer den amerikanska streamingtjänsten Hulu visa en 9 avsnitt lång miniseries baseras på Kings 22/11 1963 och nu har man även släppt listan på skådespelarna som ska vara med.


Chris Cooper (Al Templeton) – Ägaren av Al’s diner, mentor och vän till Jake.
Sarah Gadon (Sadie Dunhill) – Kvinnan Jake blir kär I på 1960 talet.


Cherry Jones (Marguerite Oswald) - Lee Harvey Oswalds mamma.
Daniel Webber (Lee Harvey Oswald) – Kennedys mördare eller?


George MacKay (Bill Turcotte) – En ung bartender som blir Jakes bundsförvant.
Lucy Fry (Marina Oswald) - Lee Harvey Oswalds ryska fru.


Leon Rippy (Harry Dunning) – Vaktmästaren på Jakes skola under 2015.
James Franco (Jake Epping) – Engelskaläraren som får chanson att förhindra mordet på Kennedy.

Kevin Macdonald kommer att regissera och producera de första två entimmesavsnitten.

Recension av Tills döden skiljer oss åt

Kategori/er: Film  A Good Marriage 


I dag släpps Tills döden skiljer oss åt (A Good Marriage) på DVD och blu-ray i Sverige. Vi har tittat på filmen och recenserat den. Ni hittar vår recension här.

En alternativ recension finns på DVDKritik.se där ni även kan tävla om filmen.

Limiterad version av Nyckeln till Frihet

Kategori/er: Film 
Den 9 februari släpps en limiterad version av ”Nyckeln till Frihet”. Det sägs vara en super exklusiv om limiterad utgåva men exakt hur limiterad är oklart.

Klart är det dock att det är en 3-disk utgåva (över 4 timmars extramaterial) med en 190 sidig bok med manus och teckningar från filmen.

Ni kan köpa den (kostar bara 99:-) på Discshop.

The Stand blir fyra biofilmer

Kategori/er: Film  The Stand 


Filmskaparen Kevin Smith har gjort en lång intervju med kollegan Josh Boone och publicerat den i podcastformat. Intervjun handlar mycket om Boones DVD-aktuella film "Förr eller senare exploderar jag" ("The Fault in Our Stars"), men det handlar även väldigt mycket om Boones livslånga kärlek till Stephen King. 

De sista 35 minuterna av intervjun handlar om The Stand där Boone berättar att han kommer att göra fyra filmer för att göra boken rättvisa. Det är ingen tvekan om att Boone har full koll på boken och att han respekterar Kings text och är medveten hur andra filmskapare misslyckats med Kings ton och hans nyanser i vissa andra filmatiseringar.

Intervjun finns här.

Boone har även rättigheterna till Lisey's Story

Trailer (x2) till A Good Marriage

A Good Marriage blir nästa Stephen King-film att gå upp på biograferna - de amerikanska i alla fall. Nu finns det en trailer till filmen att se:



Det är faktiskt inte första gången historien filmas. Eller... Inför boksläppet av Full Dark, No Stars hösten 2010 gjorde Kings engelska förlag Hodder & Stoughton fyra trailers till de olika historierna och den som gjordes för "A Good Marriage" var svensk.



Här ser ni Tomas Norström (känd från "Pistvakt", "Psalmer från köket" och "S*M*A*S*H" med mera) i rollen som den seriemördande mannen. Filmen regisserades av Norström och Henrik Gyllenskiöld. Det är ju trist att Norström inte fick göra rollen på riktigt, men det är ju samtidigt kul att denna version fortfarande finns kvar att se.

Postern till nästa King film

Här är postern till nästa King film, A Good Marriage. Filmen får premiär i USA den 3 oktober men tyvärr har inte något svenskt datum satts än.



Filmen baseras på novellen med samma namn som återfinns i Full Dark, No Stars (Nattsvart, Stjärnlöst).

Big Driver blir tv-film

Kategori/er: Film  TV  Full Dark, No Stars 


Novellen "Big Driver" från Full Dark, No Stars (eller "Storchaffisen" från Nattsvart, stjärnklart om man ska ta de svenska titlarna) kommer att bli tv-film av kanalen Lifetime med Maria Bello, Olympia Dukakis, Joan Jett och Will Harris i rollerna. Filmen spelas in i sommar i regi av Mikael Salomon efter manus skrivet av Richard Christian Matheson.

