NYHETSBLOGG - DATUM: 2014-05-12
Nytt på hemsidan
Kategori/er: Hemsidan
Den senaste tiden har vissa förändringar på hemsidan skett som kan vara värt att belysa. Till att börja med är spalten "Kommande från Stephen King", som finns lite här och var på sajten, uppdaterad och numera sorterad så att de svenska grejerna ligger först. De har dessutom markerats med en liten svensk flagga för extra tydlighet.Fortsätter vi på det svenska spåret har sidan med svenska böcker strukturerats om lite och till höger finns numera en spalt som listar de titlar som ännu inte översatts med en färgglad gradering om hur vi bedömer sannolikheten att de faktiskt kommer att komma på svenska. Under listan finns lite information om de få antologier med Kinghistorier som släppts i Sverige.
Över till de amerikanska böckerna där vi lyft ut alla serieadaptioner till en egen sida. Vi passade även på att komplettera med en del titlar som inte varit med tidigare. En bra referens för de som roas av tecknade varianter av Kings historier.
Fler förändringar och putsningar är att vänta inom kort. Vi har en lista vi bockar av. Här näst kommer några recensioner som blivit liggande att publiceras och det blir även en intressant tävling inom kort.
Intervju: Marcus Birro om Stephen King
Kategori/er: Intervjuer
Marcus Birro, född 1972, är författare, poet, kolumnist och bloggare. Han har under åren figurerat i både radio ("Frank i P3", "Karlavagnen") och tv (deltagare i "Let's Dance", deltagare i och vinnare av "På spåret"). Marcus hjärta klappar hårt för italiensk fotboll, men det finns även plats för Stephen King. Marcus är ett fan och därför har vi valt att intervjua honom om hans relation till Stephen King.Hur började du läsa King? Hur gammal var du? Vad fastnade du för?
- Jag var ung, tretton år eller så när jag började läsa King. Jag var tidigt in i slukaråldern. Jag läste The Dead Zone först och sedan var jag fast. Jurtjyrkogården följde och sedan kom en av mina största läsupplevelser till denna dag, när Det kom 1987. Jag minns att vi bar knappar på jackan, "DET Kommer" och så när den gjorde det; "DET finns"... Jag fastnade för hans oerhörda kärlek till sina karaktärer. Han älskade dem. Därför älskade jag dem. Jag fastnade för hans geniala förmåga att berätta en fullständigt osannolik historia på ett sätt att man köpte den rakt av.
Vad är din relation till King i dag? Får du samma kick av King som när du var ung?
- Jag älskar honom. Han är en av de största författarna i vår tid. Han är ojämn men när han är som bäst finns det ingen som är i närheten. Och bäst är han fortfarande, kanske mer nu än förr. 11/22/63, Lisey's Story och Duma Key håller jag som tre av hans bästa.
Kastar du dig över en ny Kingbok direkt när de kommer ut på engelska eller väntar du tills det finns en svensk översättning?
- Jag läser dem direkt på engelska. När Doctor Sleep kom köpte jag tredje boken på engelska som de plockade upp ur kartongen. Sedan läser jag ibland också om boken när den kommer ut på svenska. Lisey's Story har jag läst på båda språken. Flera gånger.
Vad är det som gör King så bra?
- Han är en genial berättare. Han skriver om det som rör sig periferin av alla människors liv på ett oslagbart genialt sätt. Han kan måla fram karaktärer så att de får blod och liv. Jag minns när jag läste Det, om förlorargänget, om Bev och de andra och jag förälskade mig i Bev. Inte på ett sådant där litterärt, löjligt sätt, utan helt och fullt. Även om jag i det riktiga livet träffade min första flickvän ungefär samtidigt så älskade jag fortfarande Bev. Så ögonblicket i 11/22/63 när Bev dyker upp igen är bland det starkaste jag någonsin läst. Jag grät som ett barn.
Tycker du Kings berättarstil har förändrats under åren? Ser du nya kvaliteter i Kings texter nu när du själv är etablerad författare?
- Jag tycker Liseys berättelse en gång för alla bevisar vilken genial författare, vilken god människokännare King är. Det är en bok om skrivande och läsande, om besatthet, kärlek och lojalitet. Och väldigt lite om skräck. Jag håller den som en av de fem bästa böcker som någonsin skrivits.
Vad tror du det är som gör att både Carrie och Doktor Sömn verkligen känns som Kingböcker trots att det gått 40 år mellan dem? Eller känns det som om de är skrivna av olika författare?
- Vi är många som följt King längre och även vi har förändrats. Men King har ett eget driv, en förmåga att på några enkla, men aldrig ytliga meningar, fånga en känsla hos många av oss. Han skriver i tydliga bilder men blir aldrig banal, alltid. Han är en hjärtats berättare.
Upplever du att King har påverkat ditt eget författande på något vis och i så fall hur? Har du fått berättarteknisk eller stilistisk inspiration?
- Jag försöker! Men jag misslyckas. Jag önskar verkligen att jag kunde skriva som King, så där enkelt, otvunget. Mina senare diktsamlingar, jag gav ut en 2006, är influerad mycket av King. Där finns dikter om fotografier som får liv (Det), om kvinnor som kommer tillbaka från de döda med "rösten sträv, full av smuts" (Jurtjyrkogården) och flera andra saker...
Vilken är din favoritbok av King och varför?
- Går inte att nämna en. Det, Lisey's Story, Duma Key och 11/22/63...
Finns det Kingböcker som du inte gillar och i sådant fall varför?
- Jag läste Cell och den var inte riktigt min grej.
Vilken Kingbok eller historia önskar du att du hade skrivit?
- Det.
Vilket är ditt bästa Kingminne genom åren?
- Många är återgivna ovan. Men när jag läste Det första gången knäcker nog allt. Eller när jag läste 11/22/63 2011 och fick träffa Bev igen...
Vi tackar Marcus för att han tog sig tid till att svara på våra frågor. Mer om honom finns på marcusbirro.se.