NYHETSBLOGG - MÅNAD: september, 2017

Det: Kapitel 2 kommer hösten 2019

Kategori/er: Film  It 
Filmatiseringen av Det har nu varit ute i 2,5 veckor och slagit nya rekord. Sammanlagt har filmen spelat in nästan en halv miljard dollar runt om i världen. I USA är den årets femte mest inkomstindrivande film (med chans till att klättra ännu högre) och den mest inkomstindrivande skräckfilmen genom tiderna (om man bortser från inflationen...). Kul!

Nu har fortsättningen, där vi får ta del av de vuxna karaktärernas historia, fått ett premiärdatum. 6 september 2019. Att det är två år till dess är givetvis väldigt långt, men samtidigt inte allt ologiskt. Filmen har inte skrivits än och det finns heller inte några skådespelare knutna till filmen, även om det ryktas om att Jessica Chastain ska vara klar som vuxna Beverly Marsh. Vi kan dock räkna med att nyheterna kommer att dugga tätt kring denna andra film inom kort.

Innan dess ska den första filmen givetvis släppas för hemmamarknaden och det pratas om den kan bli någon kvart längre då. Det finns dessutom borttaget material som kommer att ingå på ett eller annat sätt. Bill Skarsgård har pratat om en borttagen flashbackscen där han spelar en annan version av Pennywise:

"There was a scene we shot that was a flashback from the 1600s, before Pennywise was Pennywise. The scene turned out really, really disturbing. And I'm not the clown. I look more like myself. It's very disturbing, and sort of a backstory for what It is, or where Pennywise came from.", berättade han i Varietys Playback podcast.

Det är dock fullt möjligt att scenen sparas till nästa film. Vi får se snart!

Grattis Stephen King! 70 år!

Kategori/er: Allmänt 
I dag fyller Stephen King 70 år! Den 21 september 1947 föddes Stephen Edwin King, mannen som satt skräck i en hel värld och tveklöst är den moderna tidens störste skräckförfattare. Givetvis rymmer hans författarskap mer än bara rysligheter, men det är inom den genren han florerar mest.

Det finns förstås mycket att säga om King en dag som denna, eller vilken dag som helst, men här följer några personliga reflektioner på bemärkelsedagen.



Jag har läst Kings böcker i 34 år nu. Under dessa 34 år har King och hans berättelser ständigt varit närvarande. Ibland mer och ibland mindre men alltid närvarande. Under dessa 34 år har jag utbildat mig, flyttat hemifrån, skaffat familj, köpt hus och bytt jobb. Tiden jag kunnat lägga på att läsa har ibland varit minst sagt begränsad men när det kommit något nytt från King har jag skapat tid, alltid!

Under åren har jag läst allt jag kommit över och känslan jag får när jag håller i något nytt är alltid den samma. Först spänningen av att ha något nytt, något oläst och sen glädjen. Glädjen att sugas in i berättelsen, men även sorgen när någon av de karaktärer man lärt känna dör. Det är en känsla som är omöjligt att beskriva fullt ut i ord, men ni som upplevt den vet precis vad jag menar och jag känner mig verkligen lyckligt lottad som fått och fortfarande får chansen att känna den.

För det tackar jag dig Steve! Och grattis, i dag är det din dag! / Lilja



I mitt hem har jag ett litet bibliotek där fyra Billy-hyllor står mitt emot varandra, mer eller mindre fyllda av böcker. Två av dem består nästan till 100 procent av Stephen King. Emellanåt hamnar gäster i mitt bibliotek och stirrar på hyllorna och frågar sen "Har har skrivit så många böcker?" Jag förklarar att jag har kompletta kataloger av både de amerikanska och de svenska böckerna och det kan väl inte vara något konstigt med det?

Jag har läst King under hela mitt vuxna liv. Eller, sedan tonåren och till nu. För 31 sedan läste jag min första bok (Cujo) och sedan dess har jag alltid läst King. Jag kan inte tänka mig att det gått ett enda år sedan 1986 som jag inte läst en Kingbok, ny som gammal. Möjligen blev det ett litet uppehåll runt 1996 men det var även där någonstans jag började läsa King på engelska och intresset ökade lavinartat (bland annat genom att Följeslagarna startade 1998).

King är en stor del i mitt liv och kommer alltid att vara min favoritförfattare. Trots att han då och då under de senaste 15 åren hotat med att pensionera sig verkar han vid 70 års ålder vara mer aktiv än någonsin. Och 2017 har verkligen inte varit ett dåligt år att fylla jämnt på! Filmatiseringen av Det har i skrivandets stund spelat in över 375 miljoner dollar och han är precis på väg att släppa sin 54:e (beroende på hur man räknar) roman, skriven tillsammans med sin son. Vad mer kan en 70-åring önska?

