RECENSION

The Dark Tower: Treachery #6

Format: Tidning  •  Av Peter David, Robin Furth, Jae Lee och Richard Isanove, Marvel (2009)

Treachery är slut och så även denna omgång av The Dark Tower-serien. Nu dröjer det inte så värst länge innan nästa omgång är här men för stunden är det paus som gäller. Treachery-omgången slutar rätt dramatiskt och även lite oväntat skulle jag nog vilja säga med att Roland… nja, ni får läsa själva.
   Hur som helst får förräderiet som legat till bas för hela omgången ett slut i sista numret. Roland och Aileen kommer varandra närmare än Roland trott varit möjligt och vi får även för första gången höra Roland uttala sin längtan efter tornet. Dock känns detta nummer lite kortare än de tidigare och utfyllt med lite skissvarianter på några av sidorna i numret...
   Annars är historiedelen av numret väldigt passande då det, precis som handlingen i numret, har väldigt mycket med gåtor och de tävlingar man hade i gåtgissning att göra. Vi får till och med några gåtor som man kan använda som test för att se hur man hade lyckats i tävlingarna. En del är rätt lätta medan andra är svårare. Som tur är finns det även svaren med. Men fuska inte nu, utan försök först.
   Hur som helst gillar jag slutet på omgången och det känns som om det är rätt ställe i historien att ta en paus på. Numret håller samma höga kvalité som de tidigare, vilket man nu kommit att förvänta sig av serien, och betyget blir en stark fyra av fem möjliga.
Slutsekvensen i Treacheryär dramatisk, där Roland återigen luras av Maerlyn’s Grapefruit och gör något som vi fram till nu bara hört talas om i bokserien. Nu får vi tragedin i bilder. Jag hade förväntat mig ett helt annat slut på den här omgången, men det slutet lär komma i nästa - The Fall of Gilead.
   Som Lilja skrev inleds Rolands sökande - på sätt och vis - efter Det Mörka Tornet i detta nummer, och man kan dra som slutsats att vi kommer att se mindre av Gilead i de avslutande omgångarna (redan nu vågar jag gissa att den sista omgången får namnet The Battle at Jericho Hill…).
   En sak som jag gillar med numret är att man får en skymt av Corts styrka. Roland har bara nämnt Cort som hastigast i sina berättelser och i sekvensen när Roland blir revolverman är han tydligt svag, men i det här numret är han stark och egentligen avgörande i avslöjandet av konspirationen.
   Ändå tycker jag att numret är lite svagt för att vara final på omgången, men å andra sidan är vi mitt i hela seriesviten vilket kanske förklarar det hela, och samtidigt ger en indikation om att vi har det bästa kvar framför oss. Betyget blir tre Följeslagare av fem möjliga.
Först publicerad i Följeslagarna #248 - 2009-03-01
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

Stephen King’s The Dark Tower: A Concordance Volume 1

Bok, publicerad på foljeslagarna.com 2003-11-25

En konkordans, jo, ordet finns på svenska också, är ett ”alfabetiskt register till en skrift” enligt mitt uppslagsverk. Det hade jag inte riktigt fattat innan jag slog upp boken och började bläddra i den. Men så var det. Från A till Z listas personer, platser, företeelser och så vidare i en rad olika kategorier. Det är med andra ord ingen bok man sträckläser fr... [Läs hela recensionen]