Även om det är roligt att ännu en King-historia filmas finns det viss anledning till oro. Först och främst är novellen en ganska rå historia och tv-filmer har sällan möjlighet att bli så skrämmande och grafiska som berättelserna kräver. Sedan har regissör Salomon ett King-CV som inte riktigt imponerar. Han gjorde remaken av 'Salem's Lot och sedan två avsnitt i Nightmares & Dreamscapes ("Autopsy Room Four" och "The End of the Whole Mess"). Matheson har även gjort King tidigare då han skrev "Battleground" till ovan nämnda Nightmares & Dreamscapes.

Nåväl, man ska inte döma ut något på förhand, men i just detta fall säger magkänslan att filmatiseringen av "Big Driver" inte kommer hamna på någon tio-i-topp-lista direkt...

Lustigt nog har novellen varit på gång att bli film tidigare. På bigdrivermovie.com finns koncept och information från två kortfilmsmakare som menar att King givit dem rättigheterna enligt sitt dollarbabyupplägg. Dock verkar det som filmen aldrig blev gjord för informationen är lite gammal vid det här laget.

King Kommenterar

Kategori/er: Böcker  Film 
I en nyligen publicerad artikel förekommer det ett gäng kommentarer från King om några av de saker vi snart (förhoppningsvis) ska få ta del av… Vi har samlat dem här åt er.

Filmversionen av The Dark Tower
“I was very excited when Ron Howard got involved with that project, His original take on it was the best. He wanted to do the movies — three tentpole movies — interspersed with a number of TV series that covered Roland and his adventures as a young man. It was a brilliant concept, and I’m pretty sure it would have worked. [But] what sometimes happens in Hollywood and in filmmaking is, the financing fell apart, or the studio started to have second thoughts.”

Filmversionen av Cell
“The movie is not totally close to the original screenplay that I wrote but I’ll tell you what, the end of it is so goddamn dark and scary. It’s really kind of a benchmark there.”

TV serien Under the Dome
"Because in another way, writing a book or writing a story is like being in a room that has a lot of doors. I chose one to go through, but you only get one choice when you’re writing a novel. So this is getting a chance to go back."

Kommande boken Väckelse
"It’s too scary. I don’t even want to think about that book anymore. It’s a nasty, dark piece of work. That’s all I can tell you."

Remaken av It är också lite närmare

Kategori/er: Film 


Precis som en remake av The Stand legat på lut ett tag nu, har det även pratats om en remake av It som två biofilmer av betydligt läskigare slag än den klassiska, men kanske inte fullt så otäcka tv-serien.

Så är fortfarande planen, när filmen nu har flyttats från Warner till New Line. Det verkar som det finns en strategi om att placera all skräck hos New Line nu, till exempel två uppföljare till förra årets rysare "The Conjuring", och det lovar i och för sig gott inför den eventuella remaken.

Men när det väl kommer till kritan finns det fortfarande alldeles för lite nyheter för att det ska kännas som någonting verkligen är på gång. Cary Fukunaga, som i år gjort succé med tv-serien "True Detective", har varit aktuell som regissör tidigare, men är han fortfarande med i matchen? Framtiden lär visa...

Gerald’s Game på väg att bli film

Kategori/er: Film 


22 år efter att den släpptes ser det ut som Gerald's Game är på väg att bli film. Boken, på svenska släppt som Geralds lek, hör kanske inte till Kings allra mest kända - det vill säga, det är inte en titel som oftast nämns när hans böcker listas.

Historien kommer inte att vara helt enkel att föra över till film, men den uppgiften har "Oculus"-regissören Mike Flanagan och hans skrivarpartner Jeff Howard tagit hand om.

"Precis som Misery och Dolores Claiborne är Gerald's Game en av de mest intensiva och gripande romaner jag läst, och att göra film av den har varit en dröm i många år. Jag och Trevor är väldigt taggade inför uppgiften", säger Flanagan som kommer att inleda inspelningarna i höst.

För många år sedan sa King att han själv var sugen på att regissera filmen, som en andra insats bakom kameran. Då det första försöket Maximum Overdrive kan sorteras in under "hellre än bra" var det kanske rätt att det blev en annan regissör till slut...

Tävla om Room 237!

