GENOMGÅNG
The Dead Zone
"Do you want your house to burn down?" - Johnny Smith
Nytt hem, ny look
När The Dead Zone kom ut 1979 var det Kings första bok på det nya bokförlaget Viking, det som blev hans "hem" för många, många fler böcker. En av de saker King uppskattade med sitt nya bokförlag var att de hade lyckats sätta samman en snygg produkt, till skillnad från DoubleDay vars Kingböcker inte var de vackraste man hade sett.
King är till och med övertygad om att omslaget till The Dead Zone bidrog till bokens succé. Omslaget - "Stephen King" i rött, "The Dead Zone" skrivet stort i guld och ett ansikte intonat i ett lyckohjul, designades av One + One Studio. Tilläggas bör även att författarfotot på King är rent av groteskt - tur att de inte hade det på framsidan! King såg verkligen inte bra ut i den delen av hans liv!
(O)lyckohjulet
Att det är just ett lyckohjul på omslaget har ett större symboliskt värde än vad man kan tro. I början av boken tar huvudpersonen Johnny Smith med sin flickvän till ett tivoli där de bland annat spelar på ett lyckohjul. Johnny vinner om och om igen, massvis med pengar. Men även om lyckohjulet snurrade hans väg när han spelade på det, så snurrade det en helt annan väg senare. Precis när han tagit avsked av sin flickvän råkar han ut för en ordentlig bilolycka på vägen hem och det går så illa att han hamnar i en koma. I fem år.
Tänk er själva om ni skulle ha missat de senaste fem åren i era liv. Tänk på hur mycket som har förändrats för er familj, era vänner och i världen. Precis så blir det för Johnny när han vaknar upp. Hans flickvän har gift sig, hans familj har förändrats (hans mamma har blivit fanatiskt troende), och i världen har det hänt otroligt mycket på så kort tid. Det har hänt saker för Johnny också, för under hans rehabilitering upptäcker han att han bara genom att röra vid folk kan se in i deras framtid, och han kan till och med förändra den.
Gåva eller förbannelse
King berättar i Douglas E. Winters "The Art of Darkness" att arbetet med The Dead Zone inleddes 1976 men vad som blev en av bihistorierna i boken, den om seriemördaren i Castle Rock. King hade dock en idé om en berättelse om en high-school lärare, eftersom det var ett yrke han kände till bra. Han hade en bild inom sig om hur läraren har ett prov. Det är helt tyst i salen och alla är djupt engagerade i sina prov. En flicka kommer fram och lämnar sitt prov, och när deras händer möts säger läraren mycket tyst: "du måste genast hem, ditt hus brinner".
Detta kom dock inte med i den slutgiltiga boken, men det var i alla fall så Johnnys "gåva" fungerade. En enkel beröring och han såg allt, till och med det han inte ville se. Så, det var snarare en "förbannelse" och inte en "gåva" Johnny fick, åtminstone enligt honom själv. Men när han i ett skede hälsar på en politiker som gör raketkarriär kan han inte bara låta bli att reagera, för det han ser, det kan inte få hända…
The Dead Zone är ingen vanlig Kingbok - det finns inga monster, inga spöken. Bara vanliga människor, men människor kan vara monster de också. The Dead Zone är en samhällskritisk bok och ger oss en syn på hur den amerikanska politiken är uppbyggd. King är stolt över den och brukar ofta nämna den som sin personliga favorit.
Lyckad filmatisering
Även filmatiseringen av The Dead Zone brukar King själv nämna ofta som sin favorit bland de filmer som gjorts efter hans böcker, vilket inte är så svårt att hålla med om. I denna film har man lyckats med den svåra uppgiften att använda rätt skådespelare i rätt roller. Christopher Walken, Brook Adams, Herbert Lom och Martin Sheen är fantastiska i sina roller. Regin stod David Cronenberg för.
Tyvärr har inte filmen fått något pris, vilket den gjort sig förtjänt av. Detta är ju dock inte något ovanligt när det gäller Kings filmer.
Innan filmen blev av skrev faktiskt King ett eget manus till den, det var dock inte det som användes i den slutgiltiga filmen. Varför vet vi inte…
Utgivning
Det hemska författarfotot på King. Brr...
1980 kom The Dead Zone på norska (den norska titeln är Morke Krefter)
1983 släptes filmen The Dead Zone i USA
1983 kom The Dead Zone på svenska (den svenska titeln är Död Zon)
1988 kom The Dead Zone på danska (den finska titeln är Den Dode Zone)
1989 kom The Dead Zone på finska (den finska titeln är Kosketus)
Udda fakta
När King råkade ut för sin olycka förra året så påstod en änka, Stephany Hurkos att det var hennes man, Peter som orsakat olyckan. Problemet var bara att Peter varit död i 11 år…
För Peter var detta dock inte något problem, samma dag som Kings olycka skickade han sin ande till jorden för att hämnas på King. Vad hade då King gjort?
