UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #35 - 990201

FÖRORD

Välkomna till februaris första nummer av Följeslagarna. Vi hoppas att ni kommer att få en trevlig stund i vinterkylan med detta nummer. Ni kommer i detta nummer kunna läsa om Följeslagarnas föregångare, dvs andra forum för Stephen King fansen, några som fortfarande existerar och några som tyvärr är nedlagda.

Vi har även ett tillägg angående den omröstningen som vi just nu genomför, för att få fram era favoriter i ett antal kategorier, mer längre fram.

Till sist vill vi bara tacka för den underbara respons vi fick för förfrågan om medlemsuppgifter! Vi har på en vecka fått in hela 56 (av 80) svar och det var klart bättre än vad vi någonsin hade vågat hoppas på! Speciellt kul är det att läsa åsikter och annat från er "tysta", mer sådant! Så ni 24 som är kvar, kom igen nu och gör en liten ansträngning så vi kommer upp i 100%!

Mycket nöje – Lilja & Anders
Medlemsantal: 80


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

Vi börjar med en tråkig nyhet. STORM OF THE CENTURY har tyvärr blivit försenad. ScanBox vet inte när den kommer, bara att deras "masterkopia" blivit försenad. En annan negativ sak med videon är att filmen kommer att släppas på tre separata hyrkassetter (inte som THE SHINING och PESTENS TID som släpptes i boxar), dvs det kommer att vara möjligt att endast hyra en av delarna (vilket i sig kanske är bra). Det negativa är att det antagligen kommer att kosta tre gånger så mycket att hyra alla delarna. Som köpfilm är det dock möjligt att de samlar alla delarna i en specialbox.

Mer STORM OF THE CENTURY nyheter. Om ni vill köpa boken i en bokhandel där ni bor så kommer den att släppas vecka 8 (sista veckan i februari). Det kommer inte att vara en vanlig pocketbok utan en "trade paperback", samma typ som Plumes THE DARK TOWER böcker. I Sverige kommer boken att kosta 199:-. Om ni beställer den via Amazon kan ni komma några tjugor billigare undan, dom kommer även att börja sälja den tidigare (redan idag 1/2). Boken ska tydligen vara skriven på ett lättläst sätt. Inte stelt som manus annars riskerar att bli. Den ska även innehålla mycket beskrivningar till regissören samt personernas tankar. Det verkar med andra ord vara en kanon bok!

CHILDREN OF THE CORN 5 har nu fått ett datum. Det kommer att släppas på video den 31 mars.

SOMMARDÅD kommer att släppas på video vecka 17.


OUMBÄRLIGA TING - FORUM FÖR FANSEN

Veckans artikel handlar om speciella tidningar, internetgrupper, fanclubbar, nyhetsgrupper och liknande som har en sak gemensamt – Stephen King. Denna artikel täcker de viktigaste och är samtidigt ett urval av vad man kan finna där ute.

Castle Rock: The Stephen King Newsletter

Vi börjar givetvis med den viktigaste tjänsten för Kingfans, likaså den hittills enda officiella. Castle Rock existerade mellan januari 1985 och december 1989 och kom sammanlagt ut i 58 nummer. Upplagan började på 500 ex och slutade på 5000 ex. De första tre numren var i det amerikanska "letter" formatet (dvs deras motsvarighet till A4) medan resten var i det som kallat "tabloid" (motsvarande kvällstidningar och liknande).

Tidningens redaktör var från början Stephanie Leonard, Tabithas syster som då även var Stephen Kings sekreterare, men efterhand tog Christopher Spurce (som också borde vara någon släkting) över.

De första sex eller sju numren innehöll korthistorien "Dolan’s Cadillac" i episoder, likt en tidig THE GREEN MILE. Detta plus absolut senaste nytt var väl de intressanta delarna i tidningen som i övrigt innehöll Kingrelaterade artiklar och recensioner samt mot slutet även berättelser skrivna av läsarna.

När jag bläddrar i mitt ex från 1986 blir jag inte direkt sugen på att läsa den. Det känns inte riktigt så kul som man kanske hade förväntat sig, men den var säkert oumbärlig på den tiden det begav sig när det inte fanns något Internet.