Kategori/er: Film  Hemsidan 
Vi har fått några exemplar av Room 237, dokumentären som avhandlar alla hemliga meddelanden i Stanley Kubricks The Shining. En mycket sevärd film.

Tävlingen pågår till och med måndag (19/5) och finns här!

Remaken av The Stand är lite närmare

Kategori/er: Film  The Stand 


När det gäller kommande Kingfilmatiseringar får man alltid vara lite reserverad. Det är lätt att bli exalterad när en film "ska göras". I verkligheten är det en lång bit mellan "ska göras" och "görs". Det är först när kamerorna börjar rulla som man kan vara riktig säker på att filmen kommer att göras.

Remaken av The Stand är ett bra exempel. Det har pratats om den i flera år och regissörer som Scott Cooper, Ben Affleck och David Yates har varit aktuella men droppat av av olika anledningar. Nu ligger bollen hos Josh Boone och nu har även en skådespelare knutits till filmen. Han heter Nat Wolff och har tidigare agerat i Boones film "The Fault in Our Stars", som har svensk biopremiär i juni under namnet "Förr eller senare exploderar jag".

Vilken roll Wolff är aktuell för är inte känt. Rent spontant utifrån hans utseende, och lite inspirerat av den gamla tv-serien, skulle man kunna tro att han blir den nya Larry Underwood, men det är bara en ren gissning.

Skönt att det händer något i alla fall. Det är ett litet steg framåt.

Nytt King på horisonten

Kategori/er: Böcker  Film  Sverige 
Just nu är det trevliga tider för King fans i Sverige. Det är mycket på gång både inom landets gränser men även utanför. Här är lite datum ni bör notera.

2 april:
Nyinspelningen av Carrie släpps på DVD och Blu-ray i Sverige. Ni kan även vinna ett ex hos DVDKritik

7 april:
Det amerikanska bokförlaget Cemetery Dance kommer att presentera spännande nyheter. De kallar det för något av det största de gjort och allt tyder på att King är inblandad.

9 april:
TV serien Under the Domes första säsong släpps på DVD och Blu-ray I Sverige

3 juni:
Nästa King bok i USA, Mr. Mercedes släpps. Idag finns inga uppgifter på när den kommer att släppas i Sverige.

11 november:
2014s andra King bok i USA, Revival släpps. Idag finns inga uppgifter på när den kommer att släppas i Sverige.

2015:
Nästa svenska King bok släpps. I dagsläget har inte titeln offentliggjorts men många kommer nog bli glada.

Under the Dome i Sverige

Kategori/er: Film  Sverige  TV 
Nu kommer "Under the Dome" till Sverige. Det är Kanal 5 som börjar visa serien med start 3 oktober 22:00. Här är en trailer.

Under the Dome i Sverige

Kategori/er: Film  TV 
Nu är det bekräftat att Kanal 5 köpt rättigheterna till att visa "Under the Dome". Tyvärr dröjer det ända till i höst innan vi får se den här i Sverige...

52 dagar kvar...

Kategori/er: Böcker  Film 
Här är en alldeles färsk bild från TV serien baserad på King’s ”Under the Dome”. Serien får premiär på CBS om 52 dagar…

A Good Marriage

Kategori/er: Böcker  Film 
Nu börjar inspelningen av King’s “A Good Marriage”. Manuset är skrivet av King själv så det bådar ju gott…

The Dark Tower till Netflix

Kategori/er: Böcker  Film  The Dark Tower 
Vad tror ni, kan Netflix fixa en filmatisering av ”The Dark Tower”? Enligt dess VD för de i alla fall samtal med Ron Howard om att göra just det…

Arrested Development creator Ron Howard has also been circling Stephen King’s The Dark Tower – any chance Netflix could pick it up?

I spoke to Ron about it, actually. The last time we talked about it the thing was being kicked about HBO – but it’s no longer there. Once Arrested Development gets through we’ll keep talking about it.

Tate Taylor ska göra film av Joyland

Kategori/er: Böcker  Film 
Tate Taylor som gjort filmen ”The Help” har fått rätten att göra film av ”Joyland” innan boken släppts. Samma sak hände när ”The Talisman” kom men förhoppningsvis går det bättre för Joyland…

Ny Under Kupolen teaser

Kategori/er: Böcker  Film 
En längre teaser/trailer/behind the scenes från Under Kupolen har nu släppts.

