RECENSION

The Dark Tower: The Fall of Gilead #3

Format: Tidning  •  Av Peter David, Robin Furth och Richard Isanove, Marvel (2009)

"Remember the face of your father" är ju ett av The Dark Tower-seriens mest klassiska uttryck, och det dras till sin spets i detta tredje nummer i fjärde omgången av serieadaptionen. Visserligen är Aileen inte biologiskt sett dotter till Cort, men man har förstått att det är ungefär den relationen de har haft, och till följd av förgiftningen tidigare i omgången har det blivit dags för den populära och hårda läraren och mentoren att ta ned skylten. Ungefär samtidigt får Cuthbert det tragiska meddelandet om att hans far Robert stupat i strid, ihjälskjuten av Slow Mutants som lärt sig hantera redskap av självaste Marten, i alla fall är det det Steven Deschain tror.
   Gileads fall analkas, för fienden kryper sig närmare - både mutanter och människor, och i det här numret får vi verkligen känslan av att något hemskt lurar bakom hörnet, redo att slå till när man minst anar det. Jag gillar det - det blir en spänning i historien, trots att hela omgången känns lite som en upptakt till finalen.
   Fortfarande är jag spänd på att se vad Sheemies roll i det hela är. I det här numret är det mest dramatiska han gör att skydda sin get och sen sleva i sig mat för kung och fosterland, och jag antar att han har någon mer uppgift att genomföra innan han försvinner för denna gång...
   En liten återupphämtning i en annars lite småsvag omgång, så betyget smyger upp till 4 Följeslagare av 5 möjliga.
Ja, döden är verkligen närvarande i detta nummer. Cort och Cuthberts pappa dör båda två mellan första och sista sidan. Gilead är på gränsen till att attackeras och det finns inte många som ser ljust på framtiden. Frågan är bara om vi redan i nästa nummer får se början på Gileads fall eller om det dröjer. Personligen tror jag att det drar igång rätt snart.
   Bonusinslagen i detta nummer är en text av Robin Furth om hur kvinnor porträtteras i serier samt lite skisser från sidor vi återser i numret. Och även om dessa helt klart är läsvärda känns det lite som om man fått problem med att hitta bra extramaterial. Skisser har vi i stort sett fått i alla nummer och texterna drar mer och mer åt sådant som inte direkt har med serien att göra. Än så länge funkar det dock men de får se upp så de inte går för långt.
   Betyget blir en svag 4 av 5 möjliga Följeslagare.
Först publicerad i Följeslagarna #253 - 2009-08-01
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

Ayana

Novell, publicerad på foljeslagarna.com 2007-12-03

”Ayana” är en mjuk och lågmäld historia om ett mirakel som hände för rätt länge sedan. Historiens berättare är nu gammal och även om han fått rådet att inte berätta om vad han varit med om är det just det han nu gör. Novellen handlar om berättarens fader som just när han är på väg att gå bort i cancer helas på ett mirakulöst sätt av en ung flicka... [Läs hela recensionen]