NYHETSBLOGG - MÅNAD: november, 2019

Recension: Mr. Mercedes - Säsong 3

Kategori/er: TV  Mr Mercedes  Recensioner 


Den tredje säsongen av Mr. Mercedes gick i mål förra veckan och vi hoppas nu att vi sett det sista av serien. Inte för att den varit dålig utan för att nu är det slut på King-skrivna förlagor att filmatisera. Där drar vi vår gräns.

Här är vår recension av säsongen som har sina positiva och negativa sidor.

The Outsider får premiär på HBO i januari

Kategori/er: TV  The Outsider 
2020 drar igång med en bang. Den 13 januari har "The Outsider" premiär på HBO Nordic. De två första avsnitten får vi då följt av ett nytt varje måndag i ytterligare åtta veckor.







Statistik: Alla dessa uppföljare

Kategori/er: Film 
Efter att ha tittat på svenska biopremiärer och nyfilmatiseringar landar vi nu i uppföljningsträsket. Detta träsk är kladdigt och b-doftande och nästan helt uteslutande fristående från relevanta kopplingar till Kings original. Dessutom är få av originalfilmerna inte överdrivet bra heller. Så här ser det ut grafiskt:



Det enda solklara undantaget från relevansbristen är kopplingen mellan The Shining och bioaktuella Doctor Sleep. Även Rose Red/The Diary of Ellen Rimbauer får väl ses som till hälften relevant. Creepshow är en liten kategori för sig själv i och med att det är en serie av episodfilmer och numera en färsk tv-serie där samtliga inslag i alla fall delar samma namn, men inte mycket mer. Det är alltså tveksamt om Creepshow ens borde vara med, men vi låter den vara det i alla fall.

Här är en lite mer detaljerad lista:

1. Carrie
   1976, regi: Brian DePalma
   The Rage: Carrie 2, 1999, regi: Katt Shea

2. Salem’s Lot
   1979, regi: Tobe Hooper
   A Return to Salem's Lot, 1987, iregi: Larry Cohen

3. The Shining
   1980, regi: Stanley Kubrick
   Doctor Sleep, 2019, regi: Mike Flanagan

4. Creepshow
   1982, regi: George A. Romero
   Creepshow 2, 1987, regi: Michael Gornick
   Creepshow III, 2006, regi: Ana Clavell, James Glenn Dudelson
   Creepshow, 2019, tv-serie

5. Children of the Corn
   1984, regi: Fritz Kiersch
   Children of the Corn II: The Final Sacrifice, 1992, regi: David F. Price
   Children of the Corn III: Urban Harvest, 1995, regi: James D.R. Hickox
   Children of the Corn: The Gathering, 1996, regi: Greg Spence
   Children of the Corn V: Fields of Terror, 1998, regi: Ethan Wiley
   Children of The Corn 666: Isaac's Return, 1999, regi: Kari Skogland
   Children of the Corn: Revelation, 2001, regi: Guy Magar
   Children of the Corn: Genesis, 2011, regi: Joel Soisson
   Children of the Corn: Runaway, 2018, regi: John Gulager
   
6. Firestarter
   1984, regi: Mark Lester
   Firestarter 2: Rekindled, 2002, regi: Robert Iscove

7. Pet Sematary
   1989, regi: Mary Lambert
   Pet Sematary 2, 1992, regi: Mary Lambert

8. Sometimes They Come Back
   1991, regi: Tom McLoughlin
   Sometimes They Come Back… Again, 1996, regi: Adam Grossman
   Sometimes They Come Back... For More, 1999, regi: Dan Berkfile
   
9. The Lawnmower Man
   1992, regi: Brett Leonard
   Lawnmower Man 2: Beyond Cyberspace, 1996, regi: Farhad Mann

10. The Mangler
   1995, regi: Tobe Hoper
   The Mangler 2, 2001, regi: Michael Hamilton-Wright
   The Mangler Reborn, 2005, regi: Matt Cunningham & Erik Gardner

11. Rose Red
   2002, regi: Craig R. Baxley
   The Diary of Ellen Rimbauer, 2003, regi: Craig R. Baxley

Vad finns det för intressant att plocka ut ur denna data?

