GENOMGÅNG
The Stand
"My life for you" - Trashcan Man
Fram till Stephen Kings jätteepos The Stand hade han hållit sig förhållandevis strängt inom ramarna för klassisk skräcklitteratur i de tre första böckerna och novellerna, och således blev The Stand ett vägskäl där King hittade en ny stig att utforska. Skräcken blandades med politiska reflektioner. Men lustigt nog så startades The Stand med en helt annan bok.
Once in every generation a plague will fall among them
1975 satt King och försökte komma igång med en bok (The House on Value Street) baserad på en verklig händelse - kidnappningen av Patty Hearst (dotter till en stor dagstidningspublicist i Kalifornien), hur hon hjärntvättades och blev delaktig i ett bankrån, ett gömställe (SLA), en skottväxling och en jakt över halva landet. Men det hände ingenting. King försökte från flera olika vinklar få något slags liv i berättelsen, men det gick inte.
I samband med detta såg han en nyhet om en olycka med kemiska/biologiska stridsmedel i Utah, vilka nästan satte Salt Lake City i fara och associerade direkt till en gammal sci-fi bok - "Earth Abides" - där en pest drabbar världen. En fras som King hörde på en gospelradiokanal etsade sig fast i hans hjärna: "Once in every generation a plague will fall among them", något som King gillade så mycket att han skrev det framför sin skrivmaskin.
Vad som hände sen var helt enkelt att King satte ihop allt i sitt huvud: giftutsläppet, frasen, pesten som drabbar världen, Patty Hearst och gömstället SLA. Han började skriva något, bara för att skriva något:
"The world comes to an end but everyone in the SLA is somehow immune…"
Och sen skrev han:
"Donald DeFreeze is a dark man"
King menade inte alls att kidnapparen DeFreeze var en svart man, utan syftade på alla foton från bankrånet där man bara såg honom som en mörk skepnad. Man fick gissa sig till hur han såg ut. King skrev:
"A dark man with no face"
och såg sedan frasen framför skrivmaskinen och så lossnade alltihop. "Jag ägnade de kommande två åren på att skriva en tillsynes oändlig bok kallad The Stand. Det gick så långt att jag började beskriva den för mina vänner som mitt eget Vietnamkrig, eftersom jag sa till mig själv om och om igen att om ett par hundra sidor eller så kommer jag att se ljuset i tunneln", säger King i Douglas E. Winters "The Art of Darkness".
Stephen King tar fram saxen
Det blev en otroligt lång bok. Så lång att förlaget DoubleDay sa ifrån. Detta var Kings sista bok enligt kontrakt för DoubleDay. Lite senare skulle de publicera Pet Sematary och den längre versionen av The Stand. DoubleDay ansåg att priset för den inbundna boken skulle bli högt att det helt inte gick att publicera den i ursprungsskicket, och de frågade King ifall han själv ville skära ner den eller om de skulle be någon redaktör att göra det.
King tog motvilligt på sig ansvaret att skära ner The Stand med så mycket som behövdes. Det visade sig i antal sidor motsvara en normallång roman, och trots det blev den första versionen av The Stand över 800-sidor tjock vilket var bra mycket längre än de romaner King tidigare hade givit ut.
King hade även vid denna tidpunkt en önskan om att göra en limited edition på The Stand (vilket i så fall skulle ha blivit hans första) men DoubleDay nekade även det och påpekade att det kunde bli en konflikt med deras bokklubbseditioner. Hur nu det skulle gå till.
Den amerikanska inbundna boken, den oavkortade utgåvan
Stephen King tar fram tejpen
Den oavkortade amerikanska utgåvan.
I mitten av 80-talet började han återställa boken. Allt som en gång togs bort, kom inte tillbaka, men det mesta. Karaktärerna förfinades, några nya "lades" till och den redan rika berättelsen blev fylligare, fick mer liv, och boken blev ännu mer populär, inte minst tack vare TV-serien som följde strax därpå.
TV-serien
1994 skulle så äntligen Kings mästerverk The Stand bli filmad. Innan dess hade det skrivits en del manus, man hade bland annat planer på att göra en vanlig 2-timmars film av den, något som vi antagligen ska vara tacksamma för att de inte gjorde. Det hade antagligen blivit extremt svårt att få med allt i en så kort version. Det var ju knappt så det räckte med miniseriens 6 timmar.
