NYHETSBLOGG - KATEGORI: allmänt

Grattis Stephen King! 70 år!

Kategori/er: Allmänt 
I dag fyller Stephen King 70 år! Den 21 september 1947 föddes Stephen Edwin King, mannen som satt skräck i en hel värld och tveklöst är den moderna tidens störste skräckförfattare. Givetvis rymmer hans författarskap mer än bara rysligheter, men det är inom den genren han florerar mest.

Det finns förstås mycket att säga om King en dag som denna, eller vilken dag som helst, men här följer några personliga reflektioner på bemärkelsedagen.Jag har läst Kings böcker i 34 år nu. Under dessa 34 år har King och hans berättelser ständigt varit närvarande. Ibland mer och ibland mindre men alltid närvarande. Under dessa 34 år har jag utbildat mig, flyttat hemifrån, skaffat familj, köpt hus och bytt jobb. Tiden jag kunnat lägga på att läsa har ibland varit minst sagt begränsad men när det kommit något nytt från King har jag skapat tid, alltid!

Under åren har jag läst allt jag kommit över och känslan jag får när jag håller i något nytt är alltid den samma. Först spänningen av att ha något nytt, något oläst och sen glädjen. Glädjen att sugas in i berättelsen, men även sorgen när någon av de karaktärer man lärt känna dör. Det är en känsla som är omöjligt att beskriva fullt ut i ord, men ni som upplevt den vet precis vad jag menar och jag känner mig verkligen lyckligt lottad som fått och fortfarande får chansen att känna den.

För det tackar jag dig Steve! Och grattis, i dag är det din dag! / LiljaI mitt hem har jag ett litet bibliotek där fyra Billy-hyllor står mitt emot varandra, mer eller mindre fyllda av böcker. Två av dem består nästan till 100 procent av Stephen King. Emellanåt hamnar gäster i mitt bibliotek och stirrar på hyllorna och frågar sen "Har har skrivit så många böcker?" Jag förklarar att jag har kompletta kataloger av både de amerikanska och de svenska böckerna och det kan väl inte vara något konstigt med det?

Jag har läst King under hela mitt vuxna liv. Eller, sedan tonåren och till nu. För 31 sedan läste jag min första bok (Cujo) och sedan dess har jag alltid läst King. Jag kan inte tänka mig att det gått ett enda år sedan 1986 som jag inte läst en Kingbok, ny som gammal. Möjligen blev det ett litet uppehåll runt 1996 men det var även där någonstans jag började läsa King på engelska och intresset ökade lavinartat (bland annat genom att Följeslagarna startade 1998).

King är en stor del i mitt liv och kommer alltid att vara min favoritförfattare. Trots att han då och då under de senaste 15 åren hotat med att pensionera sig verkar han vid 70 års ålder vara mer aktiv än någonsin. Och 2017 har verkligen inte varit ett dåligt år att fylla jämnt på! Filmatiseringen av Det har i skrivandets stund spelat in över 375 miljoner dollar och han är precis på väg att släppa sin 54:e (beroende på hur man räknar) roman, skriven tillsammans med sin son. Vad mer kan en 70-åring önska?

Grattis, Kungen! / Anders

Följeslagarna snackar Det i podcast

Kategori/er: Allmänt  It 


I går gästade vi podcasten Amerikanska nyhetsanalyser med Ronie Berggren som vanligtvis handlar om amerikansk politik, men emellanåt även om amerikansk kultur.

Samtalet handlar om Följeslagarna, King i Sverige men framför allt om Det. Avsnittet kan höras här: Podd 450: IT:s återkomst visar att Stephen King fortfarande är skräckens mästare.

OBS! Vi vill varna för att avsnittet kryllar av SPOILERS för både boken, 90-filmatiseringen med Tim Curry som Pennywise samt den nya filmen. Lyssna på egen risk!