Jo, enligt änkan hade nämligen King stulit Peters liv och förvandlat det till en bok, till boken The Dead Zone. Enligt änkan nämns Peter vid namn i boken och små anekdoter från hans liv finns med. Trots detta så fick han inte betalt av King.
När filmen gjordes stämdes King av Peter för att han skulle få betalt. Så när Peter återvände till jorden, för att delta vid sin dotters bröllop var det dags att hämnas…
Hur mycket av detta som är sant eller inte har vi inte haft möjlighet att kontrollera men vi kan ju tillägga att artikeln publicerades i National Enquirer.
Som vi nämnt tidigare i denna serie använde Danmark ett av pocketomslagen till Night Shift som omslag till The Dead Zone. Ganska intressant!
Några missar i boken:
1. Johnny talar medan han fortfarande ligger i respiratorn.
2. I en av sina syner ser Johnny en tysk "Tiger Tank" som siktar på en ung Weizak 1939. Problemet är bara att dessa inte började tillverkas förrän 1942.
3. Pojken som Stillson använder som en sköld heter första gången vi möter honom Sean, lite senare heter han Tommy. Ytterligare lite senare heter han Matt Robeson.
David Cronenberg blev tvungen att ta om scenen då John Smith har sin första föraning. När flickans rum brinner ner ser man nämligen en liten E.T. docka i ena hörnet. Universal Pictures hotade med en stämning om de inte tog bort den.
Cronenberg fyrade av en .357 Magnum, laddad med lösa skott, utanför kameran för att Smith skulle rycka till på ett naturligt sätt.
Personliga reflektioner
The Dead Zone är en sån där typisk bok som jag kan utantill bara för att jag sett filmen så många gånger. Filmen är mycket bra tycker jag. Bra skådespelare i samtliga roller rent av, ett bra tempo och lätt att förstå. Men förra året, när det plötsligt dök upp information om en limited edition av The Dead Zone med illustrationer blev jag lite konfunderad. Illustrationerna föreställde bland annat en tiger, och även det ryska omslaget till boken har med en tiger. Vad då tiger? Det finns ju ingen tiger med i filmen!
Då beslöt jag mig för att äntligen läsa om boken, vilket jag gjorde för ganska exakt ett år sedan. Helt plötsligt öppnade sig en helt annan historia, mycket "rikare" än filmen. Visst filmen är fortfarande bra, en av de bästa filmerna baserade på Kings böcker, men boken är verkligen så mycket mer. Otroligt välskriven och jag förstår att detta är en av Kings personliga favoriter. Den är jävligt bra.
Jag delar ut fyra starka Följeslagare till The Dead Zone.
Om jag ska vara helt ärlig så har jag lite svårt att komma ihåg alla detaljer denna bok. Detta på grund av att det är cirka 15 år sedan jag läste den. Ja, jag vet, det är dags att läsa den igen, jag vet…
Även om jag inte minns alla detaljer så kommer jag ihåg att jag gillade den skarpt! Denna bok är ju inte heller en "typisk" Kingbok, med kritikernas mått mätt. Det finns inte några monster eller liknande som i till exempel It, vilket antagligen är anledningen till att filmatiseringen blev så bra. Detta är en film man önskar att man sett på bio…
Även jag ger The Dead Zone fyra följeslagare av fem möjliga.
Följeslagarnas medelbetyg och kommentarer
De få betyg som kom in fördelade sig på en 2:a, fyra 3:or och fem 4:or, och snittbetyget blev då 3,4. Ganska hyfsat.
Några åsikter om The Dead Zone:
- En väldigt bra bok av Stephen King, en väl avvägd mix av "övernaturliga" händelser som får en att tro att det verkligen kan hända trots allt... En av Kings höjdare!
- En bra tät thriller med en klassisk moralfråga i botten - en av Kings bästa tidiga böcker. Jämfört med andra författares liknande titlar är det en given 5:a men jämfört med King själv finns bättre ändå...
- En spännande berättelse om förlorad kärlek…
- Jag ger The Dead Zone en stark 3:a. Att den inte når upp till en 4 beror på att själva storyn inte är riktigt lika bra som i andra böcker av King. Men man känner verkligen för huvudpersonen.
- The Dead Zones betyg kan endast bli en tvåa. Detta är tyvärr inte en av de Stephen King-böcker som jag gillar bäst. Jag vet inte riktigt vad jag har emot The Dead Zone. Nu var det länge sedan jag läste den, kanske är det dags för att läsa om den och kanske också omvärdera den. Men de minnesbilder som jag nu har av den kan jag inte ge den ett högre betyg.
Först publicerad i Följeslagarna #92 - 2000-06-26
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.