Miniserien bygger på originalversionen av boken, vilket blev en liten besvikelse, vilken den följer rätt bra. Några av skådisarna kan man dock ifrågasätta, som t.ex Molly Ringwald (Frannie Goldsmith) och Bill Fagerbakke (Tom Cullen). Andra roller var dock utmärkt tillsatta, såsom Ruby Dee (Mother Abagail) och Miguel Ferrer (Lloyd Henreid). Den viktigaste frågan är dock: Har verkligen Randall Flagg, den elakaste mannen som någonsin gått på denna jord, hockeyfrilla???
När TV-serien skulle lanseras gav ABC ut en CD-ROM, deras första i Kingsammanhang. På denna kan man se snuttar ur serien och läsa information om skådespelarna och om serien själv. Detta föll tydligen bra ut för efter denna CD-ROM har ABC även släppt liknande för The Langoliers och Storm of the Century.
Miniserien nominerades till en Emmy för bästa miniserie men vann den tyvärr inte.
Stephen King i filmatiseringen av The Stand.
• Manuset var på inte mindre än 460 sidor
• Serien spelades in i 6 olika stater.
• Man filmade i 100 dagar.
• Serien innehåller 125+ roller som har minst en replik.
• Serien innehåller över 4 1/2 timme musik.
• Majs flögs in från Florida till Utah. När den kom fram hade den dock vissnat och man fick skapa falsk majs för nästan $80 000.
Stephen King i filmatiseringen av The Stand
Missar i TV-serien
• Larry passerar samma bil tre gånger i Lincoln tunneln.
• När Stu skjuter Dietz på smittskyddskliniken hörs skottet efter att vi ser att han skadats.
• När Nick Andros möter Julie Lawry på apoteket ställer han ifrån sig samma flaska två gånger.
• Harold flyger av motorcykeln långt innan han kör in i räcket.
Utgivning
• Böcker:
1978 kom The Stand ut i USA
1988 kom The Stand på finska (den svenska titeln är Pestens Tid)
1989 kom The Stand på danska (den finska titeln är Slutspil)
1990 kom The Stand - The Complete and Uncut Edition ut i USA
1990 kom The Stand på finska (den finska titeln är Tukikohta)
1994 kom The Stand- The Complete and Uncut Edition på danska (den danska titeln är Opgoret)
1995 kom The Stand - The Complete and Uncut Edition på svenska (den svenska titeln är Pestens Tid - Den Oavkortade Versionen)
I Norge har ingen av versionerna publicerats.
• Filmen:
Den 8:e maj 1994 visades första delen ("The Plague") av miniserien The Stand på ABC.
Den 9:e maj 1994 visades andra delen ("The Dreams").
Den 11:e maj 1994 visades tredje delen ("The Betrayal").
Den 12:e maj 1994 visades fjärde delen ("The Stand").
Udda fakta
• "Captain Trips" var ursprungligen det smeknamn som den inte alls drogfria Grateful Dead-medlemmen Jerry Garcia hade.
• Hårdrocksgruppen Anthrax skrev låten "Among The Living" 1987 baserad på The Stand
• I originalversionen av boken utspelar sig händelserna mellan 16:e juni 1980 till 10:e januari 1981. När sedan boken kom i pocket hade dessa datum ändrats till 16:e juni 1985 och 10:e januari 1986. I den oavkortade utgåvan hade man återigen ändrat dessa datum. Nu var det 16:e juni 1990 till 10:e januari 1991 som gällde. I den svenska utgåvan från 1988 har man valt att inte ange något år över huvud taget…
Personliga reflektioner
Jag vad ska man säga om The Stand? Den är inte bland mina topp-5 böcker av King. I vissa fall kan man tycka att Kings riktiga tegelstenar skulle ha tjänat på att skäras ned en smula, men liksom It klarar The Stand att bibehålla spänningen och läsglädjen rakt igenom, och det för att King är en otroligt bra berättare och genom hans oöverträffliga förmåga att skapa riktigt bra karaktärer.
Vad som irriterar mig en aning är att under första delen av boken, när personerna har sina individuella historier så är det flera hundra sidor mellan de olika karaktärernas historier. Jag menar att när man läst något oerhört spännande med Stu så får man vänta i all evighet innan man får läsa fortsättningen! Fast det är knappast något boken faller på, om ni trodde det.
Jag har läst The Stand två gånger. Först originalet på svenska och sen den oavkortade på engelska, och den oavkortade är ju helt klart att föredra. Filmen har jag sett många gånger, och trots att den är en av de bättre filmatiseringarna så är vissa karaktärer helt felaktigt rollbesatta, men det är ju också en ytterst personlig åsikt.
I förhållande till mina topp-5 böcker vill jag nog tilldela The Stand fyra väldigt starka Följeslagare i betyg.
Jag läste The Stand någon gång i slutet av 80-talet och jag gillade den starkt. Mycket just på grund av att den var så karaktärsfylld. En massa personer som man fick veta allt om…kändes det som. Nackdelen med detta var att det var lite krångligt i början innan man lärt sig vem som var vem och vem som reste med vem.
När sedan den förlängda versionen kom tyckte jag ännu bättre om den. Här fick man svar på en del av de saker som man undrat över när man läste den kortare versionen men man fick även stifta bekantskap med en hel del nya karaktärer, karaktärer som helt klippts bort från den första utgåvan.
När sedan filmen kom hade jag precis avslutat den längre bokversionen och hade den friskt i minnet. Antagligen på grund av detta gillade jag inte filmatiseringen så bra som en del andra gör. Jag tycker att det fattas en del (antagligen för att den bygger på den kortare versionen) och en del av skådisarna är helt fel i sina roller!
Betyget för The Stand blir 5 Följeslagare av 5 möjliga. Helt klart en av Kings bästa böcker!
Följeslagarnas medelbetyg och kommentarer
Trots att The Stand hamnade så högt upp i omröstningen är det förvånansvärt få som skickat in sitt betyg (17 stycken), men å andra sidan har det enbart varit höga betyg. Fem 4:or och hela tolv 5:or, vilket ger ett nästan oslagbart medelbetyg på 4,7! Oj! Ska någon bok i denna genomgång verkligen toppa det?
Här är några av de kommentarer som följde med betygen:
- Kings masterpiece, en oslagbart stark och gripande berättelse om den eviga kampen mellan ont och gott. Trots att den utkom redan 1978, tidigt i Kings karriär, är den fortfarande oöverträffad. Persongalleriet är varmt och levande - min favoritkaraktär är Tom Cullen, barnet för evigt fångat i den vuxnes kropp, verkligen en person man tar till sitt hjärta. Jajamensan, Tom Cullen vet!
- Mitt betyg på The Stand måste bli en femma eftersom jag tycker att den är den allra bästa av Kings böcker. Särskilt en av scenerna i slutet där Glen hånar Randall Flagg. The Stand är så mäktig på nåt sätt, inte bara för att den är så lång utan också för att man följer så många personer under så olika förhållanden. Ett mästerverk!
- King lyckas verkligen att blanda amerikansk "nutidsrealism" med en klassisk apokalyptisk grundstory. Mycket bra helt enkelt!
- Jag tokplöjde den längre versionen, med en kortare paus vid sidan 600. Lånade ut den till en kamrat som var förvånad över hur mycket bättre den är än den korta. Ändå har jag svårt att sätta fingret på VAD som gör den så mycket bättre, det King lagt till flyter in i helheten på ett nästan omärkligt sätt. Dessutom gillar jag inledningen när King pratar med oss under rubrikerna "att läsa före inköpet" samt "att läsa efter inköpet".
- Den innehåller det mesta: spänning, skräck, kärlek, sorg, ondska och godhet. Den visade också ungefär hur en sådan krissituation skulle kunna utveckla sig. Ett av Kings bästa verk.
- För mig är det nummer uno. Den är bäst. Den har allt. Det är många underbara karaktärer i den. En av mina favoriter är faktiskt Trashcan man. Jag tycker den nya versionen är bättre och kommer antagligen aldrig läsa den gamla någon mer gång.
Och här kommer en fråga som dök upp i samband med betygen:
- Vad har titeln The Stand med handlingen att göra?
Svar: För att kunna förklara måste vi börja med att sätta in ordet "stand" i några olika meningar och betydelser. "To take a stand" betyder "att ta ställning" och "to stand strong" betyder "att stå starka" och det är ju mycket det den goda sidan måste göra. De måste dels först ta ställning om de ska följa Mother Abigail eller Randall Flagg. De måste sedan stå starka och överleva i den nya världen, utan ledare och ett fungerande samhälle. De måste också stå starka mot den onda sidan och dess krafter.
En någorlunda passande rak översättning skulle därför vara "Ställningstagandet" eller "Motståndet" , men det är ju ingen direkt passande titel. Många andra länder har döpt boken till "Apokalypsen" eller liknande av förklarliga skäl.
Först publicerad i Följeslagarna #88 - 2000-05-01
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.