UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #256 – 091101

Förord

Hej och välkomna till novembers utskick från Följeslagarna och idag recenserar vi UNDER THE DOME som bara är några dagar borta från att vara i flera medlemmars händer. Ni har en trevlig stund framför er, så mycket kan vi säga redan nu. Vad vi säger i övrigt finns lite längre ned, och vi har varit noga med att inte avslöja något riktigt avgörande för historien. Om en månad eller så kommer vi att öppna en tråd i forumet där vi gemensamt kan diskutera boken med spoilers och allt, för det finns mer att säga än vad vi sagt i recensionerna.

I övrigt avslutas THE DARK TOWER: THE FALL OF GILEAD och THE STAND: SOLE SURVIVORS inleds med nya nummer. Och mer serier kommer det att bli... Läs mer i nyheterna nedan.

Trevlig läsning i höstmörkret - Anders & Lilja
Medlemsantal: 1175

Nyheter

* Här följer lite spännande UNDER THE DOME-relaterade länkar att njuta av innan boken kommer ut:

- En kort liten intervju med King (klicka på länken "Author interview" till höger):
http://www.sfbc.com/pages/nm/product/productDetail.jsp?skuId=1047355622

- Den engelska UNDER THE DOME-sidan:
http://www.stephenking.co.uk/home

- Interaktiv version av det amerikanska omslaget:
http://www.simonandschuster.com/specials/stephen-king/UTD-ICr.swf?mcd=z_091019_FF_Under-the-Dome-Flash_LL

- Läcker trailer (!) till boken:
http://shelf-life.ew.com/2009/10/29/stephen-king-under-dome-trailer/

- King läser ett litet kort utdrag ur bokens inledning och ackompanjeras av några karaktärsteckningar:
http://shelf-life.ew.com/2009/10/30/stephen-king-under-dome-excerpt/

* En ny interaktiv tjänst på StephenKing.com drar igång i slutet av november, men redan nu kan man ta del av öppningen till DISCORDIA, som alltså är en THE DARK TOWER-relaterad tjänst.
http://stephenking.com/darktower/

* En ny novell från King kommer att dyka upp i The New Yorkers nummer daterat 9/11. Novellen heter "Premium Harmony" och utspelar sig i den välbekanta staden Castle Rock.

* Damon Lindelof har nu sagt att inte ser sig som rätt person att adaptera THE DARK TOWER: "You'll be hard-pressed to find a huger fan of THE DARK TOWER than me, but that's probably the reason that I shouldn't be the one to adapt it. After working six years on 'Lost', the last thing I want to do is spend the next seven years adapting one of my favorite books of all time. I'm such a massive Stephen King fan that I'm terrified of screwing it up. I'd do anything to see those movies written by someone else. My guess is they will get made because they're so incredible. But not by me.", säger Lindelof i USA Today.

* Nu är det klart att serieadaptionen av THE DARK TOWER fortsätter med ytterligare 30 nummer. Omgången heter THE DARK TOWER: THE GUNSLINGER och det känns väl inte som det är någon tvekan om att man nu går vidare till att adaptera böckerna. Som synes verkar det som det blir en lång omgång och inte en massa delomgångar denna gång. THE DARK TOWER: THE GUNSLINGER börjar nästa år.

* Mer serier: Nu kommer Kings första originalserie - om vampyren Skinner. Skinner beskrivs som den första amerikanska vampyren; en bankrånare och mördande cowboy under 1880-talet. Skinner är starkare och snabbare än tidigare vampyrer, med skallerormständer och förmågan att få krafter från solen... Kings historia om Skinner kommer att berättas parallellt med en story av Scott Snyder under det gemensamma namnet AMERICAN VAMPIRE. Serien publiceras av DC Vertigo från mars nästa år och efter de första fem numrena ska serien följa Skinners blodslinje under den amerikanska historien.