Det finns fortfarande några gamla nummer kvar av Castle Rock att köpa från bland annat Betts Bookstore bettsbooks@aol.com.

Castle Rocks arvtagare

Antalet fanzines i Kings ära är förmodligen otaliga. Vissa har varit kortlevade och andra har hållit igång friskt. Stephen’s Kingdom sägs vara det som höll i sig längst, men någon som är på väg att bräcka det är George Beahm med sin Phantasmagoria.

Om man ska vara kritisk mot Phantasmagoria så är det att hälften av tidningen, det känns som det i alla fall, är annonser och reklam för Beahms böcker, och det är ju inte så kul, och det finns även tre andra brister:

För det första är tidningens nyhetsartiklar inte så värst fräscha när de kommer ut, eftersom man har kunnat läsa det mesta på Internet när det väl var aktuellt. För det andra så har tidningen en extremt oregelbunden utgivning och för det tredje är Beahm en stört omöjlig människa att göra affärer med utanför USA, vilket leder till att prenumerationer och annat blir väldigt osäkra.

Beahm verkar även lida av något slags Castle Rock-komplex eftersom han numera trycker sin tidning i samma tabloid-format...

Men för de Kingdiggare som inte har tillgång till Internet är Phantasmagoria en fantastisk upplevelse och i ärlighetens namn innehåller tidningen en hel del intressanta saker. Mer information om Phantasmagoria finns på George Beahms officiella hemsida: http://www.gbbooks.com

SKEMERs

Av de Kinggrupper på Internet som existerar idag, borde SKEMERs nog vara den största. De är ju de som gör mest väsen av sig, i och med att de både figurerat i tidningar och böcker samt haft konferenser, men som allt annat i världen började det i liten skala.

Någon gång 1995 startade Missy Gongre och Michelle Rein en klubb för AOL-anslutna Kingdiggare under namnet ROSE MADDER, efter den då aktuella Kingboken. Precis som nu gick det ut att medlemmarna skickade ett email om King, detta kommenterades och sattes ihop med liknande mail till ett enda stort brev som skickades tillbaka till medlemmarna. När de bara var 6-7 medlemmar så gick själva hanteringen lätt.

Plötsligt anslöt sig ett rysk Kingfan till gruppen - Michael McAlcin - och då lossnade det för gruppen. Michael erbjöd sig att skapa ett arkiv för tidigare utskick och att samtidigt göra en informationssida om gruppen. I och med det anslöt sig allt mer folk till SKEMERs, käck förkortning av Stephen King E-MailERs, som var gruppens nya namn.

Sedan dess har det rullat på och i dagsläget är medlemsantalet en bra bit för 1000. Tyvärr har man glidit ifrån ämnet en smula, SKEMERs har blivit en tröstande axel att gråta ut mot när ens liv är på glid, ett ställe att dela med sig av sina glädjestunder på och mycket annat. En social grupp med andra ord. Men fortfarande står King i fokus. Medlemmarna läser och diskuterar Kingböcker, rollbesätter filmer (kända personer tilldelas roller i ickefilmade Kingberättelser, något som Lilja var med och startade) och delar med sig av senaste nytt.

1997 hölls den första konferensen, naturligtvis i Bangor, och efter att ha läst de gripande rapporter som skrevs efter den, får man ett starkt intryck av att det var en lyckad tillställning. Detta upprepades även 1998, också då i Bangor, trots att The Stanley Hotel (Overlook i THE SHINING) var ett alternativ.

I dag tar det ungefär 7-10 dagar innan ens email dyker upp i de stora utskicken. Vill man veta mer om SKEMERs tar man en titt på http://www.skemers.com (som inte är den sida som Michael gjorde, han försvann nämligen från gruppen på ett mystiskt sett för något år sedan).

alt.books.stephen-king

alt.books.stephen-king (förkortat absk) är väl nummer två då, men den är lite diffusare till formatet. För det första finns det inga medlemmar! Eftersom det är en nyhetsgrupp kan vem som helst läsa vad som står där och vem som helst är välkommen att posta något.