Tja, tre av de mest uppföljningstäta titlarna och fyra totalt har sitt ursprung som noveller i Night Shift/Dödsbädden. Novellerna i den samlingen var ganska ”skräckiga” vilket förklarar varför de filmats (triviabetonad parentes - hittills har sex noveller från Night Shift blivit långfilmer och ytterligare ett flertal filmats som officiella kortfilmer, att jämföra med nästkommande samling, Skeleton Crew/Den förskräckliga apan, som enbart resulterat i en långfilm och några kortfilmer).

Man kan även konstatera att 90-talet var det stora uppföljningsårtiondet med totalt elva titlar, vilket är nästan hälften av alla som gjorts enligt den här genomgången. Detta kan härledas till VHS- sedan DVD-marknaden som var första anhalt för många filmer i stället för bio och tv.



Slutligen kan man konstatera att uppföljningstrenden varit ganska svag under de senaste 10-15 åren. Det är några onödiga Children of the Corn-filmer som trillat ut, och så Doctor Sleep förstås. Med det är ju en bra film!

Dessutom kan man genom att titta framåt glatt konstatera att inga kända uppföljare finns i dagsläget, med undantag för tv-serien baserad på The Dark Tower som ställer sig stolt bredvid de relevanta exemplen. Och det är tydligen så att rättigheterna för Children of the Corn har gått tillbaka till King så utöver de totalt elva (!) filmer som finns (en nyinspelning och en kortfilm medräknat) blir det inga fler. Förhoppningsvis.

Statistik: Är en nyinspelningstrend på gång?

Kategori/er: Film 
Efter förra veckans statistiska koll på svenska biopremiärer för King-filmer, fick vi ett mail från Jan Sandbladh som skrev: "Jag konstaterar att fyra av sex filmer under 10-talet är remakes. Dessutom är en ny tv-produktion av The Stand på gång. Vad är era tankar kring detta? Kommer vi få se en våg av King-remakes under 20-talet? Och om det är så, vilka filmer skulle ni helst vilja se nya versioner av?”

Intressant reflektion. De fyra filmerna vill vi nog dock se som tre i och med att de två Det-filmerna ändå är ”samma film” på sätt och vis. Men ändå - det är tankeväckande och lite intressant att spekulera framåt. Men då behöver vi först titta bakåt. Hur många nyfilmatiseringar har gjorts under åren? Vår research landar i att tio titlar (kommande The Stand inräknad) kommit i elva nya varianter. Så här ser det ut grafiskt.



Den första King-filmatiseringen kom 1976 och det dröjde över 20 år innan den första nyfilmatiseringen. 1997 kom både Kings egen version av The Shining som en miniserie samt tv-filmen Trucks, en ny version av Maximum Overdrive från 1986. Det skulle man kunna tro är den kortaste tiden mellan två versioner, men det är det inte. Tio år gick det mellan Frank Darabonts The Mist och den kortlivade tv-serien som i Sverige gick att se på Netflix.

Flest nyfilmatiseringar har Carrie, vilket inte är allt för märkligt i och med att det var den första King-filmen över huvud taget. 2002 kom en tv-film och 2013 en biofilm.

Här är en lite mer detaljerad lista (årtalen är utifrån amerikanska premiärer):

1. Carrie
   1976, biofilm i regi av Brian DePalma
   2002, tv-film i regi av David Carson
   2013, biofilm i regi av Kimberly Peirce

2. Salem’s Lot
   1979, miniserie i regi av Tobe Hooper
   2004, miniserie i regi av Mikael Salomon

3. The Shining
   1980, biofilm i regi av Stanley Kubrick
   1997, miniserie i regi av Mick Garris

4. The Dead Zone
   1984, biofilm i regi av David Cronenberg   
   2002-2007, tv-serie

5. Children of the Corn
   1984, biofilm i regi av Fritz Kiersch
   2009, tv-film i regi av Donald P. Borchers

6. Maximum Overdrive
   1986, biofilm i regi av Stephen King
   1997, tv-film (Trucks) i regi av Chris Thomson

7. Pet Sematary
   1989, biofilm i regi av Mary Lambert
   2019, biofilm i regi av Kevin Kölsch/Dennis Widmayer

8. It
   1990, miniserie i regi av Tommy Lee Wallace
   2017+2019, biofilm i regi av Andy Muschietti

9. The Stand
   1994, miniserie i regi av Mick Garris
   2020, miniserie i regi av Josh Boone

10. The Mist
   2007, biofilm i regi av Frank Darabont
   2017, tv-serie

Bryter man ned nyfilmatiseringarna per årtionden har vi två under 90-talet, fyra under 00-talet, fyra under 10-talet och en hittills känd under 20-talet. Går det att spekulera i vilka titlar som eventuellt skulle kunna dyka upp på nytt under 20-talet? Ja, till en viss del.