Om man läser pressreleasen känns det tveksamt om King verkligen är involverad efter de första fem numren:
http://www.stephenking.com/promo/american_vampire/press_release/

* King publicerade sin dikt "The Bone Church" i Playboy nyligen och den går att läsa på nätet:
http://www.playboy.com/articles/stephen-king-the-bone-church/index.html

Till höger på sidan finns även en länk till den 26 år gamla intervjun Playboy gjorde med King som är mycket väl värd att läsa - en av de bästa längre intervjuer som gjorts med King.


Recension av UNDER THE DOME

Det är lätt att med tanke på UNDER THE DOME:s omfång dra den uppenbara jämförelsen med THE STAND, men jag skulle även vilja placera boken bredvid NEEDFUL THINGS, SALEM'S LOT och CELL. Man skulle även kunna trycka in miniserien STORM OF THE CENTURY i samma gruppering, för alla dessa historier har något gemensamt, nämligen att de skildrar vad som händer när ett helt samhälle kollapsar på grund av mystiska omständigheter.

För det är exakt vad som händer i UNDER THE DOME och även om varit inne på ämnet tidigare så dras det till sin spets den här gången när den lilla staden Chester's Mill blir avskuren från omvärlden när en genomskinlig och ogenomträngbar kupol kapslar in staden. Helt avskurna från världen är de inte - telefoner, internet och tv fungerar fortfarande, men ingen kan ta sig ut och ingen kan ta sig in. De resurser man har till sitt förfogande är det som finns under kupolen.

Ganska tidigt i boken utkristalliserar sig de goda och de onda. Man kan inte säga att det finns en egentlig huvudperson i boken, men jag vill ändå se Dale "Barbie" Barbara som den goda huvudpersonen. Trots sitt smått märkliga smeknamn är han en före detta soldat med erfarenheter från de moderna krigen, men nu har han försörjt sig som kock i Chester's Mill. Dock har han hamnat i lite trassel och när kupolen uppenbarar sig är han bara meter ifrån att lämna staden. Den onda huvudpersonen är en av stadens starka män - Big Jim Rennie - en bilhandlare som har en hög placering i det styrande politiska rådet. Han är inte överst i hierarkin, men det blir ändå alltid som han säger. Det är också mot Big Jim Rennie de flesta lutar sig mot i svåra stunder, varför han snabbt tar kommandot över staden.

Trots att Big Jim är djupt kristen är han långt ifrån Guds bästa barn, vilket visar sig gång på gång under bokens gång, och hans son Junior är nästan ännu värre. Juniors introduktion tidigt i boken är riktigt chockerande och vi kan snabbt dra slutsatsen att allting inte står helt rätt till, och ännu värre blir det när Junior och några andra tveksamma typer värvas till en ny polisstyrka i staden, något som inte gynnar Barbie eftersom det är exakt Junior och dessa typer han råkat i trassel med.

På Barbies sida finns bland annat tidningsutgivaren Julia, en kvinna med mycket skinn på näsan och den gamla skolans inställning till att avslöja sanningar hur obekväma de än kan vara, läkaren Rusty och ett gäng ungdomar. Utanför kupolen finns överste Cox, en gammal bekant till Barbie som på självaste presidentens order ger honom uppdraget att ta över styret i staden. Men det kan Big Jim definitivt inte gå med på, och sätter i stället allt fokus på att göra livet surt för Barbie.

Det blir en klassisk kamp mellan gott och ont, medan Chester's Mills sociala stuktur smulas sönder i småbitar, och samtidigt som alla försöker komma underfund med varför en stor kupol lagt sig över staden.