Nyhetsgruppen har funnits i 8-9 år och ingen kommer ihåg vem som startade den! Det finns ingen officiell sida, men Jon Skeets sida http://www.yoda.arachsys.com/sk.html kan ses som en sådan, eftersom det är där det finns mest information om gruppen, samt deras saftiga King faq.

Vad som är intressant i sammanhanget är att King faktiskt postat själv på absk vid två tillfällen (och det finns även tankar om att han gjort det vid fler tillfällen, under annat namn då förstås), och det sägs att både han och fru King kollar in nyhetsgruppen med jämna mellanrum.

Utöver SKEMERs och absk finns det ytterligare en liknade sak och det är Stephen King Mailing List (SkingList, officiell sida på http://users.netwide.com.au/~ptb/king/). Skillnaden mot både SKEMERs och absk är att denna klubb är av den typen att det rasslar in en massa mails per dag till medlemmarna, inte ett fint ihopredigerat stort brev.

Utanför USA?

Självklart finns det liknade saker utanför USA. I Italien, till exempel har vi föreningen Cleaver som ville samarbeta med oss i Följeslagarna. Tyvärr har vi inte hört något mer från dem, så vad de sysslar med egentligen är för oss okänt. I Australien finns det en SKEMERs-liknande sak (som just drivs av några SKEMERs) och i Argentina sitter Ricardo Ruiz och plitar ihop det månatliga Internetfanzinet Insomnia.

Insomnia har funnits sedan januari 1998 och kommer med sitt fjortonde nummer nu i februari. Materialet utgörs av artiklar och intervjuer som översätts till spanska. Det finns även någon slags åsiktsavdelning och läsarna kan posta sina egna berättelser. För ett tag sedan hade man en exklusiv intervju med Kathy Goldmark (grundaren till The Rock Bottom Remainders) och i ett kommande nummer ska George Beahm ställas mot väggen.

Insomnias största uppgift är enligt Ricardo Ruiz "att samla alla nyheter om King till de spanska fansen" och de försöker även ha chats så gott det går när läsarna är utspridda över hela världen.

[Anders]


STOR OMRÖSTNING

Vi vill börja med att säga att det verkar som om NI tyckte att det här med en omröstning var lika intressant som vi gjorde, KUL! Det är många som redan röstat och vi ser med spänning fram emot att se vad ni som inte redan röstat
gillar, så skicka in era röster!

Här är de kategorier vi vill att ni skickar in era tre favoriter i:
* BÄSTA BOK.
* BÄSTA KORTHISTORIA.
* BÄSTA FILMATISERING.

Observera att det ska vara TRE (3) av varje, vi vill alltså ha 9 titlar sammanlagt och inte bara tre!

Nu till lite mer praktiska detaljer. Vi har märkt att det finns vissa böcker och filmer som ställer till lite problem när det gäller att identifiera vilken ni lagt eran röst på. Därför har vi kommit fram till att vi gör på följande vis:

* PESTENS TID (THE STAND) - boken finns i två varianter, 1) originalet 2) den oavkortade. Eftersom detta i princip är samma bok kommer vi endast att ha ett alternativ, nämligen PESTENS TID.

* DET SVARTA TORNET (THE DARK TOWER) - eftersom endast de två första delarna av denna serie (om fyra volymer...hittills) blivit översatta till svenska kommer vi att slå ihop alla fyra delarna till en bok: DET SVARTA TORNET. Är det någon som vill rösta på endast en av delarna går även det för sig, då anger ni bara titeln på just denna bok.

* THE SHINING (filmen) - av denna finns det som bekant två versioner, 1) Kubricks version 2) Kings version. Var noga med att specificera vilken av dessa det är ni röstar på. Skriver ni bara THE SHINING kommer vi att räkna det som om ni valt Kubricks version.

Om det nu är någon som vill ändra sina röster efter att ha läst detta så går naturligtvis det alldeles utmärkt. Var bara noga med att ange att ni vill ÄNDRA en röst, annars kan den komma att räknas som en ny röst.