Grattis, Kungen! / Anders

Det slår rekord i Sverige

Kategori/er: Film  It  Sverige 
Det hade som bekant premiär i Sverige förra veckan, och det var många som gick och såg filmen. Det blev till och med rekord. Efter första helgen har Det setts av mer än 174 000 besökare på biograferna runt om i Sverige. Det innebär att filmen har haft den största öppningen för en biofilm i Sverige i år.

I ett pressmeddelande säger distributören Twentieth Century Fox Sveriges VD Hansi Mandoki: "Vi är naturligtvis extremt glada över det fantastiska resultatet! Filmen har visat sig ha en mycket bredare målgrupp än den traditionella skräckfilmspubliken och spelar för fulla salonger över hela landet."

Här är vår recension av filmen.

Det-recension: Lever upp till förväntningar

Kategori/er: Film  It 


Nu har Det haft premiär i Sverige och vi har givetvis sett den. Filmen har föregåtts av en enorm hype och gjorde storsuccé under sin premiärhelg i USA. Hype kan dock leda till att förväntningarna skruvas upp lite väl mycket, men enligt våra åsikter lever filmen upp till förväntningarna.

Vår recension läser ni här. Viss spoilervarning utfärdas, så vänta med att läsa den om ni ska se filmen inom kort...

Följeslagarna snackar Det i podcast

Kategori/er: Allmänt  It 


I går gästade vi podcasten Amerikanska nyhetsanalyser med Ronie Berggren som vanligtvis handlar om amerikansk politik, men emellanåt även om amerikansk kultur.

Samtalet handlar om Följeslagarna, King i Sverige men framför allt om Det. Avsnittet kan höras här: Podd 450: IT:s återkomst visar att Stephen King fortfarande är skräckens mästare.

OBS! Vi vill varna för att avsnittet kryllar av SPOILERS för både boken, 90-filmatiseringen med Tim Curry som Pennywise samt den nya filmen. Lyssna på egen risk!

Det slår rekord i USA

Kategori/er: Film  It 


Det hade amerikansk premiär förra torsdagen och under öppningshelgen har filmen håvat in inte mindre än 117 miljoner dollar på biograferna. Tillsammans med ytterligare 62 miljoner dollar från de icke-amerikanska marknader som också hade premiär under helgen stannar inkomsten på 179 miljoner dollar.

Detta är ett rekord. Eller flera, till och med. Variety rapporterar att det är den mest inkomstbringande skräckfilmen någonsin när det gäller premiärhelgen, och dessutom den bästa septemberdebuten någonsin. Sett till 2017 i sin helhet är det bara två filmer som haft bättre öppningshelger.

New Line och Warner Bros. kan luta sig tillbaka med nöjda miner, för med en budget på 35 miljoner dollar är filmen redan en stor vinnare.

Filmen har svensk premiär på onsdag.

Läsprojekt: 8x Det mörka tornet (9)



Resumé: Eftersom hela Det mörka tornet-sviten återutgavs i Sverige, inklusive den tidigare icke-översatta Vinden genom nyckelhålet, i början av året beslöt jag mig för att läsa om samtliga åtta romaner - ett läsprojekt som tog ett halvår att klara av. Nu är jag klar och detta är den sista posten.



Längst till vänster på bilden över mina utgåvor av den sjunde delen som ju bär samma namn som hela sviten ligger en så kallad ARC, vilket står för Advance Review Copy. En förhandskopia alltså, och den fick jag i min hand en tid innan boken gavs ut för allmänheten. Av alla ARC:s jag fått tag på under alla år (vilket inte är så överdrivet många) så är denna kanske den mest värdefulla ur läsningssynvinkeln, för om det var någon bok man ville läsa före alla andra var det avslutningen på The Dark Tower-sviten.

Jag minns att jag fick anstränga mig för att undvika att se vad som stod i innehållsförteckningen längst fram. Det var ju solklara spoilers och några sådana ville jag inte ha under läsningens gång. Jag minns inte överdrivet mycket av första gången jag läste boken och det finns heller inte något nedtecknat. Den fullpottsrecension jag och Lilja la ut lagom till bokens utkomst innehåller egentligen ingenting som en vanlig recension brukar innehålla, förutom en spoilerfri åsikt och ett betyg. Det var medvetet - vi ville inte förstöra eller påverka upplevelsen för någon annan läsare - och jag minns att i alla fall jag hade ambitionen att skriva en mer normal recension för senare publicering, men det skedde aldrig. Synd, för jag hade gärna tittat tillbaka på en sådan nu tretton år senare.