Denna vecka i Kingvärlden

Kategori/er: Film  TV  The Dark Tower  Allmänt


Vecka 38 går mot sitt slut och det har varit en händelserik vecka. Till att börja med fyllde Stephen King 69 år den 21/9 och vi hoppas att han firades med tårta enligt traditionen...

En present som dök upp var nyheten om att en tv-serie baserad på The Dark Tower IV: Wizard and Glass är på gång som ett första komplement till långfilmen som får premiär 2017. Just nu finns ingen färdig distributör för serien men den görs av samma produktionsbolag (MRC) som ligger bakom Netflix succéserie "House of Cards" så med lite tur hamnar serien där.

Det kommer att bli 10-13 avsnitt och både Idris Elba (Roland) och Tom Taylor (Jake) kommer enligt rykten vara med i någon sorts inramning till serien, som givetvis kommer att ha en yngre skådespelare som Roland. En förhoppning om att Matthew McConaughey repriserar sin roll finns förstås också, även om karaktären är som sådan att den av naturliga skäl kan spelas av olika skådespelare. Planen är att serien ska ha premiär lagom till när långfilmen når hemma marknaden.

Håll för övrigt ett öga på den här sidan - om 26 dagar tror vi att en första teaser eller trailer till The Dark Tower kommer att ha premiär där...

Tv-serien är dock inte det enda nya vi fått veta denna vecka - 2002 kom filmen Hearts in Atlantis som var baserad på två noveller i boken Hearts in Atlantis men absolut inte på novellen "Hearts in Atlantis". Den senare ska nu bli film, men för att undvika ihopblandning kommer filmen att få den kortare titeln Hearts.

Det är den brittiska regissören Johannes Roberts som kommer att göra filmen som sannolikt går in i produktion nästa år.

"Att upptäcka Stephen Kings böcker och deras filmiska motsvarigheter under mina tonår var vad som gjorde att ville bli en filmskapare. Novellen 'Hearts in Atlantis' är min favorit av allt King skrivit. Att få göra en film av den har varit en dröm länge", säger Roberts i ett uttalande.

Novellen är ju en av de få som inte har någon som helst skräckkoppling och får Roberts till det kan det bli en mycket bra film. Novellen gillade vi skarpt när boken kom 1999.

Vad händer i Kingvärlden 2016?

Kategori/er: Böcker  Film  Sverige  Allmänt
Under åren Följeslagarna var ett regelbundet mailutskick brukade vi alltid inleda ett nytt år med att lista det vi vet kommer att hända under året. Så även nu, när vi i denna artikel ger er några datum att anteckna. Tyvärr är det i dagsläget förhållandevis lite som är utannonserat eller offentliggjort. Kanske finns det anledning att uppdatera listan om någon månad eller så.

Här är i alla fall det vi vet just nu:15 februari: 11.22.63 har premiär. Miniserien i åtta delar visas i USA på Hulu, en Netflix-liknande streamingtjänst. Det är just nu oklart om serien kommer att distribueras via andra kanaler internationellt.

3 mars: Cell - filmatiseringen av Kings bok med samma namn, med bland annat John Cusack och Samuel L. Jackson i några av huvudrollerna, har legat klar utan distribution en längre tid. Det här datumet ska den enligt IMDB ha premiär - i Argentina! Man får hålla tummarna för att den verkligen släpps under 2016. Hittills har inga rörliga bilder från filmens setts.

20 maj (preliminärt): Den som finner - den svenska översättningen av Finders Keepers släpps av Albert Bonniers förlag.

7 juni: End of Watch - den tredje och sista delen i "The Bill Hodges Trilogy" släpps. Teaser: "In End of Watch, Stephen King brings the Hodges trilogy to a sublimely terrifying conclusion, combining the detective fiction of Mr. Mercedes and Finders Keepers with the supernatural suspense that has been his trademark. The result is an unnerving look at human vulnerability and up-all-night entertainment."