Nu är det bara att fundera ut vilka era favotitlar är och maila era röster, men tänk på att...
* Sätt ordet "OMRÖSTNING" som Subject/Ämne i era mails.
* Skicka in era bidrag senast den 16:e februari (resultatet kommer att presenteras i nummer 38, 22/2), i och med detta finns det ingen anledning att stressa fram ert svar. Påminnelser kommer att gå ut i samtliga nummer till och med den 16:de.
* När ni skickar in era titlar, ange då antingen de svenska titlarna eller originaltitlarna. Detta eftersom ingen av oss är speciellt bevandrade i titlarna på andra språk (vilket skulle kunna leda till missförstånd).
* När det gäller korthistorier och böcker får ni rösta på ALLT som King skrivit och som ni läst. Det spelar alltså inte någon roll om det är översatt eller endast finns publicerat på engelska. Det spelar heller ingen roll om det publicerats i en "officiell" Kingbok eller inte (alltså är det fritt fram att även rösta på historier som endast publicerats i obskyra tidningar). Ett litet klargörande dock: Bachmanböckerna är böcker och inget annat!


FRÅGOR & SVAR

Frågor från Susanne Fridh

Hej, jag hade samlat på mig en del frågor, men har tappat bort lapparna. Här kommer ett par stycken.

1. Filmen VERGEFTET (tror jag att den hette), är det samma film som THE WOMAN IN THE ROOM?

- VERGEFTET är den tyska titeln på THE WOMAN IN THE ROOM [Lilja]

2. För ca 10 år sen såg jag en film som hette "Den Förskräckliga Apan" – THE MONKEYS PAW - är detta en Kingrelaterad film, eller har jag haft en mardröm?

- Detta är INTE en Kingfilm. Tyvärr så vet jag inte vad det är för film du menar. Jag har inte lyckats hitta någon svensk film med den titel du nämner och de jag hittade med den engelska titeln var från 1940- och 1950-talet. Den enda film jag kan tänka mig att det är du menar är MONKEY SHINE ("Ett Experiment i Skräck" tror jag den heter i Sverige). Jag skulle tro att du haft en mardröm :-) [Lilja]

Fråga från Dan Linder

3. Tja, DET SVARTA TORNET - har det någonsin pratats om att göra film av det? Jag har inte hört något.

- Vad man kunnat utröna i intervjuer och liknande så verkar King inte alls sugen på att släppa några filmrättigheter till THE DARK TOWER serien, och det är ju inte svårt att förstå honom. För det första så är ju serien inte klar i dagsläget, för det andra så är det inte troligt att det kan bli en bra film av hela den enorma berättelsen, snarare en miniserie med tidernas största budget, och för det tredje – och förmodligen främst därför – är detta Kings livsverk och det betyder nog väldigt mycket för honom. Jag tror att han skulle bli mycket besviken om filmen skulle bli ett fiasko.

En eventuell filmatisering av THE DARK TOWER är däremot något som diskuterats vilt i just SKEMERs, där man placerat skådespelare i samtliga roller, funderat kring en animerad filmatisering och massa annat. På sidan http://www.needcoffee.com/html/darktower.html finns något som kallas "The Dark Tower DreamCast" där någon entusiastisk person rollbesatt i stort sett ALLA som figurerat i de första 4 böckerna. [Anders]

Fråga från Danne Åsenlund

4. I Underwood/Millers "Stephen King Goes to Hollywood" skriver Jeff Conner om filmen STAND BY ME att King beklagade att alla hans vänner som han porträtterade i "The Body" nu var döda, så att de inte kunde få se sig själva på bioduken då filmen hade premiär. Detta går inte ihop riktigt, tycker jag. Kanske har jag fel, men var inte Kings polare Chris Chesley en av dem som var med och fann liket den där sensommardagen i Durham på 50-talet? Eftersom jag vet att Chesley bidrog med en hel del information (plus ett förord) till George Beahms bok "The Stephen King Story" (vilken publicerades 1992; Conners bok publicerades 1988) kan han ju knappast varit död då STAND BY ME hade premiär. Vem är det då som är ute och cyklar - Conner, Beahm (ytterst tveksamt, dock!) eller jag själv?