Eldfödd/Firestarter är till exempel en titel som det redan varit tal om en ny version av. 35 år har gått sedan originalet så det känns inte helt osannolikt. Det är dessutom logiskt att The Dead Zone skulle kunna vara aktuell för en ny version i framtiden. Den kom ju som en ganska utdragen och utvecklad tv-serie i början av 00-talet och temat i historien är sådant att det mycket väl skulle kunna göras igen. Även The Tommyknockers har nämnts som aktuell för en ny version.

Men annars då? Tja, i och med att de minst sannolika filmerna filmats på nytt (Maximum Overdrive och The Mist) så kan ju vad som helst dyka upp. Tittar man på klassikerna så ligger Cujo, Christine och Silver Bullet i alla fall tidsmässigt bra till. Cujo har varit på gång i någon sorts flyktig nyversion under namnet C.U.J.O.- Canine Unit Joint Operations och det är bara att hoppas på att just den varianten inte blir av. Silver Bullet skulle definitivt kunna göras i en bättre och mer skräckinjagande version. Rob Reiners två King-filmer Stand by me och Misery känns lite för heliga för att de ska komma på nytt.

Rent statistiskt bör minst tre nyfilmatiseringar till komma under 20-talet, men personligen är jag främst mest intresserad av originalproduktioner än nya versioner av det vi redan sett.

Fotnot: The Dark Tower som är på väg som tv-serie är utesluten från listan då det är väldigt svårt att se serien som en nyinspelning på filmen.

Statistik: King på svenska biografer

Kategori/er: Film  Sverige 


I och med biopremiären av Doctor Sleep förra veckan kan vi nu göra en summering. Det är den sista King-filmatiseringen som har biopremiär i år och under 10-talet, i Sverige så väl som i världen. Faktum är att vi just nu inte vet vad som skulle kunna bli nästa film som kan komma på bio och när i så fall det skulle vara. Framtiden är ett oskrivet blad.

I över 40 år har det i Sverige gått att se King-filmer på bio. Alla har inte kommit till de svenska biograferna men i år har inte mindre än tre filmer haft premiär (Jurtjyrkogården, Det: Kapitel 2 och Doctor Sleep) och det känns ju som en riktigt bra siffra. Det visar sig att siffran bleknar när man tittar på utbudet från 1978 till i dag.

Vi har analyserat Kings digra lista över filmatiseringar och landat i att 34 titlar har haft premiär på svenska biografer. Då har vi räknat med en film som enbart gick upp på en filmfestival, men i och med att det ändå skedde på en biograf så får den vara med.

Det är ju kul med siffror och statistik. Så här ser det ut om man tittar på de fem årtionden som King-filmer gått upp på svenska biografer.



Det är alltså en fullständig dominans för 80-talet med hela 13 titlar. Det finns förstås en viss logik i det. Videon och hemmamarknaden hade inte riktigt slagit igenom ännu, vilket betydde att "direkt-till-video" inte var ett alternativ, som det blev under senare årtionden.

Bryter man ned 80-talet i individuella år hittar man det stora rekordåret enkelt:



1984 kom alltså fem titlar. Det ska poängteras att vissa av dessa hade sin amerikanska premiär redan 1983, men det var först 1984 de hittade hit. Tre av filmerna kom dessutom ut under fyra veckors tid mellan juli och augusti. Sommaren 1984 bjöd svensken på skräck!

Med det sagt kunde vi inte låta bli att sortera premiärerna efter månader (varför inte, liksom?) och då ser det ut så här:



Just det här säger väl inte så mycket - det är ganska jämt fördelat mellan årshalvorna med en lite smått oväntat topp för mars.

Vad mer finns att säga om biopremiärerna? Det längsta uppehållet var fem år mellan 2008 och 2013, i övrigt har det varit ganska regelbunden utgivning med pauser på en till tre år som mest.

Vilka är då filmerna? Jo dessa:

1970-79:   
1978
   13 februari: Carrie

1980-89:
1980
   26 september: The Shining
1983
   31 mars: Creepshow
1984
   6 januari: The Dead Zone
   6 april: Cujo
   20 juli: Christine
   3 augusti: Children of the Corn
   24 augusti: Eldfödd
1986
   14 februari: Cat's Eye
   21 mars: Silver Bullet
1987
   30 januari: Maximum Overdrive
   27 mars: Stand by me
1988
   15 juli: The Running Man
1989
   16 juni: Jurtjyrkogården

1990-99:
1991
   22 februari: Lida
   1 november: Sometimes They Come Back
1992
   10 juli: Gräsklipparmannen
   28 augusti: Sömngångare
1993
   ? november: The Dark Half (Stockholm International Film Festival)
1995
   3 mars: Nyckeln till frihet
   13 oktober: Dolores Claiborne
1998
   30 oktober: Sommardåd

2000-09:
2000
   11 februari: Den gröna milen
2002
   15 mars: Hjärtan i Atlantis
2003
   16 april: Drömfångare
2004
   8 april: Secret Windows
2007
   26 oktober: 1408
2008
   30 maj: The Mist

2010-19
2013
   29 november: Carrie
2017
   16 augusti: The Dark Tower
   13 september: Det
2019
   5 april Jurtjyrkogården
   6 september: Det: Kapitel 2
   1 november: Doctor Sleep

De länkade recensionerna är till biofilmerna först och främst, och hemmasläpp i andra hand.

Vet vi då verkligen ingenting om framtiden när det gäller biofilmer baserade på Kings romaner och noveller? Nej, faktiskt inte. Det som ligger närmast på lut är tv-produktioner, så som The Outsider, The Stand och Lisey's Story, men förr eller senare dyker det upp en långfilm från ingenstans som hamnar på bio. Utifrån den här genomgången borde 20-talet bjuda på cirka sex titlar.

Recension: Doctor Sleep

Kategori/er: Film  Doctor Sleep  Recensioner 


I förra veckan hade Doctor Sleep premiär på svenska biografer. Det är inte enbart den tredje (!) King-filmen på svenska biografer i år utan även en uppföljare till en av tidernas mest omtyckta skräckfilmer - The Shining.

Hur har Mike Flanagan (Geralds lek) lyckats med att både adaptera en bok av King och göra en uppföljare till Kubricks film? I vår recension är vi rörande överens: Flanagan har gjort det riktigt bra och det bästa av allt är kanske vårt svenska bidrag.

Läs recension av Doctor Sleep här!

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

BLOGGKALENDER

<< November 2019 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

PRENUMERERA

Prenumerera på nyhetsbloggen via RSS

SÖK I BLOGGEN

KATEGORIER:

11/22/63 (13) A Face in the Crowd (1) A Good Marriage (3) Afterlife (3) Allmänt (21) Bag of Bones (3) Blockade Billy (1) Blod säljer (2) Böcker (205) Castle Rock (2) Doctor Sleep (13) End of Watch (7) Fairy Tale/En saga (3) Film (127) Finders Keepers (8) Full Dark, No Stars (13) Gwendytrilogin (1) Hemsidan (8) If it bleeds/Blod säljer (8) In the Tall Grass (2) Intervjuer (6) It (24) Joyland (5) Jurtjyrkogården (3) Later/Senare (6) Läsprojekt (12) Ljudböcker (12) Mr Mercedes (14) Never Fllnch (2) Noveller (17) Recensioner (37) Retroomslag (4) Revival/Väckelse (5) Serier (1) Sleeping Beauties (3) Sverige (76) The Dark Tower (42) The Institute (3) The Outsider (8) The Reaper's Image (1) The Stand (3) The Stand (10) The Wind Through The Keyhole (10) TV (61) You Like It Darker (3)

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Salem's Lot
Film. Långfilm som hade premiär på MAX 3/10 2024. Läs vår recension
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
Bok. Samling med 12 noveller, släpptes 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning. Läs vår recension
Gwendytrilogin
Bok. Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpptes enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
Kommande:
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins. Amerikansk premiär 21/2 2025.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025-02-21
Never Fllnch
- Kommande roman. Släpps 27 maj 2025 i USA
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan. Visades på Toronto International Film Festival 6/9 2024 kommer att ha sin breda premiär i USA sommaren 2025.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Long Walk
- Långfilm i regi av Francis Lawrence. Spelas in just nu för eventuell premiär 2025.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Institute
- Tv-serie. Under inspelning just nu med eventuell premiär 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
Se hela King-kalendariet

SENASTE RECENSIONERNA

Salem's Lot
Shine On: The Forgotten Shining Location
Så du vill ha det mörkare
Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later