RECENSION

The Dark Tower: Guide to Gilead

Format: Tidning  • 

"Guide to Gilead" är inte för alla. Det är bara att inse att detta rör sig om ett specialnummer där vi får mer information angående de olika platserna, personerna och fenomen som präglade Gilead genom åren. Vill man veta vem som är vem och vad som är vad, då däremot är "Guide to Gilead" helt rätt.
   Platserna som beskrivs har information såsom officiellt namn, antal innevånare, kända innevånare med mera. Om personerna får vi lära oss allt ifrån hårfärg till smeknamn. Dessutom får vi lära oss mer om seder såsom vårgudinnan Queen O’ Green Days och drömmarna gud Nis. Allt ramas dessutom in snyggt av diverse illustrationer.
   Man får nog mest se "Guide to Gilead" som ett referensverk där man kan fördjupa sig i information om en plats eller person, vilket ju passar bra nu när serien har en del nummer ute med mängder av information att hålla reda på.
   Betyget blir en stark trea av fem möjliga Följeslagare. Det blir lite segt emellanåt vilket drar ner betyget.

Jag har aldrig varit speciellt intresserad av det textmaterial som dykt upp under serieadaptionens gång. I brist på bättre ord kallar jag det för "spekulativt" eftersom det inte är King som ligger bakom dessa texter. Visserligen är det plockat från sådant King nämnt i böckerna, men ändå - är det inte från Kings penna så känns det inte riktigt riktigt!
   Dessutom blir det lite hockeykortsvarning i alla dessa profiler av karaktärer där olika egenskaper listas. Lite amerikanskt så där. I sin helhet tenderar det även att bli Tolkiennördigt, med den stora skillnaden att Tolkien faktiskt själv skrev sina appendix och annat där det fanns fördjupande information.
   För det här är helt klart något för de som verkligen vill fördjupa sig i mytologin kring The Dark Tower, och är man sugen på det lär man inte bli missnöjd. Personligen blir jag lite upphetsad av att få se en bild på Jericho Hill, där jag tror att hela serieadaptionen kommer att avslutas.
   Betyget blir lågt, mest för att jag känner mig så ointresserad av materialet. Plus att jag tycker att det borde ingå som bonusmaterial i en inbunden utgåva och inte släppas som en separat tidning... Betyget blir därför bara två Följeslagare av fem möjliga.A
Först publicerad i Följeslagarna #250 - 2009-05-01
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

The Dark Tower: The Long Road Home #5

Tidning, publicerad på foljeslagarna.com 2008-08-01

I det femte och sista numret av The Long Road Home knyts säcken ihop. Det har varit ett lätt märkligt äventyr som till större delen utspelat sig i Maerlyn’s Grapefruit, men det har också betydigt större plats för The Crimson King, vilket man så klart tackar för. I det här numret prövas färgläggaren Richard Isanoves stora talang till det yttersta och är san... [Läs hela recensionen]