- Till att börja med vill jag klargöra att det aldrig (i verkliga livet) hänt att King letat efter ett lik. Det som har hänt (och som antagligen är upphovet till ryktena om Kings "likjakt") är följande:

När King var fyra gick han för att leka med sin granne. Efter en timme var han hemma igen, vit som ett lakan. Han vägrade att prata resten av dagen. Han vägrade tala om varför han inte väntade hos grannen tills hans mamma kom och hämtade honom, eller varför han inte hade ringt och sagt att han ville hem. Han ville inte heller berätta varför grannens mamma inte hade följt honom hem utan låtit honom gå själv.

Senare visade det sig att grannen hade blivit överkörd av tåget medan han lekt, eller passerat, spåren. Kings mor fick aldrig reda på om King varit i närheten när det hände eller om han kommit efter att det hänt. King själv minns inget av händelsen utan har fått den återberättad av sin mor.

Nu till själva frågan. I den intervju som du nämner så säger mycket riktigt King att alla de tre vännerna är döda. På en förläsning han höll i New Mexico, motsade han dock sig själv, när han från en kvinna fick frågan om hans riktiga vänner fanns med i "The Body". King svarade då: Chris Chesley är med!

Vad ska man då tolka av detta? Jo, antingen blev King översentimental när han såg filmen och glömde bort att Chris Chesley faktiskt lever eller så är inte Chesley en av de tre kompisarna i filmen. Själv gissar jag på det första. [Lilja]

Frågor från Zahir Sikder

5. I FÖLJESLAGARNA så får man reda på att Roland har mött Flagg (Flagg från DRAKENS ÖGON) i släptåg med Dennis och Thomas (dessa också från DRAKENS ÖGON) i ett tidigare skede. Det jag undrar är i fall King nämner något om personer eller händelser ifrån DRAKENS ÖGON i någon annan bok?

- Nej, någon koppling till DRAKENS ÖGON har inte gjorts förutom i just DET SVARTA TORNET serien, och personligen tycker jag att den kopplingen är en smula luddig. När King för något år sedan var i Australien fick han frågan om han planerade att göra en uppföljare till DRAKENS ÖGON. "Läs DET SVARTA TORNET böckerna", svarade King och med det får man väl antaga att kopplingen blir allt starkare i de tre sista delarna i serien. [Anders]

6. Kan ni säga mig alla böcker där en person vid namn Flagg figurerar (i fall jag missat någon)?

- Ja det är ju först och främst PESTENS TID, DRAKENS ÖGON och DET SVARTA TORNET. Det finns folk som spekulerar i att Leland Gaunt i KÖPLUST skulle vara Flagg i en annan skepnad, och samma folk kommer säkert att tro att Linoge i STORM OF THE CENTURY även han är Flagg, men det vet bara King. [Anders]

7. I DET SVARTA TORNET del 3 (ÖDEMARKEN, dansk översättning) så nämner King de 12 väktarna, och en av de viktigaste väktarna är sköldpaddan., och sköldpaddan har ju även en dunkel men inte helt obetydlig roll i DET. Jag undrar ifall ni vet något mer om denna sköldpadda?

- Det här är nog också sådant som kommer att bli förklarat i de sista delarna i DET SVARTA TORNET serien, så just nu vet man bara det som står i DET och THE WASTE LANDS, och det är ju inte direkt lätt att förstå sig på. [Anders]


EFTERORD

Jaha, då var detta nummer slut. Nästa vecka återkommer vi med ett "mellannummer". Vad det kommer att innehålla är inte klart i dagsläget men som alltid kommer det att bli något intressant. BUTIKEN är det dags för igen, så har ni något ni vill annonsera om så är det bara att skicka in det.

Ni får gärna fortsätta att skicka in mail över huvud taget. Det kan vara medlemsuppgifter, frågor, åsikter, bidrag till omröstningen eller annat, det är alltid trevligt och självklart läser vi ALLA mail!

Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025