Ny teaser för Under the Dome

Kategori/er: Film 
Här är en ny teaser för TV serien "Under the Dome".

Under Kupolen inspelning på gång

Kategori/er: Böcker  Film 
Nu är inspelningen av "Under Kupolen" i full gång och här är en bild på King när han hälsade på under inspelningen.

Under Kupolen teaser

Kategori/er: Film 
Här är teasern för Under Kupolen som visades inatt under Super Bowl.



Mer info finns på den officiealla hemsidan

The Dark Tower filmen lever

Kategori/er: The Dark Tower  Film 
Ron Howard verkar inte ha släppt The Dark Tower. Igår postade han följande meddelande på Twitter...

Drakens Ögon som miniserie

Kategori/er: Film 
TV kanalen SyFy har planer på att göra en 4 timmars miniserie baserad på boken Draken Ögon. Frågan är väl om man kan klämma in boken på 4 timmar…

Ny antologifilm med Kinghistorier

Kategori/er: Film  The Reaper's Image 
Vi har sett Creepshow, vi har sett Cat's Eye och vi har sett Nightmares & Dreamscapes som alla samlat kortfilmer baserade på Kingnoveller.

Snart kan vi lägga till ytterligare en titel, nämligen The Reaper's Image, en antologifilm som samlar fyra historier av King. Det är Mark Pavia som ska göra filmen och han är ingen okänd person för Kingfans.

Han debuterade nämligen 1997 med The Night Flier, en långfilm baserad på Kings novell, och The Reaper's Image blir hans andra film som alltså innehåller fyra historier, nämligen:

"The Reaper's Image", "Mile 81", "N." och "The Monkey". King är delvis inblandad då han valt ut två av historierna, oklart vilka.

Det är i dagsläget inte känt när filmen ska göras, men förhoppningsvis under 2012.

Bag of Bones på amerikansk DVD i mars

Kategori/er: Film  Bag of Bones 
Den tvådelade miniserien baserad på Bag of Bones visades på amerikansk tv under december 2011. Den kommer att släppas på amerikansk DVD den 13 mars.

Än så länge finns inga uppgifter om serien kommer att visas i Sverige eller när den kan släppas här, men möjligheterna att den kommer över huvud taget anser vi vara goda.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

BLOGGKALENDER

<< September 2024 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

PRENUMERERA

Prenumerera på nyhetsbloggen via RSS

SÖK I BLOGGEN

KATEGORIER:

11/22/63 (13) A Face in the Crowd (1) A Good Marriage (3) Afterlife (3) Allmänt (21) Bag of Bones (3) Blockade Billy (1) Blod säljer (2) Böcker (202) Castle Rock (2) Doctor Sleep (13) End of Watch (7) Fairy Tale/En saga (3) Film (125) Finders Keepers (8) Full Dark, No Stars (13) Gwendytrilogin (1) Hemsidan (8) If it bleeds/Blod säljer (8) In the Tall Grass (2) Intervjuer (6) It (24) Joyland (5) Jurtjyrkogården (3) Later/Senare (6) Läsprojekt (12) Ljudböcker (11) Mr Mercedes (14) Noveller (17) Recensioner (36) Retroomslag (4) Revival/Väckelse (5) Serier (1) Sleeping Beauties (3) Sverige (75) The Dark Tower (42) The Institute (3) The Outsider (8) The Reaper's Image (1) The Stand (10) The Stand (3) The Wind Through The Keyhole (10) TV (61) You Like It Darker (3)

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
Bok. Samling med 12 noveller, släpptes 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning. Läs vår recension
Gwendytrilogin
Bok. Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpptes enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
Kommande:
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max 3/10 2024
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-10-03
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan. Visades på Toronto International Film Festival 6/9 2024 och inväntar distribution och premiärdatum.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins. Amerikansk premiär 21/2 2025.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025-02-21
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
Always Holly
- Kommande roman. Släpps troligen hösten 2025.
• Format: Bok
• Status: Första utkast
• Utkomst: 2025
The Long Walk
- Långfilm i regi av Francis Lawrence. Spelas in just nu för eventuell premiär 2025.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Institute
- Tv-serie. Under inspelning just nu med eventuell premiär 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
Se hela King-kalendariet

SENASTE RECENSIONERNA

Shine On: The Forgotten Shining Location
Så du vill ha det mörkare
Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand