GENOMGÅNG
Firestarter
"It was a pleasure to burn"
Lot Six
Vad gör man när man är ung och fattig och får en möjlighet att snabbt tjäna lite pengar. Låter man möjligheten passera förbi, eller tar man den? Klart att man tar den, det är i alla fall vad Andy McGee i Firestarter gör när han frivilligt går med på att göra ett blindtest på den av stadsmakten framtagna nya hallucinogena drogen "Lot Six".
Andy ingår i en grupp människor som blir injicerade med något - antingen drogen eller bara vanligt vatten, de vet själva inte. Med i gruppen är också Vicky Tomlinson, en flicka Andy snabbt fattar tycke för och som senare blir hans fru. Redan där i drogruset märker de att något är annorlunda, Vicky kan läsa Andys tankar.
Andy och Vicky gifter sig och får dottern Charlene - Charlie. Både Andy och Vicky har fått speciella krafter till följd av droginjiceringen. Andy kan påverka människor på olika sätt genom att mentalt "knuffa" dem, problemet är bara att han lider själv ganska hårt efter att ha använt sin kraft. Dottern Charlie har sedan som det enda barnet till två människor med "Lot Six" i blodet fått pyrokinesiska krafter - hon kan när som helst få saker att fatta eld.
Butiken
Men Charlie har tidigt fått lära sig, genom en slags "potträning", att hennes kraft är något fult, och hon lider varje gång hon av misstag får någonting att brinna. Med ren viljekraft håller Charlie sina eldar tillbaka. Stadsmakten, lett av den superhemliga organisationen "Butiken" (The Shop) - inte helt olikt konsortiet i "Arkiv X", är dock extremt angelägna om att få tag på Charlie för att kunna använda henne som ett vapen. Samtidigt försöker de sopa undan alla spår efter "Lot Six"-experimenten genom att eliminera deltagarna.
När Firestarter inleds är Andy och Charlie på flykt från "Butikens" agenter, men det kommer tillfällen då de konfronterar agenterna och då ber inte Andy Charlie att hålla tillbaka sina krafter. Så mycket kan man säga att agenterna får det hett om öronen. Andy är dock driven av att avslöja "Butiken", något som kanske inte är så lätt som det kan verka vara.
Upprepning?
King berättar i boken "The Art of Darkness" att han skrev första tredjedelen av Firestarter när han tog en paus i författandet av The Dead Zone, men lade boken åt sidan när han kom på hur mycket han egentligen bara skrev om Carrie. Visst finns det ganska stora likheter med Carrie - en ung flicka (Charlie McGee är ungefär hälften så gammal som Carrie White dock) med en fruktansvärd kraft inom sig som kan ödelägga vad som helst. Man kan också dra jämförelser till The Dead Zone - eftersom båda har teman om samhället, som King alltså skrev samtidigt, och till 'Salem's Lot (Andys och Charlies flykt kan jämföras med Ben Mears flykt tillsammans med Mark).
Så vad gjorde egentligen King med Firestarter? "Reparerade" han brister i de tidigare böckerna som han tyckte att han kunde göra bättre? Nog känns det lite konstigt att han så tidigt publicerade en bok som hade så tydliga kopplingar till de tidigare böckerna, även om Firestarter inte direkt är kopia av någon tidigare bok.
"Asbestos Firestarter"
Grants Limited Edition och "Asbestos Firestarter".
Boken såldes med tillhörande slipcase ursprungligen till det nu blygsamma priset $35 och var givetvis signerad av King. För ovanlighetens skull daterade King signaturerna, mellan 5/7 - 9/7 1980, och givetvis är de daterade 5/7 värda mest pengar idag.
Men den riktiga dyrbiten är den som kallas "Asbestos Firestarter". Det handlade om 26 exemplar bundna i asbest (ett trådigt material gjort av olika mineraler). Denna variant av Firestarter säljs nu för tiden, med dagens dollarkurs, för inte mindre än 100 000 kr. Det är MYCKET pengar det! Det sägs att ett exemplar, lustigt nog i sammanhanget, har brunnit upp.
Dyr filmatisering
Firestarter är en av de dyraste Kingfilmerna som producerats. Hela $15 000 000 spenderade man på att filma den. En stor del av den summan gick år till att skapa specialeffekterna. $2 000 000 gick åt att få hus, bilar, stuntmän och dockor att brinna på ett realistiskt sätt.
Trots detta gillade inte King själv filmen. Han gav den följande omdöme i en intervju:
"Firestarter är en av de värsta filmerna som gjorts efter någon av mina böcker. Den är lika smaklös som potatismoset man kan få på vissa caféer. Filmen innehåller specialeffekter för $3 000 000 och Oscarsvinnande skådespelare för $3 000 000 och ändå funkar det inte. Att se den var en otroligt overklig och smärtsam upplevelse."
Utgivning
1980 kom Firestarter ut i USA
1981 kom Firestarter ut på svenska (den svenska titeln är Eldfödd)
1982 kom Firestarter ut på norska (den norska titeln är Ildsbarnet)
1982 kom Firestarter ut på finska (den finska titeln är Tulisilmä)
1984 kom Firestarter som film
1988 kom Firestarter ut på danska (den danska titeln är Brandstifter)
Personliga reflektioner
När jag läste Firestarter för första gången så tror jag det var den sista Kingboken jag hade kvar att läsa och antingen hastade jag mig i genom den, eller så läste jag den under en längre period - jag minns faktiskt inte, men vad jag minns är att den inte gav några särskilt bestående minnen.
På sätt och vis har jag därför sett fram emot att läsa om boken för att se om den var så dålig som jag trodde mig minnas, eller om jag hade helt fel. Den var inte alls dålig. Denna gång läste jag boken på två dagar, under två långa tågresor och det gick förvånansvärt lätt.
Det som är lite av bokens fördel är att det är relativt få karaktärer i boken. Det är familjen McGee, det är folket från The Shop (Butiken) och det är några till. Enkelt att hålla reda på alla och enkelt att läsa. Personligen tycker jag att Firestarter är som en blandning av Carrie och The Dead Zone och det känns lite avigt av King att ta så mycket influenser från tidigare böcker så tidigt i karriären. Å andra sidan är "The Shop" ett otroligt plus, och en outnyttjad resurs hos King. Han har ju bara använt dem i ett annat sammanhang - TV-serien The Golden Years, och jag tycker nog att "The Shop" borde få återuppstå någon gång igen.
Filmen, som jag faktiskt såg för första gången relativt nyligen, är som de flesta filmatiseringar en komprimerad version av boken. Den följer berättelsen bra, men vissa detaljer är omgjorda. Vissa skådespelare är inte på topp i denna film, så den där miniserien jag har för mig att det pratades om för ett tag sedan kunde med fördel genomföras.
Firestarter får 3 följeslagare av 5 möjliga av mig.
När jag läste Firestarter sist (jag har bara läst den en gång) kommer jag inte ihåg exakt, jag tror dock att det var c:a 15 år sedan. Följaktligen kommer jag inte ihåg alla detaljer i den så väldigt bra. Det jag kommer ihåg är dock att jag gillade Kings "The Shop". Detta är ju som sagt en tidig variant av Arkiv X. King var långt före Chris Carter på konspirationsfronten. "The Shop" var ju även Kings sätt att ge den amerikanska staten en känga, hans chans att vara lite samhällskritisk.
När jag sedan såg filmen blev jag enormt besviken. Jag tycker inte alls att den är bra. De flesta skådisarna är rätt dåliga och helt fel i de roller de spelar. De enda som är rätt OK är Martin Sheen som Captain Hollister och George C. Scott som John Rainbird. Jag förstår att King blev besviken.
Mitt betyg på Firestarter blir dock en 3:a av 5 möjliga.
Följeslagarnas medelbetyg
Jaha, vad tyckte då ni, medlemmarna, om Firestarter? Ja, det är inte lätt att veta, det var nämligen bara 6 (vilket är lite drygt 1% av alla medlemmar) av er som skickade in åsikter (vilket vi tycker är synd). Om det beror på att ni inte läst den, inte orkar skicka in era åsikter eller inte vill skicka in era åsikter låter vi vara osagt.
Utav de 5 som skickade in åsikter var det två som gav den betyget 4, tre som gav den betyget 3 och en som gav den betyget 2. Detta tillsammans med våra åsikter ger ett medel på 3,375. Alltså strax över medel.
Först publicerad i Följeslagarna #102 - 2000-11-13
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.