UNDER THE DOME är som alla redan vet en väldigt tjock och lång bok och det händer mycket i den, men samtidigt vill jag inte säga mer om handlingen än så här. Boken känns lite som en lång tv-seriesäsong med ett myller av karaktärer, så många att det finns ett litet index över de viktigaste först i boken så att man lätt kan bläddra dit om man tappar bort sig inledningsvis, och en story som stegvis växer sig fram. Det finns klassiska King-moment i boken som visar hur skicklig han är på att skapa karaktärer - bland annat får vi ganska tidigt i boken väldigt mycket information om en figur, som vi snabbt inser är mycket viktig för storyn och för staden... Men så dör givetvis karaktären i samma kapitel som den introduceras. Det är verkligen klassisk King - han låter oss få känslor för en person och sedan slänger han bara bort den.

Det känns som man tjänar på att läsa boken hyfsat snabbt och inte göra som jag och lägga ett par månaders spridd läsning på den. Det är en enkel bok att läsa, men håller man inte ett bra tempo kan den kännas segare än den faktiskt är. Ganska tidigt inser man den grund King dragit upp för storyn kräver att boken håller ända in i mål, men samtidigt håller King ett fast grepp om oss läsare genom egentligen lägga fokus på människorna än på det övernaturliga, och historien utvecklar sig på ett ganska oförutsägbart sätt, vilket sålunda gör att boken håller ända in i mål. Karaktärerna King ritat upp är dessutom väldigt bra och Big Jim Rennie ställer sig direkt bredvid Kings värsta "bad guys" även om han är en totalt annorlunda karaktär jämfört med till exempel Flagg eller Norman i ROSE MADDER.

Trots det uppenbara övernaturliga inslaget känns ändå UNDER THE DOME väldigt realistisk och i tiden, vilket förstärks ytterligare av att den amerikanska upplagan har det absolut mest realitiska omslag en Kingbok någon sin haft. Det känns väldigt naturligt i sammanhanget.

Efter noga övervägande landar betyget på fyra Följeslagare av fem möjliga. Utan att gå in på detaljer så skulle jag kanske velat att boken hade gått lite åt ett annat håll, men en stor läsupplevelse blir det i alla fall. [Anders]

Det första man slås av när man ser UNDER THE DOME är hur enorm den är. Kanske är den Kings tjockaste bok hittills. Jag har inga exakta siffror på antalet ord i THE STAND eller IT men är inte UNDER THE DOME tjockast är den helt en av de tre tjockaste. Det andra man slås av är hur lättläst den är. Sidorna flyger förbi och trots att den är såpass tjock som den ändå är flyter storyn genom den.

Den ger också King en chans att visa sin otroliga förmåga att beskriva karaktärer för är det något UNDER THE DOME har så är det karaktärer. Förmodligen (eventuellt med undantag för THE STAND) så är nog detta Kings karaktärstätaste verk.

När det gäller själva handlingen i boken är det svårt att recensera den utan att avslöja för mycket så jag nöjer mig med det Anders redan berättat. Dock måste jag nämna att handlingen är väldig trovärdig även om boken handlar om något som förmodligen aldrig kommer att ske. Det finns egentligen bara ett parti i boken som jag inte är helt nöjd med men det har med upplösningen att göra så jag tänker inte gå närmare in på det nu. Jag upplevde det dock som om flytet i boken blev ett annat som tyvärr inte riktigt flöt på lika bra som övriga boken.

Trots detta är UNDER THE DOME en riktigt, riktigt bra bok och just nu, såhär efter att jag just avslutat den, känns den nästan bättre än både THE STAND och IT men det kan bero på att den ligger färskast i minnet. Betyget blir dock bra. En svag femma av fem möjliga. [Lilja]


Recension av THE DARK TOWER: THE FALL OF GILEAD #5

Med ett nummer kvar (efter detta) i omgången som gått under namnet THE FALL OF GILEAD känns det som om det nu börjar det nu dra ihop sig till något stort. Förrädarna finns överallt och många av våra huvudkaraktärer får veta hur det känns att förlora nära och kära på grund av Farsons illdåd.

Numret innehåller mycket död, ondska och förräderi och Gilead och våra revolvermän ligger riktigt illa till. Glädjande nog gör de det i samma goda kvalité som vi kommit att vänja oss med. Isanove har gjort ett bra jobb men trots det ska det dock blir riktigt kul att se vad Jae Lee hittar på med nästa omgång.

Historiedelen av numret handlar om försvaret av Gilead och hur det är uppbyggt och det passar ju bra i och med handlingen i detta nummer. Sen får vi även se lite skisser och omslag som vanligt. Mest spännande är kanske den förhandstitt vi får på första numret av THE BATTLE OF JERICHO HILL. Betyget blir bra. Fyra Följeslagare av fem möjliga. [Lilja]

Tyvärr håller jag inte alls med - avslutningnumret av THE FALL OF GILEAD är tveklöst det sämst tecknade numret hittills i serien. Richard Isanove är en mästerlig färgläggare men som tecknare håller han inte riktigt måttet, speciellt som THE DARK TOWER varit ganska bortskämd med bra teckningar hittills. Jag vet inte vad som hänt till detta nummer men karaktärerna ser ut som skit och bilderna är stela och konstiga. Ur en positiv synvinkel får vi inledningsvis en skymt av den mytomspunna Arthur Eld och hans grundande av Gilead, där han såg till att vidta åtgärder som kommer att bli användbara för Roland när han som ny Dinh ska försvara sitt rike i den sista omgången av serien.

Även om det händer en hel del i numret så kan jag inte låta bli att känna mig väldigt besviken på finalen. Nu hoppas jag att serien kommer tillbaka i gammal god anda när Jae Lee återvänder till THE BATTLE OF JERICHO HILL för nu är han mer saknad än någonsin. Betyget blir tre svaga Följeslagare av fem möjliga. [Anders]


Recension av THE STAND: SOLE SURVIVORS #1

Dags för ny omgång av THE STAND. Denna heter SOLE SURVIVORS och första numret handlar faktiskt uteslutande om Nick och Tom Cullen. Vi får följa dem på deras resa mot Mother Abigail och de hinder de stöter på. Bland annat får vi se när de möter Julie, en bekantskap de båda hade klarat sig utan.

Att man koncentrerar sig på några få karaktärer i hela numret tycker jag är en genialisk plan. Vi ges lite mer tid till varje karaktär och deras historia om man nu inte har det helt färskt och jag hoppas verkligen att man fortsätter med detta.

Här får vi alltså mer av Tom och hans lite speciella sätt men vi får även se en hårdare sida av Nick, allt otroligt snyggt illustrerat av Mike Perkins. Som bonus får vi se några skisser och en preview av nästa nummer och det ser ut som om det är Larry vi får följa då. Betyget blir bra. Fyra Följeslagare av fem möjliga. [Lilja]

THE STAND håller som alltid stilen och precis som Lilja skriver är det kul att numret uteslutande handlar om ett par karaktärer istället för att hoppa runt, även om det inte är något fel på hur de tidigare numren varit upplagda. Man kan tänka sig att det kommer att fortsätta så här tills alla sammanstrålar hos Mother Abigail i det sista numret i omgången.

Det är förmodligen väldigt svårt att gestalta en efterbliven jätte och en sexig sociopat utan att falla in i stereotyper, och det är väl precis vad som sker även här, men det är samtidigt precis vad man förväntar sig. Jag tycker det fortfarande är lite märkligt att ingen av skaparna till serieadaptionen påstår sig ha tittat på tv-serien THE STAND för det är påfallande mycket som känns nästan i princip direkt efterapat från den adaptionen. Men strunt samma, huvudsaken är att THE STAND håller stilen och det gör den. Betyget blir fyra Följeslagare av fem möjliga. [Anders]


Efterord

Då var det slut för denna gång. Nästa gång tittar vi på fler nya serietidningar och börjar fundera på att sammanfatta året som gått, men glöm för allt i världen inte att köpa UNDER THE DOME nu när den alldeles strax är här. Väl mött om en månad!

http://foljeslagarna.com
http://dvdkritik.se
http://liljas-library.com
http://stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025