18 augusti (preliminärt): Vinden genom nyckelhålet - den svenska översättningen av The Wind Through The Keyhole, den åttonde boken i Det mörka tornet-serien släps av Albert Bonniers förlag.

Spekulationer: King har den generösa vanan att pytsa ut två böcker per år och om även 2016 blir ett sådant år borde bok nummer 2 komma framåt den sena höstkanten, kanske i november. Det kan mycket väl vara så att King börjar prata om en ny historia i samband med press kring 11.22.63-miniserien. Vi väntar med spänning.

Vi väntar även på mer information kring de kommande filmatiseringarna av It, The Stand och inte minst The Dark Tower. Den sistnämnda har ju ett satt releasedatum 13 januari 2017 så det lär hända saker kring den filmen inom väldigt kort.

I övrigt är 2016 ett oskrivet blad. Sannolikt blir det en och annan plötsligt publicerad novell. Håll koll på Följeslagarna här eller på Facebook för att inte missa något.

Ur arkivet: Stephen King och dårarna

Kategori/er: Allmänt 
I dag är det 35 år sedan John Lennon mördades av Mark Chapman, ett fan som hade ihjäl sin idol av okänd anledning. Vad har nu detta med Stephen King att göra? Jo, Kings vägar har eventuellt korsats med Chapman och dessutom fanns det under en period en människa som var helt övertygad om att King var den som mördade Lennon.

Detta skrev vi en artikel om i de gamla nyhetsutskicken och på denna tråkiga jubileumsdag repriserar vi texten.STEPHEN KING OCH DÅRARNA

Med kändisskapet kommer dårarna. Det finns kändisar som folk inte skulle känna igen om de så väl stod mitt framför dem, och så finns det dem som man absolut känner igen på direkten. Stephen King blev snabbt ett känt ansikte. Från att ha varit ingen alls, till att bli känd i fantasy-/skräckkretsar blev King i och med sin tredje bok THE SHINING och filmen CARRIE en riktig kändis.

I och med det kom telefonsamtalen och breven. King fick byta telefonnummer med jämna mellanrum. Telefonister fick snällt säga ifrån när folk frågade efter Kings telefonnummer. Med post kom olika slags frågor och förfrågningar om de mest underliga saker. King har själv skrivit en essä om detta utifrån en av de knäppare frågorna: ”’Ever et raw meat?’ and other weird questions”.

Gemensamt för alla är att de givetvis kallar sig hans ”number one fan”…

Brevskrivarna är dock ganska harmlösa i jämförelse med dem som tar beundrandet ett steg till. Kings hus i Bangor är ett populärt turistmål. Här samlas dagligen fans från hela världen för att ta en bild på sig själv utanför huset, och i bästa fall få en skymt av mästaren själv.

Huset i sig är omringat av ett specialgjort stängsel i järn med olika skräcksymboler såsom spindlar, fladdermöss och annat fastsatta här och där. En morgon hösten 1986 vaknade familjen King och upptäckte att de stora fladdermusvingarna som är på var sin sida av entrén var bortklippta. Även huvudena på den trehövdade gipen saknades…

En betydligt mer allvarlig sak skedde inne i själva huset. En morgon var Tabitha King ensam i huset. Det var runt sextiden på morgonen när hon hörde ljudet av glas som gick i kras. När hon gick ned för trapporna för att undersöka saken möts hon av en person som såg ut som ”Charles Manson med långt hår” med en ryggsäck i händerna. Han sa att han var Stephen Kings största fan (vad annars?), men plötsligt ändrar han sig och säger att han hatar King för han har stulit Misery från hans moster.

Han höll upp ryggsäcken och sa att den innehöll en bomb. Tabitha rusade ut ur huset i bara nattlinnet och lyckades kalla på polis hos en granne. När polisen grep mannen visade det sig att ryggsäcken innehöll en massa pennor och gem. Ingen bomb. Senare förklarades historien. Mannen var från Texas och hans moster var en sjuksköterska som fått sparken från ett sjukhus och på något sätt fick han ihop det med Annie Wilkes i Misery.