Den version av mig som läste boken för första gången för tretton år sedan var lite mer entusiastisk om att nå slutet på resan än vad jag var nu. Med andra ord skulle jag nog inte dela ut högsta betyget till boken i dag. Detta kanske för att jag fick läsupplevelsen lite kantstött av filmatiseringen som inte gav serien någon rättvisa. Den dåliga eftersmaken satt kvar och bromsade upp lästempot. Det har även fått mig att tänka mycket på hur den ultimata filmatiseringen skulle vara. Jag får återkomma till det.

Vad jag inte hade räknat med är hur mycket sorg det ger att läsa boken. Nu kommer jag strax gå in i spoilerterritorier så om du inte läst böckerna så sluta genast att läsa denna blogg... Till att börja med så kretsar en stor del av berättelsen kring den bilolycka som höll på att bli Kings död. I boken ska han dö, men räddas av Jake. Eller snarare: Jake är anledningen till att King inte dog. Under en period återgav King den här olyckan i alla möjliga sammanhang (Att skriva, Om en Buick 8, Kingdom Hospital till exempel) och terapin blev lite tjatig. I dag gör den lite mer ont, för jag minns de där veckorna i juni 1999 då olyckan skedde. Det var otäcka tider.

Och sen är det ju det faktum att vår ka-tet splittras och decimeras med dödsfall som också känns i hjärtat. Karaktärerna i den här sviten, utom möjligen Roland själv, är sådana som vi läsare verkligen lärt oss att älska och då känns det tufft när de kliver in i gläntan vid stigens slut. Det mörka tornet är en sorglig bok, visserligen med en hoppfull epilog och en melankolisk coda. Fast samtidigt som vi tar adjö av några älskvärda karaktärer är det lite märkligt hur lätt jag tar in de nygamla karaktärer som gör entré i boken. Ted, Dinky, Patrick - det är inga problem att acceptera dem som en del av historien.

Den 9 mars inledde jag läsprojektet och den 3 september slog jag ihop pärmarna åtta böcker senare. Med undantag för att jag faktiskt klämde in Gwendy's Button Box mellan två böcker har jag läst sviten på nästan ett halvår. Det är inte speciellt snabbt, vilket beror på att bara ett par dagar in i projektet drabbades jag av en personlig tragedi av värsta slag som påverkat hela mitt liv sedan dess, inklusive bokläsandet. Rolands utdragna äventyr har i mångt och mycket gått hand i hand med den sorg jag har klivit runt med, vilket absolut gjort läsupplevelsen speciell.

Nu är den dock över, men som en vis man skrev: "There are always more tales." Det citatet kommer från novellen "The Breathing Method", i Sverige känd som "Vinterverk", och är en bra sammanfattning när det gäller King. Det finns alltid fler berättelser, och faktum är att jag skulle kunna bygga ut det här läsprojektet i all evighet. Det är ju många böcker och noveller som har kopplingar till Tornet på ett eller annat vis och här har vi sex böcker som jag utan problem skulle kunna läsa.



Drakens ögon är ju väldigt tydligt kopplad till Tornet. Sagoriket Garlan nämns i sviten och det är ju för sjutton Flagg som är historiens skurk, här som en klassisk konspirerande trollkarl. Den här boken har jag faktiskt läst flera gånger och har inget direkt sug efter att läsa om den. Däremot Sömnlös, Rasande Rose och Svarta huset hör till de böcker jag enbart läst en gång och har ytterst fragmentartade minnesbilder av. Den förstnämnda är ju väldigt viktig i just den sista delen av sviten eftersom en karaktär dyker upp och är minst sagt betydelsefull.

Det samma gäller novellerna "Låga män i gula rockar" från Hjärtan i Atlantis och "Allt kan hända" i samlingen med samma namn. Dessa två novellers huvudpersoner är också med i Det mörka tornet, och i den sistnämnda samlingen finns även "Elurias små systrar" som på senare år arbetats in i Revolvermannen (dock enbart i en specialutgåva).

Det finns alltså mycket mer att läsa, men jag hinner inte med det nu. Omläsningsprojektet har tagit mycket tid redan och jag måste prioritera annat. Men däremot kommer jag att läsa om de tecknade adaptionerna och gestaltningarna av Rolands äventyr. Det finns ett antal album jag inte läst eller köpt på mig, så där har jag lite att göra som känns överkomligt parallellt med annan läsning. Ett "Läsprojekt del 2"? Ja, kanske det.



