RECENSION

The Stand: Captain Trips #1

Format: Tidning  •  Av Roberto Aguirre-Sacasa, Mike Perkins och Laura Martin, Marvel (2008)

Det kändes ju inte som någon högoddsare att The Stand skulle förvandlas till tecknad serie efter succén med The Dark Tower. En av Kings mest älskade böcker, rejält lång så den kan bli ett antal ”story arcs” och en historia som passar bra att illustreras.
   Faran är dock att storyn redan finns bildsatt i en tv-serie som både är bra och dålig, och efter detta första nummer känns det som att serien bildmässigt kommer att bli ganska lik den filmade versionen. Men vi får se hur det utvecklas.
   Den första ”story arc:en” av fem går under namnet Captain Trips, som ni vet även är namnet på det virus som slår ut nästan hela mänskligheten. En fruktansvärd influensa med grönt, otäckt snor, vidrigt återgivet ett par gånger i det första numret som i stort fungerar som en introduktion av tre av huvudpersonerna – Stu Redman, Frannie Goldsmith och Larry Underwood.
   Randall Flagg lyser med sin frånvaro förutom på omslaget där han elakt står som den ”Dark Man” han är. Däremot sveper Captain Trips in via Charles D. Campion som kraschar in i en Texaco-mack i Texas i en av numrets mest dramatiska scener.
   Bildmässigt handlar det om en mer realistisk stil jämfört med The Dark Tower:s mer lummiga fantasystil. Bilderna är otroligt detaljerade och fint färglagda. Däremot kan jag tycka att karaktärerna ibland känns lite stela och odynamiska, och precis som i The Dark Tower lider de av det sammanbitna ”stängda munnen”-syndromet. Ska det vara så svår att rita öppna munnar när folk pratar?
   Numret känns väldigt matigt och man får en bra känsla inför framtiden. Det känns som Roberto Aguirre-Sacasa hittat rätt direkt i sin adaption av texten och Mike Perkins (illustrationer) och Laura Martin (färgläggning) hänger med på ett bra sätt.
   En spännande start på detta nya serieäventyr som är värt fyra starka Följeslagare av fem möjliga.


Serievarianten av The Stand uppfyller enligt mig alla de förhoppningar och förväntningar jag hade på serien. Den är snyggt gjord, manuset är välgenomarbetat och följer väl den historia King skapat. Karaktärerna känns trovärdiga och stämmer även de bra överens med vad jag såg framför mig när jag lästa boken.
   Efter att ha läst första numret får jag känslan av att The Stand faktiskt kan bli ännu bättre än The Dark Tower-serien. Just nu känns det så i alla fall men vi får se när det kommit några fler nummer. Hur som helst blir betyget 5 Följeslagare av 5 möjliga.
Först publicerad i Följeslagarna #243 - 2008-10-01
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

The Stand: Captain Trips #3

Tidning, publicerad på foljeslagarna.com 2008-12-01

Nu har vi kommit strax över halvvägs in i den första omgången av serieadaptionen av The Stand, och än finns det fler karaktärer att introducera. En betydande sådan dyker upp i detta nummer, nämligen gangstern Lloyd Henreid som inom kort kommer att blir Randall Flaggs högra hand, i tv-serien så fint gestaltat av Miguel Ferrer. Serietidnings-Lloyd ser inte alls ut som F... [Läs hela recensionen]