Misery är som ni vet en bok om en författare som tas om hand om sitt största fan, som visserligen visar sig vara komplett galen, och att inspiration till boken kom utifrån de människor King mött genom brev eller på gatan är ganska uppenbart.

I september 1986 hade King en föreläsning där han berättade om Misery, som då var Kings kommande bok. Han berättade om en incident i samband med att han varit med i TV någon gång i slutet av 70-talet. På väg till sin bil möttes han av ”autograffolket”:

”I vissa fall är de sådana som bara samlar på autografer, i andra är det folk med tomma ögon som är lite skumma. De vet inte varför de vill ha ens autograf, de vet bara att man är någon som varit på TV. Man har blivit projekterad genom luften, vilket gör en till någon som inte riktigt finns, en kändis eller liknande. Sen finns det dem vars ögon inte bara är tomma utan de ser ut som spökhus som inte bara signalerar att det inte är någon hemma utan att det är spöken där.”

”En som jag mötte var precis så. Han var tunn och slank och grep tag i mig väsande ’Kan du signera det här? Kan du signera det här?’. Han hade ett papper som jag skrev på, sen gick jag vidare mot bilen. Då tar han fram en Polaroidkamera och frågade om han kunde få sin bild tagen med mig. Jag sa ’OK, om det går fort’, så han ger kameran till någon och får sitt foto taget. Medan det framkallas frågan han ’Kan du signera det? Kan du signera det?’ och jag säger OK. Han tar fram en specialpenna för han vet av erfarenhet att det är nästan omöjligt att skriva på Polaroider. Så jag skriver: ’All välgång till Mark Chapman från Stephen King’. Det var killen som mördade John Lennon. Och när vi pratade med varandra beskrev han sig själv som… mitt största fan.”

King har visserligen vid ett annat tillfälle sagt att det här inte var riktigt sant, men det är fortfarande en bra story, som dessutom leder oss in till nästa dåre. Det är helt omöjligt att prata om dårar utan att nämna en speciell herre som heter Steve Lightfoot.

1994 gjorde King en minst sagt annorlunda promotionturné för Insomnia då han åkte runt på sin motorcykel och besökte små bokhandlar och hade signeringar. Vid det sista stoppet i Santa Cruz, Kalifornien möttes han av Steve Lightfoot som höll i en skylt där det stod ”King är en mördare. Det är sant”. Förutom denna skylt skrek han diverse osanningar och på sidan av hans van stod det med stora bokstäver: ”King sköt John Lennon. Regeringen och media visar dubbelgångare: Chapman”.

Det var inte första gången Lightfoot ställde till det. Två år tidigare hade han varit i Bangor och blivit tillsagd av polisen att hålla sig borta från Kings familj, hans anställda, hans hem och arbetsplats. Polisen hade också fått klagomål om att Lightfoot stått och trakasserat folk utanför Betts Bookstore där han parkerat sin van och delade ut sin maskinskrivna tes om sin konspirationsteori om att det var King som hade mördat John Lennon, inte Mark Chapman.

King kommenterade det hela i Bangor Daily News: ”Jag vill bara säga att den här killen har hållit på så här i 10 år. Jag hatar det, förstås. Det är vad han vill. Vi lever i ett samhälle då denna sort av publicitet är som en drog.”

Slutligen har vi de dårar som ivrigt påstått att King snott deras historier. Detta är ganska vanligt förekommande. Den senaste gäller Desperation som författaren och adjunkten Christina Starobin påstår att King har plagierat från hennes outgivna bok ”Blood Eternal” – en bok om vampyrer som bedriver en bilverkstad i New Jersey.

Saken var uppe i rätten förra våren. Starobin påstod att King saknade litterär talang och helt enkelt snott storyn genom att ha läst hennes manuskript under de tre månader som det fanns hos Penguin, Kings förlag vid tillfället. Hon påstod sig vara ”litterärt våldtagen” och upprepade vid fler tillfällen att hennes litterära kunskaper skulle vara nog för att ifrågasätta om King verkligen skrivit Desperation.

Domaren David N. Hurd dömde till Kings fördel då han ansåg att det inte fanns några gemensamma karaktärer, platser eller händelser i de båda verken, inte heller några referenser till populär kultur, historiska händelser eller sekvenser: ”När de både verken beskådas samtidigt, är det tveklöst uppenbart att ingen vettig människa kan se dem som samma verk.”

Hurd hade även synpunkter på Starobins återkommande påhopp på King som person och hans talang: ”Det är beklämmande att en person med den kärandens utbildning och utsagda kunskaper ska ta till sådana attacker, särskilt i skenet av de uppenbart grundlösa anklagelserna.”

Christina Starobin är knappast den sista som kommer att anklaga King för plagiat och det är knappast den sista dåren vi kommer att stöta på.

Artikeln ursprungligen publicerad i Följeslagarna #142, 27/5 2002

Fotnot: Stephen Lightfoot har lagom till 35-årsdagen postat på sin hemsida lennonmurdertruth.com och han står fortfarande fast vid sin teori:

It's a matter of "We've got the numbers. We can trump anything anybody does if we, resolutely, stick together and demand the results we seek"; Stephen King arrested and exposed, ditto all the co-conspiracers; Chapman, probably Yoko, et all and justice be served and our world given no less than a revolution in our lives and in our lifetimes.

King hyllar nordiska författare

Kategori/er: Allmänt  Böcker  Sverige 
I en färsk intervju i The New York Times hyllar King några nordiska författare, bland annat John Ajvide Lindqvist. Intervjun handlar helt och hållet om litteratur och läsande och det är i en fråga om översatta böcker King nämner några nordiska namn:

Do you enjoy fiction in translation? Stories from particular corners of the world?

I actually avoid novels in translation when I can, because I always have the feeling that the author is being filtered through another mind. I read “Nana” last year, and swapped back and forth between two translations. They were quite different — not in the plot, which is simple, but in the mode of expression. That said, I read Pierre Lemaitre, a really excellent suspense novelist, and the aforementioned Karin Fossum. And of course the wonderful John Ajvide Lindqvist. I also enjoyed Stieg Larsson, wooden prose and all.


Intervjun går att läsa i sin helhet här.

Skånsk Maratonmarsch nästa lördag

Kategori/er: Allmänt 
Fenix the Green anordnar en "humanare version" av Maratonmarschen enligt de regler som sätts i King/Bachmans roman med samma namn.

Så här skriver de i sitt Facebook-event:

Lördagen 4:e oktober börjar vi gå från Trelleborg längs cykelvägarna mot Lund och vidare om det så behövs. Vi ska ge oss på en Maratonmarsch där vi går så länge det behövs för att bara ha en tävlande kvar. (minsta antal deltagare 10 personer, max 100).

Regler: Gå i mer än 6 km/h. Du får inte ta emot hjälp av andra och du får inte hjälpa andra. Misslyckande med att följa reglerna resulterar i en varning. Efter tre varningar så får man en "ticket" dvs avrättning. I Fenix the Greens variant är det inte fullt så allvarlig, men ett nådaskott får man såklart i form av en fin färgmarkering från mitt paintballgevär. Till slut kan det bara finnas en vinnare. Den som är ensam kvar har vunnit det stora priset.

Var: Start vid stadsparken i Trelleborg.
När: Samling 10:00, avgång 10:30. Slut: När det bara finns en kvar, eller kl 18:00 söndagen den 5:e oktober.
Hur: Bäst man kan, håll tempot bara. Energi och vatten serveras längs vägen. Skjuts till lämplig civilisation ordnas åt den som är "död".
Pris: 100 kr/person, betalning på bankgironummer: 524-3639. Efteranmälan på plats kostar 120 kr.

Följeslagarna på Nördcafe

Kategori/er: Allmänt 
Om någon har vägarna förbi Linköping den 14 februari och vill höra Lilja berätta om Stephen King rekommenderar vi att ni tittar förbi Nördcafe.Läs mer här.

Diskutera nyheten i forumtråden Nördcafe

Bra Böcker släpper King?

Kategori/er: Allmänt  Sverige  Böcker 
Enligt nyhetsartiklar blir Bra Böcker uppköpta av Nationalencyklopedin:

"Förlaget Bra Böcker, med bästsäljande författare som Stephen King, Jean M Auel och James Ellroy, köps upp av Nationalencyklopedin. Bra Böcker blir dotterbolag till NE och på sikt ska förlaget koncentrera sig på fackböcker, skriver Svensk Bokhandel. Därmed blir en rad attraktiva författarnamn tillgängliga för andra förlag."

Med andra ord kan vi förvänta oss att Stephen King kommer att ges ut av något annat bokförlag inom de närmaste åren.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

BLOGGKALENDER

<< September 2017 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

PRENUMERERA

Prenumerera på nyhetsbloggen via RSS
Prenumerera på nyhetsbloggen via epost

SÖK I BLOGGEN

KATEGORIER:

11/22/63 (12) A Face in the Crowd (1) A Good Marriage (3) Afterlife (3) Allmänt (9) Bag of Bones (2) Blockade Billy (1) Böcker (125) Castle Rock (1) Doctor Sleep (10) End of Watch (7) Film (83) Finders Keepers (8) Full Dark, No Stars (13) Hemsidan (4) In the Tall Grass (1) Intervjuer (6) It (21) Joyland (5) Läsprojekt (9) Ljudböcker (4) Mr Mercedes (11) Noveller (8) Recensioner (14) Revival/Väckelse (5) Sleeping Beauties (2) Sverige (35) The Dark Tower (40) The Outsider (1) The Reaper's Image (1) The Stand (4) The Wind Through The Keyhole (10) TV (33)

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
1922
Film. Originalfilm för Netflix.
Läs vår recension.

Geralds lek
Film. Originalfilm för Netflix.
Läs vår recension.

Sleeping Beauties
Bok. Roman skriven tillsammans med sonen Owen King.
Det
Film. Första delen av nyfilmatiseringen.
Läs vår recension.

The Dark Tower
Film. Baserad på delar av boksviten med Idris Elba och Matthew McConaughey.
Läs vår recension.

Kommande:
The Dark Tower
- DVD/blu-ray-utgåva.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2018-01-15
Det
- DVD/blu-ray-utgåva.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2018-01-22
Det: Kapitel 2
- Andra delen av filmatiseringen av Det.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2019-09-06
Pet Sematary
- Remake i regi av Kevin Kolsch och Dennis Widmyer.
• Format: Film
• Status: Under planering
• Utkomst: 2019-04-19
Castle Rock
- TV-serie baserad på Kings "värld".
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2018
The Outsider
- Ny roman.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2018-06-05
The Dark Tower (TV)
- TV-serie i 10-13 avsnitt baserad på "The Dark Tower IV: Wizard and Glass". Namn och distributör okänt just nu.
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: 2018
Hearts
- Långfilm baserad på novellen "Hearts in Atlantis".
• Format: Film
• Status: Under planering
• Utkomst: 2018?
The Stand
- Remake i fyra delar. Regissör: Josh Boone
• Format: Film
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
Revival
- Filmatisering av Kings roman i regi av Josh Boone
• Format: Film
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
Se hela King-kalendariet

SENASTE RECENSIONERNA

1922
Mr. Mercedes - Säsong 1
Geralds lek
Det
The Dark Tower
Gwendy's Button Box
11.22.63
Cell
End of Watch
The Bazaar of Bad Dreams
Jurtjyrkogården
Drunken Fireworks
Finders Keepers
Tills döden skiljer oss åt
Väckelse