Det var ju tack vare de första bilderna ur serieadaptionen som man fick en sorts visuell känsla av hur en filmatisering skulle kunna bli, vilket leder mig till min avslutande fundering: Hur skulle den ultimata filmatiseringen av Det mörka tornet vara? Ja, jag har tänkt en del kring det när jag läst böckerna. Jag tycker att teamet bakom den film som gjorts faktiskt var något på spåren när de valde att plocka delar från hela sviten till sin film, även om slutresultatet inte blev så bra. Det mörka tornet är ju ingen linjär historia. King, som karaktär i Sången om Susannah, säger själv att det han gillade med Revolvermannen var att historien gick bakåt med alla tillbakablickar. Och även om man skulle strukturera om allt som ryms inom sviten till en linjär historia skulle det ta evigheter innan vi träffade Jake, Eddie och Susannah och det är ju först då historien blir intressant.

Sen stör det mig att King skrev in sig själv som karaktär. Emellanåt gillar jag det, men när det väl kommer till kritan önskar jag att han inte hade gjort det. Det är ju till att börja med ett sätt att göra en trogen filmatisering omöjlig. Och om den detaljen skulle strykas på något vis måste funktionen av King som karaktär lösas på något annat sätt. Det blir komplicerat.

Det är komplicerat. Kanske är Det mörka tornet-sviten en berättelse som gör sig bäst i skriven form. Att jämföra med linjära historier som "Lord of the Rings" eller "A Song of Ice and Fire" som blivit lyckade filmer och tv-serier fungerar inte. Hur komplexa de historierna än är i sig själv är de ändå linjära på ett sätt som Det mörka tornet inte är. Kanske var det detta Damon Lindelof och J.J. Abrams och det gänget kom underfund med när de för ett ögonblick hade rättigheterna till sviten och gjorde ett försök att knäcka koden för hur den skulle berättas visuellt? Samtidigt hade Ron Howard och hans gäng en idé när de såg tre filmer och två tv-serier, eller vad det nu var, framför sig. Jag önskar att jag kunde ta del av deras idé. Men just nu anser jag att Det mörka tornet inte bör filmas alls, och då är det synd att det finns en misslyckad film som i många fall kommer att vara det som introducerar (och möjligen skrämmer bort) potentiella läsare från serien.

Och med det är mitt läsprojekt över. Jag har letat efter Det mörka tornet och funnit det och nu börjar nästa varv. Om det landar i seriealbum eller relaterade böcker återstår att se. Mantackar-sai, för att ni läst.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

BLOGGKALENDER

<< September 2017 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

PRENUMERERA

Prenumerera på nyhetsbloggen via RSS

SÖK I BLOGGEN

KATEGORIER:

11/22/63 (13) A Face in the Crowd (1) A Good Marriage (3) Afterlife (3) Allmänt (21) Bag of Bones (3) Blockade Billy (1) Blod säljer (2) Böcker (202) Castle Rock (2) Doctor Sleep (13) End of Watch (7) Fairy Tale/En saga (3) Film (125) Finders Keepers (8) Full Dark, No Stars (13) Gwendytrilogin (1) Hemsidan (8) If it bleeds/Blod säljer (8) In the Tall Grass (2) Intervjuer (6) It (24) Joyland (5) Jurtjyrkogården (3) Later/Senare (6) Läsprojekt (12) Ljudböcker (11) Mr Mercedes (14) Noveller (17) Recensioner (36) Retroomslag (4) Revival/Väckelse (5) Serier (1) Sleeping Beauties (3) Sverige (75) The Dark Tower (42) The Institute (3) The Outsider (8) The Reaper's Image (1) The Stand (10) The Stand (3) The Wind Through The Keyhole (10) TV (61) You Like It Darker (3)

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
Bok. Samling med 12 noveller, släpptes 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning. Läs vår recension
Gwendytrilogin
Bok. Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpptes enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
Kommande:
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max 3/10 2024
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-10-03
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan. Visades på Toronto International Film Festival 6/9 2024 och inväntar distribution och premiärdatum.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins. Amerikansk premiär 21/2 2025.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025-02-21
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
Always Holly
- Kommande roman. Släpps troligen hösten 2025.
• Format: Bok
• Status: Första utkast
• Utkomst: 2025
The Long Walk
- Långfilm i regi av Francis Lawrence. Spelas in just nu för eventuell premiär 2025.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Institute
- Tv-serie. Under inspelning just nu med eventuell premiär 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
Se hela King-kalendariet

SENASTE RECENSIONERNA

Shine On: The Forgotten Shining Location
Så du vill ha det mörkare
Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand