RECENSION

The Dark Tower Sketchbook

Format: Tidning  • 

När omslaget till The Dark Tower Sketchbook dök upp på nätet såg jag framför mig en liten exklusiv sak i fint papper och allt sådant, men när den väl hamnade framför mig blev jag smått chockad. Det är en extremt tunn serietidning och inte alls någon ”sketchbook” enligt min definiering.
   Men tidningen var ju gratis (för alla) så man ska inte klaga…
   Det här är verkligen en teaser för egentligen så innehåller inte tidningen något märkvärdig, inte något som kunde stoppats in i tidningarna som kommer eller kanske ännu mer lämpligt i den samlade volymen i höst, vilket jag faktiskt tror kommer att bli tidningens öde i slutändan.
   Vad får man då i tidningen? Jo, först kommer ett antal av de sidor som ingår i första tidningen i form av Jae Lees originalteckningar som är ganska spartanska blyertsbilder. Sen några karaktärsskisser och sist en liten koloreringsskola med Richard Isanove där vi får se steg för steg hur han färglade bilden där den vuxne Roland står på en klippa med en örn i bakgrunden. Det vi får se är egentligen endast ett par steg av de många som krävs för att få till bilden i slutändan, men vilket hantverk! Jag håller själv på och illustrerar lite och färglägger med Photoshop och jag inser mängden arbete PER BILD som Isanove lägger ned.
   Detta leder mig in på en diskussion man kan ha någon annanstans, nämligen vem gör The Dark Tower Comic egentligen, Lee eller Isanove? De som sett filmen ”Chasing Amy” vet hur jobbigt det är att vara ”the tracer”, killen som tuschar någon annans teckningar. Lite samma sak är det här, men när det väl kommer till kritans så har båda konstnärerna lika stor påverkan på slutresultatet (även om Isanove är min stora idol just nu!).
   Svårt att sätta betyg… The Dark Tower Sketchbook är inte vad jag hade förväntat mig, men den är bra också, så betyget stannar på tre Följeslagare av fem möjliga.
Vad kan man säga om den sketchbok med tidiga bilder från The Dark Tower-serien som släptes i slutet av året? Man kan säga att det ser lovande ut. Man kan säga att det ser seriöst ut. Man kan säga att bilderna förmodligen kommer att vara suveränt gjorda. Man kan säga att man nu är ännu mer sugen på att läsa tidningen om det nu är möjligt…och man kan samtidigt konstatera att det var tur att den var gratis.
   Visst den är lite läcker att titta på men knappast något som skulle vara värt att betala för…vilket Marvel också varit smarta nog fattat! Tack för det Marvel.
   Betyget blir tre svaga Följeslagare. Inte så mycket för innehållet. Jag har höga förhoppningar på tidningen men mer för att det är så lite i den.
Först publicerad i Följeslagarna #222 - 2007-02-01
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

The Gunslinger’s Guidebook

Tidning, publicerad på foljeslagarna.com 2007-09-03

The Gunslinger’s Guidebook har varit på gång ganska länge men nu finns den ute och såhär i efterhand är jag glad att den inte kom tidigare. Den innehåller nämligen en hel del spoilers om vad som händer i de sista numren, och för de som inte vet hur storyn slutade hade det varit mycket olyckligt att läsa guideboken tidigare. Guideboken är i stort en illustrerad... [Läs hela recensionen]